Wijzigt de 'laatste wijzigingsdatum/tijd' bij een rename van een bestand?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Hans De Ridder

Hans De Ridder

29/01/2018 15:31:32
Quote Anchor link
Ik sorteer op de aanmaakdatum van bestanden.
Als ik een bestandsnaam wijzig, zie ik niks wijzigen bij Filezilla.
Dat zou ook het beste zijn.
Maar twijfel een beetje, gelet op de reacties op forums.
Er wordt beweerd dat het van versie PHP afhangt.
Ook dat het afhangt van Linux of Windows server.
 
PHP hulp

PHP hulp

23/04/2024 17:24:43
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

29/01/2018 15:46:16
Quote Anchor link
(s)FTP staat los van PHP of een webserver.
Is het niet een kwestie van een refresh in FileZilla?
Gewijzigd op 29/01/2018 15:46:53 door - Ariën -
 
Hans De Ridder

Hans De Ridder

29/01/2018 15:50:35
Quote Anchor link
Nee, Ariën. Heb uiteraard na refresh gekeken ook.
Maar datum en tijd blijven staan.
Ik ben benieuwd of de datum/tijd wijzigt
als ik een rename doe via PHP.
En onder welke voorwaarden dat hetzelfde blijft.

Je kunt wel een scriptje aanmaken om de wijzigingstijd toch te krijgen.
Wel gebonden aan versie PHP en server.
Maar ik wil dit juist niet wijzigen.

http://php.net/manual/en/function.touch.php
Gewijzigd op 29/01/2018 15:57:04 door Hans De Ridder
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

29/01/2018 16:15:14
Quote Anchor link
Als ik iets via (S)FTP aanpas in WinSCP, dan past de datum zich hier direct aan als ik een bestand wijzig.
Ik kan me niet indenken dat dit een serverside-setting zal zijn die dit verhindert.
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

29/01/2018 16:16:31
Quote Anchor link
Er is niet direct een functie om te sorteren op aanmaakdatum. Uiteraard is filectime er wel, maar die kijkt alleen naar wanneer de file-inode voor het laatst gewijzigd is. En dat kan afhankelijk van het gebruikte bestandssysteem na verloop van tijd "willekeurig" veranderen. Denk aan interne defragmentatie en dergelijke. Ook hierom wordt vaker naar filemtime gekeken, ofwel de laatste wijziging van een bestand. Een refresh zou alleen de laatste access time (fileatime) beinvloeden, maar dit wordt om performance redenen in fstab toch meestal uitgeschakeld.
 
Hans De Ridder

Hans De Ridder

29/01/2018 16:17:17
Quote Anchor link
Ook bij een rename?
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

29/01/2018 16:18:48
Quote Anchor link
Uiteraard. Dat is een inode verandering en zal dus de tellers opniew instellen. Je zult er wel rekening mee moeten houden dat afhankelijk van de gebruikte FTP server er metadata cache kan zijn. stat-operaties zijn immers niet gratis, en worden liefst zoveel mogelijk vermeden. Uiteraard zal dit instelbaar zijn.
Gewijzigd op 29/01/2018 16:21:14 door Ben van Velzen
 
Hans De Ridder

Hans De Ridder

29/01/2018 16:29:48
Quote Anchor link
Op zich is het niet zo'n probleem.
Want ik heb de datum ook opgeslagen in de JPG.
Tenminste als het om datum activiteit gaat.
Bij andere bestanden nog niet.
Maar bestanden worden opgeruimd na 2 weken.
Dus moet wel referentiedatum hebben.
En leden kunnen bestand opnieuw laden (nieuwe gegevens).
Dan verandert de datum en tijd wel.

Heb even gekeken bij de catergorieen.
Ik sorteer nu als volgt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
$last_modified = filemtime($dir.$file);
.
.
//sorteer script
.

Toevoeging op 29/01/2018 16:53:55:

Heb in FTP een bestandsnaam gewijzigd.
In uitdraai op website blijft de datum hetzelfde.
Ook na de refresh.
Gewijzigd op 29/01/2018 16:58:14 door Hans De Ridder
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

29/01/2018 17:13:35
Quote Anchor link
Ja, de ctime verandert, de mtime in dat geval meestal niet. Opnieuw afhankelijk van het gebruikte bestandssysteem, maar uiteraard ook of je de statcache leegt. Zie clearstatcache.
 
Hans De Ridder

Hans De Ridder

29/01/2018 17:36:37
Quote Anchor link
Ik vraag het hierom:
Elk geregistreerd lid heeft een uniek referentienummer.
De bestanden die leden opsturen hebben als naam het referentienummer.
Bestanden blijven twee weken staan.
Nu dacht ik uit extra veiligheid dat referentienummer eens in de zoveel tijd te veranderen.
Dat betekent dus renamen van de bestanden. Maar zonder de datum en tijd te wijzigen.
En toen liep ik tegen deze materie aan.
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

29/01/2018 18:34:13
Quote Anchor link
Je kan het bestand ook "verplaatsen" naar een nieuwe naam, dan heb je dat probleem niet. Aan de andere kant, het wijzigen van data die niet gewijzigd hoeft te worden is onzinnig en geenszins veiliger. Dat is een typisch geval van security through obscurity. Fatsoenlijke veiligheid zou inhouden dat zelfs al weet iemand welke id's relevant zijn ze er nog steeds niets mee kunnen. En het feit dat het gebruik van IPTC voor opslag achterlijk is laten we daarbij nog in het midden.
 
Hans De Ridder

Hans De Ridder

29/01/2018 18:50:00
Quote Anchor link
Met de data kan men inderdaad niks.
Bedankt voor jullie reacties.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.