Praktische GIT handleiding Top PHP tutorial

Door Kees Schepers, 15 jaar geleden, 38.648x bekeken

Git zal je vast niet onbekend klinken, tenzij je onder een steen verborgen zit! Git is een razend populair (mede dankzij GitHub en de vele open-source projecten) versie beheer systeem dat net even iets anders werkt als zijn traditionele voorgangers zoals CVS of Subversion. Beide heb ik ook gebruikt (met name Subversion) en Git gebruiken was voor mij een behoorlijke omslag.

Dit vooral om de manier waarop Git werkt. Je kunt zovaak lokaal committen als je wilt en 'pushed' je wijzingen naar een remote.

In deze tutorial wil ik niet al teveel in gaan op wat Git is, hoe je het installeert of welke werkmodellen er zijn (distributed, etc) maar ga ik ervan uit dat je overtuigd bent in de kracht van Git en je al enigzins verdiept hebt in waar het vandaan komt etc. Ook voor het installeren zijn goede tutorials te vinden en op een standaard Linux machine stelt het ook niet veel voor.

Omdat ik nu een kleine periode met Git werk wil ik gewoon graag mijn kennis tot heden delen met jullie en zullen er wellicht dingen zijn die niet kloppen of ik zelf ook nog niet goed begrijp. Wanneer je zoiets opmerkt corrigeer me gerust! Wil je ergens meer input over of meer informatie laat het dan ook weten zodat ik kan kijken ik of de tutorial kan aanvullen of verbeteren!

Ik wil in de toekomst nog wat meer over het mergen van branches toevoegen aan mijn tutorial gezien daar heel veel mogelijkheden voor zijn. Daarnaast zal ik ook de commando's git fetch en git submodule willen toevoegen als de tijd het toe laat. Tot nu moeten jullie het hier even mee doen :)

Ik hoop dat met deze tutorial, git twijfelaars overtuigd raken en zich vooral kunnen bezig houden met schrijven van goede code dan heel de tijd in de knoop te zitten met Git :)

Gesponsorde koppelingen

Inhoudsopgave

 1. Git clone of git init
 2. Git reset
 3. Git revert
 4. Git branch
 5. Git diff
 6. Git checkout
 7. Git cherry-pick
 8. Git merge en git rebase
 9. Git pull
 10. Git tag

 

Er zijn 9 reacties op 'Praktische git handleiding'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Jeroen VD
Jeroen VD
15 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Oei, al 5 dagen op phphulp en nog steeds niet gezien...

Maar je geeft aan dat je niet op git in wil gaan. Zou ik wel doen in het kort. Wat is het, wat zijn de voordelen etc.

Ik heb nog nooit met git gewerkt (en heb je tutorial dus ook niet doorgenomen), dus kan je geen inhoudelijke commentaar geven. Ziet er overigens wel netjes uit
Kees Schepers
kees Schepers
15 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
He Jeroen, tnx voor je comments. Een kleine introductie over Git misschien wel nice is maar mensen die SVN, CVS, Mercurial e.d. kennen snappen wel wat Git is, alleen kunnen er wellicht nog niet mee werken, en daar biedt deze tutorial hulp voor.

De reden dat hij al 5 dagen op phphulp staat is omdat ik hem pas vandaag actief heb gemaakt, was begin deze week al begonnen met typen :)
Wouter J
Wouter J
15 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Hé, ik was ook net met een GIT tutorial begonnen: http://wouterj.nl/development/controle-over-je-project/266/

Misschien dat je daar een leuke introductie uit kunt halen.

Kees, SVN; CVS enzo zijn andere systemen dan GIT hè. GIT is zo mooi omdat het zo apart is en zo goed (denk aan de extra staging area, distributed version control system, enz.)

Ik ga hem wel even doorlezen en even zeggen wat ik anders zou doen.
Kees Schepers
kees Schepers
15 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
He Wouter, je hoort mij niet zeggen dat Git hetzelfde is als SVN, CVS, etc. De overeenkomst die ik maak is dat het allemaal versiebeheersystemen zijn, en dat is ook zo.
Niels K
Niels K
15 jaar geleden
 
Zit er goed uit Kees! Aan dit soort tutorials hebben mensen wat.
Pim -
Pim -
15 jaar geleden
 
Een pluim voor Kees :)
Koen Vlaswinkel
Koen Vlaswinkel
15 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Misschien kan je er ook nog een lijstje met gratis en betaalde aanbieders van Git bijzetten. Zoals GitHub, BitBucket, unfuddle, etc.
Niels K
Niels K
15 jaar geleden
 
Goed idee Koen, aangezien veel mensen GIT met GitHub verwarren.
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Wouter J
Wouter J
14 jaar geleden
 
Even nog een opmerking voor Git tag:

Als je meerdere remotes hebt (zoals origin en github) dan kun je achter --tags de naam van de remote zetten, precies zoals met andere git push commands.

Als je github gebruikt en je wilt een tag verwijderen, gebruik dan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
git push --tags origin :V1.0

Let op de : die geeft aan dat het verwijderd moet worden.

Het laatste geldt overigens ook voor branches.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Inhoudsopgave

 1. Git clone of git init
 2. Git reset
 3. Git revert
 4. Git branch
 5. Git diff
 6. Git checkout
 7. Git cherry-pick
 8. Git merge en git rebase
 9. Git pull
 10. Git tag

Labels

PHP tutorial opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.