Computervirus Dorifel lijkt onder controle

Toegevoegd door - Diov - , 14 jaar geleden

Computervirus Dorifel lijkt onder controleDorifel is veel groter dan verwacht: het is nog steeds actief en groeit! Gisteren was het een zwarte dag voor veel bedrijven in Europa, maar vooral in Nederland. Een stukje malware dat bekend staat als Worm.Win32.Dorifel heeft meer dan 3.000 machines wereldwijd besmet en 90% van de geïnfecteerde gebruikers waren publieke organisaties en bedrijven die gevestigd zijn in Nederland, waaronder ministeries en ziekenhuizen. Andere landen met een grote hoeveelheid infecties zijn Denemarken, de Filippijnen, Duitsland, de Verenigde Staten en Spanje. Alle gebruikers die producten van Kaspersky Lab gebruiken, zijn beschermd tegen deze bedreiging.

Sinds vrijdagochtend zijn er bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen nieuwe melding meer binnengekomen.

Het virus genaamd XDocCrypt/Dorifel besmette computers van gemeenten, bedrijven en universiteiten. In totaal zijn enkele duizenden computers besmet.

Het virus beschadigt Officebestanden met de extensies .docx of .xlsx. Hierdoor zijn de bestanden niet meer leesbaar. De inhoud van de originele bestanden wordt door het virus versleuteld, maar niet vernietigd.

Nu er geen meldingen meer binnen komen, gaat het NCSC er vanuit dat er een grote kans is dat hiermee 'het ergste achter de rug is'. "Maar we sluiten niet uit dat er nog een aantal meldingen kunnen volgen'', aldus een woordvoerster.

Botnet

Het zorgwekkende van de plotselinge opkomst van Dorifel is dat alle computers die besmet zijn met het virus deel uitmaken van een botnet. Dat is de enige manier waarop het virus verspreid kon worden.

Een botnet is een netwerk met geïnfecteerde computers die zonder toestemming van de eigenaar gebruikt kunnen worden voor cyberaanvallen, het stelen van gegevens of het versturen van spam. Hoe de pc’s van de overheidsinstellingen in het botnet terecht zijn gekomen is onduidelijk.

Vrijdag werd nog bekend dat het virus wel probeert nieuwe malware te verspreiden. Op zeker 100 pc's is een nieuw virus aangetroffen.

Meer informatie vind je hier.

Gerelateerde nieuwsberichten

17/06/2019 Nieuwe Linux-worm verspreidt zich via mailprogramma Exim
13/11/2015 Like PHPhulp en win een tablet!
15/10/2015 Welke PHP editor gebruik jij?

 

Er zijn geen reacties op 'Computervirus dorifel lijkt onder controle'

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.