Het ontstaan van PHP

De geschiedenis van PHP

PHP staat voor: "PHP Hypertext Preprocessor". PHP is in 1994 ontwikkeld door Rasmus Lerdorf die van Canadese / Deense afkomst is. Dit deed hij door enkele server-side commando's te creeƫren waardoor je online tellers en gastenboeken kon bijhouden. Ook zocht hij een manier om formulieren te verwerken. Dit gebeurde middels PHP wat toen der tijd nog de afkorting was voor: "Personal Home Page".

Omdat er veel interesse is en was om online formulieren te verwerken (bijvoorbeeld: webshops, weblogs, wiki) wekte PHP veel interesse op bij webdesigners. Hierdoor plaatste Rasmus Lerdorf zijn bevindingen online en raakte PHP al snel in trek.

Vandaag de dag is PHP versie 5 alweer uitgebracht. Rasmus Lerdorf doet dit nu niet zelf meer. Dit is overgenomen door andere fanatieke programmeurs.

Wat is PHP

PHP is een server-side script taal die op allerlei verschillende manieren gebruikt kan worden. PHP wordt hoofdzakelijk voor online applicaties gebruikt, maar zo is PHP ook in te zetten als CGI parser en kun je d.m.v. PHP-GTK lokale programma's schrijven.

PHP wordt vaak gebruikt in combinatie met Apache ('s werelds meest gebruikte open source webserver) en MySQL (relationele database management systeem).

Voordelen van PHP

PHP heeft als grote 'concurrent' de scriptingtaal ASP. ASP is van Microsoft en werkt in principe alleen op servers van Microsoft, PHP werkt zowel op Microsoft als op UNIX systemen. Je zult tegenwoordig weinig webhosting bedrijven vinden die geen ondersteuning voor PHP aanbieden, dit in tegenstelling tot ASP. Er zijn weinig webhosting bedrijven die ASP ondersteunen.

Wanneer je ervoor kiest om PHP te leren, kun je uit talloze online informatiebronnen informatie vergaren. Je zult PHP snel onder de knie krijgen wanneer je ervaring hebt met programmeren of met scripten. Heb je dit niet, dan zijn er zoals eerder gezegd vele artikelen en scripts te vinden die gratis worden aangeboden op internet.

« Lees de omschrijving en reacties

Inhoudsopgave

  1. Het ontstaan van PHP

PHP tutorial opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.