Project: Wettelijke rente berekenen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ervaren Full stack developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een uitdagende in-house functie bij een bedrijf met enorme groeipotentie? Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging vol afwisseling en gezelligheid? Dan ben je bij dit bedrijf aan het juiste adres! Wij zijn in omgeving Breda op zoek naar een ervaren full stack developer. Je gaat werken voor een zeer gewilde werkgever met goede arbeidsvoorwaarden. Je krijgt een plekje in het jonge IT team, work hard, play hard is hier duidelijk het motto! Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Jij bent verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van webapplicaties. Je bent

Bekijk vacature »

Front-end Developer Angular

Dit ga je doen Jouw taken als Front End Developer bestaan uit: Het ontwikkelen van maatwerkoplossingen voor klanten; Het meedenken over nieuwe tools en technieken; Het begeleiden van junioren; Het meewerken aan diverse projecten; Het meedenken in UX/UI design. Hier ga je werken Als Front-End Developer ga je in een Scrum team aan de slag met de nieuwste digitale technologieën om klanten en overheden over de hele wereld te ondersteunen met het ondersteunen van hun software, veelal op het gebied van watermanagement en infra. Door middel van real-time data in combinatie met voorspellende analyses, AI, Deep Learning en Machine Learning

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Dit ga je doen Je richt je op het doorontwikkelen en herstructureren van het platform; Je werkt in teamverband en zelfstandig aan uitdagende projecten voor verschillende klanten; Softwareontwikkeling middels C# .NET; Je staat in contact met verschillende opdrachtgevers om de klantwensen te bespreken en deze vervolgens te ontwikkelen; Verbeteren van bedrijfsprocessen; Implementaties. Hier ga je werken Als .NET Developer kom je te werken in de regio van Lelystad bij een organisatie die met toonaangevende klanten uit heel Nederland samen werkt. De producten en diensten van de organisatie bereiken miljoenen Nederlanders. Hierbij komt een grote hoeveelheid informatie kijken en deze moet

Bekijk vacature »

Ervaren C#.NET programmeur

Functieomschrijving Voor een moderne werkgever in regio Prinsenbeek zijn wij op zoek naar een ervaren C#.NET programmeur die graag de uitdaging aangaat. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van maatwerk webapplicaties voor diverse klanten, waarbij complexe processen optimaal worden ondersteund. Verder ziet jouw takenpakket er als volgt uit: Ontwikkelen en onderhouden van C#.NET-applicaties; Schrijven van hoogwaardige, herbruikbare codes; Schrijven van technische documentatie en gebruikershandleidingen; Bijdragen aan het ontwerp en de architectuur van softwaretoepassingen; Troubleshooten en oplossen van bugs in softwaretoepassingen; Werken met databases en dataopslagoplossingen; Implementeren van beveiligingsoplossingen en het waarborgen van de beveiliging van applicaties en gegevens. Bedrijfsprofiel

Bekijk vacature »

Junior Software Developer (HBO / WO)

Functie omschrijving Voor een leuke opdrachtgever zijn wij op zoek naar een Junior Software Developer! Sta jij aan het begin van je carrière en heb je net je HBO of WO-diploma in de richting van ICT of Techniek mogen ontvangen? En heb jij grote affiniteit met software development? Dan hebben wij bij Jelling IT Professionals de perfecte opdrachtgever in de omgeving van Hoofddorp. Binnen deze functie vervul je een onsite learning programma waarbij je aan de slag gaat met PHP en Laravel. Hierbij ben je voornamelijk werkzaam op verschillende klantlocaties en is het jouw taak om hun wensen en eisen

Bekijk vacature »

Functioneel applicatiebeheerder - SOP-SYS-SAM

TenneT is hard groeiend om de onze ambities waar te kunnen maken. Zo nemen wij een leidende rol in het aanjagen van de energietransitie. Het werven van nieuw talent speelt daarin een cruciale rol. Wij zijn op zoek naar een gedreven Functioneel Applicatiebeheerder voor het financiele domein op onze locatie Arnhem die hieraan wil bijdragen en misschien ben jij dat wel? Jouw bijdrage aan TenneT Je gaat samenwerken in een team van circa 15 functioneel applicatiebeheerders en gaat onderdeel uitmaken van een DevOps team. Met dit team ga je applicaties (laten) ontwikkelen en beheren. Hierbij concentreer je je vooral op

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Wij hebben drie scrumteams. Het eerste team focust zich op het stukje hardware wat wij in huis doen. Zij maken als team o.a. gebruik van C++. De andere twee scrumteams zijn allebei bezig met data verwerking en maken hierbij in de backend gebruik van C# .NET / .NET Core. Het verschil tussen deze teams is dat één team de data verwerking doet voor de mobiele applicatie. Zij werken hierbij dus ook met Xamarin. Het andere team focust zich op de webapplicaties en maakt hierbij ook gebruik van ASP.NET MVC. Op basis van jouw ambities en kwaliteiten kijken wij samen

Bekijk vacature »

Senior Java developer

Als Senior Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende best-gecertificeerde Java community. Deze bestaat uit ruim 100 gepassioneerde professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze top-opdrachtgevers. Geen werkdag is hetzelfde! Je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfskritische systemen. Een voorbeeld hiervan is een cliënt-volgsysteem bij Reclassering Nederland. Andere klanten waar wij onder andere voor werken: KPN, Philips, Nationale-Nederlanden, Kamer van Koophandel, ABN AMRO, Bovemij, Aval en de Nationale Politie. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je verder te certificeren in dit vakgebied. We

Bekijk vacature »

Senior developer (PHP en VB.NET)

Functie De development afdeling bestaat uit 2 teams. Het productteam (10 developers) is verantwoordelijk voor verschillende applicaties met als doel om zoveel mogelijk te automatiseren en uit te werken tot standaard software. Met diverse Solutions Architecten en ervaren developers denken ze voortdurend mee met hun klanten en bouwen ze de basis van het uiteindelijke maatwerk dat wordt geleverd. Hiernaast hebben ze een maatwerk/projectteam. Dit team bestaat momenteel uit 8 developers (junior tot senior) en is verantwoordelijk voor het maatwerk in hun klantprojecten. Momenteel zijn ze op zoek naar een senior developer die aan de slag gaat in het productteam. Hierin

Bekijk vacature »

Junior Fullstack Developer

Functie omschrijving Heb jij je universitair diploma Informatica afgerond en ben jij op zoek naar een startersfunctie waar jouw ontwikkeling in een hoog vaandel staat? Voor een softwarebedrijf in Amsterdam zijn wij op zoek naar een Junior Fullstack Developer. Je begint met een op maat gemaakte training om de kennis bij te spijkeren die jij nog mist. Uiteraard leer je het meeste tijdens je werk, maar de training geeft je hiervoor alvast de juiste handvatten. Je kunt het volgende verwachten! Jij ontwikkelt in technieken als Java, Javascript en SQL. Je werkt hierbij volgens de Agile/Scrum methode; Na het afronden van

Bekijk vacature »

Integratie expert - Java Developer

Dit ga je doen Nieuw koppelingen ontwerpen, ontwikkelen en implementeren; Je schakelt met de klanten om hen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Strategisch kijken naar nieuwe mogelijkheden op bestaande of nieuwe koppelingen zo effectief mogelijk te realiseren; Je bestaande toolset afwegen tegen nieuwe mogelijkheden om integratiedoelen steeds effectiever en/of effcienter te bewerkstelligen; Bestaande software koppelingen beheren, dit zijn koppelingen met zowel interne als externe systemen; Overleg met zowel directe collega's als met stakeholders om nieuwe integratieplannen concreet te maken; Je kunt de junioren meenemen op sleeptouw. Hier ga je werken Onze klant is op zoek naar een ervaren

Bekijk vacature »

Software developer

Functieomschrijving Voor een gewaardeerde werkgever in de regio van Middelburg zijn wij op zoek naar een ambitieuze PHP/Symfony Developer. Een enthousiast persoon die het development team komt versterken met het aanpakken van complexe en nieuwe projecten. Ben jij op zoek naar een baan met veel uitdaging binnen een snelgroeiend e-commerce bedrijf, waar je de tijd en ruimte krijgt voor zowel persoonlijke als professionele groei? Lees dan snel verder! Dit ga je doen: Aanpassingssuggesties van collega’s in kaart brengen, vervolgens te analyseren en daarna te concluderen of de aanpassing een verbetering is; Ontwikkeling en beheer van de serviceportal in Symfony en

Bekijk vacature »

Digitale Tovenaar Gezocht: Junior Low-code/No-code

Bedrijfsomschrijving Duik mee in een wereld vol innovatieve avonturen waar gegevens en technologie een magische symbiose aangaan! Al meer dan twee decennia lang zijn we de tovenaars achter de schermen die oplossingen creëren voor de meest complexe klantcontactvraagstukken en datagedreven software-uitdagingen. Bij ons draait het om de kracht van samenwerking en groei. We zijn een hechte vriendengroep die samen bergen verzet om elkaar én onze klanten te laten schitteren. Jouw succes is ons succes en we streven ernaar om elkaar naar nieuwe hoogten te tillen, niet voor even, maar voor altijd. We willen dat jij je helemaal thuis voelt in

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Voor jou als junior .NET ontwikkelaar staat er een flinke uitdaging klaar bij dit bedrijf waar jij veel van kan gaan leren. Zo willen zij een flinke uitbreiding doen op het webbased gedeelte dat zij nu hebben en willen zij het standaard deel gaan moderniseren. Jouw team is dan ook op zoek naar een junior .NET ontwikkelaar die het leuk vindt om op basis van research en development aan de slag te gaan. Jouw mening telt mee als het gaat om hoe en met wat deze applicaties gebouwd en herschreven gaan worden. Jouw functie bij dit bedrijf gaat dan

Bekijk vacature »

Back-end Developer

Functieomschrijving Heb jij kort geleden jouw HBO ICT diploma in ontvangst mogen nemen? Of ben je toe aan een nieuwe stap? Voor een softwarebedrijf in regio Oosterhout zijn wij op zoek naar een back-end developer met kennis of ervaring met C# en SQL. Je draagt bij aan de implementatie van aanpassingen, verbeteringen en aanvullingen in de C# based applicaties; Je test de software en ontwikkelt deze door; Je brengt de aanpassingssuggesties van klanten in kaart, om ze vervolgens te analyseren en daarna te concluderen of de aanpassing een verbetering is; Je houdt je bezig met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten;

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

The Ultimate

The Ultimate

29/01/2009 14:14:00
Quote Anchor link
Dag forumleden,

Ik ben bezig met een script om de wettelijke rente te berekenen. Op internet kom je dit al wel tegen in javascript maar aangezien ik daar geen verstand van heb probeer ik het voor mijn site (www.rechtenstudent.net) - die binnenkort geheel vernieuwd zal worden - in PHP te scripten.

Ik zal hierbij hoogstwaarschijnlijk meerdere malen genoodzaakt zijn jullie hulp in te schakelen vandaar deze intro! Ik zal proberen deze intro steeds verder te updaten zodat ook de nieuwste vraag hierin te vinden zal zijn.

Het script zal als volgt moeten gaan werken:
- Men voert een begindatum, einddatum en hoofdsom in en drukt op verzenden;
- Berekenen aantal dagen tussen start_date en end_date;
- Berekenen specifieke rentepercentages per periode (rente verschilt per periode);
- Opslag berekenen (eens per jaar wordt de rente bij de hoofdsom opgeteld en wordt vervolgens met die gemuteerde hoofdsom verder gerekend);
- De totale rente, totale opslag (mutatie) en totale hoofdsom incl mutatie wordt weergegeven;



Dit is het script tot nu toe:

VERSIE 1.1.5
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
        <form method="post" action="wettelijkerente.php?action=bereken_rente">
        <p>Startdatum:</p>
        <select name="start_day" style="width:50px;">
            <option value="01">01</option>
            <option value="01">31</option>
        </select>
        <select name="start_month" style="width:200px;">
            <option value="01">Januari</option>
            <option value="12">December</option>
        </select>
        <select name="start_year" style="width:100px;">
            <option value="2002">2002</option>
            <option value="2009">2009</option>
        </select>
<br />
        <p>Einddatum:</p>        
        <select name="end_day" style="width:50px;">
            <option value="01">01</option>
            <option value="01">31</option>
        </select>
        <select name="end_month" style="width:200px;">
            <option value="01">Januari</option>
            <option value="12">December</option>
        </select>
        <select name="end_year" style="width:100px;">
            <option value="2002">2002</option>
            <option value="2009">2009</option>
        </select>
<br />
        <p>Hoofdsom:</p>
        <input type="text" name="hoofdsom" value="00,00" />
<br />
        <input type="submit" value="Bereken" />
        </form>
<br />
<br />
    
    
    <?php
    
    if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST' && $_GET['action'] == 'bereken_rente'){

    // Startdag berekenen:
    
    $start_day = $_POST['start_day'];
    $start_month = $_POST['start_month'];
    $start_year = $_POST['start_year'];
    
    if(checkdate($start_month,$start_day,$start_year) == 'TRUE'){
        $start_date = $start_year . '-' . $start_month . '-' . $start_day;
    }
else{
        $error .= "De ingegeven startdatum is niet juist.<br />";
    }

    
    $startdag = date('z', strtotime($start_date)) + 1;


    // Einddag berekenen:
    
    $end_day = $_POST['end_day'];
    $end_month = $_POST['end_month'];
    $end_year = $_POST['end_year'];
    
    if(checkdate($end_month,$end_day,$end_year) == 'TRUE'){
        $end_date = $end_year . '-' . $end_month . '-' . $end_day;
    }
else{
        $error .= "De ingegeven einddatum is niet juist.<br />";
    }

    
    $einddag = date('z', strtotime($end_date)) + 1;
    
    
    // Verschil in dagen berekenen:    
    $dagen = (strtotime($end_date) - strtotime($start_date)) / (60 * 60 * 24);


    // Invoerdata vergelijken met data rentepercentages uit db:
    




    // Uitvoer:

    echo 'Start date: ' . $start_date . '<br />';
    echo 'End date: ' . $end_date . '<br />';
    echo 'Startdag: ' . $startdag . '<br />';
    echo 'Einddag: ' . $einddag . '<br />';
    echo 'Aantal dagen verschil: ' . $dagen . '<br />';
            
        if(!empty($error)){
            echo '<br /><br />Fout:<br />' . $error;
        }
    }

    
    ?>


Log:
29-01-2009 15u16m - aantal dagen verschil toegevoegd.
29-01-2009 17u10m - <form> aangepast.
29-01-2009 17u12m - php-script aangepast.

HUIDIG PROBLEEM:
Het bepalen welke dagen van de ingegeven start en end date in welke rente periode vallen en het berekenen van de bijbehorende rente per periode.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door The Ultimate
 
PHP hulp

PHP hulp

08/05/2024 05:48:02
 
Arjan Kapteijn

Arjan Kapteijn

29/01/2009 14:20:00
Quote Anchor link
Je zou met een explode() die dd-mm-yyyy uit elkaar kunnen trekken. Maar het is wellicht gebruikersvriendelijker om 3 aparte velden te maken, wellicht zelfs dropdows met alle maanden.

En mbt tot wat mogelijk is met PHP, ik denk dat we zelfs het ISS op PHP kunnen laten lopen als we maar genoeg tijd krijgen ;).
 
RvW Of toch niet

RvW Of toch niet

29/01/2009 14:22:00
Quote Anchor link
Bart schreef op 29.01.2009 14:14:
Dag forumleden

klinkt mij vrij complex in de oren want je hebt het over verschillende rentes en verschillende periodes.
dus je ken ook met 2 rente tarieven te maken krijgen.

het eerste wat ik me afvroeg ga je die rentes per periode op slaan ?
hoe had je dat in gedachten te gaan doen ?
 
The Ultimate

The Ultimate

29/01/2009 14:31:00
Quote Anchor link
@Arjan:
Wellicht is dat een goed idee. Dan kan er ook niets fout gaan met de invoer, behalve dat men bijvoorbeeld in februari kiest voor 31 dagen.....heb jij daar een oplossing voor?

@rvw:
Er zijn inderdaad meerdere renteperiodes. Deze veranderen zo'n 2 keer per jaar. Mijn idee was om deze per periode op te slaan in een databasetable (dus: start_date, end_date en rentepercentage). Lijkt dit wat?
 
Joren de Wit

Joren de Wit

29/01/2009 14:32:00
Quote Anchor link
Wat betreft je eerste vraag: is het niet slimmer om eerst de effectieve rente over de betreffende periode uit te rekenen voordat je überhaupt met de hoofdsom gaat werken?

En voor wat betreft je tweede vraag sluit ik me aan bij Arjan. Gebruik select boxen voor het invoeren van de datum, dat beperkt de mogelijkheid tot foute invoer en scheelt jou weer een aantal stappen in PHP.

ps. Gebruik checkdate() om te controleren of een datum wel klopt..
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Joren de Wit
 
Arjan Kapteijn

Arjan Kapteijn

29/01/2009 14:40:00
Quote Anchor link
Wat je kunt doen is eerst vragen om de jaren, vervolgens de maanden en aan de hand van die gegevens kan je een range() maken waaruit de dagen gekozen kunnen worden.

Of je checked het achteraf met de checkdate() en geeft daar een melding van terug.
 
The Ultimate

The Ultimate

29/01/2009 14:55:00
Quote Anchor link
UPDATE:

- checkdate() toegevoegd.

- versienr erboven geplaatst, zodat men in de gaten kan houden of het script is gewijzigd. Ik blijf namelijk in het origineel wijzigingen aanbrengen.

- onderaan originele topic zal het HUIDIGE PROBLEEM worden weergegeven waar ik op dat moment mee worstel.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door The Ultimate
 
Arjan Kapteijn

Arjan Kapteijn

29/01/2009 15:01:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$dagen
= (strtotime("2005-11-20") - strtotime(date("Y-m-d"))) / (60 * 60 * 24);
?>


Maar er zullen ongetwijfeld meerdere oplossingen voor te verzinnen zijn.
 
The Ultimate

The Ultimate

29/01/2009 15:20:00
Quote Anchor link
@Arjan:
Jouw dagen verschil berekening is toegevoegd.

Volgende probleem is het opzetten van een databasetable met daarin de rentepercentages per periode zodat we deze vervolgens naar de ingegeven start_date en end_date kunnen leggen.
 
Arjan Kapteijn

Arjan Kapteijn

29/01/2009 15:23:00
Quote Anchor link
Ik denk dat je beter eerst op papier kunt zetten hoe die rentepercentages per periode opgebouwd zijn. Ik neem aan dat ik mij daar zoiets bij voor moet stellen?

- dag 1 t/m 5 = 4%
- dag 6 t/m 12 = 4,2%
etc etc
 
The Ultimate

The Ultimate

29/01/2009 15:25:00
Quote Anchor link
@Arjan:
Goed dat je het vraagt want die rentepercentages zijn anders opgebouwd:

Per 2002-08-08 7.00 %
Per 2002-12-01 10.35 %
Per 2003-01-01 9.85 %
Per 2003-07-01 9.10 %
Per 2004-01-01 9.02 %
Per 2004-07-01 9.01 %
Per 2005-01-01 9.09 %
Per 2005-07-01 9.05 %
Per 2006-01-01 9.25 %
Per 2006-07-01 9.83 %
Per 2007-01-01 10.58 %
Per 2007-07-01 11.07 %
Per 2008-01-01 11.20 %
Per 2008-07-01 11.07 %
Per 2009-01-01 9.50 %

Hoe zet je dit nu het best in een databasetable?

Zoiets denk ik:
CREATE TABLE rente (
id INT NOT NULL PRIMARY KEY AUTO_INCREMENT,
percentage VARCHAR(10),
start DATE,
end DATE
);

Alleen weet ik niet of percentage VARCHAR wel handig is. Kan dit niet beter INT of DOUBLE zijn?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door The Ultimate
 
Joren de Wit

Joren de Wit

29/01/2009 15:58:00
Quote Anchor link
Om te beginnen is een percentage een decimaal getal, dus dat zou een DECIMAL worden. Verder zit je met je begin- en einddatum wel goed...
 
The Ultimate

The Ultimate

29/01/2009 16:03:00
Quote Anchor link
Dit is de table voorlopig:

CREATE TABLE `rente` (
`id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY ,
`percentage` DECIMAL NOT NULL ,
`start_date` DATE NOT NULL ,
`time_secs` INT( 255 ) NOT NULL COMMENT 'the number of seconds since January 1 1970 00:00:00 UTC'
) ENGINE = MYISAM ;

@Blanche:
Ik heb er DECIMAL van gemaakt. Overigens heb ik niet gekozen voor een einddatum, dit omdat het voor problemen kan zorgen met het rekenen ermee. Ik denk namelijk dat de beste manier is om te kijken of een bepaalde datum via strtotime() groter is dan time_secs in de ene row en kleiner dan een time_secs uit een andere row. Eigenlijk heb je dan dus ook de 'start_date' niet nodig, maar ja....

Als jij hier anders over denkt dan hoor ik dat uiteraard ZEER graag...!!
 
Joren de Wit

Joren de Wit

29/01/2009 16:24:00
Quote Anchor link
Dat je een kolom end_date niet nodig hebt, valt inderdaad te beargumenteren. De end_date zou immers samen vallen met een start_date van een ander record.

Maar de kolom time_secs zou ik wel overboord kieperen. Het lijkt misschien leuk om die waarde in je tabel te hebben staan, maar je kunt dit net zo goed berekenen op het moment dat je hem nodig hebt.

Verder zou ik de meeste van je berekeningen wat betreft datums, verplaatsen naar je sql queries. Rekenen met data en tijdens is nu eenmaal veel eenvoudiger in de database dan in PHP. Om nu verder te gaan, zou de volgende tabel dus voldoen:

rente
------
id
percentage DECIMAL
start_date DATE

Als je nu enkel on-the-fly berekeningen wilt uitvoeren is het nog niet nodig om de ingevoerde perioden (en hoofdsommen) op te slaan. Maar het zou kunnen dat je later besluit om deze gegevens toch op te slaan, al is het maar voor de statistiek. Vanuit dat oogpunt zou ik dan ook voor de InnoDB engine kiezen ipv MyISAM, dan ben je later in staat om er een relationele database van te maken.

Tenslotte nog een punt. Je geeft wel een lijst met percentages per periode, maar hoe worden die rentes toegepast? Is dat het rentepercentage per dag in die periode of is dat het percentage over de gehele periode. En verder, zoals ik ook al opmerkte in mijn vorige post, denk ik dat het verstandiger is om eerst de effectieve rente op jaarbasis te berekenen voordat je met de hoofdsom gaat rekenen.
 
RvW Of toch niet

RvW Of toch niet

29/01/2009 16:25:00
Quote Anchor link
Bart schreef op 29.01.2009 16:03:
Dit is de table voorlopig:


ik dacht juist precies anders om je hebt geen eind tijd nodig....
want starttijd heb je juist wel nodig!
want het is namelijk van af en bepaalde datum tot NOW()
 
Joren de Wit

Joren de Wit

29/01/2009 16:26:00
Quote Anchor link
rvw schreef op 29.01.2009 16:25:
want het is namelijk van af en bepaalde datum tot NOW()
Niet noodzakelijk, zie ook de operking daarover in mijn vorige post ;-)
 
The Ultimate

The Ultimate

29/01/2009 16:48:00
Quote Anchor link
@Blanche:
Heb de table naar jouw advies gemaakt. Ik heb de ENGINE veranderd (weet hier zelf weinig vanaf, maar geloof je direct).

Wat betreft de rentepercentages: daar ben ik nog niet helemaal zeker van hoe deze dienen te worden berekend. Ik ben geen wiskundige en hoop dat iemand weet wat de juiste manier daartoe is.

Zelf zit ik aan zoiets te denken:

(aantal dagen / 365) * percentage = rente tot aan einde renteperiode

+

(aantal dagen / 365) * percentage = rente tot aan einde renteperiode

+

(aantal dagen / 365) * percentage = rente tot aan end_date
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door The Ultimate
 
Joren de Wit

Joren de Wit

29/01/2009 17:23:00
Quote Anchor link
Hehe nee, het berekenen van rentes zit iets ingewikkelder in elkaar. Vandaar dat ik ook vroeg op wat voor basis die rentes gesteld zijn, dus rente per dag in de betreffende periode of dat het genoemde percentage de rente over de hele periode is.

En bovendien hangt het er ook zeker vanaf welk bedrag je als basis voor de geldende rente percentages neemt. Verreken je de verkregen rente direct in het basisbedrag of doe je dat slechts op 1 moment en gebruik je dus hetzelfde basisbedrag.

Een aantal kleine voorbeeldjes om de verschillen aan te duiden (2 perioden met percentages van resp. 4% en 5%, basisbedrag 1000):

- Rentepercentage geldt per periode, basisbedrag wordt telkens bijgesteld:
Effectieve rente: 1.04 * 1.05 = 1.092 (= 9.2%)
Uiteindelijke som: 1.092 * 1000 = 1092 (= +92)

- Rentepercentage per periode, basisbedrag niet bijgesteld maar pas aan einde verwerkt:
Effectieve rente: 4% + 5% = 9%
Uiteindelijke som: 1.09 * 1000 = 1090 (= +90)

En zo kun je nog wel even door gaan met voorbeelden van als de rente bijvoorbeeld per dag zou gelden. En je kunt je ook wel voorstellen wat voor invloed dat kan hebben op de uitkomst. Het lijkt me dus wel slim om voor jezelf vast te stellen hoe die rente nu precies berekend moet worden ;-)
 
The Ultimate

The Ultimate

29/01/2009 17:34:00
Quote Anchor link
Je moet inderdaad onderscheid maken tussen rente met bijvoorbeeld een periodieke (jaarlijkse) opslag en cumulatieve rente (renteopslag per dag).

De renteopslag (zoals ik dat noem) die vindt eens per jaar plaats en wel precies 1 jaar na de start_date, dus:

hoofdsom = 200.00
start_date = 25-11-1981
renteopslag = 25-11-1982

bij een rentepercentage van 7% reken je dus vanaf 25-11-1982 met een hoofdsom van 214.00 lijkt mij.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door The Ultimate
 
Stephan Vierkant

Stephan Vierkant

14/09/2011 12:41:47
Quote Anchor link
Ik ben nu op zoek naar hetzelfde script. Is er al ergens een script verschenen? Ben benieuwd!
 
Jorgen dijk

jorgen dijk

07/04/2014 12:50:04
Quote Anchor link
Misschien dat je hier iets aan hebt.
Zelf ben ik ook bezig met een scrip hiervoor.
Helaas kan ik dit niet tonen omdat deze gekoppeld word met ons systeem.
Wel heb ik onderaan een stukje toegevoegd om een csv bestand uit te lezen.
Dit kan je gebruiken om de wettelijke rente van wettelijkerente.net af te halen.


startbedrag: 1000,-
Jaarrente: 7.75%
Aantal dagen te laat betaald: 31 dagen

31 / 365 X (0.0775 X 1000) = 6.58

!--0,0849315068493151 X 77.5 = 6,582191780821918--!

onderste berekening is wat werkelijk gebeurd.
Het bedrag wordt afgerond.


wanneer aantal dagen te laat groter is dan 365 dan:
aantal dagen te laat betaald: 380
Jaarrente jaar 2011: 7.75%
Jaarrente jaar 2012: 5.25%

----------------------------2011---------------------------------
365 X (0.0775 X 1000) = 77.5
77.5 + 1000 = 1077.5

----------------------------2012--------------------------------- 15 / 365 X (0.0525 X 1077.5) = 2.33

!--0,0410958904109589 X 56,56875 = 2,324743150684932--!

Waarbij het eindbedrag komt op:

1077.5 + 2.33 = 1079,83


2012 is een schrikkeljaar dus bovenstaande berekening klopt niet.
Als schrikkeljaar 1 is dan is een jaar: 366
Met gevolgen dat de berekening er zo uit ziet:

----------------------------2011---------------------------------
365 X (0.0775 X 1000) = 77.5
77.5 + 1000 = 1077.5
----------------------------2012---------------------------------
15 / 366 X (0.0525 X 1077.5) = 2.32

!--0,040983606557377 X 56,56875 = 2,318391393442623--!

Waarbij het eindbedrag komt op:

1077.5 + 2.32 = 1079,82

------ Het stukje script ----
$fp = fopen("$filename","r");
$rente = array();
$x = 0;
while(! feof($fp))
{
$rente[$x] = fgetcsv($fp,"0",";");
$x++;
}
fclose($fp);
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.