Inleiding

Deze website heeft mij veel geboden. Toen ik ongeveer twaalf jaar was ontdekte ik PHPHulp.nl en sindsdien heb ik er veel geleerd over PHP, websites en programmeren in het algemeen. Nu ben ik wat verder in mijn kennis en wordt het, zeker nu Niels mij als 'OOP-guru' bestempeld heeft ;), tijd dat ik wat terugdoe. Vandaar deze tutorial.

'Dependency injection' klinkt magisch, maar zo ingewikkeld is het niet. Het is een methode/'design pattern' die je gebruikt om verantwoordelijkheden te scheiden, afhankelijkheden te structureren en de (Unit)testbaarheid van je code te vergroten.

Eerst zal ik het patroon zelf beschrijven. Dan zal ik de 'Dependency Injection Container' of 'Service Container', een object dat de afhankelijkheden beheert, introduceren. Vervolgens laat ik jullie zien hoe ik bij mijn eigen implementatie ben gekomen.

Ik hoop dat ik alles duidelijk beschreven heb. Mocht iemand vragen of opmerkingen hebben, hoor ik die graag. Een basiskennis van OO PHP is vereist.

De tutorial is gebaseerd op deze van Fabien Potencier, de maker van het Symfony framework. Mijn container is geïnspireerd op Pimple van dezelfde auteur.

Groet,
Pim

« Lees de omschrijving en reacties

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Dependency Injection
  3. Dependency Injection Container
  4. Pcms container in opbouw - 1
  5. Pcms container in opbouw - 2
  6. De Pcms container
  7. Conclusie

PHP tutorial opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.