Waarom OO?!

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Ontwikkelaar MS Dynamics 365 Projecten

Samengevat: Deze werkgever is de kwaliteitsdienst in de tuinbouwsector. Ben jij een ervaren ontwikkelaar? Heb jij ervaring met Ms Dynamics 365 BC? Vaste baan: Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC ICT MBO 3.500 - 5.000 Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC Ons bedrijf bewaakt en bevordert de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw. Wij kenmerken zich door openheid, ruimte voor initiatief, collegialiteit en zelfontplooiing. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. Functie: Voor de vacature als Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC Roelofarendsveen MBO

Bekijk vacature »

Junior Back end developer PHP, Symfony

Functie Wij hebben onlangs onze eerste collega’s aangenomen, waardoor ons development team momenteel uit 4 personen bestaat. We bouwen onze software op basis van een PHP-framework (wat op zichzelf een Symfony framework is). Qua ontwikkeling focussen wij ons op 3 focus velden; – API-ontwikkeling/ Component Creatie – Implementatie – Framework ontwikkeling; het toevoegen van nieuwe functionaliteit of interne microservices Onze senior software engineer focust zich momenteel op de laatste twee punten, maar wij komen handen te kort op het eerste veld. Daarom zijn wij op zoek naar een enthousiaste junior software engineer die graag de kneepjes van het vak wil

Bekijk vacature »

OutSystems Developer

Dit ga je doen Het van scratch af aan ontwikkelen van applicaties met OutSystems; Het aanhaken bij diverse projecten binnen de organisatie; Schakelen met de business; Meedenken over de mogelijkheden van het platform binnen de organisatie. Hier ga je werken Deze organisatie is een toonaangevende speler in de vastgoedbranche en telt momenteel ruim 500 medewerkers. Met meer dan 150 applicaties staat er een complex applicatielandschap, bestaande uit standaard- en maatwerkapplicaties. De maatwerkapplicaties worden ontwikkeld door een inhouse development team. Het doel voor de komende periode is het verder vernieuwen en optimaliseren van het huidige applicatielandschap. Zo staat de organisatie aan

Bekijk vacature »

Ervaren C#.NET programmeur

Functieomschrijving Voor een moderne werkgever in regio Prinsenbeek zijn wij op zoek naar een ervaren C#.NET programmeur die graag de uitdaging aangaat. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van maatwerk webapplicaties voor diverse klanten, waarbij complexe processen optimaal worden ondersteund. Verder ziet jouw takenpakket er als volgt uit: Ontwikkelen en onderhouden van C#.NET-applicaties; Schrijven van hoogwaardige, herbruikbare codes; Schrijven van technische documentatie en gebruikershandleidingen; Bijdragen aan het ontwerp en de architectuur van softwaretoepassingen; Troubleshooten en oplossen van bugs in softwaretoepassingen; Werken met databases en dataopslagoplossingen; Implementeren van beveiligingsoplossingen en het waarborgen van de beveiliging van applicaties en gegevens. Bedrijfsprofiel

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Lead Fullstack developer

Functie omschrijving Ben jij een leergierige en ambitieuze junior developer met technische skills? Ben jij op zoek naar een werkgever die jouw de volledige vrijheid geeft om jezelf tot een volwaardige senior te ontwikkelen? Wij zijn op zoek naar een full stack developer die zich bezig wil bezig houden met het uitbreiden en verbeteren van de online webshop. Een onderdeel van jouw werkzaamheden is naast het beheren van de webshop ook om de processen en structuren te stroomlijnen. Werkzaamheden Onderhouden van de webshop (denk aan het bijhouden van de voorraad); Nieuwe functies toevoegen aan de product configurator door middel van

Bekijk vacature »

PHP Developer

As a PHP Developer at Coolblue, you ensure that our webshops work as optimal as possible. How do I become a PHP Developer at Coolblue? As a PHP Developer you work together with other development teams to make our webshop work as optimal as possible and to make our customers happy. Although you are a PHP Developer, you are not averse to a little TypeScript or other technologies that might be used. Would you also like to become a PHP Developer at Coolblue? Read below if the job suits you. You enjoy doing this Writing vanilla PHP code. Working with

Bekijk vacature »

Back-end .NET Developer

Functie omschrijving C# / .NET Developer gezocht voor een dynamische organisatie in de regio Houten! Voor een leuke organisatie in de regio Houten zijn wij op zoek naar een Back-end developer die klaar is voor een nieuwe uitdaging. In deze functie werk jij aan verschillende projecten en ga je vaak bij klanten op bezoek. Binnen deze functie kun je een grote mate van uitdaging, diversiteit en verantwoordelijkheid treffen. Bedrijfsprofiel Waar ga je werken? Het bedrijf waar je gaat werken is gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van procesautomatisering en procesinformatisering. Zij doen dit onder andere voor de (petro)chemie, pharma, infra,

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

React developer Inhouse cloudplatform

Functie De functie: Als front-end developer kom je te werken naast 2 andere front-end/React developers, waaronder één senior. Een hele mooie kans dus om in korte tijd veel nieuwe kennis en ervaring op te doen. Ze hebben momenteel veel werk hierin en daarom willen ze het team graag uitbreiden. Het is van belang dat je, zeker gezien het vele thuiswerken, in ieder geval al een aantal projecten hebt gedaan in React. Taken waar je aan kunt denken zijn het ontwikkelen van client-applicaties o.b.v. HTML5, React en andere open standaarden. Ook ben je nauw betrokken bij het implementeren van designs o.b.v.

Bekijk vacature »

Fullstack Developer TOTO

Do you want to work with the latest technologies on the development of new systems and applications? Get moving and strengthen Nederlandse Loterij as a Fullstack Developer TOTO. Thanks to your efforts, complex business critical applications are always running smoothly. In this way, you directly contribute to a happy, healthy and sporty Netherlands. As a Fullstack Developer you score by: Taking ownership of the development cycle of an application in a large scale, high availability, geo redundant landscape Coaching your peer developers and safeguarding code quality Integrating the application with other components of the system using the available API’s Managing

Bekijk vacature »

Mendix Consultant / Developer

Dit ga je doen Het in kaart brengen en analyseren van de functionele wensen van de klant rondom Mendix applicaties; Het fungeren als sparringpartner voor de (interne) klanten; Het opstellen van requirements en het vertalen hiervan naar technische mogelijkheden; Het opstellen van user stories; Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Het testen van op te leveren software en het zorg dragen voor de implementatie; Trainen van gebruikers in het gebruik van de applicatie; Werken in een Agile omgeving. Hier ga je werken De organisatie begeeft zich in de retail branche en focust zich

Bekijk vacature »

Front-end developer

Functie Jij komt te werken in een team van 5 developers. het product is continue in beweging. Nieuwe en bestaande klanten vragen om vaak nieuwe features. Hierin ben jij zeer belangrijk om te zorgen dat de functionaliteiten goed opgezet worden op technisch vlak. Designs krijg je aangeleverd van een externe partij zodat jij je primair kan focussen op de techniek! Je hebt daarbij alle vrijheid om je eigen creativiteit toe te passen en mee te denken over de gebruikte technieken. Het gezamenlijke doel is een product dat functioneel zeer gebruiksvriendelijk is en het bedrijfsproces van de gebruikers versneld en kwalitatief

Bekijk vacature »

Back-end ontwikkelaar

Functie omschrijving Wil jij meebouwen aan diverse databasesystemen in een klein bedrijf met een platte organisatie? In een team van ruim 10 ontwikkelaars wordt er aan diverse ICT oplossingen gewerkt. Jouw taken hierbij zullen bestaan uit: Het onderhouden en door-ontwikkelen van bestaande databases. Denk hierbij aan schema verbeteringen en performance-tuning. Bij nieuwe ontwikkelingen ga jij ook bezig met het bouwen van het databaseschema. Omdat je in een klein team werkt zal je ook de C# routine verder uitbouwen en ontwikkelen. Ook kan je meedraaien in algemene refactory-, ontwikkel- of testwerkzaamheden. Je zal voornamelijk gebruik maken van de volgende technieken: .NET

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 3 volgende »

R van der Meer

R van der Meer

27/11/2013 15:45:17
Quote Anchor link
Nu is deze vraag al waarschijnlijk 100 keer gesteld. Maar ik krijg het er bij mij zelf niet in waarom ik OO moet gaan gebruiken.

Ja, ik zie het voordeel van Object oriented programmeren. Maar ik zie niet waarom ik Classes moet gebruiken. Nu heb ik in de tijd dat ik van OO afweet in PHP tot nog toe nooit een echt groot project gehad waarvan ik zeg dat OO echt nodig is.

Nu ben ik echter bezig met een tool, waarbij ik echt volgens mij doen al OO werk, maar niet het voordeel zie van Classes etc...

Als ik dan zoek naar Waarom OO? krijg ik het antwoord "omdat je bepaalde functies kan her gebruiken" Dan kom ik eigenlijk tot de conclusie dat ik al OO denk wanneer ik bijvoorbeeld een centraal bestand heb met daarin functions die ik dus hergebruik.
Ook omdat ik bijvoorbeeld voor een inlog scherm al het bestand inlog.php include. (ik noem maar wat)en die aanpas als er wat moet gebeuren...


Nu ben ik dus niet opzoek waarom OO, maar ik ben eigenlijk opzoek die bij mij de knop kan omzetten om OO te gaan programmeren met de bijbehorende objecten, classes etc.


Ik kom ook nooit uit het voorbeeld van de auto... Boeiend dat deze blauw moet zijn...
Graag hoor ik het ook als ik echt compleet de bus mis en bovenstaande kant noch wal raakt.. Ik probeer bij mij zelf die knop om te zetten....
 
PHP hulp

PHP hulp

20/04/2024 06:06:52
 
Erwin H

Erwin H

27/11/2013 15:50:17
Quote Anchor link
Henk Van der Plas op 27/11/2013 15:45:17:
Nu is deze vraag al waarschijnlijk 100 keer gesteld. Maar ik krijg het er bij mij zelf niet in waarom ik OO moet gaan gebruiken.

Niets moet. Lijkt een dooddoener, maar wel de werkelijkheid. Als jij de voordelen niet ziet, dan zijn ze er blijkbaar niet (voor jou in elk geval). OO is niet de heilige graal die alles makkelijker of beter maakt. In tegendeel in veel gevallen
Henk Van der Plas op 27/11/2013 15:45:17:
Ja, ik zie het voordeel van Object oriented programmeren. Maar ik zie niet waarom ik Classes moet gebruiken.
...
Nu ben ik echter bezig met een tool, waarbij ik echt volgens mij doen al OO werk, maar niet het voordeel zie van Classes etc...

Lijkt me een contradictio in terminis. Classes gebruiken, maar niet OO is mogelijk, andersom heb ik het nog nooit gezien. Als je dus OO gebruikt, dan gebruik je classes. Gebruik je geen classes, dan is je applicatie ook niet OO.
 
R van der Meer

R van der Meer

27/11/2013 16:00:40
Quote Anchor link
Erwin H op 27/11/2013 15:50:17:
Lijkt me een contradictio in terminis. Classes gebruiken, maar niet OO is mogelijk, andersom heb ik het nog nooit gezien. Als je dus OO gebruikt, dan gebruik je classes. Gebruik je geen classes, dan is je applicatie ook niet OO.


Mijn inziens is het OO, niet omdat ik classes gebruik, maar omdat ik bepaalde onderdelen toch al weet her te gebruiken? Maar daarom zeg ik het ook. Die knop moet om waarom ik classes zou moeten gebruiken in plaats van functies.

Misschien ligt mijn denkbeeld van OO helemaal verkeerd en zit ik mis met OO is dat ik dingen hergebruik, ik kan een functie schrijven die e-mail voor mij verstuurd in een bepaalde opmaak. Nu heb ik van het internet een stukje "geleend" dat OO is (manier van schrijven) waarbij ik het zelfde e-mailtje kan versturen...

Is het dan in eens OO omdat het op die manier geschreven is? Of is OO niet de manier van programmeren, maar het hergebruiken van het stukje programmeer werk...

Ik bouw een object, mail versturen. Hoe die mail verstuurd wordt is irrelevant, zolang ik maar het zelfde mail versturen 5 pagina's verder weer kan gebruiken. EN als er wat aangepast moet worden dat ik het niet op pagina 1 en op 5 moet aan passen, maar op een plaats voor beide momenten dat je het gebruikt.
 
Albert de Wit

Albert de Wit

27/11/2013 16:09:14
Quote Anchor link
Ik ben geen OOP expert, integendeel, ik gebruik het nooit. Maar als je dit doorleest denk ik dat je heel wat wijzer word. Het is vooral handig voor erg grote projecten.
 
Erwin H

Erwin H

27/11/2013 16:43:20
Quote Anchor link
R van der Meer op 27/11/2013 16:00:40:
Mijn inziens is het OO, niet omdat ik classes gebruik, maar omdat ik bepaalde onderdelen toch al weet her te gebruiken?

Het feit dat je iets herbruikt heeft natuurlijk helemaal niets met OO te maken. Ik kan 1 regel code schrijven die 'hoi' naar het scherm stuurt, dit in een php bestand plaatsen en dat bestand dan te pas en te onpas includen. Dan herbruik ik code, maar het heeft natuurlijk geen bal te maken met OO.

OO (Object Oriented) gaat uit van het gebruiken van objecten die zelfstandig kunnen opereren. Die objecten kunnen binnen hun eigen verantwoordelijkheid beslissingen nemen, validatie toepassen en er zorg voor dragen dat bepaalde functionaliteit correct wordt uitgevoerd. Het is niet een functie 'die iets doet', maar een op zich zelfstaand onderdeel van je applicatie. Dit onderdeel kan je vervolgens ergens anders ook weer gebruiken. Het herbruiken van de code is echter een voordeel, niet een kenmerk.

Daarnaast is nog een enorm belangrijk onderdeel dat elke functionaliteit altijd maar op 1 plek in je code wordt gedefinieerd. Je hebt dus bijvoorbeeld 1 validatie class die alle validatie (voor een bepaald type) doet. Die class gebruik je overal en altijd waar je die validatie nodig hebt.

En zo verder, en zo verder.
Gewijzigd op 27/11/2013 16:46:01 door Erwin H
 
R van der Meer

R van der Meer

27/11/2013 16:51:45
Quote Anchor link
Thanks, Dus inderdaad wat ik aangeeft is dat het niet OO is, en de uitleg "OO = iets opnieuw gebruiken", die ik met enige regelmaat ben tegen gekomen, niet dekkend is.

Mooi. Dan probeer ik die gedachte over boord te gooien.

Maar als ik het dan betrek op een systeem waarbij ik gebruikers ga hebben en die moet aanmaken. Ik kan een functie schrijven die aangeroepen wordt na het verzenden van een formulier. Laten we die functie "nieuwe-gebruiker" noemen.

"nieuwe-gebruiker" bestaat uit het opslaan van de gegevens in de database en een e-mail naar deze nieuwe gebruiker toe te sturen.

Stel ik wil dat in objecten/classes onderbrengen. Ben ik dan op de juiste wijze aan het denken? Dat ik niet de functie aanroep, maar het object.

Waarbij ik dus een toevoeging doe aan de database. EN een mail stuur.
Ik zou dan twee objecten moeten maken.
"toevoegen" en "versturen"

Waarbij ik bijvoorbeeld het zelfde "versturen" weer kan gebruiken als ik een e-mail wil versturen bij een nieuw bericht (ik schud het nu even uit de mouw)

Alleen die hele e-mail heeft een totaal andere opmaak... Hoe verwerk ik dat dan?

Het "toevoegen" kan ook weer gebruikt worden, alleen dan in een andere tabel (berichten) met andere inhoud...
 
Erwin H

Erwin H

27/11/2013 16:59:57
Quote Anchor link
Nee. Je denkt nu in functies (functioneel programmeren), niet in objecten (object georienteerd programmeren).

In OOP is een object een entiteit, bijvoorbeeld een gebruiker, bijvoorbeeld een mailer, bijvoorbeeld een database, etc. Elk object heeft properties (de mailer kan bijvoorbeeld het property afzender hebben) en functionaliteiten (ook wel methodes genoemd in OOP). 'versturen' en 'toevoegen' zijn dus geen objecten, maar methodes van objecten.

Met je nieuwe gebruiker voorbeeld kan je dus een gebruiker object hebben (met alle kenmerken van de gebruiker), een database object (dat de data in de database toevoegt, of opslaat) en een mailer (dat de mail kan versturen).
En dit is een zeer versimpeld voorbeeld. Alleen je database object zal in het echt al minimaal uit 3 objecten bestaan (database-, connectie- en queryobject), maar al snel nog meer. Bedenk ook dat elk object uiteindelijk maar verantwoordelijk mag zijn voor 1 onderdeel van je applicatie. Je kan dus niet een mailer hebben die ook de content van de emails bepaalt. In dat geval krijg je namelijk al een probleem met het opnieuw gebruiken van dat object, want in een volgende applicatie zijn de mails heel anders.
Gewijzigd op 27/11/2013 17:01:02 door Erwin H
 
Wouter J

Wouter J

27/11/2013 17:00:23
Quote Anchor link
Sinds wanneer is versturen een object?

Ik raad je aan eens rustig mijn tut door te lezen om een gevoel te krijgen voor objecten: http://wouterj.nl/2012/05/oo/nadenken-in-objecten/
 
Kris Peeters

Kris Peeters

27/11/2013 17:36:54
Quote Anchor link
(Okay, er is voldoende on topic geantwoord, zodat ik een zijsprong kan maken)

Php is niet de ideale taal wenneer je het nut van OOP wil uitleggen.
Vooral dan omdat php een verzoek regelt in 1 ogenblik (een aantal microseconden).


Beeld je even in dat je de zelfde vraag stelt, maar dan met een andere taal, bv. C++, C#, Java, ... om een applicatie (een GUI, een windows proggramma, ...) te maken.
Daar heb je een programma dat blijft draaien.
De variabelen blijven actief zolang het programma draait.

We maken een windows programma waarmee we een auto samenstellen. Voor het gemak gebruik ik php notatie.
Vanaf het programma wordt gestart wordt dit uitgevoerd:

$auto = new Auto();

Een minuut later heeft de gebruiker een kleur (van lak) gekozen.
Dan wordt dit uitgevoerd:

$auto->setColor('red');

Nog een minuut later kiest de gebruiker de cilinderinhoud

$auto->setCC(2200);


Snap je dat het in deze situatie handig is dat we 1 variabele hebben: $auto.
Alle eigenschappen van die auto worden verzameld in die ene variabele. -> dat zijn de eigenschappen of properties.
En niet alleen de eigenschappen, maar ook alle mogelijkheden; -> dat zijn de functies of de methods.


In php vallen sommige voordelen minder op, omdat alles sowieso in 1 ruk gebeurt.
Maar je snapt ook wel hoe dit begonnen is: programmmeurs uit een c++ of JAVA achtergrond beginnen php te scripten en denken: ik wil ook OOP kunnen gebruiken in php.
De rest is geschiedenis.
 
R van der Meer

R van der Meer

27/11/2013 17:41:33
Quote Anchor link
Wouter J op 27/11/2013 17:00:23:
Sinds wanneer is versturen een object?


Dit soort reacties vind ik zo vreemd. Ik geef bovenstaand aan dat ik op een bepaalde manier zie, op een gegeven moment na 3/4 antwoorden lees ik dat mijn denk manier verkeerd is wat betreft OO. Komt er iemand door de bocht met "Sinds wanneer is versturen een object?"

Ik kom net tot de conclusie dat ik verkeerd denk, dat jij begrijpt wat er bedoeld word vind ik super. Maar je kunt het ook normaal omschrijven, zoals je wel op je website doet. EN ja ik heb die post op je website gelezen. En waarschijnlijk lees ik het nog 5 keer puur alleen om nu een schakel in mijn hoofd om te zetten.

Op je website zet je neer "artikel" is een object. Vandaar dat ik dacht dat e-mail ook een object is (welke ik boven aanduid met "verstuur" is dat een verkeerde woord keuze van mij. Maar begrijp ik het dan goed als ik jouw pagina gebruik dat e-mail wel een object is?


Erwin H op 27/11/2013 16:59:57:
Met je nieuwe gebruiker voorbeeld kan je dus een gebruiker object hebben (met alle kenmerken van de gebruiker), een database object (dat de data in de database toevoegt, of opslaat) en een mailer (dat de mail kan versturen).
En dit is een zeer versimpeld voorbeeld. Alleen je database object zal in het echt al minimaal uit 3 objecten bestaan (database-, connectie- en queryobject), maar al snel nog meer. Bedenk ook dat elk object uiteindelijk maar verantwoordelijk mag zijn voor 1 onderdeel van je applicatie. Je kan dus niet een mailer hebben die ook de content van de emails bepaalt. In dat geval krijg je namelijk al een probleem met het opnieuw gebruiken van dat object, want in een volgende applicatie zijn de mails heel anders.



Even ter illustratie voor mij;
Op plek A heb ik het object "mailer" welke de mail verzend.
Op plek B wil ik een mail versturen.

Op plek B zeg ik wat de mail moet zijn. EN dan verstuur ik door middel van de "mailer" de e-mail. Die dus alleen de e-mail voor mij verzend.

Op plek Z wil ik weer een mail sturen, maar dan met inhoud die anders is. Dan staat op Z mijn content en roep ik A aan?




@Kris Peeters
27/11/2013 17:36:54

Dit heb ik op het moment van posten van dit bericht nog niet gelezen (wel gezien)


--- Reactie op Kris Peeters ---

Zie ik het dan goed dat als ik jouw voorbeeld uitbreid met

$auto->setDeuren(4);

ik waar dan ook in mijn script kan zeggen dat mijn auto 4 deuren heeft (moet dat dan via $auto-setDeuren; ?)
Maar ook als ik dan naar een andere pagina ga?

En geldt het dan ook dat ik bijvoorbeeld ook iets nieuws kan toevoegen wat helemaal niet in het object auto zit? Bijvoorbeeld $auto->setToetsenbord(tekst);?
Gewijzigd op 27/11/2013 17:45:41 door R van der Meer
 
Wouter J

Wouter J

27/11/2013 17:48:18
Quote Anchor link
Het was niet lullig of kort door de bocht bedoelt, R. Mijn excusses als die zo overkwam. Ik denk dat dit een goede conclusie is "welke ik boven aanduid met "verstuur" is dat een verkeerde woord keuze van mij. Maar begrijp ik het dan goed als ik jouw pagina gebruik dat e-mail wel een object is?" De woordkeuze is niet ideaal. "verstuur" is een werkwoord ("versturen"). Object zijn dingen, zelfstandige naamwoorden dus. "kat", "boek", "pen", "huis", ... (je begrijpt het wel :)).

Die werkwoorden zijn de methods (functies) van een object. En om wille van herbruikbaarheid worden deze vaak ook in een klasse gezet. We hebben dan in jouw geval dus een Email object. Deze email wordt verstuurd, een ->send() functie dus. Maar omdat we niet afhankelijk willen zijn van 1 verzend methode (bijv. via de stmp server) plaatsen we deze ook in een object. We hebben nu dus een Email object en een StmpMailer object die die Email verzend.
 
Mark Hogeveen

Mark Hogeveen

27/11/2013 18:29:45
Quote Anchor link
Een klasse is de blauwdruk van een object. Van een klasse kun je meerdere objecten maken.
Een object moet altijd een enkelvoudig zelfstandig naamwoord zijn. Dus de class naam Mail is beter dan de naam Mails
Verder is het ook weer niet goed als je te algemene klassen maakt. Een gastenboek dat werkt op 1 klasse, is niet juist OO gebruik.
Je hebt hier te maken met heel veel verschillende dingen, die aparte taken hebben.
Bij een gastenboek heb je bijvoorbeeld het formulier, de input checks, de verwerking, de database etc.
Van alleen al een formulier zou je makkelijk 10 klasses kunnen maken.
Een klasse voor elk HTML input element, een klasse voor het formulier algemeen, etc.
Als je dit goed doet, kun je de form klassen ook weel makkelijk hergebruiken om een contact formulier te maken of een ander formulier.
Je hoeft eigenlijk nooit zuinig te zijn met het maken van klassen.
Als je echt goed OO wilt kunnen, zou jet het beste Java kunnen leren (Java is niet Javascript)
Dan wordt je gedwongen om alles OO te doen.
Gewijzigd op 27/11/2013 18:30:40 door Mark Hogeveen
 
Kris Peeters

Kris Peeters

27/11/2013 18:47:47
Quote Anchor link
R van der Meer op 27/11/2013 17:41:33:
... ik waar dan ook in mijn script kan zeggen dat mijn auto 4 deuren heeft (moet dat dan via $auto-setDeuren; ?)
Maar ook als ik dan naar een andere pagina ga?


Wel, dat is net het probleem dat ik aankaart.

Bij php is elke pagina een afgezonderd verzoek.
Dus, als de gebruiker naar een andere pagina gaat, of op F5 drukt, moet php het object helemaal opnieuw opbouwen.

Bij mijn verhaal van het windows programma zou het wel gelden.
Daar kan die ene variabele (object) minuten lang (zelfs langer) al zijn eigenschappen bewaren, en kan je gelijk wanneer eigenschappen toevoegen.


R van der Meer op 27/11/2013 17:41:33:
... ook iets nieuws kan toevoegen wat helemaal niet in het object auto zit? Bijvoorbeeld $auto->setToetsenbord(tekst);?


Hier moet ik ook verwijzen naar de laatste reactie van Harry:
De klasse bepaalt welke eigenschappen en methoden zijn toegelaten. De klasse is een blauwdruk van een object.
Een object is een instance van een klasse.

Dus, als setToetsenbord() niet in de klasse Auto staat, mag het object $auto die functie niet gebruiken.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

27/11/2013 20:20:05
Quote Anchor link
Harry hogeveen op 27/11/2013 18:29:45:
Een object moet altijd een enkelvoudig zelfstandig naamwoord zijn.

"Moet" is een groot woord. Je kunt bijvoorbeeld een class hebben waarin je je paden opslaat. Deze class kun je dan Paths noemen.
 
R van der Meer

R van der Meer

27/11/2013 21:00:45
Quote Anchor link
Wouter J op 27/11/2013 17:48:18:
Het was niet lullig of kort door de bocht bedoelt, R.


Ok, thanks. Het kwam alleen zo over van.. Goh, wat een noob. Normaal gesproken red ik mij prima in de PHP wereld, alleen deze drempel komt er bij mij niet in, waardoor ik toch denk een hoop leuke dingen te missen..

Harry hogeveen op 27/11/2013 18:29:45:
Bij een gastenboek heb je bijvoorbeeld het formulier, de input checks, de verwerking, de database etc.
Van alleen al een formulier zou je makkelijk 10 klasses kunnen maken.



Maak ik dan een klasse aan voor bijvoorbeeld het checken van een telefoonnummer (mobiel) die alleen controlleert of een 06 nummer daadwerkelijk ook strat met 06 ( en voor andere landen bijvoorbeeld 049 gebruikt als een bepaalde voorwaarde waar is)?


Harry hogeveen op 27/11/2013 18:29:45:
Als je echt goed OO wilt kunnen, zou jet het beste Java kunnen leren (Java is niet Javascript)
Dan wordt je gedwongen om alles OO te doen.


Een collega van mij kaartte dit al aan inderdaad. Die heeft vroeger veel Java gebruikt en kan alleen de link met PHP niet uitleggen, vandaar dat ik vandaag op zoek ging naar "het" antwoord.


Ozzie PHP op 27/11/2013 20:20:05:
Harry hogeveen op 27/11/2013 18:29:45:
Een object moet altijd een enkelvoudig zelfstandig naamwoord zijn.

"Moet" is een groot woord. Je kunt bijvoorbeeld een class hebben waarin je je paden opslaat. Deze class kun je dan Paths noemen.


Maar als ik het goed begrijp klopt de uitleg van Harry juist wel. De class Path is in zekere zin wel juist, alleen is het zo dat deze meerdere "wegen" kan bevatten.

Want je zegt ook niet "cars" omdat de auto's meerdere kleuren kunnen hebben. De input is variabel, maar het gene wat er mee gebeurt is het zelfde.

ALS ik het goed begrijp..

*verder gaat lezen*


Allemaal wel erg veel bedankt! Denk dat ik er meer van opsteek als ik gewoon (domme) vragen kan stellen.
Gewijzigd op 27/11/2013 21:01:11 door R van der Meer
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

27/11/2013 21:07:29
Quote Anchor link
"Maar als ik het goed begrijp klopt de uitleg van Harry juist wel. De class Path is in zekere zin wel juist, alleen is het zo dat deze meerdere "wegen" kan bevatten.

Want je zegt ook niet "cars" omdat de auto's meerdere kleuren kunnen hebben. De input is variabel, maar het gene wat er mee gebeurt is het zelfde."

Nee, een "Car" object bevat daadwerkelijk slechts 1 auto. Een Paths class bevat meer dan 1 pad. Je zou het ook een PathCollection kunnen noemen, maar persoonlijk vind ik dat nogal lang.
 
R van der Meer

R van der Meer

27/11/2013 21:13:49
Quote Anchor link
OK, maar waarom zou ik de paths in een class willen stoppen als ik ze ook in een array kan lezen vanuit de database?


$pathto['imgages'];

waarbij images => 'path/naar/de/afbeelding/vanaf/relatief/ofzo/' in de array geplaatst wordt door een while loop op een db query.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

27/11/2013 21:26:19
Quote Anchor link
Ik zou ten eerste paths niet in een database zetten. Als je ze in een object hebt zitten, en dat object in een services container stopt, dan kun je straks overal in je applicatie dit soort dingen doen.

$this->services->get('paths')->get('image');
 
R van der Meer

R van der Meer

27/11/2013 21:35:11
Quote Anchor link
Wat ik tot op heden deed is dat ik gewoon een aantal woorden of teksten in de database stop ( die teksten moeten variabel aan te passen zijn door de eind gebruiker ) en die loop ik dan door.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

27/11/2013 21:46:39
Quote Anchor link
Dat kan, maar dat heeft verder niks met OOP te maken.
 
Reshad F

Reshad F

28/11/2013 00:39:19
Quote Anchor link
Quote:
Maak ik dan een klasse aan voor bijvoorbeeld het checken van een telefoonnummer (mobiel) die alleen controlleert of een 06 nummer daadwerkelijk ook strat met 06 ( en voor andere landen bijvoorbeeld 049 gebruikt als een bepaalde voorwaarde waar is)?


Even een voorbeeldje.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
<?php

class phoneNumber {

    private $number;

    public function __construct($number) {

        $this->number = $number;

    }


    public function validate() {

        // kijk of de gegeven waarde geen float(10.5) is en wel een integer (1234)
        if(is_numeric($this->number) && !(strpos($this->number, "."))) {
            $this->number = intval($this->number);
        }


        if(!is_int($this->number)) {
            throw new InvalidArgumentException('Gebruiker heeft geen integer ingevoerd: ' . $this->number);
            return false;
        }

        // check of dit nummer uit 10 cijfers bestaat. > 9 omdat 0 niet meegeteld wordt ( ik ben geen regex expert)
        elseif(!(preg_match('/^\d{9}$/', $this->number))) {
            throw new LengthException('Nummer voldoet niet aan de nederlandse notatie: ' . $this->number);
            return false;
        }

        else {
            return true;
        }

    }

}


$number = new phoneNumber(0613266263);
echo $number->validate();

?>


In het voorbeeldje hierboven zie je dat dit werkt voor de nederlandse manier. maar wat als je nu een systeem nodig hebt die kan checken voor zowel een Nederlandse, Buitenlandse 1, Buitenlandse 2, Buitenlandse 3.. tsja dan stel je natuurlijk een contract op waarbij je klasses dwingt om op een bepaalde manier nummers te gaan controleren Hoe die klasses dat doen? dat mogen ze zelf weten. als ze maar wel de benodigde methoden implementeren. Wat je nu kan doen hiervoor is een interface gebruiken ( alleen methoden declareren ) of een abstracte klasse maken waarbij je de validate methode als abstract declareert en deze door de klassen die deze abstracte methode overerven het validate gedeelte doen.

Hier geef ik je de tip om wanneer mogelijk een interface te gebruiken omdat je waar mogelijk moet programmeren naar een interface en niet naar een implementatie toe.

Wat onze code nu dus kan worden is

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
<?php
interface phoneNumber {
    public function validate();
}


class dutchPhoneNumber implements phoneNumber{

    private $number;

    public function __construct($number) {

        $this->number = $number;

    }


    public function validate() {

        // kijk of de gegeven waarde geen float(10.5) is en wel een integer (1234)
        if(is_numeric($this->number) && !(strpos($this->number, "."))) {
            $this->number = intval($this->number);
        }


        if(!is_int($this->number)) {
            throw new InvalidArgumentException('Gebruiker heeft geen integer ingevoerd: ' . $this->number);
            return false;
        }

        // check of dit nummer uit 10 cijfers bestaat. ( regex niet getest )
        elseif(!(preg_match('/^\d{10}$/', $this->number))) {
            throw new LengthException('Nummer voldoet niet aan de nederlandse notatie: ' . $this->number);
            return false;
        }

        else {
            return true;
        }

    }

}


class germanPhoneNumber implements phoneNumber{

    private $number;

    public function __construct($number) {

        $this->number = $number;

    }


    public function validate() {

        // kijk of de gegeven waarde geen float(10.5) is en wel een integer (1234)
        if(is_numeric($this->number) && !(strpos($this->number, "."))) {
            $this->number = intval($this->number);
        }


        if(!is_int($this->number)) {
            throw new InvalidArgumentException('Gebruiker heeft geen integer ingevoerd: ' . $this->number);
            return false;
        }

        // hier kijken we of er 11 cijfers voorkomen. ( regex niet getest )
        elseif(!(preg_match('/^\d{11}$/', $this->number))) {
            throw new LengthException('Nummer voldoet niet aan de duitse notatie: ' . $this->number);
            return false;
        }

        else {
            return true;
        }

    }

}


$number = new dutchPhoneNumber(06123456789);
echo $number->validate();

$number = new germanPhoneNumber(06123456789);
echo $number->validate();

?>
 

Pagina: 1 2 3 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.