Diakritische tekens worden opeens vraagtekens

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Java Ontwikkelaar

Java/Kotlin Developer Ben jij een ervaren Java/Kotlin developer met een passie voor het automatiseren van bedrijfsprocessen? Wil je graag deelnemen aan uitdagende projecten bij aansprekende klanten? En ben je op zoek naar een professioneel, ambitieus en dynamisch bedrijf om je carrière verder te ontwikkelen? Kom dan ons team bij Ritense in Amsterdam versterken! Zo ziet de functie eruit: Als Java/Kotlin developer bij Ritense ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van applicaties die bedrijfsprocessen automatiseren, zodat onze klanten slimmer, efficiënter en klantgerichter kunnen werken. Als developer ben je in de lead en zorg je voor de correcte oplevering van

Bekijk vacature »

PHP Developer Symfony

Dit ga je doen Ontwikkelen van Product Informatie Management (PIM) systemen; Werken aan zowel grotere als kleine projecten voor toonaangevende klanten binnen o.a. de retail. Hier ga je werken Als PHP Developer kom je te werken binnen een vooruitstrevende organisatie die Product Informatie Management (PIM) systemen levert aan hun klanten. Hun klanten zijn toonaangevende bedrijven binnen o.a. de retail. De organisatie zit gevestigd in regio Zwolle en bestaat uit zo'n 35 medewerkers, waarvan 30 IT. Je komt te werken binnen één van de zelfsturende development teams welke ieder verantwoordelijk zijn voor hun 'eigen' klanten. Jouw team bestaat uit 6 backend

Bekijk vacature »

Senior PHP developer

Functie Als Senior PHP developer heb je een sterke mening over de architectuur van projecten en de processen binnen het team. Je bent de sparringpartner voor je Team Lead. Ook ondersteun je met jouw kennis de minder ervaren developers in jouw team. Ze werken regelmatig aan projecten vanaf scratch en dit geeft ruimte om voor nieuwe technieken te kiezen. Naast het ontwikkelen van software ben je continue bezig om ook jezelf te ontwikkelen. Ze werken met o.a.: PHP, Laravel, Doctrine, PHP Unit, Behat, React, TypeScript, (My)SQL, Postgress, Redis, ElasticSearch, Docker, Nginx, GIT flow, JIRA, AWS. Eisen • HBO werk- en

Bekijk vacature »

Medior Java developer

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Applicatie ontwikkelaar

Functie omschrijving Zelfstandige applicatie ontwikkelaar gezocht voor familiair bedrijf in omgeving Barendrecht! Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en zoek jij een informele werkgever waar je zelfstandig kunt werken binnen een leuk IT team, lees dan snel verder want wie weet zijn wij op zoek naar jou! Binnen deze rol houdt jij je met het volgende bezig: Onderhouden en ontwikkelen van de IT systemen; Opzetten van Azure Cloud systemen, denk aan interfaces, hardware op de Cloud, webportalen of BI functies; Werken aan scripts binnen verschillende software applicaties, denk aan ERP en CAD; Ontwikkelen en implementeren van MS PowerApps

Bekijk vacature »

Remote - Front-end Angular developer

Functie The IT team currently consists of the IT Manager, 2 back-end developers, 1 full-stack developer, 1 designer, and a DevOps engineer. They are currently looking for an experienced Front-end developer who will work autonomously and in a disciplined manner, being the only developer working on their Front-end applications at the start. They do have the ambition to find a second developer soon, who you will then be able to supervise. You will be working on the further development of their existing UI in Angular. But also developing a mobile app. They place great value on User Experience and opt

Bekijk vacature »

Java Full Stack Developer

Java Full Stack developer What makes Cognizant a unique place to work? The combination of rapid growth and an international and innovative environment! This is creating a lot of opportunities for people like YOU — people with an entrepreneurial spirit who want to make a difference in this world. At Cognizant, together with your colleagues from all around the world, you will collaborate on creating solutions for the world's leading companies and help them become more flexible, more innovative and successful. And this is your chance to be part of the success story: we are looking for a (Senior) Java

Bekijk vacature »

Software developer - senior

Functie omschrijving Voor een echt softwarebedrijf in omgeving Gouda zijn wij op zoek naar versterking voor de afdeling Software Development! Ben jij op zoek naar een werkgever waar meerdere software developers werken aan interessante projecten? Ben jij op zoek naar een werkgever waar je onderdeel wordt van een team dat echt passie heeft voor het ontwikkelen van software? Dan ben je hier aan het juiste adres! Als softwareontwikkelaar kom je terecht bij een onafhankelijk, door kwaliteit gedreven, doortastend en daarbij op een Agile wijze werkend bedrijf. Ben jij een expert in het vertalen van Componenten van Functionaliteit naar Business lagen?

Bekijk vacature »

Fullstack Software Developer

Bedrijfsomschrijving Functieomschrijving Java ontwerpen, bouwen en testen (T-shaped). Als senior ontwikkelaar ben je bekend in zowel de back-end als de frontend van een applicatie. Angular, Continious Delivery / Integration. Een ervaren iemand die de leiding kan nemen, een weg vindt in nieuwe situaties, en in oude applicaties. Initiatiefrijk, bekend met de (technische) omgevingen die we bij duo gebruiken, niet te beroerd om collega’s te helpen. Als senior programmeur in staat om op te treden als lead programmeur. Ondersteunt de testers bij de testautomatisering en minder ervaren programmeurs bij dagelijks werkzaamheden. Dit laatste met name op het gebied van Angular. Achtergrond

Bekijk vacature »

Developer Front-end

Functie omschrijving Front-end Developer gezocht! Wij zijn op zoek naar een front-end developer voor een organisatie in de regio Veenendaal die de eindverantwoordelijkheid op zich neemt van alles wat met design te maken heeft. Je hebt in deze functie een adviserende rol hiervoor moet je beschikken over een grote dosis vakinhoudelijke kennis. Je creëert unieke concepten door samen met collega’s en klanten te overleggen over aangeleverde designs. Hiermee draag jij je steentje bij aan de groeiambities van de klant. Jij wordt het vaste aanspreekpunt voor klanten wanneer het gaat over planningen, hierin is het jouw taak om alle betrokkenen goed

Bekijk vacature »

Gezocht: Ervaren VB6 developer met C# ambitie!

Bedrijfsomschrijving Dit bedrijf is een vooraanstaande softwareleverancier die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van software pakketten voor autoschade herstel bedrijven. De software wordt gebruikt door meer dan de helft van alle autoschade herstel bedrijven in Nederland. Het team van professionals is op zoek naar getalenteerde collega developers die hun vaardigheden willen inzetten om het bedrijf te laten groeien. Functieomschrijving Voor dit bedrijf zoek ik een ervaren VB6 / VB.NET developer met interesse om op termijn verder te gaan in C#. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van de bestaande softwarepakketten. Een deel van de code is nog

Bekijk vacature »

Ervaren Magento developer gezocht!

Functie Je komt te werken in een zelfsturend team waarin vertrouwen voorop staat en inbreng en ideeën worden gewaardeerd. Ook staat innovatie centraal. Ze bieden jou de mogelijkheid om jezelf door te ontwikkelen. Denk hierbij aan cursussen en een persoonlijk ontwikkelplan. Je komt terecht in het team van momenteel 4 (ervaren) collega’s en zal meewerken aan de doorontwikkeling en nieuwbouw van de Magento platformen van meerdere opdrachtgevers volgens Agile/Scrum. Denk hierbij aan nieuwe functionaliteiten, UX en koppelingen met verschillende back-end systemen. Als ervaren developer zul je hiernaast ook andere developers assisteren en waar nodig de leiding nemen in het project.

Bekijk vacature »

Lead developer

Functie Als Lead developer wordt jij onderdeel van een multidisciplinair team van circa 23 software engineers. Als team werken jullie agile en zijn termen als Continuous Integration en Continuous Delivery dagelijkse koek. Jullie werken aan uitdagende en afwisselende projecten met als doel klanten een totaal oplossing aan te kunnen bieden. Jij wordt verantwoordelijk voor complete projecten waarbij jij als verantwoordelijke zorgt dat het project op de juiste manier blijft draaien. Zo haal jij ook de requirements op bij de klant en kijk jij samen met het team en met de salesafdeling hoeveel uren hiervoor nodig zijn. Daarnaast stuur jij jouw

Bekijk vacature »

Experienced Lead Java Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Delft Vacature ID: 13301 Introductie We are seeking a Lead Java Developer for our team in the area of Delft. You will develop an application used exclusively by the engineers and geologists for site characterizations, which imports raw field and laboratory measurements for further processing, integration, ground modelling, and geotechnical analysis and reporting. The client/server application is entirely written in Java, and the server is hosted in the Amazon cloud, utilizing frameworks such as Spring and Hibernate, and connected to an MS SQL Server RDS instance. There is a trend towards using more

Bekijk vacature »

.NET Software Developer

Dit ga je doen Als .NET Software Developer zul jij je voornamelijk bezig houden met: Het van scratch af aan bouwen van applicaties (.NET, C#, Bootstrap, KnockoutJs en WebAPI2); Het testen van jouw code d.m.v. het uitvoeren van unittesten; Het oplossen van bugs in de code; Het onderhouden van contact met collega's betreffende de door jouw ontwikkelde applicaties; Het verbeteren en doorontwikkelen van maatwerkapplicaties. Hier ga je werken Jij gaat aan de slag als .NET Software Developer en gaat je focussen op het bedenken, ontwikkelen en testen van maatwerkapplicaties in voornamelijk C#. Dit ga je doen bij een grote, internationale

Bekijk vacature »
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 19:32:18
Quote Anchor link
Ik weet dat hierover al eerder vragen gesteld zijn, maar toch wil ik mijn specifieke situatie even voorleggen.

Ik heb een website met grote database.
- Apache
- Clientversie van database: libmysql - 5.5.68-MariaDB
- PHP-uitbreiding: mysqli Documentatie
- PHP-versie: 5.4.16
Deze draait prima, maar binnenkort moet de website verhuizen naar een nieuwere server.

Ik heb een exacte kopie van de database op de nieuwe server gezet. Daar zijn de eigenschappen:
- Apache
- Cliëntversie van database: libmysql - mysqlnd 8.0.30
- PHP-uitbreiding: mysqli Documentatie curl Documentatie mbstring Documentatie
- PHP-versie: 8.0.30

Iets wat op de oude server prima werkt, gaat op de nieuwe fout.
In sommige tabellen komen letters met accenten voor, zoals in het woord "één". Deze speciale tekens staan in de database ook werkelijk als é opgeslagen (en niet met de html-code é).

Op de huidige (oude) website worden de speciale tekens keurig afgebeeld.
Op de nieuwe website veranderen deze tekens in een zwart vierkantje met een wit vraagteken erin.

DATABASE (oud en nieuw):
- Collatie van de serververbinding: utf8mb4_unicode_ci
- Collatie van de database: latin1_swedish_ci
- alle tekstvelden in een tabel: Collatie latin1_swedish_ci

In de html-header van de website (oud en nieuw):
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1">

Een veel gehoorde tip (ook op dit forum) is: je moet alles instellen op UTF-8 en dan komt dit probleem niet voor.
Maar voordat ik me in dat soort veranderingen stort, zou ik willen weten waarom ik op de oude website met dezelfde instellingen de juiste tekens zie en op de nieuwe website niet.

Is er ergens een instelling voor de nieuwe server/database, die ervoor kan zorgen dat de é uit de database ook weer een é op de website wordt? Dat zou mij enorm helpen.
 
PHP hulp

PHP hulp

09/05/2024 19:31:00
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 19:36:44
Quote Anchor link
Gaat het om content uit een database? Of om hardcoded content met een é in een echo bijvoorbeeld?
 
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 20:02:00
Quote Anchor link
Het is content in de database.
Tekst die in de database is opgeslagen en die op de website moet verschijnen.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 20:39:06
Quote Anchor link
Gebruik je ook een characterset bij de connectie met je database?
 
Adoptive Solution

Adoptive Solution

27/03/2024 21:54:09
Quote Anchor link
Ik gebruik utf8mb4_general_ci voor database en tabellen.

En dit in de webpagina :

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html;charset=UTF-8" />


Je kan er de hele unicode tekenreeks in kwijt.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Unicode_characters
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 22:07:36
Quote Anchor link
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen? Met een goede aanpak zou je prima naar UTF-8 kunnen gaan. Maar dan moet je niet teveel rare fratsen en 'hacks' in je code hebben staan die je data uiteindelijk kunnen vernachelen.

En ja, ook daar wil ik ook komende tijd naar kijken voor PHPhulp. Wat volgens mij niet veel moeite lijkt te zijn.
Gewijzigd op 27/03/2024 22:10:33 door - Ariën -
 
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 23:22:48
Quote Anchor link
- Ariën - op 27/03/2024 22:07:36:
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen?


Er staat heel veel content in de database. Dat bouw je niet zomaar even om.
De oude php5 en oude server konden er fantastisch mee uit de voeten. Dan moet het toch een setting zijn die bij php8 en de nieuwe server hetzelfde effect geven?
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

28/03/2024 00:10:39
Quote Anchor link
Hoezo bouw je dat niet zomaar even om?
Als ik zoek op internet naar 'iso to utf-8 converter' kom ik wel wat scripts tegen. Ik heb op mijn laptop ook een dergelijk script liggen die ik ooit met succes gebruikt heb.

Als ik tijd vind zal ik het morgen of eerdaags even in de Scripts-sectie plaatsen.
Maar in dit topic vind je vast goede tips:

https://www.phphulp.nl/php/forum/topic/overstap-van-iso88591-naar-utf8/102227/

Ga je er mee spelen: MAAK BACKUPS!
Bij sterke voorkeur in een testomgeving.

Ik zie wel verschillen in je database versie, en het gebruik van de oude PHP 5. Misschien dat daar ergens net iets anders werkt in combinatie van door jouw gebruikte functies? Maar stap gewoon meteen over naar UTF-8.
Gewijzigd op 28/03/2024 00:17:06 door - Ariën -
 
Ad Fundum

Ad Fundum

28/03/2024 07:27:49
Quote Anchor link
- Ariën - op 27/03/2024 22:07:36:
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen?

Goede vraag. Voordelen:
- alle 'string'-functies werken dan, omdat die stiekem op byte-level werken
- je kunt 'gewoon' met de byte index van een array werken om karakters aan te wijzen
- het is sneller
- je hebt geen extensies nodig
- je hoeft je niet bewust te zijn van hoe Unicode en UTF-8 werkt, je kunt je niet vergissen

MV Tol op 27/03/2024 19:32:18:
Is er ergens een instelling voor de nieuwe server/database, die ervoor kan zorgen dat de é uit de database ook weer een é op de website wordt?

Nee, die is er niet.

Het traject PHP tot en met de browser bestaat uit vele instellingen.
Omdat UTF-8 de standaard is in PHP sinds versie 5.x (kennelijk was het nog niet versie 5.4) is de tutorial over Unicode slechts gedeeltelijk van toepassing.
Let wel: de standaard van HTML5 is Unicode (UTF-8) en die van JavaScript ook (UTF-16). Maar dat neemt niet weg dat browsers ook gewoon SBCS ondersteunen.

Ik kan op dit moment een weloverwogen gok doen wat er mis gaat. Wanneer de browser een blokje met een vraagteken weergeeft, dan is dat het Replacement karakter. Wanneer de browser de pagina zou renderen met de juiste encoding, zou dat karakter niet verschijnen. Ofwel, de browser denkt dat je website in Unicode staat. Dat kan komen wanneer je HTTP-header van de webserver zegt dat je pagina Unicode is.

Mocht je tegen meer problemen aanlopen, check dan je php.ini in de sectie van mbstring (die op je nieuwe server staat). Het gaat om deze instellingen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
[mbstring]
mbstring.internal_encoding = UTF-8
mbstring.http_input = auto
mbstring.http_output = UTF-8
mbstring.encoding_translation = On
mbstring.detect_order = auto
mbstring.substitute_character = none;

Zie voor de details:
- https://www.php.net/manual/en/mbstring.http.php
- https://www.php.net/manual/en/mbstring.configuration.php
 
B a s
Beheerder

B a s

28/03/2024 18:09:27
Quote Anchor link
Heb je dit geprobeerd?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$string
= mb_convert_encoding($string, 'UTF-8', mb_detect_encoding($string));

var_dump(htmlspecialchars($string, ENT_NOQUOTES, 'UTF-8'));[/code]
 
MV Tol

MV Tol

29/03/2024 15:49:06
Quote Anchor link
De gouden tip kwam van B a s, want hij noemde mb_detect_encoding.
Dat bracht mij op deze pagina:
https://www.php.net/manual/en/function.mb-detect-encoding.php

Voor deze test heb ik in de database deze onzinnige tekst met veel accenttekens opgeslagen:
reële reçu's à la café.
Ik haal de tekst op met php:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
    $query = "SELECT `tekst` FROM `tabelnaam` WHERE `id` = 3756";
    $res = mysqli_query($db_conn, $query);
    while ($tabel = mysqli_fetch_array($res))
    {
        $tekst   = $tabel['tekst'];
    }


Als ik hierop deze test loslaat:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
    var_dump(mb_detect_encoding($tekst, ['ASCII', 'UTF-8', 'ISO-8859-1'], false));
    var_dump(mb_detect_encoding($tekst, ['ASCII', 'UTF-8', 'ISO-8859-1'], true));


is het resultaat:
ISO-8859-1
ISO-8859-1
Er is dus wel ISO-chocola van te maken.
Het blijkt inderdaad mogelijk om de als UTF-8 geïnterpreteerde tekst te presenteren als ISO-8859-1.

Het volgende php-script beeldt de opgehaalde tekst op twee manieren af: de verminkte (met vraagtekens) en de gecorrigeerde versie:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4

    print $tekst;
    print "<br/>";
    print mb_convert_encoding($tekst, 'UTF-8', 'ISO-8859-1');


Dit geeft als output:
re?le re?u's ? la caf?
reële reçu's à la café

Om de iso-teksten te corrigeren, is de volgende functie iso() de oplossing:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
    
function iso($data)
{
    $data = mb_convert_encoding($data, 'UTF-8', 'ISO-8859-1');
    return $data;
}    


Hiermee kan ik verder, denk ik. Ik zocht immers naar een hulpmiddel om de correct gespelde tekst uit de database ook correct op het scherm te krijgen.
Allemaal bedankt voor jullie suggesties.
 
Ivo P

Ivo P

29/03/2024 15:55:33
Quote Anchor link
Ik zou voor je steeds blind de functie iso() overal op los laat deze functie ook voorzien van die mb_detect_encoding() om te controleren of de tekst in kwestie inderdaad iso-8859-1 is.

Voor hetzelfde is dat niet op al je teksten van toepassing,
of voer je straks op je nieuwe server teksten als iets anders dan iso-8859-1 toe.
 
MV Tol

MV Tol

29/03/2024 16:04:16
Quote Anchor link
Ja, natuurlijk. Maar goed dat je het nog even noemt.
Ik bouw nog een controle in, in de functie iso(), gebaseerd op de proef met var_dump, die ik gebruikte om vast te stellen dat de tekst ISO-8859-1 was.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.