Hoe werkt een orderby?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Mich

mich

17/09/2006 12:09:00
Quote Anchor link
Hoi,

Ik ben een beginnend PHP'er en wil graag een lijst ordenen zowel nummeriek als op alfabet maar ik weet niet hoe het moet,
zouden jullie hier een antwoord op hebben voor mij?

Alvast bedankt.
 
PHP hulp

PHP hulp

17/05/2024 21:05:51
 
K i p

K i p

17/09/2006 12:16:00
Quote Anchor link
Je kunt met MySQL je resultaten ordenen per kolom. Dus als je bijvoorbeeld een kolom hebt met: naam

een paar waardes:
mitch
boris
sjappie
sjaak

en je zegt: ORDER BY naam ASC (<== van groot naar klein)
dan krijg je ze in deze volgorde

boris
mitch
sjaak
sjappie

ORDER BY naam DESC (<--- van klein naar groot)
sjappie
sjaak
mitch
boris


(of het is net andersom, moet je maar even kijken :-p)

Gr.

Boris
 
Mich

mich

17/09/2006 16:38:00
Quote Anchor link
dat snap ik, hoe verwerk ik het in een link??

ik heb bijvoorbeeld dit:

+----------+-----------+
| ID | Naam |
+----------+-----------+
| 2 | blaat |
|-----------+-----------+
| 1 | meuk |
|-----------+-----------+

en dan wil ik dat als ik op 'ID' of op 'Naam' klik dat hij op volgorde springt.


Nu heb ik dus in mijn code staan:

$query = 'SELECT * FROM `dvdindex` ORDER BY `titel`';

en dat wil ik niet omdat ik zelf wil kiezen of ik wel wil ordenen op 'titel'.

Voorbeeld: http://www.phphulp.nl/voorbeeld/dvd/

daar kan je ook op 'titlel' 'genre' of 'jaar' klikken om hem te ordenen
 
K i p

K i p

17/09/2006 17:01:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<a href="?order=id">ID</a> | <a href="?order=naam">naam</a>

<?php
$sql
= "SELECT * FROM dvdindex ";

if ($_GET['order'] == 'id') {
 $sql .= "ORDER BY id";
}
elseif ($_GET['order'] == 'name') {
 $sql .= "ORDER BY name";
}




?>


Groet!
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door K i p
 
Klaasjan Boven

Klaasjan Boven

17/09/2006 17:04:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<?php
if(isset($_GET['orderby'])){
$order=$_GET['orderby'];
}

else
{
$order=id;
}

$sql="SELECT * FROM tabel ORDER by ".$order;
$res=mysql_query($sql);
if(mysql_num_rows($res)>0){
?>

<table>
<tr>
<td>
Resultaten
</td>
</tr>
<?php
while($row=mysql_fetch_array($res)){
?>

<tr>
<td>
<?php echo $row['titel']; ?>
</td>
</tr>
<?php } ?>
</table>
<?php } ?>

zoiets zal op die pagina staan

EDIT
Boris was sneller
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Klaasjan Boven
 
Mich

mich

17/09/2006 17:11:00
Quote Anchor link
Tnkx maar waar zrt ik dit neer?:


if ($_GET['order'] == 'id') {
$sql .= "ORDER BY id";
} elseif ($_GET['order'] == 'name') {
$sql .= "ORDER BY name";
}

$sql = "SELECT * FROM dvdindex ";


Ik zal mijn pagina effe laten zien:


<!-- DVD Index V1.0 -->

<html>
<head>
<title>-- DVD Index ---</title>
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
</head>
<body>
<div id="pagina">


<fieldset><center>

<b>DVD Index V1.0</b><br />
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
    echo '<a href="voegtoe.php"><img src="add.gif">Toevoegen<img src="add.gif"></a>';
    ?>

</fieldset></center>

<br />
<br />

<fieldset>

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
<?php

//MySQL connectie
mysql_connect('*****', '******', '*****') or die (mysql_error());    //database connectie
mysql_select_db('******');    // database connectie



// Kijken of er iets verwijderd moet worden

if(isset($_GET['verwijder']))

{

    $verwijder = 'DELETE FROM dvdindex WHERE id = '. $_GET['verwijder'];
    mysql_query($verwijder) or die (mysql_error());
    echo 'DVD met succes verwijderd!';
}



    //DVD uit database halen
    $query = 'SELECT * FROM dvdindex';
    $query = 'SELECT * FROM `dvdindex` ORDER BY `titel`';
    $result = mysql_query($query) or die('Fout bij uitvoeren query');
    





    // DVD Index
        echo '<br />';
        echo '<br />';
        echo '<table>';
            echo '<tr>';
            echo '<td width="75"><p class="thick"><a href="?order=id">ID</a>             </p></td>';
            echo '<td width="200"><p class="thick"><a href="?order=id">Titel</a>         </p></td>';
            echo '<td width="150"><p class="thick"><a href="?order=id">Jaar</a>          </p></td>';
            echo '<td width="150"><p class="thick"><a href="?order=id">Genre</a>         </p></td>';
            echo '<td width="150"><p class="thick">  Kijkwijzer  </p></td>';
            echo '<td width="200"><p class="thick">Opmerking</a> </p></td>';
            echo '<td width="50"><p class="thick">Verwijder      </p></td>';
            echo '</tr>';


    while ($row = mysql_fetch_assoc($result))
    {

            
             echo '<tr>';
            echo '<td>'.$row['id'].'</td>';
            echo '<td><p class="thick">'.$row['titel'].'</p></td>';
            echo '<td>'.$row['jaar'].'</td>';
            echo '<td>'.$row['genre'].'</td>';
            echo '<td>'.$row['kijkwijzer'].'</td>';
            echo '<td>'.$row['opmerking'].'</td>';
            echo '<td><a href="?verwijder='.$row['id'].'"><img src="del.gif"></a></td>';
            echo '</tr>';
    }


        echo '</table>';
        

?>



<fieldset>



</div>

</body>
</html>
 
Mich

mich

17/09/2006 22:08:00
Quote Anchor link
ik heb het al, dankjullie
 
K i p

K i p

17/09/2006 22:14:00
Quote Anchor link
Graag gedaan :-)
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.