Privacy waarborgen aan de hand van 5 tips

Toegevoegd door PHP hulp, 3 jaar geleden

Privacy waarborgen aan de hand van 5 tipsVeel mensen zijn in het echte leven erg gesteld op hun privacy. Maar online is de kans groot dat je onbewust strooit met persoonsgegevens. Daarom is het belangrijk dat je ook online je privacy waarborgt. Dat kan op verschillende manieren. Alleen een sterk wachtwoord verzinnen is zeker niet voldoende.

5 tips
Bij online privacy denk je waarschijnlijk vooral aan het kiezen van een veilig wachtwoord of het installeren van een firewall of virusscanner. Toch is dat in de meeste gevallen niet voldoende. Want als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, is het zeker niet toevallig dat je de dagen erop overal reclames over nieuwe wasmachines krijgt te zien. Er zijn een aantal manieren om je online privacy te waarborgen.

Kies voor een veilig wachtwoord
Hoewel een goed wachtwoord kiezen niet de enige manier is om je online privacy te waarborgen, is het wel onderdeel van het stappenplan. Want het gebeurt vaak dat consumenten, maar ook bedrijven gehackt worden door het gebruik van een zwak wachtwoord. Daarom raden we je aan om te kiezen voor een moeilijk wachtwoord, bestaande uit 12 karakters aan cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters.

Het is verleidelijk om een makkelijk wachtwoord te kiezen, zodat je deze ook goed kan onthouden. Maar je kunt ook een wachtwoord laten samenstellen door een wachtwoordmanager. Want de kans is groot dat je een wachtwoord van 12 tekens niet gemakkelijk uit je hoofd leert. Een wachtwoordmanager is een soort digitale kluis waarin je al je wachtwoorden kan opslaan. Alleen met het hoofdwachtwoord heb je toegang tot de informatie.

Gebruik een VPN bij openbare netwerken
Als je op reis bent of in een café zit heb je waarschijnlijk al snel de beschikking over gratis wifi. Je kunt tegenwoordig overal draadloos internetten en verder werken. Maar dat is ook gevaarlijk. Want in de meeste gevallen kunnen cybercriminelen je pakketjes onderscheppen en inzien. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld te zien naar welke websites je surft, wie je bent of welke gegevens je hebt ingevoerd. Daarom is het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) een goed idee. Daarmee kun je je internetverkeer anonimiseren en versleutelen.

Werk altijd je software bij
Installeer altijd de laatste updates. Het is erg herkenbaar: Windows wil opnieuw weer updaten en dat is al de derde keer deze week! Toch is het verstandig om de tijd te nemen om de updates te laten installeren. Houd ook al je andere apparaten bij met de laatste bijgewerkte software updates. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan je computer, maar ook aan je router, smartphone en tablet. Updates zijn er niet om mensen te vervelen, maar om kwetsbaarheden te dichten of om nieuwe functies toe te voegen.

Blokkeer trackers
Ben je op zoek naar een nieuwe computer? Dan zie je na het zoeken naar verschillende computers de komende dagen nog een stuk meer advertenties. Dat is zeker geen toeval. Dat komt door zogenaamde trackers. Met trackers is het mogelijk om bij te houden waar iemand naar gezocht heeft, op welke locatie degene was en een aantal gegevens over de computer. Zo is het dus geen toeval dat je advertenties ziet van zaken waar je op gezocht hebt. Door trackers te blokkeren is het mogelijk om te voorkomen dat mensen je online kunnen volgen en je privacy wordt geschonden. Ghostery is één van de diensten die dit mogelijk maakt.

Gebruik een anonieme maildienst
De kans is groot dat je Outlook of Gmail gebruikt. Maar deze diensten hebben privacy niet erg hoog in het vaandel staan. De kans is groot dat er bijvoorbeeld wordt ingezien van wie je een mail hebt ontvangen. Op basis daarvan worden toekomstige reclames afgestemd. En sommige overheden hebben zelfs de mogelijkheid om op rechterlijk bevel een aanbieder te dwingen een account open te stellen.

Als je zeker wilt zijn van je privacy, kun je het best gebruik maken van anonieme maildiensten zoals SAFe-mail en ProtonMail. Je hebt zelfs twee wachtwoorden nodig om binnen te komen: eentje om in ProtonMail te komen en het tweede wachtwoord om de mailbox in te zien. Zo kun je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een e-mail hack.

Gerelateerde nieuwsberichten

28/04/2023 Firefox stopt met VPN-achtige dienst
18/10/2022 Vijf grote mediabedrijven doen onderzoek naar 'datakluis'
15/06/2016 Opera brengt test-versie uit met VPN en adblocker

 

Er zijn geen reacties op 'Privacy waarborgen aan de hand van 5 tips'

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.