wie durft...

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ervaren PHP ontwikkelaar

Functie Jij als PHP ontwikkelaar komt te werken in een team van 4 andere PHP ontwikkelaars. Je zult je voornamelijk bezig houden met: – Het ontwikkelen van nieuwe features – Doorontwikkelen van de API – Nadenken over de technische infrastructuur – Datakwaliteit Samen met het team ben jij verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de software en om de positie als marktleider in Europa te behouden. Ze werken volgens SCRUM in 2 wekelijkse sprints, werken met Jira voor alle tickets en communiceren veel via Slack. Eisen • Minimaal 3 jaar ervaring als back end developer • Je hebt affiniteit met

Bekijk vacature »

Lead javascript developer Node.js React

Functie Als fullstack JavaScript developer vind jij het uitdagend om op basis van concrete klantvragen nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Bij voorkeur worden deze functionaliteiten op een bepaalde manier geprogrammeerd, zodat ze door meerdere klanten te gebruiken zijn. Je hebt dus vaak te maken met abstracte vraagstukken. Om dit te kunnen realiseren sta je nauw in contact met de product owner en/of klant. Je bent niet alleen onderdeel van het development team, maar hebt ook vaak contact met de product-owner en/of klanten om daardoor inzichten te verzamelen die leiden tot productverbeteringen. • Inzichten verzamelen bij de klant en/of product owner •

Bekijk vacature »

SQL Developer

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Jij gaat in deze functie aan de slag met uitdagende projecten en het creëren van maatwerk software, vooral middels SQL. Iedere klant/project is weer anders, maar dat maakt dit bedrijf en de functie erg uniek & uitdagend. Verder heb je de volgende taken: Ontwikkelen en ontwerpen van SQL databases. T-SQL wordt hierbij gebruikt als programmeer laag; Optimalisatie van query's, voor een verbeterde efficiency; Begeleiden van junior developers, mits je dit leuk vindt; Heb je meer interesse in een rol als consultant, dan is dit ook mogelijk. Je heb hier meer

Bekijk vacature »

Database Developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Database Developer met MS SQL of een vergelijkbare database? Wil jij werken voor een ambitieuze werkgever in regio Tilburg waar jij volledig de mogelijkheid krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je gaat projecten gedurende het hele proces begeleiden. Je sluit aan bij afspraken met klanten om hun processen helder te krijgen. Vervolgens voer jij het project uit en zorgt dat dit zo goed mogelijk verloopt; Je werkt aan nieuwe softwareoplossingen die de logistieke processen verbeteren of vernieuwen; Je houdt je bezig met het ontwikkelen van

Bekijk vacature »

3D BIM Add-on Developer

As a 3D BIM add- on developer at KUBUS, you will develop add-ons (called BCF- Managers) to the leading building information modeling (BIM) programs Revit, Navisworks, Archicad, AutoCAD and Tekla Structures. BCF Managers enable data transfer between BIM software and BIMcollab. You will work on both the front- and the back-end. As a software company, KUBUS is in a unique position. We build our own products that are used by tens of thousands of users worldwide. Our company is just the right size: big enough to make a real impact in the market, but small enough that as an individual

Bekijk vacature »

Front-end Angular developer

Functie In jouw rol als Front-End developer werk je samen met de backend developers om middels tweewekelijkse sprints het platform naar een hoger niveau te tillen. Hiernaast heb je affiniteit met data en werk je graag samen met het team om de gegevensintegriteit en -beveiliging te waarborgen, om ervoor te zorgen dat de gebruiker wereldwijd de beste SaaS-services heeft. Deze organisatie heeft meer dan 100 mensen in dienst, waarvan er 45 in Nederland werken. Het ontwikkelteam bestaat uit 10 mensen en is verdeeld in 2 scrumteams. Het eerste team bestaat uit Java en Scala ontwikkelaars. Het tweede team, waar jij

Bekijk vacature »

.NET Developer Microservices

Dit ga je doen Je taken zullen voornamelijk bestaan uit: Het ontwikkelen van software, inclusief vormgeving, implementaties, integraties en (automatisch) testen (.NET, C#, Azure, Docker, Microservices, Angular); Het in kaart brengen van software requirements; Zorgen dat jouw code kwalitatief hoogstaand is; Het uitvoeren van risico analyses; Een bijdrage leveren aan het continuous quality improvement process. Hier ga je werken Dat kanker een verschrikkelijke ziekte is die de wereld uit geholpen moet worden, is duidelijk. Binnen deze Gelderse organisatie die duizenden ziekenhuizen van producten voorziet, proberen ze daar via technische innovaties aan bij te dragen. Samen met 10 collega .NET developers

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

T-SQL Database developer

Functie omschrijving Ben jij een ETL database specialist? Houd jij ervan om te puzzelen met Databases, Query's & Stored procedures? Zoek jij uitdaging, vrijheid en verantwoordelijkheid? Zoek dan niet verder! Wij zijn per direct op zoek naar medior en senior database developers. Je gaat werken voor een relatief klein softwarebedrijf in omgeving Tilburg. Samen met 12 collega's (allemaal techneuten), ga jij je bezig houden met het bouwen en/of onderhouden van database software. Deze software wordt internationaal ingezet voor het automatiseren van logistieke processen. Jouw werkzaamheden gaan er als volgt uit zien: Je bent in een klein team met developers, verantwoordelijk

Bekijk vacature »

OutSystems Developer

Dit ga je doen Het van scratch af aan ontwikkelen van applicaties met OutSystems; Het aanhaken bij diverse projecten binnen de organisatie; Schakelen met de business; Meedenken over de mogelijkheden van het platform binnen de organisatie. Hier ga je werken Deze organisatie is een toonaangevende speler in de vastgoedbranche en telt momenteel ruim 500 medewerkers. Met meer dan 150 applicaties staat er een complex applicatielandschap, bestaande uit standaard- en maatwerkapplicaties. De maatwerkapplicaties worden ontwikkeld door een inhouse development team. Het doel voor de komende periode is het verder vernieuwen en optimaliseren van het huidige applicatielandschap. Zo staat de organisatie aan

Bekijk vacature »

Software Programmeur PHP - JAVA

Functie Voor een opdrachtgever in omgeving Zoetermeer zijn wij op zoek naar een ontwikkelaar ter versterking van het huidige developers team. Heb jij altijd al willen werken voor een bedrijf, dat veilige netwerkverbindingen levert, door middel van veilige oplossingen, die door middel van de nieuwste technologieën ontwikkelt zijn? Stop dan nu met zoeken! Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen C / C++ / PHP. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een projecten

Bekijk vacature »

Senior .NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

Senior Java Ontwikkelaar

Dit ga je doen Werken aan uiteenlopende interne projecten voor grote (internationale) organisaties; Ontwikkelen van diverse (web)applicaties en platformen met technieken als Java, Azure en ASP.NET; Complexe vraagstukken tackelen met jouw expertise en ervaring; Waar nodig help jij je collega's om samen tot de juiste oplossing te komen. Hier ga je werken Als Java Developer kom je te werken bij een internationale organisatie in regio Amsterdam die zich richt op procesoptimalisatie door middel van zeer complexe IT oplossingen. Dit doen zij op het allerhoogste niveau met vestigingen over heel de wereld en met een groot aantal aansprekende, maatschappelijk betrokken klanten.

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar .NET te Zaandam

Bedrijfsomschrijving Je komt hier terecht bij een door-en-door softwarebedrijf, waarbinnen meerdere SaaS pakketten worden ontwikkelt voor diverse sectoren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de logistieke en medische branche. Deze organisatie kenmerkt zich door de hoge mate van complexiteit in de applicaties, wat betekent dat jij je hier niet zal gaan vervelen. Integendeel: Jij gaat hier elke dag ontzettend veel leren en je in razend tempo ontwikkelen als C# .Net Developer met focus op back-end. Het team bestaat uit ongeveer 20 personen personen, waarvan het grootste deel zich richt op software development. De sfeer is informeel en professioneel. De producten

Bekijk vacature »
Ozzie PHP

Ozzie PHP

11/04/2013 17:33:12
Quote Anchor link
... mij uit te leggen hoe PHP onder de motorkap werkt?

Ik kan me nog herinneren dat in mijn Commodore 64 tijd je kon programmeren in de taal 'Basic'. En dat zag er dan zoiets uit:

Afbeelding
jeugdsentiment

Ik kan me ook nog herinneren dat ik als klein manneke een keer een boek had gekocht waarmee je een programma kon maken voor de Commodore 64, en met dat programma kon je "makkelijk" sprites maken.

Wat een sprite is?

Niet dit:

Afbeelding

Maar bijvoorbeeld deze luchtballon... een simpel plaatje bestaande uit "blokjes". Dat kon je dan over je beeldscherm laten vliegen... WOEEHOOEE... VET!!! ...ja, ehmm oké... ehhh, computers waren in die tijd nog niet zo high-tech als nu hè ;-)

Afbeelding
Ik kan me nog goed herinneren dat ik toch wel zo'n 20 bladzijdes met machinetaal heb overgetypt (hoe gek kun je zijn) en uiteindelijk werkte het programma worden boven wonder nog prima ook! (Wat zou er gebeurd zijn als ik 1 tekentje verkeerd had getypt...) Die machinetaal sprak rechtstreeks de processor aan en zag er ongeveer zo uit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
sjhDSWJHJ54e srerkjherERLKG 4546edrfeFJG sdfjh455rrr LKJFGRTEF4556
sdfsdfFHDFDG ZNVFrej34djfdf WEtrrtij45DF 984JJEREkgH 89dfFDVDFkjkg
dffkjERKJ57R FEDKJEr456KJD1 GDFDcvmnoimJ Qxceer44DFg dfljk343GKJKv
.....
.....
enz.

(misschien zag het er in de praktijk iets anders uit, maar zo herinner ik het me)

Nu vraag ik me af... HOE WERKT PHP onder de motorkap? Wie kan (en durft) dat uit te leggen?

Stel we hebben deze code:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php

class Foo {

  private $bar;

  public function __construct($bar) {
    $this->bar = $bar;
  }

  
  public function getBar() {
    return $this->bar;
  }
}


$foo = new Foo('phphulp');
echo 'hallo ' . $foo->getBar();

?>

Wat gebeurt er nu onderwater? Hoe wordt deze code omgezet naar een tekst op het beeldscherm? Wat komt er allemaal bij kijken?

Lijkt me leuk als iemand hier iets over kan vertellen :-)
 
PHP hulp

PHP hulp

23/04/2024 20:56:10
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

11/04/2013 17:39:19
Quote Anchor link
Nog meer jeugdsentiment:

Afbeelding
Met pookes en peeks heb ik uiteindelijk vroeger in combinatie met de Atari Home XL en de tape-recoder een programma geschreven (lees: 80% aan code uit een boekje overgetypt) om cassettebandjes af te kunnen spelen via je TV.

Vond ik best wel tof toen :-P

Volgens mij is PHP gebouwd op C# of C++. Ben zelf niet zo bekend met deze programmeertalen, maar je kan de source van PHP eens downloaden.

Lang leve open-source :-)
Gewijzigd op 11/04/2013 17:42:03 door - Ariën -
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

11/04/2013 17:39:59
Quote Anchor link
Niks sprites ;) Een vliegtuig maak je zo:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
-o-

En dit is een bommenwerper:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
   |
---O---
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

11/04/2013 17:50:19
Quote Anchor link
Hahaha... lol. Dit topic gaat gelijk helemaal de verkeerde kant op :-D

@Aar: ja, dat waren wel toffe dingen he! En kijk ook hoe mooi die computers eruit zien! Je wil er gelijk mee spelen :)

Wat dacht je van deze (Atari 1040ST):

Afbeelding
en natuurlijk de Commodore 64

Afbeelding
met z'n gave spelletjes :-)

Afbeelding
Maar goed... hoe werkt PHP onder de motorkap... dat was dus de vraag :)
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

11/04/2013 17:56:57
Quote Anchor link
- Aar - op 11/04/2013 17:39:19:
Volgens mij is PHP gebouwd op C# of C++. Ben zelf niet zo bekend met deze programmeertalen, maar je kan de source van PHP eens downloaden.

Lang leve open-source :-)
 
Jordi Kroon

Jordi Kroon

11/04/2013 18:09:39
Quote Anchor link
Kijk zelf maar :-)
https://github.com/php/php-src
 
Wouter J

Wouter J

11/04/2013 18:14:57
Quote Anchor link
Goed, laat ik dan maar een serieus antwoord geven.

PHP is gemaakt met C (dus niet C++ of C++++ (C#)). Een goed navigeerbare source code van PHP kan je hier vinden: http://lxr.php.net/

Voor een hele goede tut reeks hoe PHP werkt verwijs ik je naar: http://blog.ircmaxell.com/2012/03/phps-source-code-for-php-developers.html

Even een simpel en leuk voorbeeldje:
PHP heeft als basis de Zend Engine. Dit is de grote parser (die staat in de map zend). Daarboven op heb je heel veel PHP extensies (die staan in ext). Dit zijn de meeste PHP functies. Deze functies zijn geregistreerd door PHP_FUNCTION <functienaam>.

Laten we explode opzoeken. We typen daarvoor in de zoekbar "PHP_FUNCTION strlen" in (met quotes). We krijgen dan 2 bestanden: php_string.h en string.c. In een .h (header) file staat beschreven welke functies die in .c staan gebruikt mogen worden door de buitenwereld. Niet erg interessant, we willen de functie weten dus klikken we op de line in string.c. We krijgen dan een hele lange code te zien.

Eerst zien we een hele reeks variabele definities. Leuk om te weten, maar meer niet. Vervolgens komt er dit:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
if (zend_parse_parameters(ZEND_NUM_ARGS() TSRMLS_CC, "ss|l", &delim, &delim_len, &str, &str_len, &limit) == FAILURE) {
    return;
}

Hier worden de parameters die jij aan de functie geeft geparsed. Dat begin slaan we over, en dan zien we "ss|l". Dit betekend dat explode 2 parameters verwacht die beide string zijn. Vervolgens komen er de optionele parameters (aangegeven met de |) en dat is er 1 van het type long (getal). Daarachter zien we welke variabele in onze functie de waarde van de parameter krijgen. In ons geval delim + de lengte van delim, str + de lengte van str en limit.

Vervolgens zien we == FAILURE. FAILURE is een marco. C is een taal die eerst wordt gecompiled en vervolgens uitgevoerd kan worden. Met marco's kun je aan de compiler aangeven dat bepaalde keywords een andere waarde krijgen. Deze keywords herken je aan hun hoofdletters. Als we erop klikken zien we de waarde van deze marco:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
#define FAILURE -1

Er komt dus na het compilen == -1 te staan.

Goed, we gaan weer verder met onze functie. Als er iets fout is zal de functie stoppen met uitvoeren en zal de Zend Engine een fatal error geven.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
if (delim_len == 0) {
    php_error_docref(NULL TSRMLS_CC, E_WARNING, "Empty delimiter");
    RETURN_FALSE;
}

Hier kijken we of de delimeter een lengte heeft, zoniet dan zal PHP een E_WARNING error geven met de message 'Empty delimiter' (waarbij E_WARNING weer een marco is voor 1<<1L).
Daarna zal er false geretourneerd worden. (RETURN_FALSE is ook weer een macro)

Vervolgens wordt er nog zo'n check gedaan en daarna wordt php_explode of php_explode_negative_limit aangeroepen. Dit is een pattern dat vaak in PHP wordt gebruikt; de logica van een functie wordt gescheiden van de error handling. Dit zorgt ervoor dat de logica functie's zeer herbruikbaar zijn.

Dit was even een hele snelle introductie (hoe het precies werkt kun je uitvinden door php_explode uit te pluizen). Voor meer informatie verwijs ik graag naar de tutorialreeks die ik aan het begin van deze post plaatste.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

11/04/2013 18:34:28
Quote Anchor link
Maar daarom ging het ooit ook. Rasmus Lerdorf heeft PHP bedacht als voor mensen begrijpelijke scripttaal omdat hij niet eindeloos hetzelfde wilde doen in een programmeertaal.

Rasmus Lerdorf:
I hate programming with a passion.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

11/04/2013 19:47:28
Quote Anchor link
@Wouter: thanks voor je uitleg! Zal binnenkort even de tutorial doorlezen. Je hebt het telkens over marco, maar ik neem aan dat je macro bedoelt?

Maar we hebben dus een onderliggende taal C die als het ware PHP "interpreteert". Dus PHP wordt omgezet in C. En wat gebeurt er dan? Wordt C omgezet in machinetaal en gaat het dan rechtstreeks naar de processor van de server?

P.S. Hoe weet jij dit allemaal? Heb je je jezelf er helemaal in verdiept?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

11/04/2013 19:54:10
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

11/04/2013 19:56:06
Quote Anchor link
thanks :)
 
Wouter J

Wouter J

11/04/2013 20:08:03
Quote Anchor link
Quote:
Je hebt het telkens over marco, maar ik neem aan dat je macro bedoelt?

Jep, typo

Quote:
Dus PHP wordt omgezet in C.

Fout. We hebben de Zend Engine. Deze werkt via het Lexer/Parser principe. Hij zal al jouw code omzetten in tokens. Bijv:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$bar
= 'bar';
echo 'Foo'.$bar;
?>

Wordt omgezet in:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
T_OPEN_TAG
T_VARIABELE T_EQUAL T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE;
T_ECHO T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE T_CONCAT T_VARIABLE;
T_CLOSE_TAG


Vervolgens wordt dit in een parser gezet. Die zal uit deze tokens opmaken wat hij er mee moet. Als hij een functie tegenkomt zal hij gaan kijken of die functie gedefinieerd is in 1 van de extensies (waaronder al de PHP extensies) en anders kijkt hij of het gedefinieerd is in jouw code. Dan zal hij deze functies aanroepen (in C uiteraard).

Wat er voor stap er voor C zit weet ik niet. Dat gaat me iets te ver om te weten.

Quote:
P.S. Hoe weet jij dit allemaal? Heb je je jezelf er helemaal in verdiept?

Je weet toch dat ik er van hou om te weten wat er nou gebeurd achter de schermen? Zodra ik ergens in programmeer wil ik weten wat er eigenlijk gebeurd en daarvoor moet je in de source code kijken. Toen Pim eens die link naar de tut stuurde ben ik verkocht en heb me eens hierin verdiept. Het is erg handig om naar te kijken en om dingen van te leren.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

11/04/2013 20:15:08
Quote Anchor link
Ja, inderdaad handig om te weten... wel leuk. Maar of ik er ooit zo uitgebreid in zal duiken als jij... ???
Gewijzigd op 11/04/2013 20:15:24 door Ozzie PHP
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.