OM eist 2 jaar celstraf voor phishing-crimineel

Toegevoegd door - Ariën -, 2 jaar geleden

OM eist 2 jaar celstraf voor phishing-crimineelHet Nederlandse OM eist 24 maanden cel voor een 23-jarige Hagenees die samen met twee medeverdachten anderen zou hebben opgelicht voor ruim 400.000 euro. Onder de slachtoffers, die hij oplichtte met phishingpanels, bevonden zich "veel" Belgen. De 23-jarige man gebruikte in ieder geval een vervalste identiteitsaanvraag "erkend door de Belgische overheid" en gebruikte bij zijn daad phishingpanels, schrijft OM. De man gebruikte deze om inloggegevens van slachtoffers te stelen om vervolgens hun geld door te sluizen. Alleen al in het afgelopen half jaar zou de Haagse bewoner samen met de medeverdachten mensen voor ruim 400.000 euro hebben opgelicht. Volgens het OM veroorzaakte dit bij een van de slachtoffers zoveel stress dat hij hartkloppingen kreeg. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er in deze fraudezaak gemaakt zijn.

De oplichter kocht de phishing-panelen via Telegram bij een inwoner van Almelo die zich Haiku noemde. Deze persoon was twee jaar eerder veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Na de arrestatie van Haiku kreeg de politie veel nieuwe informatie binnen over zijn klanten, waaronder de pseudoniemen van de 23-jarige Hagenaar.

Na de arrestatie van Haiku in oktober 2020 staakte de Haagse bewoner zijn activiteiten, om in maart 2021 de draad weer op te pakken. In juli van hetzelfde jaar werd de Hagenees samen met de twee (minderjarige) medeverdachten aangehouden. Het openbaar ministerie zegt dat het bewijs onder meer gesprekken bevat die de verdachten met elkaar en met Haiku voerden. De inwoner van Den Haag wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, oplichting, computerinbraak, diefstal en witwassen. De eis is 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechter. De twee medeverdachten verschijnen op een later moment voor de (jeugd)rechter.

Gerelateerde nieuwsberichten

19/04/2023 SIDN: 65% van Nederlandse phishingsites binnen 24 uur offline
24/04/2017 Unicode-mogelijkheden domeinnamen gevoelig voor phishing
29/03/2017 Let's Encrypt gaf SSL-certificaten uit voor phishing

 

Er zijn geen reacties op 'Om eist 2 jaar celstraf voor phishingcrimineel'

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.