Diakritische tekens worden opeens vraagtekens

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Software Developer .NET

Functie omschrijving .NET developer gezocht! Wij zoek op zoek naar een .NET Developer die zich niet uit het veld laat slaan voor een software bedrijf in de regio Veenendaal. Je gaat in deze functie aan de slag met het door ontwikkelen van bestaande producten en het ontwikkelen van nieuwe producten. Dit bedrijf ontwikkeld SaaS applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Verder bestaat je functie uit: Het ontwikkelen en bouwen van webapplicatie, mobiele applicaties en websites vallen onder jouw verantwoordelijkheden; Werken met onder andere .NET, C#, HTML/CSS, Javascript en MSSQL/Oracle Databases; Hierin werk je samen met andere developers en

Bekijk vacature »

Applicatieontwikkelaar Java EE

Bedrijfsomschrijving De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt. Functieomschrijving De afdeling IV –

Bekijk vacature »

Als Front-end developer samenwerken met de beste c

Functie Momenteel zijn we voor één van de projecten bij hun key partner, een voorloper in de energiesector, op zoek naar gedreven Front-end developers. Ze nemen de lead in dit project en werken uitsluitend met vooruitstrevende technologieën. Ze verwachten dat de technologie die hier wordt ontwikkeld uiteindelijk door veel meer grote corporates, in verschillende sectoren zal worden toegepast. Dit is dan ook een heel uitdagend project om aan mee te gaan werken. Het team bestaat o.a. uit User Experience designers, Data Scientists en Software Engineers. De consultants en ontwikkelaars werken volgens de Design Thinking methode waarbij de eerste stappen van

Bekijk vacature »

Randstad B.V.- Freelance Senior Fullstack Develope

Startdatum: 01.05.2023 Richttarief: € 75,00 - €85,00 Duur van de opdracht: 1 jaar Uren per week: 40 Werkmodel: Hybride, dinsdag en donderdag aanwezig op kantoor in Diemen en meer wanneer dit nodig is. Functieomschrijving: De ideale kandidaat gaat onderdeel uitmaken van een junior team binnen het foundation domein. Vanuit het foundation domein werkt dit team samen met andere foundation teams en teams uit het online domein (professionals B2B en B2C) voor het bouwen en integreren van HRM functionaliteiten (verlof en benefits) in de persoonlijke portal van Interim Professionals. Er is meer backend werk dan frontend, maar kandidaat moet beiden leuk

Bekijk vacature »

Als PHP developer bijdragen aan beter onderwijs?

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een PHP developer die mee gaat werken aan de (door)ontwikkeling van de producten en zo helpt aan de uitvoering van hun ontwikkelprojecten. Je komt te werken binnen hun development team bestaande uit 6 ontwikkelaars. Ze staan zowel open voor meer junior als medior/senior developers. Je kunt snel veel verantwoordelijkheid krijgen en doorgroeien binnen het bedrijf. Bovendien ben je betrokken bij het bepalen van de product roadmap en de inbreng van (nieuwe) technologieën. De applicaties waaraan je werk worden gebruikt op onderwijsinstellingen door heel Nederland. De tech-stack bestaat voornamelijk uit Laravel (PHP), Vue.js en

Bekijk vacature »

PHP Web Developer

Functie omschrijving Voor een klein softwarebedrijf in de omgeving Roosendaal, zijn wij op zoek naar een PHP web developer met een aantal jaar werkervaring. Wil jij graag werken aan in-house software projecten voor diverse klanten? Voel jij je prettige in een klein team developers, waar jouw inbreng enorm gewaardeerd wordt? Lees dan snel verder! Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Je wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse applicaties. Dit kan de ene keer een online platform voor aanbiedingen zijn, en de andere keer een software pakket dat gebruikt wordt om interne processen te automatiseren. Het zijn stuk voor

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving In deze functie ga je werken als C# Developer. Jij gaat aan de slag met de volgende taken: Maatwerk software bouwen; Huidige softwareprojecten verder uitbouwen en optimaliseren; Ideeën van de klant omzetten naar handige oplossingen en tools; Bovenstaande doe je middels de Microsoft- stack: C#, ASP.NET en MVC/ Entity Framework. Ben je net afgestudeerd aan een HBO opleiding Informatica, aarzel dan niet om te solliciteren. Dit is namelijk de ideale startersfunctie! Bedrijfsprofiel Deze organisatie is gevestigd in de regio van Boxtel. Het is van oorsprong een familiebedrijf, die gestart zijn met het bouwen van websites. Dit is door

Bekijk vacature »

3D BIM Add-on Developer

Als 3D BIM add- on ontwikkelaar bij KUBUS ontwikkel je add-ons (BCF Managers genaamd) voor de toonaangevende building information modeling (BIM) programma's Revit, Navisworks, Archicad, AutoCAD en Tekla Structures. BCF Managers maken gegevensoverdracht mogelijk tussen BIM-software en BIMcollab. Je werkt zowel aan de front- als aan de back-end. Als softwarebedrijf bevindt KUBUS zich in een unieke positie. We bouwen aan onze eigen producten die wereldwijd door tienduizenden gebruikers worden gebruikt. Ons bedrijf heeft precies de juiste grootte: groot genoeg om echt impact te maken in de markt, maar klein genoeg om als individuele ontwikkelaar invloed uit te kunnen oefenen en

Bekijk vacature »

Experienced Lead Java Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Delft Vacature ID: 13301 Introductie We are seeking a Lead Java Developer for our team in the area of Delft. You will develop an application used exclusively by the engineers and geologists for site characterizations, which imports raw field and laboratory measurements for further processing, integration, ground modelling, and geotechnical analysis and reporting. The client/server application is entirely written in Java, and the server is hosted in the Amazon cloud, utilizing frameworks such as Spring and Hibernate, and connected to an MS SQL Server RDS instance. There is a trend towards using more

Bekijk vacature »

Applicatieontwikkelaar ABAP

Bedrijfsomschrijving Functieomschrijving De kandidaat zal worden ingezet binnen een van de DevOps teams binnen SCI (Service Centrum Inburgering) voor het ontwerpen en bouwen in SAP ABAP van de binnen SCI gebruikte informatiesystemen. Voornaamste voorkomende werkzaamheden zijn het aanpassen van en bouwen van nieuwe programmatuur in ABAP (Objects), waarbij ook gebruikt wordt gemaakt van DDD (Domain Driven Design) en het opstellen/aanpassen van Functionele/Technische ontwerpen. Daarnaast moeten ook formulieren met SAP Smartforms worden aangepast. Verder speelt de overgang naar SAP4Hana en SAP CPI. Vanwege het veelvuldig gebruik van SAP PO is kennis hiervan een pré. Achtergrond opdracht Momenteel werken meerdere DevOps teams

Bekijk vacature »

Senior .NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

Fullstack Developer

Functieomschrijving Heb je kort geleden jouw HBO diploma ICT development behaald? Of zit je nog aan het begin van je carrière en heb je affiniteit met C#.NET? Voor een erkende werkgever in de omgeving van Oosterhout zijn wij op zoek naar een fullstack developer. Als C#.NET developer werk je samen met een vooruitstrevend team aan het ontwikkelen van maatwerk software voor klanten. Je hebt affiniteit met SQL, maar nog belangrijker is dat je kennis en ervaring hebt met C#.NET. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Het ontwikkelen van onze high-availability en high-performance backend; Je begint de dag rond 8:30

Bekijk vacature »

Ambitieuze Junior/Medior Low-code Developers gezoc

Bedrijfsomschrijving Transformeer bedrijven met jouw expertise in innovatieve technologie Ben je een bedreven softwareontwikkelaar met ervaring in Low-code platformen, of sta je te popelen om je in deze baanbrekende oplossing te verdiepen? Wij zijn op zoek naar jou! Ons klantenbestand groeit en we willen ons team uitbreiden met deskundige en leergierige Low-code specialisten. Is het jouw passie om organisaties te ondersteunen in hun digitale transformatie en maatwerkoplossingen te bieden met behulp van geavanceerde software? Wij zijn een vooruitstrevend bedrijf dat dagelijks werkt aan het oplossen van complexe vraagstukken om de digitale ambities van onze klanten te realiseren. Functieomschrijving Ontwikkel op

Bekijk vacature »

(Lead) PHP Software Developer

Functie omschrijving Voor een klein softwarebedrijf in Breda, zijn wij op zoek naar een PHP software developer met een aantal jaar werkervaring. Je krijgt een plek in een klein team met 2 andere software developers. Wil jij graag werken met de nieuwste technieken bij een bedrijf waar jij de lead gaat nemen in de verder ontwikkeling en modernisering van een eigen software pakket? Dan ben je hier aan het juiste adres! Jouw werkzaamheden gaan er als volgt uit zien: Je gaat aan de slag met de ontwikkeling en vernieuwing van het "in-house" ontwikkelde multimedia platform. Je neemt de lead in

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen development waar je komt te werken binnen een flexibel, jong en ondernemend bedrijf. Lees dan snel verder! Voor deze functie zoeken wij een C# .NET Developer die enthousiast wordt van het aansluiten en begeleiden van (complexe) nieuwe klanten. Daarnaast begeleid je complexe projecten, wij zoeken iemand die altijd kansen ziet en waarbij het glas altijd half vol is. Voor deze functie zoeken wij een Developer met ervaring op het gebied van .NET die deze organisatie gaat versterken. Binnen de organisatie ga jij je vooral bezighouden met het verbeteren van

Bekijk vacature »
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 19:32:18
Quote Anchor link
Ik weet dat hierover al eerder vragen gesteld zijn, maar toch wil ik mijn specifieke situatie even voorleggen.

Ik heb een website met grote database.
- Apache
- Clientversie van database: libmysql - 5.5.68-MariaDB
- PHP-uitbreiding: mysqli Documentatie
- PHP-versie: 5.4.16
Deze draait prima, maar binnenkort moet de website verhuizen naar een nieuwere server.

Ik heb een exacte kopie van de database op de nieuwe server gezet. Daar zijn de eigenschappen:
- Apache
- Cliëntversie van database: libmysql - mysqlnd 8.0.30
- PHP-uitbreiding: mysqli Documentatie curl Documentatie mbstring Documentatie
- PHP-versie: 8.0.30

Iets wat op de oude server prima werkt, gaat op de nieuwe fout.
In sommige tabellen komen letters met accenten voor, zoals in het woord "één". Deze speciale tekens staan in de database ook werkelijk als é opgeslagen (en niet met de html-code é).

Op de huidige (oude) website worden de speciale tekens keurig afgebeeld.
Op de nieuwe website veranderen deze tekens in een zwart vierkantje met een wit vraagteken erin.

DATABASE (oud en nieuw):
- Collatie van de serververbinding: utf8mb4_unicode_ci
- Collatie van de database: latin1_swedish_ci
- alle tekstvelden in een tabel: Collatie latin1_swedish_ci

In de html-header van de website (oud en nieuw):
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1">

Een veel gehoorde tip (ook op dit forum) is: je moet alles instellen op UTF-8 en dan komt dit probleem niet voor.
Maar voordat ik me in dat soort veranderingen stort, zou ik willen weten waarom ik op de oude website met dezelfde instellingen de juiste tekens zie en op de nieuwe website niet.

Is er ergens een instelling voor de nieuwe server/database, die ervoor kan zorgen dat de é uit de database ook weer een é op de website wordt? Dat zou mij enorm helpen.
 
PHP hulp

PHP hulp

11/05/2024 12:21:58
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 19:36:44
Quote Anchor link
Gaat het om content uit een database? Of om hardcoded content met een é in een echo bijvoorbeeld?
 
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 20:02:00
Quote Anchor link
Het is content in de database.
Tekst die in de database is opgeslagen en die op de website moet verschijnen.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 20:39:06
Quote Anchor link
Gebruik je ook een characterset bij de connectie met je database?
 
Adoptive Solution

Adoptive Solution

27/03/2024 21:54:09
Quote Anchor link
Ik gebruik utf8mb4_general_ci voor database en tabellen.

En dit in de webpagina :

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html;charset=UTF-8" />


Je kan er de hele unicode tekenreeks in kwijt.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Unicode_characters
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 22:07:36
Quote Anchor link
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen? Met een goede aanpak zou je prima naar UTF-8 kunnen gaan. Maar dan moet je niet teveel rare fratsen en 'hacks' in je code hebben staan die je data uiteindelijk kunnen vernachelen.

En ja, ook daar wil ik ook komende tijd naar kijken voor PHPhulp. Wat volgens mij niet veel moeite lijkt te zijn.
Gewijzigd op 27/03/2024 22:10:33 door - Ariën -
 
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 23:22:48
Quote Anchor link
- Ariën - op 27/03/2024 22:07:36:
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen?


Er staat heel veel content in de database. Dat bouw je niet zomaar even om.
De oude php5 en oude server konden er fantastisch mee uit de voeten. Dan moet het toch een setting zijn die bij php8 en de nieuwe server hetzelfde effect geven?
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

28/03/2024 00:10:39
Quote Anchor link
Hoezo bouw je dat niet zomaar even om?
Als ik zoek op internet naar 'iso to utf-8 converter' kom ik wel wat scripts tegen. Ik heb op mijn laptop ook een dergelijk script liggen die ik ooit met succes gebruikt heb.

Als ik tijd vind zal ik het morgen of eerdaags even in de Scripts-sectie plaatsen.
Maar in dit topic vind je vast goede tips:

https://www.phphulp.nl/php/forum/topic/overstap-van-iso88591-naar-utf8/102227/

Ga je er mee spelen: MAAK BACKUPS!
Bij sterke voorkeur in een testomgeving.

Ik zie wel verschillen in je database versie, en het gebruik van de oude PHP 5. Misschien dat daar ergens net iets anders werkt in combinatie van door jouw gebruikte functies? Maar stap gewoon meteen over naar UTF-8.
Gewijzigd op 28/03/2024 00:17:06 door - Ariën -
 
Ad Fundum

Ad Fundum

28/03/2024 07:27:49
Quote Anchor link
- Ariën - op 27/03/2024 22:07:36:
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen?

Goede vraag. Voordelen:
- alle 'string'-functies werken dan, omdat die stiekem op byte-level werken
- je kunt 'gewoon' met de byte index van een array werken om karakters aan te wijzen
- het is sneller
- je hebt geen extensies nodig
- je hoeft je niet bewust te zijn van hoe Unicode en UTF-8 werkt, je kunt je niet vergissen

MV Tol op 27/03/2024 19:32:18:
Is er ergens een instelling voor de nieuwe server/database, die ervoor kan zorgen dat de é uit de database ook weer een é op de website wordt?

Nee, die is er niet.

Het traject PHP tot en met de browser bestaat uit vele instellingen.
Omdat UTF-8 de standaard is in PHP sinds versie 5.x (kennelijk was het nog niet versie 5.4) is de tutorial over Unicode slechts gedeeltelijk van toepassing.
Let wel: de standaard van HTML5 is Unicode (UTF-8) en die van JavaScript ook (UTF-16). Maar dat neemt niet weg dat browsers ook gewoon SBCS ondersteunen.

Ik kan op dit moment een weloverwogen gok doen wat er mis gaat. Wanneer de browser een blokje met een vraagteken weergeeft, dan is dat het Replacement karakter. Wanneer de browser de pagina zou renderen met de juiste encoding, zou dat karakter niet verschijnen. Ofwel, de browser denkt dat je website in Unicode staat. Dat kan komen wanneer je HTTP-header van de webserver zegt dat je pagina Unicode is.

Mocht je tegen meer problemen aanlopen, check dan je php.ini in de sectie van mbstring (die op je nieuwe server staat). Het gaat om deze instellingen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
[mbstring]
mbstring.internal_encoding = UTF-8
mbstring.http_input = auto
mbstring.http_output = UTF-8
mbstring.encoding_translation = On
mbstring.detect_order = auto
mbstring.substitute_character = none;

Zie voor de details:
- https://www.php.net/manual/en/mbstring.http.php
- https://www.php.net/manual/en/mbstring.configuration.php
 
B a s
Beheerder

B a s

28/03/2024 18:09:27
Quote Anchor link
Heb je dit geprobeerd?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$string
= mb_convert_encoding($string, 'UTF-8', mb_detect_encoding($string));

var_dump(htmlspecialchars($string, ENT_NOQUOTES, 'UTF-8'));[/code]
 
MV Tol

MV Tol

29/03/2024 15:49:06
Quote Anchor link
De gouden tip kwam van B a s, want hij noemde mb_detect_encoding.
Dat bracht mij op deze pagina:
https://www.php.net/manual/en/function.mb-detect-encoding.php

Voor deze test heb ik in de database deze onzinnige tekst met veel accenttekens opgeslagen:
reële reçu's à la café.
Ik haal de tekst op met php:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
    $query = "SELECT `tekst` FROM `tabelnaam` WHERE `id` = 3756";
    $res = mysqli_query($db_conn, $query);
    while ($tabel = mysqli_fetch_array($res))
    {
        $tekst   = $tabel['tekst'];
    }


Als ik hierop deze test loslaat:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
    var_dump(mb_detect_encoding($tekst, ['ASCII', 'UTF-8', 'ISO-8859-1'], false));
    var_dump(mb_detect_encoding($tekst, ['ASCII', 'UTF-8', 'ISO-8859-1'], true));


is het resultaat:
ISO-8859-1
ISO-8859-1
Er is dus wel ISO-chocola van te maken.
Het blijkt inderdaad mogelijk om de als UTF-8 geïnterpreteerde tekst te presenteren als ISO-8859-1.

Het volgende php-script beeldt de opgehaalde tekst op twee manieren af: de verminkte (met vraagtekens) en de gecorrigeerde versie:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4

    print $tekst;
    print "<br/>";
    print mb_convert_encoding($tekst, 'UTF-8', 'ISO-8859-1');


Dit geeft als output:
re?le re?u's ? la caf?
reële reçu's à la café

Om de iso-teksten te corrigeren, is de volgende functie iso() de oplossing:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
    
function iso($data)
{
    $data = mb_convert_encoding($data, 'UTF-8', 'ISO-8859-1');
    return $data;
}    


Hiermee kan ik verder, denk ik. Ik zocht immers naar een hulpmiddel om de correct gespelde tekst uit de database ook correct op het scherm te krijgen.
Allemaal bedankt voor jullie suggesties.
 
Ivo P

Ivo P

29/03/2024 15:55:33
Quote Anchor link
Ik zou voor je steeds blind de functie iso() overal op los laat deze functie ook voorzien van die mb_detect_encoding() om te controleren of de tekst in kwestie inderdaad iso-8859-1 is.

Voor hetzelfde is dat niet op al je teksten van toepassing,
of voer je straks op je nieuwe server teksten als iets anders dan iso-8859-1 toe.
 
MV Tol

MV Tol

29/03/2024 16:04:16
Quote Anchor link
Ja, natuurlijk. Maar goed dat je het nog even noemt.
Ik bouw nog een controle in, in de functie iso(), gebaseerd op de proef met var_dump, die ik gebruikte om vast te stellen dat de tekst ISO-8859-1 was.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.