IaaS, PaaS of SaaS?

Door Koen Hollander, 8 jaar geleden, 30.313x bekeken

In deze tutorial leg ik jullie graag meer uit over IaaS, PaaS en SaaS

IaaS
Infrastructure as a Service

PaaS
Platform as a Service

SaaS
Software as a Service

(helaas kan ik de volgorde van de kopjes niet aanpassen waardoor de inleiding een beetje vreemd zal lopen van de teksten)

Gesponsorde koppelingen

Inhoudsopgave

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS

 

Er zijn 4 reacties op 'Iaas paas of saas'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Marthijn Buijs
Marthijn Buijs
8 jaar geleden
 
Misschien Vultr ook eens opnemen in het lijstje van Iaas. Aangezien dit vergelijkbaar is met DigitalOcean.
Koen Hollander
Koen Hollander
8 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Zal zeker toegevoegd worden als een Moderator het goed vind :)
J C
J C
3 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
duidelijke uitleg, was hier al een tijdje naar opzoek, maar kon nog geen duidelijk uitleg vinden.
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ad Fundum
Ad Fundum
11 maanden geleden
 
Veel dingen worden als een service aangeboden, vanwege het verdienmodel. De licentie is niet los te zien van het abonnementsgeld dat een dienst vraagt.

Natuurlijk is een voordeel van SaaS dat de klant volledig ontzorgd is. Maar als een SaaS-aanbieder stopt is de klant volledig ontredderd. Om dat voor te zijn moet je juridisch moeilijk doen met garaties, verzekeringen, escrow-overeenkomsten en meer.

Om als klant regie te houden is een open source licentie op de als SaaS-aangeboden software cruciaal. SaaS wordt ook wel misbruikt om achterliggende open source niet te delen. Om dit tegen te gaan is de Affero GPL in het leven geroepen.

Licenties waarin intellectueel eigendom niet wordt vrijgegeven, worden gebruikt om klanten bij een enkele partij terug te laten keren, net als dat soms bij SaaS gebeurt. Maar kosten voor licenties en juridische kosten daaromheen kunnen tegen elkaar weggestreept. Klanten betalen toch voornamelijk voor dienstverlening.

Ondanks SaaS blijven klanten zelf de verwerkingsverantwoordelijke partij. Om klanten en jezelf te ontzorgen is een volledige open source licentie als de EUPL voor je product de beste optie. Want de klant houdt daarbij daadwerkelijk regie. Daarbij straalt het extra vertrouwen uit. En een open source licentie past volledig binnen bestaande structuren.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Inhoudsopgave

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS

Labels

PHP tutorial opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.