Race tegen de klok bij archivering Hyves

Toegevoegd door - Ariën -, 13 jaar geleden

Race tegen de klok bij archivering HyvesNadat bekend is geworden dat social-network Hyves zal sluiten werkt het 'Internet Archive Team' hard aan de redding van de profielen. Doordat Hyves verlies draait zal eigenaar TMG vanaf maandag de site omdopen tot een gaming-website. Doordat er hiermee miljoenen profielen mee verloren zullen gaan vond het 'Archive Team' het interessant om alle bestaande content te archiveren.

Voor dit project zijn honderden vrijwilligers bezig om met speciale Linux-software de informatie van de social-network site te downloaden zodat ze ook later nog te bekijken zijn. De voortgang van het project is hier te volgen.

De lopende archivering die medio november gestart is lijkt te stranden in een race tegen de klok. Van de 11 miljoen gevonden accounts zijn er nog maar 9 miljoen gearchiveerd. De vrees is dat de stekker er op maandagmorgen uit zal gaan, als het niet eerder zal zijn. Mocht dit gebeuren dan zal het project ook afgebroken moeten worden, en zal de data niet volledig zijn.

Individuele Hyves-gebruikers konden tot middernacht van vrijdag op zaterdag hun profiel downloaden via een speciale website op Hyves zelf. Vanaf maandag 2 december zullen alle profielen verloren gaan.

Oprichter Jason Scott van het Archive Team spreekt van "een grote tragedie voor Nederlandse cultuur". Zo beklaagt hij zich over "de vernietiging van miljoenen en miljoenen creaties van burgers" alleen maar om te proberen bij te blijven met andere sociale netwerken als Facebook. Volgens Scott gaat het om een race die niet te winnen is, wat TMG ook erkent en waarom zij Nederlands beroemde profielen-site opdoeken.

Gerelateerde nieuwsberichten

31/10/2013 TMG stopt met Hyves als 'social network''
24/01/2011 Blytes, het nieuwe social netwerk
05/01/2011 Onzichtbare Hyves-foto's zichtbaar door bug

 

Er zijn 5 reacties op 'Race tegen de klok bij archivering hyves'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
- Ariën  -
- Ariën -
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Persoonlijk heb ik een gemengde mening over de indexering van de profielen. Het punt is dat alles statisch gearchiveerd wordt, en dat gebruikers hier geen invloed meer op kunnen uitoefenen. Hyves heeft de leden zich er altijd voor beschermd dat hun profielen geindexeerd werden door zoekmachines zoals Google, en dat wat het Internet Archive-team doet, hakt er behoorlijk tegenin.

Ik hoop dat ze een opt-out bieden om de profielen te kunnen laten verwijderen, maar ondanks er een hoop afgeschermde profielen zijn, zal het niet zo heel interessant zijn. Mijn profiel is al een paar jaar afgeschermd voor iedereen, want ze weten dat ik al lang en breed op Facebook zit.
Ozzie PHP
Ozzie PHP
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Aar, waar kun je die profielen dan terugvinden? En begrijp ik je goed dat dat gewoon statische kopieën zijn van de bestaande hyves profielen? En verborgen profielen, die blijven verborgen of worden ineens zichtbaar?
- Ariën  -
- Ariën -
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Het zijn statische profielen die straks via een speciale pagina op archive.org te vinden zijn. Besloten profielen staan er als het goed is niet op. Of alleen met de tekst dat hij besloten is.
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Aha... maar de conclusie is dus dat je ooit een Hyves profiel had, dat kun je nu niet meer verwijderen, maar is vervolgens wel voor atijd publiekelijk beschikbaar zonder dat je daar zelf enige zeggenschap meer over hebt. Lekker dan. Toch bijzonder dat dat zomaar mag. Ik snap dat mensen op een gegeven moment een profiel aanmaken, maar het lijkt me niet meer dan normaal dat je zo'n profiel ten alle tijden weer kunt opzeggen. Als je op een bepaald punt in je leven lid wordt van een (sport)club, of een (telefoon)contract afsluit dan zit je daar toch ook niet de rest van je leven aan vast? En nu wordt zomaar je profiel gearchiveerd en zal het voor altijd blijven bestaan. Pretty strange...

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.