Mozilla voegt drm toe aan Firefox

Toegevoegd door - Ariën -, 11 jaar geleden

Mozilla voegt drm toe aan FirefoxWebontwikkelaar Mozilla heeft afgelopen dinsdag een nieuwe versie van Firefox uitgebracht met de omstreden drm-functionaliteit voor HTML5. Met de drm-techniek in HTML5, wat staat voor Digital Rights Management kunnen grote organisaties die gebruik maken van videostreams, zoals Netflix en Uitzending Gemist, hun video's beschermen tegen rippen zonder plugins te gebruiken. Op dit moment wordt er nog veel gebruik gemaakt van Flash en Silverlight, maar deze zijn inmiddels al behoorlijk verouderd.

De drm-mogelijkheid heeft de browserontwikkelaar met tegenzin in de versies voor Windows, OSx en Linux ingebouwd omdat ze naar hun zeggen tegen dergelijke beschermingen zijn.

Via de encrypted media extensions-api kunnen dergelijke organisaties de drm-bescherming aanroepen. De beveiliging leunt op de encryptie-module van Adobe die CDM heet, en wordt pas geactiveerd als een site daarvoor vraagt.

Om misbruik van het encryptie-systeem tegen te gaan, zoals het downloaden van streams, heeft Mozilla volgens hunzelf enkele beveiligingslagen ingebouwd om te voorkomen dat drm kan worden misbruikt. Ten eerste is de code 'closed-source', zodat anderen er geen toegang tot hebben. Ook wordt het hele geheel in een sandbox gedraaid.

Voor Firefox gebruikers die niet zitten te wachten op drm heeft Mozilla een speciale versie van Firefox uitgebracht zonder de drm-mogelijkheid.

Gerelateerde nieuwsberichten

30/11/2023 Androidversie van Firefox krijgt beschikking voor meer extenties
13/09/2023 Lek aangetroffen in WebP-functionaliteit
28/04/2023 Firefox stopt met VPN-achtige dienst

 

Er zijn 6 reacties op 'Mozilla voegt drm toe aan firefox'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Eddy E
Eddy E
11 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
Lekker nutteloos als de gebruiker alsnog kan kiezen voor een DRM-loze-versie.
Want wie rippen er streams? Dat zijn niet de complete noobs die net Internet Explorer kunnen starten.


11 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Volgens de screenshot kan je iets nog op de valreep configureren, al zie ik het niet terug in de about:preferences en in de about:config zie ik niets terug met 'drm' of 'adobe', dus dat lijkt nog steeds gunstig. Mocht je liever het zekere voor het onzekere dan zou je hier een DRM-loze versie moeten kunnen krijgen:

http://download.cdn.mozilla.net/pub/firefox/releases/latest/win32-EME-free/

Wel opmerkelijk dat de toevoeging 'EME-free' alleen voor de Windows build is, en niet geldt voor de overige platformen.
Randy vsf
Randy vsf
11 jaar geleden
 
Dan rip je het zonder firefox te gebruiken.
De meeste mensen die streams rippen, gebruiken niet eens een browser.....
Jan terhuijzen
jan terhuijzen
11 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Hoe werkt zo'n soort encryptie dan? Als de video toch op je beeldscherm te zien is, dan is er toch een leesbare video die zich afspeelt? Dus is het niet meer ge-encrypt. Als die video toch door je grafische kaart op je scherm komt, dan is het uiteindelijk toch onmogelijk om het te beschermen?
Als je snapt wat ik bedoel. De "pixels" van de video staan toch letterlijk op je scherm.


11 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Ahja, het is net als DRM op audio. Wil je een signaal rippen lukt het altijd, desnoods met (professionele) analoge apparatuur.

Waar het om gaat is dat ze de bulk aan simpele zielen die simpel kunnen rippen het zo moeilijk mogelijk maken, zodat ze zich daarna kunnen focussen om de professionele rippers echt aan te pakken.

Hoe DRM werkt, ik zou dat niet direct willen weten. DRM is een poging van belanghebbenden/rechthebbenden om juridisch geneuzel af te dwingen via software. Dat soort software wordt overal toegepast tot en met de nieuwe auto's aan toe. Maar ik blijf het vreemd vinden dat organisaties die het hardst schreeuwen om DRM (Sony) zich niet keren tegen organisaties die het de massa mogelijk heeft gemaakt met een gigantische bulk aan CD/DVD writers om te kunnen kopiëren (ook Sony...)

Met software een juridische ethiek afdwingen via het medium internet dat in essentie daar niet voor bedoeld is.. gekkenwerk. Het internet is het Wilde Westen van informatiedeling waar ethiek lastig te handhaven is. Iedereen houdt iedereen in de gaten. Privacy en auteursrecht wordt bij de vleet geschonden via sites als YouTube, maar het lijkt niemand wat te interesseren. Totdat er ineens weer geld om de hoek komt kijken. Als men geld kan vangen door DRM te gebruiken zal juist dat zoveel mogelijk gepushed worden door de industrie.

Ik vind dat je DRM zoveel mogelijk van internet moet proberen te weren omdat het daar niet thuishoort. Iedereen heeft (althans in Nederland) het recht om informatie tot zich te nemen. DRM zorgt voor een onevenredige verdeling van die informatie.
Aan de andere kant werkt het in onze samenleving niet anders, zij die echte informatie bezitten gaat het niet delen met een ander omdat ze er van kunnen profiteren. Onder het motto dat ongelijkheid niet per sé slecht is. Al was het maar omdat het kunnen percipieren van informatie en bijbehorende gevolgen daarvan veel werk aan denkwerk kost.

Nouja, gelukkig is DRM in Firefox nog een keuze, een afwezig die eenieder voor zichzelf mag maken. Wat een ander kiest hoef ik niet te kiezen en vice versa. Everybody happy.
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
LEDfan nvt
LEDfan nvt
11 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Quote:
Lekker nutteloos als de gebruiker alsnog kan kiezen voor een DRM-loze-versie.
Want wie rippen er streams? Dat zijn niet de complete noobs die net Internet Explorer kunnen starten.

Met de DRM-loze versie kan je uiteraard de DRM-stream niet bekijken. Stel je voor dat je een slot op je poort hebt en dat je er met de sleutel maar ook zonder de sleutel in kan......

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.