Geen bewaarplicht communicatiegegevens (samenwerking)

Toegevoegd door PHP hulp, 8 jaar geleden

Geen bewaarplicht communicatiegegevensDe Rechtbank Den Haag heeft op 11 maart 2015 besloten dat de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie buiten werking wordt gesteld. Hiermee komt een einde aan de bewaarplicht die internet- en telefonieproviders in 2009 opgelegd hebben gekregen. De inbreuk van privacy door deze wet is namelijk niet beperkt tot het strikt noodzakelijke. Gegevens over uw e-mailverkeer en uw telefoniegebruik liggen vanaf vandaag niet meer op straat.

De Wet Bewaarplicht Telecommunicatie verplicht internet- en telefonieproviders gegevens van hun gebruikers te bewaren voor een periode van 6 tot 12 maanden. De grootste reden dat deze wet in werking is gesteld, is om zware misdaden te bestrijden. Dat Justitie bij de providers gegevens op kan vragen over verdachten draagt in theorie bij aan het bestrijden van zware misdaden. Echter geeft Justitie de providers geen inzicht in de effectiviteit van deze misdaadbestrijding, waardoor voor veel providers de nadelen opwegen tegen de voordelen.

Eigenlijk is de inhoud van een mail het enige dat internetproviders niet kunnen zien. Het tijdstip van versturen, het tijdstip van ontvangen, het IP-adres en het dataverkeer op dat IP-adres is allemaal inzichtelijk. Voor telefonie geldt dat te zien is welk nummer naar welk nummer belt en hoelang en bovendien hoe vaak deze nummers met elkaar bellen.

Deze wet bleek na onderzoek niet te kunnen garanderen dat gegevens strikt voor de doeleinden worden gebruikt, waarvoor de gegevens gebruikt mogen worden. Bijna een kwart van de providers schijnt gegevens ook voor marketing of andere doeleinden te gebruiken. Na de afschaffing van deze wet mogen providers persoonsgegevens alleen voor eigen gebruik opvragen. Bovendien moeten de gebruikers hiervan op de hoogte zijn net zoals het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB).

Vanaf heden worden gegevens dus niet zomaar meer bewaard en bij veel providers zijn de eerder verzamelde gegevens verwijderd. Gebruikers van internet- en telefoniediensten hebben zo meer privacy doordat persoonsgegevens niet meer zonder toestemming bewaard worden. Mocht u gebruik maken van hosting dan hoeft u ook niets meer te vrezen, aangezien dit ook voor datacenters geldt.

Gerelateerde nieuwsberichten

30/08/2021 Argeweb gaat verder als Yourhosting
02/04/2021 XS4ALL stopt met webhosting
13/06/2017 Ex-werknemer verwijdert data en klantgegevens van hostingbedrijf

 

Er zijn 3 reacties op 'Geen bewaarplicht communicatiegegevens'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Eddy E
Eddy E
8 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Waarom die link naar hosted.nl ?
Ozzie PHP
Ozzie PHP
8 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
>> Waarom die link naar hosted.nl ?

Zie de kop. Het gaat om een advertorial, een reclameboodschap verpakt als informatief stukje tekst.
Thomas van den Heuvel
Thomas van den Heuvel
8 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
:)

Quote:
Bijna een kwart van de providers schijnt gegevens ook voor marketing of andere doeleinden te gebruiken.

I see what you did there.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.