[OOP] Telefoonboek

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Lead C++ Developer

De rol van Lead C++ Developer Als Lead C++ developer bij KUBUS word je verantwoordelijk voor het implementatie design van requirements en de software architectuur van de desktop applicaties van BIMcollab, ons platform voor 3D model-validatie en issue-management bedoeld om de kwaliteit van 3D design-modellen voor gebouwen te verbeteren. Betere 3D modellen leiden tot betere gebouwen, dus zo draag je bij aan verduurzaming van de gebouwde omgeving met slimmer gebruik van materialen, minder verspilling en energie-efficiënte gebouwen. Een goede gebruikerservaring staat bij ons hoog in het vaandel; we gaan in onze ontwikkeling voor innovatie en kwaliteit. In je rol als

Bekijk vacature »

Ontwikkelaar Centrale Monitoring

Ontwikkelaar centrale Monitoring Functieomschrijving Wil jij een bijdrage leveren aan het onderhoud, opzetten en ontwikkelingen van technologieën van SSC-ICT, een van de grootste ICT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid? Je komt als monitorspecialist te werken bij team Operations Management Services. Dit team werkt aan het stabiliseren en waarborgen van een betrouwbare monitoromgeving voor 7 ministeries. Jij begeleidt het implementatieproces van de te monitoren technologieën, onder andere via management packs, connectoren en API's. Je hebt hiervoor veel contact met interne en externe klanten, die hun wensen op het gebied van monitoring aan jou doorgeven. Je beoordeelt deze wensen en komt met

Bekijk vacature »

C# .NET Software Ontwikkelaar

Functie omschrijving C# .NET Developer gezocht. Ben jij een full stack developer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging binnen een leuk snel groeiend bedrijf? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Developer met ervaring op het gebied van .NET die een organisatie in de regio Arnhem gaat versterken. Jij gaat je binnen dit bedrijf vooral bezighouden met het verbeteren van de functionaliteiten van hun dataplatform. Samen met andere ontwikkelaars denk je mee in oplossingsrichtingen, architectuur en nieuwe technologieën. Als C# .NET Developer binnen dit bedrijf houd je je niet alleen bezig met het verbeteren van

Bekijk vacature »

Back end Node.js developer

Functie Het ontwikkelteam bestaat momenteel uit 5 (back-end) Developers, 2 systeembeheerders, 1 DevOps engineer, 1 Tech Lead en 2 Scrum Masters. Samen wordt er doorontwikkeld aan twee SaaS-platformen die in een hoog tempo doorontwikkeld moeten worden. Omdat innovatie een belangrijk speerpunt binnen de organisatie is, wordt er ook continu naar snellere en slimmere oplossingen te bedenken en realiseren. Als Back-end Developer hou jij je dagelijks bezig met vraagstukken zoals: API-development, high volume datastromen, het ontwikkelen van Bots aan de hand van A.I. Daarnaast denk en werk jij mee aan de onlineapplicaties voor klanten. Er wordt zelfstandig en in teamverband gewerkt

Bekijk vacature »

PHP developer

Functie omschrijving Voor een klein bedrijf in de buurt van Nieuwegein zijn wij per direct op zoek naar een talentvolle PHP developer. Er wordt veel ruimte geboden voor eigen initiateven, waardoor je een mooie stempel kan drukken op jouw eigen werkzaamheden (zowel operationeel als strategisch). Het bedrijf heeft middels externe programmeurs een multimedia platform ontwikkeld, maar willen geleidelijk de ontwikkeling naar binnen halen. Om die reden zoeken zij een communicatieve interne PHP developer die graag meebouwt aan het succesvolle product. Je gaat de volgende werkzaamheden verrichten: Platform beheren en programmeren (PHP, MySQL, JQuery, Javascript, XML & HTML); Communicatie en aansturing

Bekijk vacature »

Database Developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Database Developer met MS SQL of een vergelijkbare database? Wil jij werken voor een ambitieuze werkgever in regio Tilburg waar jij volledig de mogelijkheid krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je gaat projecten gedurende het hele proces begeleiden. Je sluit aan bij afspraken met klanten om hun processen helder te krijgen. Vervolgens voer jij het project uit en zorgt dat dit zo goed mogelijk verloopt; Je werkt aan nieuwe softwareoplossingen die de logistieke processen verbeteren of vernieuwen; Je houdt je bezig met het ontwikkelen van

Bekijk vacature »

Java developer

Als Java Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende community die bestaat uit ruim 100 gepassioneerde professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze klanten. Geen werkdag is hetzelfde, je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfskritische systemen. Een voorbeeld hiervan is een cliënt-volgsysteem bij Reclassering Nederland. Andere klanten waar wij onder andere voor werken: KPN, Philips, Nationale-Nederlanden, Kamer van Koophandel, ABN AMRO, Bovemij, Arval en de Politie. Werken bij Sogeti Nieuwe ontwikkelingen volgen we op de voet en delen we binnen de

Bekijk vacature »

Front-end developer E-Commere

Functie E-commerce is een ‘’snelle’’ wereld. Om hierin continu voorop te blijven omarmen ze in een vroeg stadium nieuwe technieken. Een webshop is nooit af en kan altijd beter, sneller en efficiënter. Tegelijkertijd hebben ze vanaf hun oprichting altijd vastgehouden aan kwaliteit boven snelheid, en dit loont. Als front-end developer heb je een adviserende rol en sta je aan het eindpunt van alles wat met designs te maken heeft. Je overlegt met klanten en collega’s, en zet je in om ideeen om te zetten tot unieke concepten. Je bent het aanspreekpunt voor de klant en bewaakt tevens de planning. Eisen

Bekijk vacature »

Junior Low-code ontwikkelaar gezocht omgeving Arnh

Bedrijfsomschrijving Wij zijn een dynamisch IT-bedrijf dat zich richt op het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en het creëren van ondersteunende applicaties. Onze kracht ligt in het combineren van zakelijk inzicht met IT-expertise via gestroomlijnde procesontwerpen en wendbare applicatieontwikkeling met behulp van Low-code technologieën. Als jonge professional krijg je de kans om samen te werken met een team van 15 deskundige collega's, verspreid over nationale en internationale locaties. We bieden je een leerzame omgeving waar je je vaardigheden kunt ontwikkelen en groeien in je rol als Low-code ontwikkelaar. Word jij onze nieuwe Junior Low-code Ontwikkelaar (OutSystems)? Versterk ons team en draag bij

Bekijk vacature »

Laravel / PHP developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Medior PHP / Laravel Developer voor een IT-consultancy in de omgeving van Hoofddorp! Ben jij op zoek naar een leuke nieuwe uitdaging binnen een veelzijdige werkomgeving? Lees dan snel verder! Binnen dit bedrijf werk je in een ontwikkelteam, waarin je zeer betrokken bent en meedenkt over softwareoplossingen. Binnen dit Team hou je je bezig met het aanpassen, verbeteren en vernieuwen van de logistieke oplossingen. Je zult je bezig houden met de volgende werkzaamheden: Je gaat aan de hand van de wensen van klanten software ontwikkelen; Je bent bij het gehele proces betrokken;

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Dit ga je doen Ontwikkelen van de Back-end in .NET6 / C# en WebAPI (Focus);) Ontwikkelen van de Front-End in Nodje.js en Angular (secundair); Ontwikkelen in Blazor; Opstellen van een technisch ontwerp; Testen, documenteren en implementeren van de nieuwe applicatie; Verzorgen van de nazorg, na de implementatie. Hier ga je werken Binnen deze organisatie werken duizenden mensen binnen allerlei verschillende disciplines. Tevens hebben zij veel specialiteiten in huis, waaronder ook .Net Developers. Ter uitbreiding van een nieuw team en ter ondersteuning van het project zijn ze opzoek naar een nieuwe collega voor het team. Als C#.NET Developer zal jij je

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Als junior .NET developer begint jouw dag na een bak koffie met een stand up. De vorderingen worden tijdens de stand up besproken en de doelen worden opgesteld waar jullie als team in de volgende sprint naartoe gaan werken. Onze backend is geschreven in .NET Core en onze Front-end in Angular. Bij ons ga jij dan ook Fullstack aan de slag. Jij wordt hier opgeleid om zelfstandig te kunnen programmeren en applicaties te kunnen implementeren. Er wordt op projectbasis gewerkt, dit bied leuke uitdagingen omdat elke klant een andere visie heeft over de applicatie die wij maken. Je gaat

Bekijk vacature »

C++ Ontwikkelaar

Functieomschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en werk je graag en goed in C++ en C#? Dan zijn we op zoek naar jou! Dit bedrijf is dé specialist op het gebied van automatiseringssoftware voor een specifieke branche en ze zijn per direct op zoek naar versterking in hun development team. Wat jij gaat doen binnen jouw rol als C++ ontwikkelaar; Je vertaalt de wensen van gebruikers naar een functioneel ontwerp. Je houdt je bezig met het ontwerpen, programmeren en testen van product aanpassingen. Je gaat nieuwe product releases implementeren in de projectteams. Je gaat de effecten van nieuwe

Bekijk vacature »

Front end developer Zorgplatform

Functie Jij als Front end ontwikkelen zult komen te werken samen met 1 PHP ontwikkelaar, 1 Python developer en een flexibele schil aan ontwikkelaars . Samen ga je ervoor zorgen dat de huidige producten doorontwikkeld worden. De Marketplace is geschreven in PHP Laravel en in de front end React. De roostersoftware is ontwikkeld in Python in combinatie met React in de front end. Jij zult als Front ender dus voornamelijk bezig zijn met het verbeteren van onze interfaces op onze verschillende producten. Momenteel ligt de uitdaging in het feit dat de roostersoftware breder schaalbaar moet worden zodat het voor meerdere

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »
Tim

Tim

03/02/2009 19:18:00
Quote Anchor link
Heey mensen,


Ik ben weer een beetje aan het proberen met OOP en vroeg me af of het volgende goed was? Opmerkingen en (opbouwende) kritiek zijn altijd welkom!

index.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
<?php
require('class_Database.php');
require('class_Telefoonboek.php');
require('class_TelefoonboekRecord.php');

$telefoonboek = new Telefoonboek;
$message = $telefoonboek->initiate();
$records = $telefoonboek->getAllRecords();
?>


<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Telefoonboek</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

<?php

if(!empty($message)){
    echo $message . '<br><br>';
}



if(!$records){
    echo 'Er zijn geen nummers gevonden.';
}
else{
    ?>

    
    <TABLE>
     <TR>
      <TD STYLE='width: 200px; font-weight: bold;'>Name</TD>
      <TD STYLE='width: 200px; font-weight: bold;'>Number</TD>
     </TR>
    
     <?php
    
     for($i = 0; $i < count($records); $i++){
         echo '<TR>';
          echo '<TD>' . $records[$i]->getName() . '</TD>';
          echo '<TD>' . $records[$i]->getNumber() . '</TD>';
         echo '</TR>';
     }

    
     ?>

    
    </TABLE>
    
    <?php
}
?>


<br><br><br><br>

<FORM ACTION='' METHOD='POST'>
 <TABLE>
  <TR>
   <TD>Name:</TD>
   <TD><INPUT TYPE='text' NAME='name'></TD>
  </TR>
  <TR>
   <TD>Number:</TD>
   <TD><INPUT TYPE='text' NAME='number'></TD>
  </TR>
  <TR>
   <TD COLSPAN='2'><br><INPUT TYPE='submit' NAME='submit' VALUE='Voeg Toe'></TD>
  </TR>
 </TABLE>
</FORM>

</BODY>

</HTML>


class_Telefoonboek.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
<?php

class Telefoonboek {
    public function initiate() {
        if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST'){
            $check = $this->checkValues();
            
            if($check){
                if($this->addRecord()){
                    return 'Het nummer is succesvol toegevoegd.';
                }
else{
                    return 'Het nummer kon niet worden toegevoegd.';
                }
            }
else{
                return $check;
            }
        }
    }

    
    protected function checkValues() {
        $error = '';
        
        if(strlen($_POST['name']) < 4 || strlen($_POST['number'] > 200)){
            $error .= 'Controleer de ingevoerde naam.<br>';
        }

        
        if(!is_numeric($_POST['number']) || strlen($_POST['number']) < 4 || strlen($_POST['number']) > 25){
            $error .= 'Controleer het ingevoerde telefoonnummer.<br>';
        }

        
        if(!empty($error)){
            return $error;
        }

        
        return true;
    }

    
    protected function addRecord(){
        $database = new Database;
        $database->connect();
        
        $sql = 'INSERT INTO telefoonboek SET name="' . mysql_real_escape_string($_POST['name']) . '", number="' . mysql_real_escape_string($_POST['number']) . '"';
        $result = $database->makeRow($sql);
        
        $database->disconnect();
        
        if(!$result){
            return false;
        }

        
        return true;
    }

    
    public function getAllRecords() {
        $database = new Database;
        $database->connect();
        
        $sql = 'SELECT * FROM telefoonboek';
        $count = $database->countRows($sql);
        
        if($count > 0){
            $rows = $database->getRows($sql);
            
            for($i = 0; $i < count($rows); $i++){
                $record = new TelefoonboekRecord;
                $record->setId($rows[$i]['id']);
                $record->setName($rows[$i]['name']);
                $record->setNumber($rows[$i]['number']);
                
                $records[] = $record;
            }

            
            $database->disconnect();
            
            return $records;
        }
else{
            $database->disconnect();
            
            return false;
        }
    }

    
    public function getRecord($id) {
        $database = new Database;
        $database->connect();
        
        $sql = 'SELECT * FROM telefoonboek WHERE id="' . mysql_real_escape_string($id) . '"';
        $count = $database->countRows($sql);
        
        if($count == 1){
            $row = $database->getRow($sql);
            
            $record = new TelefoonboekRecord;
            $record->setId($row['id']);
            $record->setName($row['name']);
            $record->setNumber($row['number']);
            
            $database->disconnect();
            
            return $record;
        }
else{
            $database->disconnect();
            
            return false;
        }
    }
}


?>


class_TelefoonboekRecord.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
<?php

class TelefoonboekRecord {
    protected $id, $name, $number;
    
    function
__contruct() {
        $this->id = 0;
        $this->name = '';
        $this->number = '';
    }

    
    public function setId($id) {
        $this->id = $id;
    }

    
    public function getId() {
        return $this->id;
    }

    
    public function setName($name) {
        $this->name = $name;
    }

    
    public function getName() {
        return $this->name;
    }

    
    public function setNumber($number) {
        $this->number = $number;
    }

    
    public function getNumber() {
        return $this->number;
    }
}


?>


Groetjes!
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Tim
 
PHP hulp

PHP hulp

07/05/2024 22:53:13
 
PHP erik

PHP erik

03/02/2009 20:11:00
Quote Anchor link
1. Je ziet hier al direct dat iets niet klopt:
class Telefoonboek extends Database

Telefoonboek is namelijk geen database, maar een tabel. Dus deze extend klopt niet.

2. Je TelefoonboekRecord lijkt er al meer op, al is dat uiteraard gewoon een simpele wrapper

3. Alle $_POST-handelingen horen absoluut niet thuis in deze class. $_POST is iets specifieks van je applicatie, namelijk validatie, en hoort niet gemengd te worden met databasehandelingen. Je instantiate(), checkValues() en addRecord() kunnen dus echt niet op die manier.

Tip: bij addRecord() kun je een TelefoonboekRecord-object mee laten geven. Dus addRecord(TelefoonboekRecord $record). Dan zie je al dat je logisch bezig bent, want je definieert de waarden elders. Er zijn echter honderd manieren om databaseobjecten te maken. Ik zou zeggen Google ook eens op DAO (data access object).

4. Je getAllRecords() zou je statisch kunnen maken. Hij is namelijk niet echt afhankelijk van properties binnen je object en manipuleert je object ook niet. Maar dan moet je wel kijken hoe je je connectie meegeeft. Maar als je punt 1 hierboven leest dan zie je ook dat je eigenlijk niet moet extenden van Database.


Hier een voorbeeldje van in welke richting ik meer zou kijken:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php
abstract class DatabaseTable_Abstract
{
    protected $_db;

    public function __construct(Database $database)
    {

            $this->_db = $database;
    }
}


class Telefoonboek extends DatabaseTable_Abstract
{
     public function addRecord(TelefoonboekRecord $record)
     {

           // insert $record-object
     }
}

?>


Ik zou zelf een nog andere opzet gebruiken maar die gaat een beetje langs jouw aanpak heen terwijl jouw aanpak niet per se slechter is.

Ik zou in de TelefoonboekRecord-class al een insert-optie maken en het Telefoonboek-object houden om bijv. meerdere records op te vragen.

Daarnaast zou ik het database-object ophalen met een statische functie uit bijvoorbeeld een registry. Zoiets als $this->_db = Registry::get('db'); Dan hoef je dit niet steeds mee te geven. Je kunt dan ook makkelijker statische functies gebruiken.

Voor alle $_POST-dingen zul je aparte validatieobjecten "moeten" maken. Deze objecten zouden wel gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld TelefoonboekRecord om bijvoorbeeld te zien welke velden worden verwacht.


Oke veel commentaar maar ik vind het zeker niet slecht.


Edit:
Oh, oh, en errors return je niet in een lijst, daar gooi je Exceptions voor. Bij validatie heb je echter goed gezien dat je misschien een errorlijst wil. Maar ik zou niet ervoor kiezen om één functie óf true óf een errorlist te laten returnen. Ik zou eerder een ->isValid() method maken, en bij false, een getErrors() method. Maar dan dus wel ergens in een validatieobject. Zie ook voor de grap eens een pagina uit een tutorial die ik ooit heb geschreven: http://phphulp.nl/php/tutorials/8/632/1667/
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door PHP erik
 
Tim

Tim

03/02/2009 20:19:00
Quote Anchor link
Bedankt voor je tips!

Dat extenden van de database was een foutje uit een eerdere versie. Zoals je verder ziet in de methods gebruikte ik deze extend in principe niet. Hij is eruit en ik had hem er al 'uitgedacht'.

De rest zal ik meenemen in een volgende versie!
 
PHP erik

PHP erik

03/02/2009 20:27:00
Quote Anchor link
Je bent goed bezig. Misschien nog iets meer het gevoel krijgen van wat je object moet voorstellen en wat je er in implementeert. Je maakt het jezelf al moeilijk als je een object "Telefoonboek" noemt. Dit kan namelijk echt vanalles zijn. In werkelijkheid is het geen Telefoonboek, maar een representatie van je telefoonboek-databasetabel. Stel je had 'm TelefoonboekTabel genoemd (misschien geen mooie naam), dan had je wel sneller voor jezelf bedacht dat je niet $_POST-waarden gaat valideren binnen je Tabel-object. Een tabel heeft namelijk eigenlijk maar 4 handelingen: select, update, insert, delete. Er zit geen validate()-functie in. Dat zou je uitspreken als Tabel::validate(). Dat impliceert direct al dat je een tabel aan het valideren bent, en dat doe je niet. Je valideert data van buitenaf.

Bekijk ook eens wat frameworks zoals Zend, symfony en CakePHP om te zien wat voor standaardobjecten zij definiëren. Het is vaak al leerzaam te weten waar men aparte objecten voor gebruikt.

Good luck.

edit: overigens kun je dit object absoluut gewoon Telefoonboek noemen hoor, als je maar altijd in je achterhoofd houdt wat "Telefoonboek" dan precies betekent.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door PHP erik
 
Tim

Tim

03/02/2009 20:40:00
Quote Anchor link
Thanks, ik ga er mee aan de slag!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.