== en === benchmark

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Pagina: 1 2 volgende »

Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 12:54:44
Quote Anchor link
Ola,

Ik heb net even zitten te benchmarken.

Ik dacht dat de === (3x) vergelijking altijd sneller zou zijn dan de == (2x) vergelijking. Bij een vergelijking met strings is dit ook het geval. Dan is === (3x) sneller dan == (2x).

Echter, als een functie foo() een boolean teruggeeft dan is

if ($foo)

significant sneller dan

if ($foo === true)

Bij het vergelijken van booleans is == (2x) dus sneller dan === (3x).

Iemand hier een mogelijk verklaring voor? Ik vind het wel bijzonder...
 
PHP hulp

PHP hulp

19/05/2024 01:43:56
 
- SanThe -

- SanThe -

07/02/2013 12:59:57
Quote Anchor link
Als je een (echte) boolean met een (echte) boolean wilt vergelijken dan doe je dat altijd met === (3x dus).
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 13:05:27
Quote Anchor link
Dat klopt, maar het is niet het antwoord op mijn vraag. Ik heb een functie die alleen true of false kan teruggeven. Laatst had ik een benchmark gedaan waaruit bleek dat === sneller is dan ==. Ik had die vergelijking met strings gedaan. Echter, als ik nu booleans met elkaar vergelijk blijkt == sneller te zijn dan ===. Ik vraag me af waarom?

Toevoeging op 07/02/2013 13:11:38:

Nu wordt het nog grappiger. Ik denk dat het komt doordat er === achter staat.

Bij if ($test) en if ($test === true) is de 1e variant sneller.

Bij if ($test == true) en if ($test === true) is de 2e variant (verwaarloosbaar) sneller.

Het lijkt dus alsof het stukje "=== true" zorgt voor de vertraging. In if ($test) komt "=== true" niet voor, waardoor blijkbaar de hele vergelijking sneller wordt!

Raar... maar waar, althans zo lijkt het.
 
- Raoul -

- Raoul -

07/02/2013 13:14:08
Quote Anchor link
Met === vergelijk je op type en value, met == vergelijk je gewoon met value.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 13:15:38
Quote Anchor link
Raoul, dat weet ik. Maar is niet het antwoord op mijn vraag! Lees m'n verhaal maar eens door, en vooral de conclusie. Klopt die?
 
- SanThe -

- SanThe -

07/02/2013 13:22:49
Quote Anchor link
Het is volgens mij wel logisch.
Hetgeen dat tussen de haakjes staat bij if(....) geeft altijd een true of een false waarmee het script verder kan.
Bij if($test) moet de processor alleen $test behandelen en dat levert dan als antwoord een true of false op
En bij if ($test === true) moet het resultaat van $test ook nog eens door de processor vergeleken worden met true.
Technisch dus een extra handeling.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 13:28:11
Quote Anchor link
Thanks SanThe. Dat klinkt plausibel.

Maar de conclusie zou dan dus zijn dat wanneer je een boolean vergelijkt je het beste dit kunt doen:

if ($testIets())

en wanneer je NIET een boolean vergelijkt je het beste dit kunt doen

if ($testIets() === 'test123') // dus met === (3x)

Dit zijn dan de oplossingen die het gunstigste zijn qua performance. Grappig toch? :)
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

07/02/2013 13:30:47
Quote Anchor link
Hoe pakt je test met if ($foo == true) dan uit? Daar ben ik wel benieuwd naar.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 13:35:38
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 07/02/2013 13:05:27:
Bij if ($test == true) en if ($test === true) is de 2e variant (verwaarloosbaar) sneller.

Let wel, het verschil is echt verwaarloosbaar hier. Soms was == (2x) zelfs (verwaarloosbaar) sneller.

Maar het verschil tussen if ($test) een if ($test === true) is wel degelijk merkbaar in het voordeel van if ($test). Als je strings gaat vergelijken dan is === (3x) sneller.

Interessant!
Gewijzigd op 07/02/2013 13:36:21 door Ozzie PHP
 
- SanThe -

- SanThe -

07/02/2013 14:09:22
Quote Anchor link
Ward van der Put op 07/02/2013 13:30:47:
Hoe pakt je test met if ($foo == true) dan uit? Daar ben ik wel benieuwd naar.


if(4 == true) geeft een ander resultaat dan if(4 === true)
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

07/02/2013 14:27:15
Quote Anchor link
Dat if (true) sneller is dan if (true === true), ligt aan de extra evaluatie. Logischerwijs is if ((false === false) === true) nog langzamer.

Testrapportje:

== Test #1 ==
if (foo()): 8.8563704490662
if (foo() == true): 15.979270935059
if (foo() === true): 12.548780441284
if (true): 4.0895795822144
if (true == true): 4.8216795921326
if (true === true): 4.7458386421204
if ((false === false) === true): 4.991180896759

== Test #2 ==
if (foo()): 8.6794805526733
if (foo() == true): 10.258600711823
if (foo() === true): 9.6942090988159
if (true): 3.7606191635132
if (true == true): 4.8269605636597
if (true === true): 4.7400784492493
if ((false === false) === true): 4.9848699569702

== Test #3 ==
if (foo()): 8.8304209709167
if (foo() == true): 10.144679546356
if (foo() === true): 9.885458946228
if (true): 3.7607502937317
if (true == true): 4.8300004005432
if (true === true): 4.7459292411804
if ((false === false) === true): 4.9861788749695

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
<?php
function foo()
{

    return true;
}

function
DoeTest(){
    $aantalHerhalingen = 3000000;
    $teller1 = 0;
    $teller2 = 0;
    $teller3 = 0;
    $teller4 = 0;
    $teller5 = 0;
    $teller6 = 0;
    $teller7 = 0;

    $start = microtime(true);
    for ($i = 0; $i < $aantalHerhalingen; $i++) {
        if (foo()) {
            $teller1++;
        }
    }

    echo 'if (foo()): ', (microtime(true) - $start) * 10, "<br />\n";

    $start = microtime(true);
    for ($i = 0; $i < $aantalHerhalingen; $i++) {
        if (foo() == true) {
            $teller2++;
        }
    }

    echo 'if (foo() == true): ', (microtime(true) - $start) * 10, "<br />\n";

    $start = microtime(true);
    for ($i = 0; $i < $aantalHerhalingen; $i++) {
        if (foo() === true) {
            $teller3++;
        }
    }

    echo 'if (foo() === true): ', (microtime(true) - $start) * 10, "<br />\n";

    $start = microtime(true);
    for ($i = 0; $i < $aantalHerhalingen; $i++) {
        if (true) {
            $teller4++;
        }
    }

    echo 'if (true): ', (microtime(true) - $start) * 10, "<br />\n";

    $start = microtime(true);
    for ($i = 0; $i < $aantalHerhalingen; $i++) {
        if (true == true) {
            $teller5++;
        }
    }

    echo 'if (true == true): ', (microtime(true) - $start) * 10, "<br />\n";

    $start = microtime(true);
    for ($i = 0; $i < $aantalHerhalingen; $i++) {
        if (true === true) {
            $teller6++;
        }
    }

    echo 'if (true === true): ', (microtime(true) - $start) * 10, "<br />\n";

    $start = microtime(true);
    for ($i = 0; $i < $aantalHerhalingen; $i++) {
        if ((false === false) === true) {
            $teller7++;
        }
    }

    echo 'if ((false === false) === true): ', (microtime(true) - $start) * 10, "<br />\n";
}


$aantalTests = 3;
for ($i = 0; $i < $aantalTests; $i++) {
    echo "<br />\n<br />\n== Test #", ($i + 1), " ==<br />\n";
    DoeTest();
}

?>
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 15:01:01
Quote Anchor link
Ik mis een conclusie Ward :-)
 
Joeri Bijl

Joeri Bijl

07/02/2013 15:01:49
Quote Anchor link
Interessant ik ga even na of ik een aantal dingen (minimaal, dat wel) kan versnellen. Zeker handig voor high traffic websites.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 15:05:18
Quote Anchor link
Joeri Bijl op 07/02/2013 15:01:49:
Interessant ik ga even na of ik een aantal dingen (minimaal, dat wel) kan versnellen. Zeker handig voor high traffic websites.

Kijk, is het toch weer ergens nuttig voor :)
 
Kris Peeters

Kris Peeters

07/02/2013 15:25:13
Quote Anchor link
Er zijn natuurlijk dingen die belangrijker zijn dan de snelheid van een operatie.

Jullie kennen allemaal de wet van Moore? om de 18 maanden wordt een processor dubbel zo krachtig...
Of meer algemeen (doch minder precies): computer-materiaal wordt exponentieel krachtiger, kleiner, goedkoper, meer geheugen.

Er is echter ook een omgekeerde wet van Moore; die uit zich in verschillende aspecten; maar komt er op neer dat men steeds minder de vruchten kan plukken van de toegenomen elektronica.
Vroegere computers gebruikten alles wat ze konden. Programmeurs letten er op dat elke bit goed zou worden gebruikt (een beetje overdrijven om een punt te maken...); ze hielden rekening met de machine waar de software op zou draaien.

(een beetje flauw voorbeeld: ik ken geen enkele pc van vandaag die vlugger kan booten dan mijn oude commodore 64)

Programmeertalen zijn niet geëvolueerd om steeds beter de machine aan te sturen.
Programmeertalen zijn geëvolueerd om steeds beter de programmeur aan te voelen; zodat een programmeur van vandaag op de zelfde tijd veel meer kan realiseren dan gisteren.

Php is op zich een mooi voorbeeld. De losse dataTypes, de OOP principes die niet moeten worden gevolgd (bv. een class waar je je properties kan definiëren met een beginwaarde), geen memory allocation, geen compilering...
Geloof me; dit helpt de snelheid van de computer niet.

Het helpt wel om heel laagdrempelig nieuwe scripters toe te laten in de gemeenschap.

Dus ja ...
Als het om dit soort detail gaat, zou ik zeggen dat de leesbaarheid voor een scripter waarschijnlijk belangrijker is dan de benchmark.

Maar doe vooral verder; laat je niet afleiden door mijn verhaaltjes :)
Gewijzigd op 07/02/2013 15:25:37 door Kris Peeters
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 15:29:23
Quote Anchor link
Kris... tuurlijk gaat het om micro-optimalisatie. En waarom zouden we dat doen, tja...
Natuurlijk mag je zo denken.

Ik denk omgekeerd. Even uitzoeken wat het snelste werkt en vervolgens dat toepassen. Waarom zou je het immers niet doen? In de praktijk zal ik er nu niet veel van merken. Maar als ik ooit veel sites en veel bezoekers heb dan loont het de moeite dat ik er nu wat moeite in heb gestopt om de juiste keuze te maken ;)

Maar goed, ieder z'n persoonlijke voorkeur natuurlijk!
 
Kris Peeters

Kris Peeters

07/02/2013 15:57:50
Quote Anchor link
Wat dit topic betreft, zie ik geen probleem met de leesbaarheid, dus is er geen reden waarom je de snelste niet zou gebruiken.

Maar neem nu bv. pdo, met prepared statements. Dat gebruik je toch niet met de idee dat het de snelheid verhoogt?

Of neem het fetchen van records. Waarom met _assoc() en niet numeriek?
Je kan je voorstellen dat $row['geboortedatum'] trager is dan $row[2].
(moet je misschien eens benchmarken :) )
Waarom? Dat is toch puur voor de leesbaarheid.

Trouwens dito voor elke keer je een string als key gebruikt, voor gelijk wat (soms is het verplicht).

Als je het gevoel hebt: ik kan een paar nanoseconden processor uitsparen; maar als ik dit project over 6 maanden wil verder zetten en hulp nodig heb (bv. op deze site); of wil over laten aan een opvolger; en er is geen kat die begrijpt wat ik daar van plan was...
Dan kan je je vragen stellen over de wenselijkheid van de optimalisatie.

Ik denk in eerste instantie aan dat soort argumenten als ik hier code post.
Zullen ze het begrijpen? Kunnen ze hiermee hulp krijgen op andere forums, ...
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

07/02/2013 16:04:39
Quote Anchor link
Ik ben het wel met Kris eens. Daarom stond er geen conclusie bij mijn benchmark. Hoewel de if (foo()) sneller is, zou ik zelf toch meestal if (foo() === true) en liever nog if (true === foo()) schrijven.

De vraag van Ozzie bevat namelijk twee aannamen: foo() is altijd true of false en dus is ook een $foo = foo() altijd true of false. Dat leidt tot complicaties wanneer een verbeterde versie van foo() niet slechts twee maar meer toestanden kent. Om maar te zwijgen van de hark die na $foo = foo() aan de $foo gaat zitten rommelen... Dan laten een if ($foo) en if (!$foo) vervolgens meer toe dan misschien de bedoeling was. Zo introduceer je onbedoelde afhankelijkheden en leg je de voedingsbodem voor bugs en beveiligingslekken.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 16:05:03
Quote Anchor link
Daar heb je zeker gelijk in. Als je code onleesbaar/onbegrijpelijk wordt dan sla je de plank inderdaad gigantisch mis denk ik. Op 'zo'n moment gaat leesbaarheid voor snelheid. Maar in de gevallen waarin het niet uitmaakt, kies ik graag voor de snelste optie.

Toevoeging op 07/02/2013 16:07:08:

@Ward, ik snap niet wat je bedoelt.

Zou jij dan if ($class->hasKey('foo') === true) doen in plaats van if ($class->hasKey('foo'))?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

07/02/2013 16:31:11
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 07/02/2013 16:05:03:
@Ward, ik snap niet wat je bedoelt.

Zou jij dan if ($class->hasKey('foo') === true) doen in plaats van if ($class->hasKey('foo'))?

Dat hangt ervan af wat er moet gebeuren als aan de conditie is voldaan. Als de code per se uitsluitend op een true mag worden uitgevoerd, zou ik dat inderdaad formaliseren door if ($class->hasKey('foo') === true) te gebruiken. Dat houdt dus alles dat op een true lijkt maar geen true is buiten de deur. Luistert het minder nauw, dan is soms bijvoorbeeld een if ($class->hasKey('foo') != false) meer op zijn plaats.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/02/2013 16:39:18
Quote Anchor link
Ward, ik vat 'm nog niet helemaal... de functie hasKey() kan alleen maar een boolean teruggeven en verder niks. Zou je dan nog steeds dit doen? if ($class->hasKey('foo') === true)

Dit is sneller en leest (mijns inziens) makkelijker:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
if ($class->hasKey('foo')) {
  // doe iets
}
?>
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.