Inleiding

Naast de veelgebruikte statements INSERT, SELECT, UPDATE en DELETE kun je véél meer met een database-systeem. In dit artikel ga ik dieper in op de mogelijkheden welke PostgreSQL biedt. Dit RDBMS (Relationeel Database Management Systeem) is een volwassen opensource database-systeem welke zich kan meten met bijvoorbeeld dure varianten zoals Oracle en Microsoft SQL Server. Meer informatie vindt je op www.postgresql.org. Er is ook gewoon een Windows-versie beschikbaar dus je kunt er ook thuis mee spelen!

Achtereenvolgens zal ik de volgende onderwerpen behandelen:
- Beschrijving van een case
- Overerving in PostgreSQL: particuliere klant en zakelijke klant
- Aanmaken van tabellen en het leggen van relaties
- Views
- PL/pgSQL functies
- Triggers
- Check constraints en domains

Voor het schrijven van de functies in PostgreSQL zal ik gebruik maken van PL/pgSQL, deze “Procedural Language” wordt meegeleverd met het systeem en zal misschien alleen nog geactiveerd hoeven te worden, je kunt dit in de pgsql-shell doen met het volgende commando:

createlang plpgsql database_name_hier

Voor het beheer van je PostgreSQL-database kun je gebruik maken van pgAdmin, deze vindt je op www.pgadmin.org en wordt bij een Windows-installatie ook meegeleverd.

Let op, het is een vrij lange tutorial geworden, ik hoop van harte dat je er iets mee kunt, stel je vragen s.v.p. bij de reacties dan kan ik er snel op reageren. Het is onmogelijk om alles tot in detail uit te leggen of toepasbaar te maken voor iedereen, met een stuk inzicht en zelfvertrouwen kom je echter heel ver.

Veel leesplezier!

« Lees de omschrijving en reacties

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Voorbeeld-case
  3. Overerving in PostgreSQL
  4. Aanmaken van tabellen en het leggen van relaties
  5. Views
  6. PL/pgSQL functies en procedures
  7. Triggers
  8. Check constraints en domains
  9. Conclusie

PHP tutorial opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.