W3C rondt ontwerpfase HTML5 af

Toegevoegd door - Ariën -, 11 jaar geleden

W3C rondt ontwerpfase HTML5 afNa een traject van drie jaar heeft het WorldWide Consortium (W3C) de ontwerpfase van HTML5 afgerond. Met dit feit heeft de opmaaktaal nu de definitieve specificaties gekregen. Het einde is echter nog niet helemaal in zicht, want eerst moet recommendation-status worden gepasseerd waarna HTML5 een officiële webstandaard is.

Met HTML5 worden er nieuwe eigenschappen voor HTML-documenten gelanceerd, zoals het semantisch onderscheid van de inhoud op een website met section- en articletags. Ook is de opmaaktaal met JavaScript en CSS3 te combineren voor het bouwen van nieuwe krachtige functies, zoals webapplicaties die crossplatform kunnen draaien.

Aan de ontwikkeling van HTML5 hebben diverse bedrijven en organisaties meegewerkt om nieuwe specificaties in te dienen om hun producten, waar veelal de browsers onder vallen, compatible te krijgen met elkaar.

Recommendation-status
De laatste stap in het afronden van het HTML5-specificatie project is het passeren van de 'recommendation-status'. Dit houdt in dat alle specificaties bekend zijn, en dat er geen wijzigingen meer aan zullen plaatsvinden. Onder de afronding valt ook de Canvas-specificaties, waarmee met HTML5, en JavaScript illustraties kunnen worden gecreëerd.

Ook kunnen de bouwers van de browser deze status benutten om hun producten HTML5-compatible te maken, nu de specificaties van de taal klaar zijn en zekerheid kunnen bieden in de ontwikkeling.

Officiële standaard
Na de Recommendation-status volgt de officiële webstandaard. In deze stap zal HTML5 een officiële webstandaard zijn. Naar verwachting zal dit medio 2014 gaan gebeuren. Tot die tijd staan er nog steeds enkele kwesties open, zo is het nog de vraag welke codec er voor de 'video'-tag gebruikt zal worden. Onder andere Microsoft en Apple pleiten voor de h.264-codec, maar hiervoor worden worden licentiekosten gevraagd. Google heeft samen met andere partijen het het oog liggen op de vrij te gebruiken WebM-standaard. De keuze van W3C met zijn partners ligt ook op codec welke vrij zijn van licentiekosten.

Vervolg op HTML5
Om de mogelijkheden van HTML 5 uit te breiden zal er in de toekomst HTML 5.1 uitkomen, deze moet meer nieuwe mogelijkheden bieden zoals: betere toegankelijkheidsopties, 'responsive'-images en adaptive streaming. Ook zal de Canvas-specificatie een versie hoger worden gelegd met nieuwe mogelijkheden.

Volgens de planning moeten deze standaarden in 2016 goedgekeurd gaan worden.

Gerelateerde nieuwsberichten

01/11/2014 Specificaties HTML 5 gereed
31/10/2010 Flash omzetten naar HTML5 dankzij Adobe
09/09/2010 Privacy en online advertising

 

Er zijn 6 reacties op 'W3c rondt ontwerpfase html5 af'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
11 jaar geleden
 
Goed nieuws! Als het goed is, zal dit gaan zorgen voor een betere ondersteuning van HTML5 in alle browsers! Dan hoeven we ons niet meer druk te maken dat de ene tag in browser A wel werkt en in browser B niet. Waarschijnlijk zullen uiteindelijk dan ook de browser-specifieke prefixes komen te vervallen. Het wordt steeds beter allemaal!
- Mark -
- Mark -
11 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Helemaal overstappen gaat zelfs dan toch nog niet of wel? Tenzij je de ondersteuning voor oude browsers laat vallen.
Jordi Kroon
Jordi Kroon
11 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@Mark je hebt tegenwoordig ook javascript libaries voor html5 in oudere browsers.
- Mark -
- Mark -
11 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@Jordi, Dat weet ik. Maar dat is wel weer overhead die je eigenlijk niet wil hebben of wel soms?
Kris Peeters
Kris Peeters
11 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Helemaal overstappen ... In HTML kunnen dit soort veranderingen geleidelijk gebeuren. Lees even mijn reactie hier:
http://www.phphulp.nl/php/forum/topic/html5-article-vs-div/87767/#629109
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Wouter J
Wouter J
11 jaar geleden
 
Mooi bericht, maar als 1 van de front-end mensen van dit forum zou ik graag wat willen toevoegen:

HTML5.0 !== HTML5
Men spreekt hier over HTML5 dat uitkomt, maar we hebben het eigenlijk over HTML5.0. Dit lijkt een klein verschil, maar is in mijn ogen behoorlijk wat.

Een hele tijd geleden hadden we W3C. Dit was het commité die zou zorgen voor HTML standards, zodat ieder browser min of meer hetzelfde werkte (want we klagen nu wel over minimale verschillen, maar toen had elk browser zijn eigen HTML...). Nadat HTML4.01 uitkwam begon W3C na te denken over XHTML en kwam XHTML1.0 uit, deze leek erg op HTML4.01. Daarna kwam XHTML1.1 uit, die heel erg verschillend was. En toen kwam de ruzie: Een deel van het W3C team vond dat XHTMl niet de toekomst was en wou beginnen aan een uitbreiding van HTML4.01, welke ze HTML5 noemden. Hierdoor richten ze de WHATWG werkgroep op.
De overige leden gingen gewoon verder met XHTML2, maar kwamen uit eindelijk ook erachter dat het niks werd. De HTML WG werkt opgericht, dit is de group van W3C die aan HTML5 werkt. Nu had je dus 2 partijen die aan HTML5 werkten: WHATWG en HTML WG. Dat is nooit goed gegaan en sinds vandaag de dag zijn er nog ruzies tussen deze 2 partijen over die nu de echte HTML5 standaarden bevat. Een persoon die hier de tussenpersoon in speelde was Hixie (Ian Hixson). Deze werkte bij zowel HTML WG als WHATWG, maar sinds pas is hij gestopt met HTML WG en volledig overgestapt op WHATWG. Daardoor ontplofte de bom weer.

Dat heeft de ontwikkeling van HTML5 erg in de weg gezeten. Browsers wisten niet meer welke standaard ze moesten volgen en gingen zichzelf weer combineren en zelf hun eigen dingen uitbrengen (Chrome en FireFox hebben veel samengewerkt, of eigenlijk elkaar nagedaan). Daardoor kreeg je een totale verkeerde verhouding, ipv dat regelmakers de standaarden maakte maakte juist de gene die zich aan de regel moesten houden de standaarden. Alsof wij onze eigen grondwet maken zegmaar...

Het originele plan van W3C was om HTML5 in mei 2014 klaar te hebben, overal aan te bieden en HTML4.01 te verbannen. Helaas kan dit door de ruzies niet meer door gaan. Om toch nog de dealine enigzins te halen is besloten HTML5 op te splitsen in 2 versies: HTML5.0 en HTML5.1. HTML5.0 bevat alles wat nu al min of meer de standaard is en HTML5.1 bevat alle in beta dingen.
Hierdoor kunnen ze HTML5.0 snel uitbrengen, aangezien het grotendeels al door iedereen wordt ondersteund.


@Mark, heel veel overhead is het niet. Een scriptje als HTML5Shiv is erg simpel, snel en vooral heel klein. Tevens wordt het alleen ingeschakeld in browsers die HTML5 nog niet ondersteunden, het verschil zal je in al wel ondersteunende browsers nauwelijks merken en in nog niet ondersteunende browser een klein beetje.


@Kris, helemaal met je eens. Ik maak sinds een jaar al geen websites meer met HTML4.01.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.