VNG haalt verkiezingssite offline wegens lekken van uitslagen

Toegevoegd door - Ariën -, 4 jaar geleden

VNG haalt verkiezingssite offline wegens lekken van uitslagenDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft woensdagmiddag de website opkomstenuitslag.nl offline gehaald wegens het lekken van verkiezingsuitslagen. In de broncode van de website waren het voorlopige opkomstpercentage en de voorlopige uitslagen per partij in vier steden te vinden, namelijk Den Haag, Eindhoven, Groningen en Nijmegen. De vroegtijdig geplaatste resultaten werden ontdekt door een gebruiker van Tweakers.net, die dit in een forumonderwerp gemeld had. Het zou om uitslagen van de briefstemmen gaan, die al eerder op de dag zouden zijn geteld.

De uitslagen mogen wettelijk pas vanaf vanavond 21:00 uur worden gepubliceerd, op het moment dat de stembureau zullen sluiten. Dit moet voorkomen dat mensen zich door de resultaten kunnen beïnvloeden. In de json-bestanden van de website waren de uitslagen van in totaal 5942 stemmen te vinden. De Vereniging heeft al snel nadat Tweakers met een nieuwsbericht kwam de site direct uit de lucht gehaald totdat een onderzoek meer duidelijk heeft gebracht.

"We zijn nu aan het controleren wat er precies aan de hand is", zo liet een woordvoerder van de VNG tegenover de NOS weten. Die kon nog niet bevestigen dat het inderdaad om getelde stemmen ging.

Gerelateerde nieuwsberichten

29/03/2023 NS doet melding vanwege datalek bij externe marktonderzoeker
16/04/2021 Hackers maken gegevens 3,6 mln klanten buit bij Allekabels.nl
23/09/2016 Yahoo getroffen door groot datalek

 

Er zijn geen reacties op 'Vng haalt verkiezingssite offline wegens lekken van uitslagen'

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.