Sites van Overheid krijgen nieuwe domeinnaam-extentie

Toegevoegd door - Ariën -, 6 maanden geleden

Sites van Overheid krijgen nieuwe domeinnaam-extentieDe Nederlandse Overheid overweegt een nieuwe domeinnaam-extensie in te voeren voor haar websites, met als doel de herkenbaarheid voor burgers te verbeteren. Dit moet ervoor zorgen dat opgezette nep-pagina's van criminelen sneller opvallen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderzoek laten uitvoeren en uit de resultaten blijkt dat een uniforme extensie, zoals .overheid.nl, gunstig zou zijn om overheidswebsites te onderscheiden. Momenteel zijn er meer dan 1.800 overheidswebsites met uiteenlopende domeinnamen en huisstijlen, wat cybercriminelen de kans geeft om eenvoudig .nl-domeinnamen te registreren voor phishingaanvallen.

Het VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski benadrukt het belang van deze maatregel om burgers te beschermen tegen phishingaanvallen. Het aanpassen van domeinnamen wordt gezien als een eenvoudige en effectieve manier om mensen te helpen zich te wapenen tegen online oplichting.

Demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering zal later dit jaar de nieuwe domeinnaamextensie voor overheidswebsites aankondigen, mogelijk met opties zoals .overheid.nl of .gov.nl.

Het initiatief volgt het voorbeeld van andere landen die al aparte extensies voor hun overheidssites gebruiken om de veiligheid en herkenbaarheid te vergroten. D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz ondersteunt dit voorstel om mensen beter te beschermen tegen oplichters.

Bron: Security.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

30/06/2023 Overheid wil onderzoek naar gebruik .NLD-extensie voor overheidssites
11/06/2013 NSA en FBI hebben directe toegang tot grote bedrijven
22/03/2013 GTLD ".overheidnl" komt er toch niet

 

Er zijn 4 reacties op 'Sites van overheid krijgen nieuwe domeinnaamextentie'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
6 maanden geleden
 
0 +1 -0 -1
Lijkt me beter als ze afstappen van .nl maar in plaats daarvan kiezen voor een extensie .overheid die alleen kan worden gebruikt door overheidsinstanties.

.overheid.nl lijkt misschien aardig, maar de realiteit is dat met name minder ervaren (veelal oudere) mensen niet het verschil zullen gaan zien tussen:

toeslagen.overheid.nl (officieel)
toeslagen-overheid.nl (phishing)

Minder ervaren mensen zullen denken: het eindigt op overheid.nl dus het zit goed. Dit is vragen om problemen!
Ad Fundum
Ad Fundum
5 maanden geleden
 
0 +1 -0 -1
Ik ben tegen dat voorstel, dat voorkomt phishing ook niet.

Er komen alleen maar TLD-s bij. Er zijn meer dan 360 landen op de wereld die dan allemaal hun eigen '.overheid' kunnen claimen. Misschien willen de Carrabiën, België of Zuid-Afrika ook wel '.overheid'? Het wordt eerder een zooitje in plaats van dat het wat oplost. Ouderen die niet meer goed kunnen lezen lopen nog wel meer risico op het internet.
Ozzie PHP
Ozzie PHP
5 maanden geleden
 
0 +1 -0 -1
Het lijkt me dat het in ieder geval iets moet zijn waarbij het niet eindigt op .nl en het zal een TLD moeten zijn die je als burger niet kunt claimen.

.nl-overheid zou bijv. ook kunnen. Wel een beetje lang, maar op zich wel duidelijk. Phishing of andere vormen van misbruik kun je nooit helemaal voorkomen. Je kunt er hooguit heel erg je best voor doen.

In het voorbeeld dat je noemt van bijv. België, zou je dan .be-overheid kunnen toepassen.
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Will Saldana
Will Saldana
2 maanden geleden
 
0 +1 -0 -1
A lot of the blogs I see these days don't really have anything I'm interested in, but this one definitely does io games unblocked

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.