Microsoft brengt Windows 8 en Windows RT uit

Toegevoegd door - Ariën -, 14 jaar geleden

Microsoft brengt Windows 8 en Windows RT uitVrijdag heeft Microsoft Windows 8 en Windows RT uitgebracht in Nederland en België. Een grote vernieuwing van Microsoft haar nieuwste besturingssysteem is dat de interface totaal op de schop is gegaan en meer gericht is op gebruik voor touch-screen. Zo is het klassieke bureaublad met Start-knop welke vanaf Windows 95 werd gebruikt standaard niet meer te gebruiken en is deze veranderd in een nieuwe interface met blokken (ook tiles genoemd). Deze interface wordt de Metro-interface genoemd.

De nieuwe versie van Windows komt uit in enkele varianten: Zo is er een Pro-versie en een Enterprise-versie. Alle versies van Windows 8 zullen werken op x86-architectuur. Voor de arm-hardware, waar vooral tablets en telefoons gebruik van maken, is er Windows RT. Deze interface is hiervoor gelijk aan Windows 8, maar het verschil is dat er geen bestaande Windows programma's kunnen worden gedraaid, en waarbij de gebruiker toegewezen is op het gebruik van de Windows Store, waar diverse applicaties gratis en betaald gedownload kunnen worden.

Ook zullen er deze week veel nieuwe hardware worden uitgebracht met Windows 8 of Windows RT. Naast desktops en traditionelere laptops zijn er ook veel veel laptops met touchscreen, laptops met afneembaar tabletscherm, convertibles en tablets. Ook Microsoft haar eigen Surface-tablet valt hieronder.

In Windows 8 en Windows RT is de oude interface met de taakbalk, de startknop en de venster verruild voor de nieuwe Metro-interface. Dit is een horizontale lijst met tegels (ook 'live tiles' genoemd), welke al enkele jaren op de mobiele telefoons worden gebruikt. In Windows 8 worden 'traditionele' apps in de Metro-interface gedraaid. De bestaande programma's worden in de oude Windows-omgeving geladen waarbij de Start-knop uit het veld is geruimd.

Aan de uiteindelijke release van Windows 8 zijn enkele publieke testversies voorafgegaan, zoals de consumer-preview welke in februari het daglicht zag. De definitieve, welke ook de RTM (release to manufacturing)-versie wordt genoemd kwam in augustus tot leven.

Gebruikers die vanaf Windows 7 willen upgraden naar Windows 8 betalen ongeveer 30 euro voor de downloadbare versie, terwijl de versie in een een verpakking als upgrade 60 euro kost. Hiermee is Windows 8 een stuk goedkoper geworden dan zijn voorganger Windows 7.

Gerelateerde nieuwsberichten

23/10/2022 Microsoft lekte gegevens van klanten door fout in server
05/06/2018 Microsoft neemt GitHub over
29/05/2017 Microsoft-diensten moeilijk bereikbaar via Firefox

 

Er zijn 9 reacties op 'Microsoft brengt windows 8 en windows rt uit'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
B a s
B a s
14 jaar geleden
 
Ben benieuwd, volgende week maar even installeren. Mooie tijd weer voor een volledige herinstallatie :).
Eddy E
Eddy E
14 jaar geleden
 
Ik wacht de ervaringen nog even af: hoe draait bestaande software? Hoe makkelijk/erg is die Metro? Werkt het ook als je alleen Windows wilt gebruiken, maar geen andere Microsoft-producten (als Skype/MSN/Hotmail etc)?
Wouter J
Wouter J
14 jaar geleden
 
Om de release van Windows 8 te bekijken kun je naar deze pagina gaan: http://www.microsoft.com/en-us/news/presskits/windows/liveevent.aspx

Offtopic:
Weet iemand van de redactie waar mijn Windows 8 artikel is gebleven?
B a s
B a s
14 jaar geleden
 
Zal vast heel erg wennen zijn Eddy, maar ben nieuwsgierig genoeg om het te gaan gebruiken en het went vast wel. Ziet er in ieder geval een stuk mooier uit. Ben erg benieuwd of je al die effectjes ook gaat merken qua geheugen gebruik.

Offtopic:
Wouter, http://www.phphulp.nl/php/nieuws/ daar kun je alle nieuwsartikelen vinden.
- Ariën  -
- Ariën -
14 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
Ook Alexander Klöpping heeft donderdag in de uitzending van De Wereld Draait Door gedemonstreerd hoe Windows 8 werkt.

Misschien ook wel interessant om te zien.
Wouter J
Wouter J
14 jaar geleden
 
Windows 8 is optimaal voor een touch-screen, op een desktop komt hij niet goed tot leven.

Als ik een computer koop hoop ik dat er nog Windows 7 verkrijgbaar is. Wel kijk ik er erg naar uit een Surface in mijn handen te hebben.

Microsoft's visie is dat over een paar jaar er alleen nog tablets zijn. Daar hebben ze nu al op gefocused, naar mijn mening iets te vroeg.
Php knipper
php knipper
14 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
ik hoop dat die tablets nooit de laptop of de towers gaan vervangen. Ik type toch liever op echt toetsenbord dan op een virtueel.
Eddy E
Eddy E
14 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Je kan er toch wel een gewoon toetsenbord aan hangen via (mini)usb?
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Wouter J
Wouter J
14 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Zonder al te veel reclame te willen maken voor de Surface en dit topic te kapen:

De surface is de tablet van Microsoft. Deze heeft in de cover een touchtoetsenbord zitten die werkt als een normaal toetsenbord. Alleen is hij maar 3 millimeter dik(!). Mocht je niet van een touch-toetsenbord houden hebben ze ook een normaal toetsenbord die 2 millimeter dikker is.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.