Welke kennis nodig als webdeveloper

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

L deB

L deB

01/04/2016 23:33:33
Quote Anchor link
Hey beste mensen,

In het kort: ik heb de opleiding communicatiesystemen gedaan, hierin leer je maar heel weinig code, weinig grafisch design, weinig communicatietheorie, weinig dit en weinig dat. Van alles eigenlijk enigszins iets maar nu ik afgestudeerd ben merk ik dat hier weinig werk in te vinden is. Ik heb mazzel gehad dat ik voor 7 maand als PHP developer kon werken, maar mijn contract is niet verlengd omdat ook mijn kennis daarvan gewoon niet groot genoeg bleek te zijn uiteindelijk (logisch, het enige tijdens mijn studie met PHP was ongeveer 20 uur om te leren een formulier met validatie te maken).

Mijn afstuderen is pas 8 maanden geleden, dus eigenlijk best wel mazzel gehad dat ik überhaupt zo snel een baan kon vinden en voor korte termijn kon behouden.

De hele tijd heb ik PHP bijgeleerd (als in 2-3 uur per dag na mijn werk). Nu ben ik bezig met Csharp sinds 3 weken. En ik vraag me eigenlijk af wat iemand bij zou moeten leren om in het algemeen een vacature als medior webdeveloper te kunnen krijgen. Zelf heb ik wel een bepaald idee gekregen naar aanleiding van de vacatures die ik zie maar ik wil graag zien hoe anderen hierover denken. Het is namelijk wel prettig om het idee te hebben dat je ergens echt effectief naar toe kan werken (de kans op een baan als webdeveloper te vergroten) en niet bepaalde dingen over het hoofd ziet. Ik zelf had in gedachte:

Vaardigheid Benodigd niveau
HTML(5), CSS, Javascript, SEO Standaard kennen
PHP, MYsql Vaak ook uitgebreide kennis van nodig
Csharp i.c.m. dotnet Volgens mij veel gevraagd, hoog niveau voor nodig?
Java Weet ik niet zelf.. iemand ideeën?
Overig Scrum, Laravel... wat is meestal echt nog belangrijk? (ik zie heel veel verschillende gevraagde dingen vaak bij vacatures, volgens mij is dit gedeelte van 'overig' daarom ook wel belangrijk).

Ik zit nu 7-9 uur per dag Csharp te leren maar wil gewoon eigenlijk (enigszins zeker) weten wat je moet bijleren en extra kennen om een medior developer baan te kunnen krijgen.

Alvast bedankt :)
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 07:16:10
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

01/04/2016 23:56:07
Quote Anchor link
Je moet net afgestudeerd zijn en 5 jaar werkervaring hebben.
Jokes aside, het is onverstandig om je vast te bijten op een bepaalde taal/manier van werken. Het belangrijkste is gewoon het hebben van inzicht, de tooling is daarbij je hulpmiddel. Of dit nu PHP, C# of bijvoorbeeld Java/Javascript is is hierin niet echt belangrijk. Een taal op zichzelf is alleen syntax. Als je de logica doorgrondt heb je dit snel onder de knie. Meestal in de orde van uren. De overige zaken zoals functies heb je naslagwerken voor. Vooral voor PHP gebruik ik dit zelf nog regelmatig, omdat er vooral in de oudere functies geen logica zit in de volgorde van functieparameters. Een framework rol je vanzelf wel in, en meestal is kennis ervan een pré, geen vereiste. Wat wel heel belangrijk is, is niet alleen verstand hebben van de code, maar ook van de achterliggende technieken (databases, queues etc). Een applicatie staat nooit op zichzelf, ook het backend ontwerp moet in orde zijn.
Gewijzigd op 02/04/2016 00:02:15 door Ben van Velzen
 
L deB

L deB

02/04/2016 00:17:21
Quote Anchor link
Ben van Velzen op 01/04/2016 23:56:07:
Je moet net afgestudeerd zijn en 5 jaar werkervaring hebben.
Jokes aside, het is onverstandig om je vast te bijten op een bepaalde taal/manier van werken. Het belangrijkste is gewoon het hebben van inzicht, de tooling is daarbij je hulpmiddel. Of dit nu PHP, C# of bijvoorbeeld Java/Javascript is is hierin niet echt belangrijk. Een taal op zichzelf is alleen syntax. Als je de logica doorgrondt heb je dit snel onder de knie. Meestal in de orde van uren. De overige zaken zoals functies heb je naslagwerken voor. Vooral voor PHP gebruik ik dit zelf nog regelmatig, omdat er vooral in de oudere functies geen logica zit in de volgorde van functieparameters. Een framework rol je vanzelf wel in, en meestal is kennis ervan een pré, geen vereiste. Wat wel heel belangrijk is, is niet alleen verstand hebben van de code, maar ook van de achterliggende technieken (databases, queues etc). Een applicatie staat nooit op zichzelf, ook het backend ontwerp moet in orde zijn.


Bedankt voor je reactie. Ik heb een serieuze vraag naar aanleiding ervan, je stelt dat het kennen van de syntax meestal in een orde van uren is. Ik zit nu de laatste 3 week zo'n 8 uur gemiddeld per dag Csharp te leren en ken nu de basis enigszins solide, ook al zie ik veel overeenkomsten met PHP wat ik als 'stapje voor had' om het zo maar te zeggen (ifjes, elsjes, foreach enz.). Komt het er gewoon op neer dat ik dus de nieuwe syntax niet snel genoeg kan leren?

Ik had zelf trouwens het idee dat het wel veel kan helpen om Csharp te kennen omdat het aan de language voorwaarden van dotnet voldoet. Dus dat je vanuit zo'n taal sneller C++, visual basic enz. ook zou kunnen begrijpen (omdat die meer overeenkomsten daarmee hebben dan met PHP bijvoorbeeld). Maar het komt er dus op neer dat als ik PHP echt goed leer ik de andere talen net zo gemakkelijk kan begrijpen als wanneer ik Csharp leer?
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

02/04/2016 00:52:25
Quote Anchor link
C# lijkt niets op VB.Net. Dus wat dat betreft gaat de vergelijking al mank. Ik kan ook niet echt meepraten over welke taal je het beste als basis kan gebruiken, omdat ik zelf ooit met BASIC ben begonnen, en dit later heb aangevuld met assembler voor de zaken die ik niet met BASIC kon doen. Het is echter wel zo dat de meeste talen qua syntax lijken op C. Een taal met een whopping 32 keywords (if, elseif etc). Dus een vrij kleine taal.

Het begrijpen van een taal komt mijns inziens neer op het begrijpen van de logica van programmeren. Als voorbeeld heb je ook (vooral bij het leren van algoritmes) pseudocode, wat in feite niet gestoeld is op een bepaalde taal, maar de structuur van de code weergeeft. Wanneer je de logica doorgrondt kun je praktisch elke taal probleemloos lezen, maar mogelijk niet schrijven.

Als je eenmaal meer talen leert zie je ook steeds meer overeenkomsten in de structuur, en waar alleen de syntax afwijkt. Manieren van het maken van code blokken al of niet met scope beperkingen etc zijn vaak verschillend. Als voorbeeldje doe ik even een if in 2 talen. 1 in PHP, 1 in LUA:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
if ($bla) {
  echo 'joepie';
}

?>


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
if bla then
  print 'joepie'
end


Zoek de verschillen. Je ziet in een oogopslag waar je mee te maken hebt, toch? Het enige verschil hier is syntax, en doelbewust ook language constructs. De CRT (common runtime) in de verschillende talen is verschillend, maar dit hoef je niet per definitie te leren, afgezien van de meest basale functies. Mede omdat de IDE's van tegenwoordig geavanceerd genoeg zijn om dingen als auto completion te doen, of functies kan voorstellen.
 
Aad B

Aad B

02/04/2016 11:11:38
Quote Anchor link
Dit laatste is erg kort door de bocht en een beetje te simpel. Basiskennis gaat verder en dat herken je zelf al bij de moeilijkheidsgraad van C#. Bekwaam jezelf, zonder code van een taaltje, in basiskennis van de techniek en hot is dan object oriented waarmee je dan in c#, in java en in php makkelijk het taaltje op kan pakken zoals Ben ook al aangeeft. Gestructureerd programmeren is ook een belangrijke. Niet achter je peeceetje code kloppen maar eerst een ontwerp uitdenken en volledig vastleggen. Een vaardigheid die op dit moment veel ontbreekt. Het uiteindelijke taaltje bepaalt ook de markt waarin je zou kunnen gaan werken, de kleinzakelijke markt doet veel met php en in de midden- en grootzakelijke markt vind je veel web-georienteerde applicatiebouw met C# (Microsoft) en Java (Oracle).
Gewijzigd op 02/04/2016 11:12:19 door Aad B
 
Remco nvt

Remco nvt

02/04/2016 12:32:18
Quote Anchor link
Ik zou de vraag anders stellen.
Wat wil jij graag doen met je carrière?
Je hebt er vast een gedachte over. Wat je graag zou willen bereiken. Ik zou een pad uitstippelen hoe jij daar denkt te komen en wat je nodig gaat hebben nu om daar te komen. Dat je in het verloop van je carrière dat pad telkens bijstelt is een normaal iets.

De ene zegt namelijk dat het goed is om zo breed mogelijk opgeleid te zijn, de andere is van mening dat je niet verder komt als je geen specialisme aanleert.

Denk als je daar allemaal ideeën over hebt de vragen of je nou PHP/C#/JAVA moet gaan leren stuk makkelijker is.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

02/04/2016 16:02:23
Quote Anchor link
Ik sluit me aan bij Remco. Bepaal eerst eens voor jezelf welke kant je op wil. Wat wil je gaan doen? Wat wil je gaan maken? Wat vind je écht het allerleukste? Bepaal aan de hand van jouw antwoord (of door hier de vraag te stellen) welke waardigheden je nodig hebt om te kunnen doen wat jij graag wilt.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

02/04/2016 16:26:09
Quote Anchor link
Quote:
En ik vraag me eigenlijk af wat iemand bij zou moeten leren om in het algemeen een vacature als medior webdeveloper te kunnen krijgen.

Dit wordt je niet door iets bij te leren wat je nog niet wist, maar ben je (op den duur) doordat je deze bagage al hebt.

Dit heet ook wel (praktijk)ervaring. Dit kun je niet leren (theorie), maar alleen verkrijgen door het reeds geleerde toe te passen.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.