Hoe agenda afspraken opslaan?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Senior Cobol Applicatieontwikkelaar

Bedrijfsomschrijving De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt. Functieomschrijving In de applicatie ETM

Bekijk vacature »

Medior/senior Back-end developer wanted!

Functie Because of the growth within the company, we are looking for reinforcement in the devlopmenttean. As a back-end developer you build the company software that helps us with the primary processes. A fun (internal) project in which you continuously develop the software! You will work in a small team, we have daily stand-ups and a scrum session every fortnight, led by our Scrum Master. During these sessions, you get the opportunity to present your ideas and discuss them with your fellow developers and the Product Owner. Within the development teams, we use Trello, Gitlab, Jiira, Confluence and Boockstack. They

Bekijk vacature »

Fullstack developer - medior

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en zou jij graag bij een platte maar informele organisatie willen werken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Gorinchem zijn wij op zoek naar versterking. Als Fullstack developer wordt je bij dit bedrijf onderdeel van de volledige ontwikkeling van requirement tot oplevering! Werkzaamheden Jouw focus ligt op de front end en alles wat daarbij komt kijken. Je gaat ontwerpen, ontwikkelen, testen en valideren. Je zult voornamelijk werken met React.js en Typescript. Maar ook Javascript, HTML en CSS komen aanbod. Daarnaast zal je ook regelmatig met de back end werken! Bedrijfsprofiel Onze

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Belastingdienst - Freelance Applicatieontwikkelaar

Startdatum: 01.06.2023 Richttarief: €65,00 - €75,00 Duur van de opdracht: 6 maanden Uren per week: 36 Taal: Nederlands vereist! Gelieve in het Nederlands te solliciteren. Hybride. Kantoordagen in Utrecht, incidenteel in Apeldoorn Functieomschrijving: De afdeling IV – Generieke Voorzieningen – Interactie Online is onderdeel van de keten Interactie. De missie van de keten is: “het faciliteren van de interactie met alle burgers, bedrijven en hun vertegenwoordigers om hen in staat te stellen aan hun fiscale verplichtingen te voldoen en aanspraak te maken op hun rechten.” De afdeling Interactie Online heeft een belangrijke bijdrage binnen deze keten. Dit door het ontwikkelen

Bekijk vacature »

Back-end developer (Magento2)

Functie E-commerce is een ‘’snelle’’ wereld. Om hierin continu voorop te blijven omarmen ze in een vroeg stadium nieuwe technieken. Een webshop is nooit af en kan altijd beter, sneller en efficiënter. Tegelijkertijd hebben ze vanaf hun oprichting altijd vastgehouden aan kwaliteit boven snelheid, en dit loont. Als back-end developer fungeer je als het verlengstuk van hun klanten. Technisch complexe zaken pak je met liefde op, en hierin werk je samen met o.a. front-end developers en designers. Klanten verwacht hierin kwaliteit van het hoogste niveau en een proactieve, meedenkende rol bij het maken van zowel technische als strategische keuzes. Ga

Bekijk vacature »

Junior PHP Developer

Je maakt een vliegende start van je carrière, door meteen mee te bouwen aan de digitale aspecten van Coolblue. Wat doe je als Junior PHP Developer bij Coolblue? Als Junior PHP Developer ben je meteen vanaf de start onderdeel van een development team. Je kijkt veel mee met collega’s en volgt trainingen om te groeien als Junior Developer. Op dat moment komt je wil om steeds te blijven leren naar boven. Daarnaast pak je in de sprints ook je eigen stories op om Coolblue iedere dag een beetje beter te kunnen maken. Je sterk analytisch vermogen komt dan ook goed

Bekijk vacature »

Product Developer (M/F), Fulltime 40 h/week

A global Plantbased revolution – that is our dream. Maximising the protein transition – that is our mission. Producing and developing sustainable and delicious products – that is what we do. Ojah is a fast growing company with a mission and has the ambition to be the world leader in its field. To support this growth we are hiring new colleagues. People that would like to make a difference and dare to dream big. With currently a 150 colleagues proudly working on our exceptional products. Working in a dynamic surrounding that runs full speed ahead. We need you! Product Developer

Bekijk vacature »

IT Manager team PaaS

TenneT is hard groeiende om haar ambities waar te kunnen maken. Zo nemen wij een leidende rol in het aanjagen van de energietransitie. Het werven van nieuw talent speelt daarin een cruciale rol. Wij zijn op zoek naar een gedreven Lead PaaS die hieraan wil bijdragen en misschien ben jij dat wel? Jouw bijdrage aan TenneT Je wordt de Teammanager (Lead) van een nieuw team binnen de afdeling Basic van Information Technology and Facilities (ITF) van TenneT. Het team heet Platform as a Service. Hier wordt elke dag in een goede sfeer met zijn allen hard gewerkt om vanuit IT

Bekijk vacature »

Android developer

De functie Schiphol is een plek om te reizen, te verblijven en te werken. Door middel van data en technologie richten we op al deze gebieden het leef- en werkklimaat optimaal in en zorgen we voor een slimmere en efficiëntere operatie. Wij ontwikkelen nieuwe producten en diensten vanuit de wensen en behoeften van onze klanten, voorspellen passagier flows en testen digitale oplossingen om rijen en andere pijnpunten in het proces te verminderen. Met slimme feedback van sensortechnologie maken we zelfs data van toiletten en stoelen inzichtelijk en bruikbaar. Het Commercial Platform bestaat uit multidisciplinaire teams met een end-2-end verantwoordelijkheid voor

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar

Java/Kotlin Developer Ben jij een ervaren Java/Kotlin developer met een passie voor het automatiseren van bedrijfsprocessen? Wil je graag deelnemen aan uitdagende projecten bij aansprekende klanten? En ben je op zoek naar een professioneel, ambitieus en dynamisch bedrijf om je carrière verder te ontwikkelen? Kom dan ons team bij Ritense in Amsterdam versterken! Zo ziet de functie eruit: Als Java/Kotlin developer bij Ritense ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van applicaties die bedrijfsprocessen automatiseren, zodat onze klanten slimmer, efficiënter en klantgerichter kunnen werken. Als developer ben je in de lead en zorg je voor de correcte oplevering van

Bekijk vacature »

Robot Programmeur

Een verantwoordelijke baan met leuke uitdagingen. Heb jij ervaring met het programmeren van robots? Kan jij goed samenwerken met collega's die verschillende specialisaties hebben? Ben je oplossingsgericht, analytisch en flexibel? Ga dan aan de slag als Robot Programmeur bij Gibas in Nijkerk! Als Robot Programmeur kom je te werken bij Gibas. Dat betekent dat je gegarandeerd meewerkt aan unieke oplossingen in productieprocessen. Bij elk project moet er opnieuw geëngineerd en geprogrammeerd worden. Dat maakt jouw werk uitdagend! Voordat je robots gaat programmeren komt er het volgende bij kijken: De opdracht gaat van de afdeling Sales naar de afdeling Operations door

Bekijk vacature »

PHP/Symfony developer

Functieomschrijving Vanuit het hoofdkantoor in omgeving Bergen op Zoom ben je als PHP/Symfony Developer niet alleen bezig met software ontwikkeling. Je bent buiten ontwikkeling ook continu bezig met het zoeken naar nieuwe trends en ontwikkelingen die van waarde kunnen zijn voor de efficiëntie van software ontwikkeling. Techstack: PHP, Symfony & mySQL. Jouw takenpakket ziet er als volgt uit: Het ontwerpen en implementeren van webapplicaties met het Symfony-framework; Het testen van ontwikkelde applicaties om te zorgen dat ze goed functioneren en voldoen aan de eisen van de klanten; Het schrijven van een schone en efficiënte code volgens het Symfony framework; Onderhouden

Bekijk vacature »

Senior .NET Ontwikkelaar

In het kort Als Senior .NET ontwikkelaar ga je binnen onze business unit Transport en Logistiek aan de slag met complexe maatwerk software voor bedrijf kritische systemen binnen de technische automatisering. Denk bijvoorbeeld een IoT-oplossing voor de logistieke sector waarbij we van ruim 200.000 machines de telemetrie en events verwerken. We zijn actief in de distributielogistiek, havenlogistiek (denk aan ECT) en productielogistiek. Naast C# en .NET Core maken we ook gebruik van Azure technologie. En als trotse Microsoft Gold Partner leren we graag van en met jou. Wil jij jezelf blijven ontwikkelen binnen de technische automatisering met .NET, dan gaan

Bekijk vacature »

Database Developer

Functie omschrijving Voor een logistieke dienstverlener in omgeving Zuid Beijerland zijn wij op zoek naar versterking. Weet jij als geen ander systemen aan elkaar te koppelen en heb jij goede kennis van SQL en UML, lees dan snel verder! Jouw taken zien er als volgt uit: Je bent in deze rol voornamelijk verantwoordelijk voor het bouwen, implementeren en beheren van koppelingen tussen de bestaande systemen (zowel business 2 business als application 2 application). Daarnaast inventariseer je de wensen van in- en externe klanten, die je vervolgens samen met je collega's, vertaalt naar technische specificaties, die jullie zelf ontwikkelen en implementeren.

Bekijk vacature »
Mark Hogeveen

Mark Hogeveen

21/02/2022 20:29:26
Quote Anchor link
Ik maak een applicatie met een agenda functie.
De agenda is een soort grid waarin je de dagen van de maand ziet, zoals een typische kalender.

De afspraken tabel in MySQL:
agenda_id In de applicatie kan een gebruiker eventueel meerdere agenda's maken.
user_id Gebruiker die de afspraak heeft gemaakt.
title Korte tekst afspraak
descriptionRuimte voor langere tekst.
start_date Begindatum/tijd van afspraak
end_date Einddatum/tijd van afspraak
location Veld voor locatie/adres van afspraak.

Als ik een specifieke agenda wil weergeven, en het weergavebereik is bijvoorbeeld een maand, haal ik alle afspraken op uit de database die een begin- of einddatum hebben binnen het weergavebereik.
Ik krijg dan een resultset uit de database met de afspraken die in het huidige relevante "bereik" liggen dat ik nodig heb om de agenda te tonen aan de gebruiker.
Vervolgens maak ik een array van AgendaDay objecten (is een class), met het aantal elementen gelijk aan het aantal dagen in de weer te geven periode.
De AgendaDay class heeft op zijn beurt een array voor de afspraken die op die dag plaatsvinden.

Ik pak dus de afspraken uit de resultset van de database, en zet deze in de juiste AgendaDay objecten die corresponderen met de dag waarop de afspraak valt.

De data structuur bestaat dus uit een array van AgendaDay objecten, die op hun beurt de afspraken in zich hebben.

Nu heb ik meerdere bedenkingen:
- Het is mogelijk dat het beginmoment en eindmoment van een afspraak op verschillende dagen ligt. Ik zou dan bijvoorbeeld dezelfde afspraak in twee AgendaDay objecten kunnen zetten om dit te tonen in de browser.
- Het kan zelfs zo zijn dat een afspraak meerdere dagen duurt (zoals een vakantie). Dat zou betekenen dat nog veel meer AgendaDay objecten dezelfde afspraak kunnen bevatten om deze te kunnen tonen.
- Het kan zijn, dat een afspraak de grens tussen maanden overscreidt.

Ik vraag me dus af of dit wel de juiste aanpak is, en of het wel handig is.

Ook wil ik in de toekomst een functie implementeren waarmee de gebruiker een herhaalde afspraak kan toevoegen aan zijn agenda. Dus een afspraak die structureel elke week/maand in de agenda staat.

Het blijkt nog best ingewikkeld te zijn soms, als je er goed over nadenkt.
Heeft iemand ideeën of tips misschien?
Gewijzigd op 21/02/2022 20:51:33 door Mark Hogeveen
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 02:07:37
 
Ad Fundum

Ad Fundum

21/02/2022 20:44:01
Quote Anchor link
Zoals ik het zie heeft de kalender drie technische lagen in het kader van MVC:
- de database is het model
- PHP verzorgt de 'business logic'
- de browser is de view

Om de kalender weer te geven is CSS grid een goed idee. Ik zou in PHP dan wel 1 kalender-object maken per afspraak en niet meerdere. Bij het tekenen van de HTML en de CSS kan je het opsplitsen in meerdere dagen. Als een afspraak langer duurt dan kan worden weergegeven kan je er een icoontje bij zetten, een beetje als 'z.o.z.', zoals een pijl naar rechts.

Afspraken herhalen is lastiger. Dan moet je je database goed op orde hebben. Herhaalpatronen worden door eindgebruikers vaak aangegeven in dagen (zie bijvoorbeeld Microsoft Outlook), dus ziet het er logischer uit wanneer afspraken niet langer dan een dag kunnen duren. Voor de meeste eindgebruikers is dat geen probleem. In een papieren agenda moet je ook op meerdere aparte dagen invullen dat je vakantie hebt.

Of je de afspraken opslaat in dagen is aan jou. Het hoeft niet, je kan ook een herhaalpatroon gebruiken voor het inplannen vanuit de startdatum van een afspraak.
De andere manier is om in de database je te beperken tot 1 afspraak per dag, en als afspraken langer duren plan je meerdere dagen in en raap je ze in 1 query weer bij elkaar.

Het is in mijn ogen lood om oud-ijzer want op het scherm moet je het toch opsplitsen. Je kunt zelfs afspraken aan elkaar rijgen met een FK-kolom met een UNIQUE index, als een linked list.

In ieder geval staat op dit blog een aardig database model, om een idee te geven voor het opslaan van terugkeerpatronen:
https://vertabelo.com/blog/again-and-again-managing-recurring-events-in-a-data-model/
Gewijzigd op 21/02/2022 20:46:32 door Ad Fundum
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

23/02/2022 01:20:32
Quote Anchor link
>> Ik pak dus de afspraken uit de resultset van de database, en zet deze in de juiste AgendaDay objecten die corresponderen met de dag waarop de afspraak valt.

Hiervoor zijn objecten uitgevonden. (en een instantie van een class is een object).

Goed..
Je maakt een afspraak object. Deze heeft niets met een bepaalde AgendaDay te maken.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
    $appointment = new Appointment();
    $appointment->setStart($row['start']);
    $appointment->setEnd($row['end']);
    $appointment->setTitle($row['title']);
}


En dan maak je (bijvoorbeeld) twee "dag" objecten aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
$day1 = new AgendaDay();
$day1->setDate('21-2-2022');
$day1->addAppointment($appointment);

$day2 = new AgendaDay();
$day2->setDate('22-2-2022');
$day2->addAppointment($appointment);


Zoals je ziet voeg ik aan twee verschillende dagen dezelfde afspraak toe. Maar dit zijn niet twee verschillende afspraken. Dit zijn slechts twee variabelen (pointers) die naar hetzelfde object wijzen. Dus voeg je afspraak aan zoveel dagen toe als je wilt. Test het maar uit door de afspraak te wijzigen en laat dan die twee dagen op het scher m zien, de wijzigingen zijn voor beiden dagen doorgevoerd.


Stapje verder:
Op een html pagina laat je een kalender maand zien. Maak dan ook een object AgendaMonth. Geef die AgendaMonth een array met AgendaDagen met daarin alle dagen van de maand. Om het aantal database queries klein te houden laat je de AgendaMonth alle afspraken die in die maand vallen ophalen uit de database. Vervolgens bouw je in AgendaMonth ook logica zodat je AgendaDay object zijn afspraken bij AgendaMonth kan opvragen..

Abstractie
Je zou er nog voor kunnen kiezen om een class AgendaPeriod te maken ipv AgendaMonth met een onbepaald aantal dagen. Deze is dan inzetbaar voor een jaarweergave, een maandweergave, een weekweergave of een dagweergave.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/02/2022 12:34:21
Quote Anchor link
Zo creëer je echter wel een afhankelijkheid:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
$appointment
= new Appointment();
$appointment->setStart($row['start']);
$appointment->setEnd($row['end']);

$day1 = new AgendaDay();
$day1->setDate('21-2-2022');
$day1->addAppointment($appointment);
?>

Niet de AgendaDay maar de Appointment bepaalt namelijk op welke dag de afspraak valt. Je zou dus op zijn minst een exception verwachten bij AgendaDay::addAppointment als de afspraak niet valt op de datum die je voor die dag hebt ingesteld met AgendaDay::setDay.

Als je doorredeneert, lijkt het sowieso niet logisch om twee keer dezelfde datum in te stellen. Je zou ook kunnen zeggen dat de agenda slechts een view is van een queue met opeenvolgende afspraken, waarbij de afspraken meteen de agendadagen en agenda-uren bepalen.

Of simpeler gezegd: uit alleen een lijstje met afspraken kun je altijd afleiden hoe je agenda eruitziet.
 
Mark Hogeveen

Mark Hogeveen

23/02/2022 19:18:36
Quote Anchor link
Bedankt voor de reacties tot nu toe.
Het gaat me vooral om de software structuur (OO-design).

Dan heb ik nog een vraag.
Ik wil ook een weergave maken waarin je de week ziet, met dagen als kolommen zoals bij bijvoorbeeld de Outlook agenda.
Elke dag-kolom is dan eigenlijk een soort verticale tijdlijn.
Afbeelding

Zou dit nog dingen met zich meebrengen waar ik nu al rekening mee moet houden?
Gewijzigd op 23/02/2022 19:20:57 door Mark Hogeveen
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

24/02/2022 00:21:31
Quote Anchor link
>> Als je doorredeneert, lijkt het sowieso niet logisch om twee keer dezelfde datum in te stellen. Je zou ook kunnen zeggen dat de agenda slechts een view is van een queue met opeenvolgende afspraken, waarbij de afspraken meteen de agendadagen en agenda-uren bepalen.

Dat spreekt mij wel aan Ward. Maar het enigste waar ik nog even aan zit te denken is als je in de lijst de eerste afspraak om 2 maart hebt staan en de laatste op 4 maart, wil je dan een maandkalender of een weekkalender zien? Je zou denk ik op zijn minst wel moeten aangeven of je
(een) maand of week overzicht(en) wilt.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

24/02/2022 13:29:35
Quote Anchor link
Mark Hogeveen op 23/02/2022 19:18:36:
Bedankt voor de reacties tot nu toe.
Het gaat me vooral om de software structuur (OO-design).

Dan heb ik nog een vraag.
Ik wil ook een weergave maken waarin je de week ziet, met dagen als kolommen zoals bij bijvoorbeeld de Outlook agenda.
Elke dag-kolom is dan eigenlijk een soort verticale tijdlijn.

Zou dit nog dingen met zich meebrengen waar ik nu al rekening mee moet houden?

Volgens mij ging het toch over opslaan? (Zie titel).
Maargoed, ik denk dat ik ook al gereageerd heb op het rekening houden met een tijdlijn: CSS Grid.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

24/02/2022 16:24:08
Quote Anchor link
Frank Nietbelangrijk op 24/02/2022 00:21:31:
Je zou denk ik op zijn minst wel moeten aangeven of je (een) maand of week overzicht(en) wilt.

Eens. Ik zou het configureerbaar maken, zodat de gebruiker zelf kan bepalen of er een view per dag, per week of per maand nodig is. (Of een andere view, bijvoorbeeld: toon me alle afspraken in Amsterdam, dan kan ik aansluitend even langs bij een oude vriend.)

Om bij het opslaan te blijven, want daar hangt dit mee samen: elke afspraak heeft drie variabelen, waarvan er altijd één afhankelijk is van de andere twee. Je hebt een begintijd t1, een eindtijd t2 en een duur d. Daarbij geldt:

t1 + d = t2

En dus ook:

d = t2 - t1

Je moet dus minimaal t1 en d óf t1 en t2 opslaan. (Minimaal, ik zou ze persoonlijk alledrie opslaan omdat ze zelden veranderen en omdat berekeningen en rekenfouten meer kosten dan opslag.)

Voor het weergeven van een tijdvak zoals een week of een maand heb je alleen een query nodig die controleert of t1 en t2 van een afspraak binnen het opgegeven tijdvak vallen.
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

24/02/2022 22:07:12
Quote Anchor link
>> Het gaat me vooral om de software structuur (OO-design).

Zoiets?

De controller (het begin)
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
<?php
class AgendaController extends AbstractController
{
    public function monthView(AppointmentRepository $appointmentRepository)
    {

        // initialiseer benodigde variabelen
        $start = new \DateTime('first day of this month');
        $end = new \DateTime('last day of this month');
        $start->setTime(0,0,0);
        $end->setTime(23, 59, 59);
        
        // Haal de afspraken op uit de database
        $appointments = $appointmentRepository->findOverlap($start, $end);
        
        // render de view en geef de benodigde data mee aan de view
        return $this->render('agenda/month.html', [
            'start' => $start,
            'end' => $end,
            'appointments' => $appointments,
        ]);
    }
}

?>


De repository haalt de informatie uit de database
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php
class AppointmentRepository extends ServiceEntityRepository
{
    public function findOverlap(\DateTime $start, \DateTime $end)
    {

        return $this->createQueryBuilder('a')
            ->
andWhere('start < :end AND :start < end')
            ->
setParameter('start', $start)
            ->
setParameter('end', $end)
            ->
orderBy('a.start', 'ASC')
            ->
getQuery()
            ->
getResult()
        ;
    }
}

?>


En vervolgens de view (agenda/month.html)
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
<!doctype>
<html>
    <head>
        <title><?php echo $start->format('F Y'); ?></title>
        <style>
            .wrapper {
                display: grid;
                grid-template-columns: 200px 200px 200px 200px 200px 200px 200px;
            }
            .day {
                height: 200px;
                background-color: lightblue;
            }
            .out {
                background-color: lightyellow;
            }
        </style>
    </head>
    <body>
        <h1><?php echo $start->format('F Y'); ?></h1>
        <div class="wrapper">
            
            <!-- vulling voor de eerste dag van de maand -->
            <?php if($start->format('N') > 1): ?>
                <?php for($i = 2 ; $i <= $start->format('N') ; $i++): ?>
                    <div class="day out"></div>
                <?php endfor; ?>
            <?php endif; ?>

            <!-- Alle dagen van de maand -->
            <?php for($i = 1 ; $i <= $end->format('j') ; $i++): ?>
                <div class="day">
                    <h5><?php echo $i; ?></h5>
                    <?php foreach($appointments as $appointment): ?>
                        <?php if($appointment->getStart()->format('j') == i): ?>
                            <?php echo $appointment->getTitle(); ?>
                        <?php endif; ?>
                    <?php endforeach; ?>
                </div>
            <?php endfor; ?>

            <!-- vulling na de laatste dag van de maand -->
            <?php if($end->format('N') < 7): ?>
                <?php for($i = 6 ; $i <= $end->format('N') ; $i++): ?>
                    <div class="day out"></div>
                <?php endfor; ?>
            <?php endif; ?>
        </div>    
    </body>
</html>


De array "appointments" is een array van Appointment classes:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
<?php
class Appointment
{
    private $id;

    private $start;

    private $end;

    private $title = '';
    
    public function __construct() {
        $this->start = new \DateTime();
        $this->end = new \DateTime();
    $this->end->add(new DateInterval('PT1H'));
    }

    
    public function __toString()
    {

        return $this->start->format('d-m-Y h:i') . ' ' . $this->title;
    }


    public function getId(): ?int
    {
        return $this->id;
    }


    public function getStart(): ?\DateTimeInterface
    {
        return $this->start;
    }


    public function setStart(\DateTimeInterface $start): self
    {
        $this->start = $start;

        return $this;
    }


    public function getEnd(): ?\DateTimeInterface
    {
        return $this->end;
    }


    public function setEnd(\DateTimeInterface $end): self
    {
        $this->end = $end;

        return $this;
    }


    public function getTitle(): ?string
    {
        return $this->title;
    }


    public function setTitle(string $title): self
    {
        $this->title = $title;

        return $this;
    }
}

?>


Het resultaat:
https://ibb.co/VW6wQQS

Hierna kun je gaan uitbreiden met formulieren om een afspraak toe te voegen, te bewerken of te verwijderen.

Toevoeging op 24/02/2022 23:39:49:

Edit:


query aangepast.
Gewijzigd op 26/02/2022 11:28:10 door Frank Nietbelangrijk
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

25/02/2022 12:39:10
Quote Anchor link
Mooie en zinvolle post Frank! Kan me voorstellen dat daar de nodige tijd in is gaan zitten.

Daarom bij deze een dikke 'thumbs up' van mij!

Afbeelding
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

25/02/2022 18:38:12
Quote Anchor link
Ja kost wel wat tijd zoals altijd. Maar als je even tijd hebt is het soms wel leuk om te doen Ozzie :-)
 
Ad Fundum

Ad Fundum

25/02/2022 19:34:45
Quote Anchor link
Frank Nietbelangrijk op 24/02/2022 22:07:12:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
->andWhere('start BETWEEN :start AND :end OR end BETWEEN :start AND :end OR start < :start AND end >:end')

Deze moet je even toelichten...
Gewijzigd op 25/02/2022 19:35:37 door Ad Fundum
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

25/02/2022 19:47:27
Quote Anchor link
Alle afspraken tussen die tussen :start en :end "spelen" (van belang zijn) =
- de afspraak begint (start) tussen :start en :end (maar loopt misschien daarna door)
- de afspraak eindigt (end) tussen :start en :end (maar begint misschien daarvoor)
- de afspraak begint (start) ervoor en eindigt erna (maar loopt dus _door_ de periode heen
 
Ad Fundum

Ad Fundum

26/02/2022 10:20:29
Quote Anchor link
Misschien denk ik te simpel.

Waarom moet alles toch, en dus ook een afspraak, überhaupt OO zijn?
Zo denken mensen gewoonlijk niet, het is maar een platte regel in een tabel?
Met een begintijd, een eindtijd en een naam.
Waarom je hiervoor aparte objecten programmeren?
PHP haalt zoiets als array uit je database en je kan daar zelfs
nog een standaard active record object voor gebruiken.

In de database sla je natuurlijk niet de begintijd op met een duur.
Dan moet je voor elke query, zoals voor overlap, eerst de eindtijd berekenen.
Als je in enkele gevallen de duur wilt weten kan je dat de database laten uitrekenen.

In de meeste gevallen is een query builder niet nodig, het is slechts een extra
complicatie over SQL, die niets toevoegt en de leesbaarheid bemoeilijkt.
Zo ook deze:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
->andWhere('start BETWEEN :start AND :end OR end BETWEEN :start AND :end OR start < :start AND end >:end')

In de eerste plaats snap je niet wat er staat, en je moet toch nog zelf SQL invoegen.
Een query builder zou dan op z'n minst compleet moeten zijn en een voorziening moeten
hebben voor booleaanse logica. Anders moet je alsnog bewust zijn van het verschil tussen
ANSI SQL (of het gebrek daar aan) en de database-specifieke uitbreidingen.

Bijvoorbeeld: bij PostgreSQL hoef je niet eens zelf nadenken om de overlap tussen twee
perioden uit te rekenen. Je kan hiervoor de operator OVERLAPS gebruiken.
https://www.postgresql.org/docs/current/functions-datetime.html
Overigens is de OVERLAPS operator wel degelijk ANSI SQL (editie 2011),
maar zoals wel vaker wordt het niet door MySQL of zelfs MariaDB ondersteund.
Die 'databases' zijn dermate beperkt dat je zelfs voor zoiets simpels in je eigen tijd het wiel opnieuw moet uitvinden...

En als we dat doen, snap ik niet waarom de vier situaties worden zien als uitgangssituatie.
Want het is een resultaat van slechts twee vergelijkingen.
Neem de perioden p1 (van, tot) en p2 (van, tot), dan heb je genoeg aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
WHERE p1.van < p2.tot
  AND p2.van < p1.tot

(NB: merk op dat er is een verschil is tussen 'tot', en 'tot en met')
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

26/02/2022 11:24:58
Quote Anchor link
Ad we mogen allemaal zelf ons ding doen. Waarom alles in OOP "moet" kan ik wel iets over zeggen maar dat zou dit topic kapen. Deze query had natuurlijk zeker ook in plain SQL kunnen staan maar ook dat is slechts een keuze en mede afhankelijk van het pakket waarmee je werkt.

PostgreSQL heeft zeker bepaalde voordelen ten opzichte van MySQL maar een feit is dat MySQL nog steeds het meest wordt aangeboden door de verschillende providers en waarschijnlijk ook in het lesmateriaal.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
WHERE p1.van < p2.tot
  AND p2.van < p1.tot

Jouw query lijkt te werken. Eigenlijk was ik eerder deze week daar naar op zoek maar ik kon hem zo snel niet op tafel hoesten en kwam toen bovenstaande query tegen op stackoverflow. Ik ga hem in de eerdere post verwerken. Bedankt voor deze waardevolle aanvulling.
Gewijzigd op 26/02/2022 11:30:01 door Frank Nietbelangrijk
 
Ad Fundum

Ad Fundum

26/02/2022 16:23:47
Quote Anchor link
Tuurlijk mag iedereen z'n eigen ding doen.
Alleen zie ik geen meerwaarde van een hoop (OO-) code die je moet onderhouden,
terwijl je ook code kan schrijven die beter presteert en makkelijker te lezen/bewerken is (met de juiste syntaxkleuren):
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
$sql
= <<<'EOQ'
SELECT *
FROM a
WHERE start < $1 AND end < $2
ORDER BY a.start ASC
EOQ;
$res = $db->query_params($sql, [$end, $start]);
?>

Maar smaken verschillen en iedereen die z'n tijd wil verbranden met MySQL houd ik niet tegen.

P.S.: SO link
Gewijzigd op 26/02/2022 16:28:10 door Ad Fundum
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.