Muziek chart database

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Pagina: « vorige 1 2 3 volgende »

Fabian W

Fabian W

27/08/2014 19:44:03
Quote Anchor link
oke dan zit ik dus goed
 
PHP hulp

PHP hulp

04/05/2024 05:28:27
 
Fabian W

Fabian W

13/10/2014 22:17:00
Quote Anchor link
Verdergaand met de database opzet die we vorige keer besproken hebben probeer ik een tabel in php te maken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<?php
// con == connection
$dw = mysqli_query($con,"
    SELECT chart.rank, song.artist, song.title
    FROM chart  
    INNER JOIN song ON chart.songid=song.id
    WHERE chart.year='2014' && chart.week='34'
;"
);

echo "<table id='chart'><thead>
        <tr id='row1'>
            <th>rank</th>
            <th>artist</th>
            <th>title</th>
        </tr>
    </thead><tbody>"
;

while($row = mysqli_fetch_array($dw)) {
  $x++;
  $color = ($x%2 == 0)? 'row1': 'row2';
  echo "<tr id='$color'>";
      echo "<td>" . $row['rank'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['artist'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['title'] . "</td>";
  echo "</tr>";
}

echo "</tbody></table>";

mysqli_close($con);
?>


Nu hebben we een tabel met daarin de rank (deze week), artiest en song.
Hoe krijg ik de rank van vorige week tussen de rank van deze week en de artiest in?
D.w.z. hoe krijg ik die nieuwe while-lus van where week='33' in de huidige while lus?
 
Fabian W

Fabian W

21/02/2015 15:44:04
Quote Anchor link
Mag ik een reminder sturen? ;-)
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

21/02/2015 16:38:43
Quote Anchor link
Hoi Fabian,

Je kunt dat bereiken door de tabel charts te joinen met zichzelf. In jouw query selecteer je in eerste instantie gegevens uit de tabel rank. Door daar een join aan te koppelen op dezelfde tabel rank kun je een ander record uit die tabel halen. Als laatste doen we weer de join met songs zodat we ook info over het liedje zelf kunnen selecteren.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
SELECT
    s.title, w.rank as week33, c.rank as week34
FROM
    chart c
LEFT JOIN
    chart w
ON
    c.song_id=w.song_id AND w.year=2014 AND w.week=33
INNER JOIN
    songs s
ON
    c.song_id=s.id
WHERE
    c.year=2014 AND c.week=34


Door de LEFT join pakt hij ook de records die in week 34 voor de eerste keer genoteerd staan en dus in week 33 nog niet voorkwam.
Gewijzigd op 21/02/2015 16:46:22 door Frank Nietbelangrijk
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

21/02/2015 16:44:40
Quote Anchor link
Frank is me net voor :-)

Een kleine opmerking, gebruik geen bitwise operators (&& en ||) maar AND en OR.
Met name de pipes hebben in bij sommige vendors een totaal andere betekenis (concat)
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

21/02/2015 16:47:12
Quote Anchor link
Dank je Ger, ik wist dat je er iets over op te merken had :-)

Ik heb het inmiddels aangepast.
 
Fabian W

Fabian W

21/02/2015 17:07:26
Quote Anchor link
Thanks guys dat werkt allemaal.

Klaar ben ik nog lang niet, dat zeker niet.

Wanneer een nummer nieuw is in de lijst (geen column met week='33') wil ik graag iets in de zin van 'new' in de tabel (column van vorige week). Een leeg vakje is namelijk best wel lelijk. Hoe krijg ik dat voor mekaar?
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

21/02/2015 17:21:02
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
COALESCE(w.rank, 'new') as week33

Als w.rank NULL is pakt dit new anders de rank

Kan natuurlijk ook in php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
echo (empty($row['week33']) ? 'new' : $row['week33'];
?>


Ik zou overigens wel de zaak wat flexibeler maken, nu moet je het weeknr. telkens hard coderen.
Wanneer is de nieuwe lijst bekend, lopen de weeknr's gelijk met de weeknr's van het jaar?
 
Fabian W

Fabian W

21/02/2015 17:25:15
Quote Anchor link
Thanks!

Ik zat ook al te denken aan het probleem wk 52 - wk 1.
De lijst komt elke zondag. In 2014 had ik dus 52 lijsten. Op de data ...7-dec, 14-dec, 21-dec... etc.
Ik werk niet met postdates ofzo.
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

21/02/2015 18:29:58
Quote Anchor link
Ik heb al eens eerder zoiets voorhanden gehad, maar kan het niet zo snel terug vinden dus heb ik het maar opnieuw in elkaar geflanst (compleet met aantal weken in de chart)
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
SELECT c.song_id, s.title, c.rank this_week, p.rank last_week,
    COUNT(g.rank) total_weeks
FROM charts c
JOIN songs s
    ON c.song_id = s.id
LEFT JOIN charts p
    ON c.song_id = p.song_id
    AND p.week = WEEK(CURRENT_DATE - INTERVAL 1 WEEK, 2)
    AND p.year = YEAR(CURRENT_DATE - INTERVAL (DAYOFWEEK(CURRENT_DATE) - 1) DAY - INTERVAL 1 WEEK)
LEFT JOIN charts g
    ON c.song_id = g.song_id
WHERE
    c.week = WEEK(CURRENT_DATE, 2)
    AND c.year = YEAR(CURRENT_DATE - INTERVAL (DAYOFWEEK(CURRENT_DATE) - 1) DAY)
GROUP BY this_week, c.song_id, s.title, last_week
ORDER BY this_week

In de MySQL docs wordt gesteld dat de ORDER BY niet nodig is, maar ik heb hem voor de zekerheid toch maar even bij gezet.
Gewijzigd op 21/02/2015 18:31:39 door Ger van Steenderen
 
Fabian W

Fabian W

21/02/2015 18:40:04
Quote Anchor link
Ik weet niet of dat met currentdate gaat werken. In ieder geval krijg ik het nu niet werkend en ik weet ook niet hoe je daarbij oude lijsten kan zien.

Weten jullie misschien ook hoe je het aantal weken en de hoogste positie behaald kan weergeven?

Aantal weken kan met COUNT(rank)
Hoogste plaats kan met MIN(rank)

Ik krijg alleen beide niet werkend, want je wil nu uit de hele database zonder where clausule kiezen.



Aantal weken en hoogste plaats heb ik er in kunnen verwerken:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
<?php
// con == connection
$dw = mysqli_query($con,"
SELECT c.song_id, s.title, s.artist, c.rank this_week, COALESCE(p.rank, '---') last_week, COUNT(g.rank) total_weeks, MIN(g.rank) peak_position
FROM charts c
JOIN songs s
    ON c.song_id = s.id
LEFT JOIN charts p
    ON c.song_id = p.song_id AND p.week=33 AND p.year=2014
LEFT JOIN charts g
    ON c.song_id = g.song_id
WHERE
    c.week=34 AND c.year=2014
GROUP BY this_week, c.song_id, s.title, s.artist, last_week
ORDER BY this_week
;"
);

echo "<table id='chart'><thead>
        <tr id='row1'>
            <th>dw</th>
            <th>vw</th>
            <th>artist</th>
            <th>title</th>
            <th>pp</th>
            <th>tw</th>
        </tr>
    </thead><tbody>"
;

while($row = mysqli_fetch_array($dw)) {
  $x++;
  $color = ($x%2 == 0)? 'row1': 'row2';
  echo "<tr id='$color'>";
      echo "<td>" . $row['this_week'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['last_week'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['artist'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['title'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['peak_position'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['total_weeks'] . "</td>";
  echo "</tr>";
}

echo "</tbody></table>";

mysqli_close($con);
?>


Toevoeging op 21/02/2015 19:20:43:

Verder wil ik het archief met een simple form kunnen regelen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<form  id="change_content_select1" method="get">
 <select id="week1" name="b"><option value="1">1</option><option value="2">2</option><option value="3">3</option><option value="4">4</option><option value="5">5</option><option value="6">6</option><option value="7">7</option><option value="8">8</option><option value="9">9</option><option value="10">10</option><option value="11">11</option><option value="12">12</option><option value="13">13</option><option value="14">14</option><option value="15">15</option><option value="16">16</option><option value="17">17</option><option value="18">18</option><option value="19">19</option><option value="20">20</option><option value="21">21</option><option value="22">22</option><option value="23">23</option><option value="24">24</option><option value="25">25</option><option value="26">26</option><option value="27">27</option><option value="28">28</option><option value="29">29</option><option value="30">30</option><option value="31">31</option><option value="32">32</option><option value="33">33</option><option value="34">34</option><option value="35">35</option><option value="36">36</option><option value="37">37</option><option value="38">38</option><option value="39">39</option><option value="40">40</option><option value="41">41</option><option value="42">42</option><option value="43">43</option><option value="44">44</option><option value="45">45</option><option value="46">46</option><option value="47">47</option><option value="48">48</option><option value="49">49</option><option value="50">50</option><option value="51">51</option><option value="52">52</option></select>
 <select id="year1" name="c"><option value="2015">2015</option><option value="2014">2014</option><option value="2013">2013</option></select>
<input id="go_button" type="submit" value="Go"/>
</form>


Daarvoor moet ik dus het jaartal en de week 34 en week 33 kunnen vervangen door de geselecteerde jaartal en week, en week -1.

Kan ik gewoon php variabelen uit het form in de mysqli-query functie schuiven?

Het probleem met week 52 - week 1 moet er ook nog even uit. Weet iemand daar een oplossing voor?
Gewijzigd op 21/02/2015 19:21:56 door Fabian W
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

22/02/2015 11:38:13
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php
if ($_POST['week1'] == 1) {
    $last_year = $_POST['year1'] - 1;
    $last_week = '(SELECT MAX(week) FROM charts WHERE year = ' . $last_year . ')';
}

else {
      $last_year = $_POST['year1'];
    $last_week = $_POST['week1'] - 1;
}

?>
 
Fabian W

Fabian W

22/02/2015 12:46:45
Quote Anchor link
Thanks!

Ik denk wel dat er nog ergens een foutje zit in mijn code, want hij doet het nog niet. Ik kijk er denk ik overheen.
Dit is de code nu:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
<html>
<body>
<form  id="change_content_select1" method="POST">
 <select id="week1" name="b"><option value="1">1</option><option value="2">2</option><option value="3">3</option><option value="4">4</option><option value="5">5</option><option value="6">6</option><option value="7">7</option><option value="8">8</option><option value="9">9</option><option value="10">10</option><option value="11">11</option><option value="12">12</option><option value="13">13</option><option value="14">14</option><option value="15">15</option><option value="16">16</option><option value="17">17</option><option value="18">18</option><option value="19">19</option><option value="20">20</option><option value="21">21</option><option value="22">22</option><option value="23">23</option><option value="24">24</option><option value="25">25</option><option value="26">26</option><option value="27">27</option><option value="28">28</option><option value="29">29</option><option value="30">30</option><option value="31">31</option><option value="32">32</option><option value="33">33</option><option value="34">34</option><option value="35">35</option><option value="36">36</option><option value="37">37</option><option value="38">38</option><option value="39">39</option><option value="40">40</option><option value="41">41</option><option value="42">42</option><option value="43">43</option><option value="44">44</option><option value="45">45</option><option value="46">46</option><option value="47">47</option><option value="48">48</option><option value="49">49</option><option value="50">50</option><option value="51">51</option><option value="52">52</option></select>
 <select id="year1" name="c"><option value="2015">2015</option><option value="2014">2014</option><option value="2013">2013</option></select>
<input id="go_button" type="submit" value="Go"/>
</form>

<?php
// form variables
$this_year = $_POST['year1'];
$this_week = $_POST['week1'];

if ($_POST['week1'] == 1) {
    $last_year = $_POST['year1'] - 1;
    $last_week = '(SELECT MAX(week) FROM charts WHERE year = ' . $last_year . ')';
}

else {
      $last_year = $_POST['year1'];
    $last_week = $_POST['week1'] - 1;
}


// sql query
$sql = "SELECT c.song_id, s.title, s.artist, c.rank this_week, COALESCE(p.rank, '---') last_week, COUNT(g.rank) total_weeks, MIN(g.rank) peak_position
FROM charts c
JOIN songs s
    ON c.song_id = s.id
LEFT JOIN charts p
    ON c.song_id = p.song_id AND p.week="
.$last_week." AND p.year=".$last_year."
LEFT JOIN charts g
    ON c.song_id = g.song_id
WHERE
    c.week= "
.$this_week." AND c.year= ".$this_year."
GROUP BY this_week, c.song_id, s.title, s.artist, last_week
ORDER BY this_week"
;

// Create connection
$con = mysqli_connect("gaat je niks aan");

// Check connection
if (mysqli_connect_errno()) {
  echo "Failed to connect to MySQL: " . mysqli_connect_error();
}

else
  echo "<table id='chart'> <thead> <tr id='row1'> <th>dw</th> <th>vw</th> <th>artist</th> <th>title</th> <th>pp</th> <th>tw</th> </tr> </thead> <tbody>";

//$con == connection, $sql = sql query
$mysqli = mysqli_query($con, $sql);

// output the sql table
while($row = mysqli_fetch_array($mysqli)) {
  $x++;
  $color = ($x%2 == 0)? 'row1': 'row2';
  echo "<tr id='$color'>";
      echo "<td>" . $row['this_week'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['last_week'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['artist'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['title'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['peak_position'] . "</td>";
      echo "<td>" . $row['total_weeks'] . "</td>";
  echo "</tr>";
}

echo "</tbody></table>";

mysqli_close($con);
?>

</body>
</html>
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

22/02/2015 14:57:13
Quote Anchor link
Hou wel even je kolomnamen in de gaten. Ik zie bovenin songid en hier onder zie ik song_id...
 
Fabian W

Fabian W

22/02/2015 15:15:13
Quote Anchor link
Dat komt uit een bericht uit oktober. Dat is hier niet de fout. Maar toch scherp van je ;-)
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

22/02/2015 15:23:58
Quote Anchor link
Oké. Je krijgt geen mysql foutmelding en je hebt de foutmeldingen aanstaan? echo de query eens en plak die eens in phpMyAdmin onder de SQL tab. Doet ie het dan?
Hoeveel rijen krijg je terug?
 
Fabian W

Fabian W

22/02/2015 15:42:59
Quote Anchor link
Als ik de $last_week in de query etc vervang door weeknummers en jaarnummers als 33 en 34 in 2014, dan werkt de code gewoon in chrome.
Als ik $last_week laat staan, maar ergens anders $last_week=33 neerzet, doet hij het opeens niet meer.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

22/02/2015 15:57:23
Quote Anchor link
Waar controleer je of je formulier gesubmit is ($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST')?

Kun je omwille van makkelijkere navigatie en debugging niet beter overstappen op method="get"?

En geef, als er niets is ingevuld, $this_week, $this_year, $last_week en $last_year zinvolle standaard waarden.
 
Fabian W

Fabian W

22/02/2015 16:03:13
Quote Anchor link
GET is idd beter dan POST hier, maar hij zou op beide manieren moeten werken.

if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST')
{
// alle variabelen
}

Lost het probleem niet op.
Gewijzigd op 22/02/2015 16:07:27 door Fabian W
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

22/02/2015 16:09:58
Quote Anchor link
Heb je al geprobeerd wat Frank heeft voorgesteld?

Ik denk toch dat een (fatsoenlijke) initialisatie van je variabelen (ook) kan helpen. Of je moet gaan voor een opzet waarbij je niets afdrukt als er niets is ingesteld (kies een van de twee).

Daarnaast ga je er vanuit dat er altijd resultaten zijn (je begint direct met je while) zonder dat je controleert of er wel een resultaat is (een controle met mysqli_num_rows() of equivalent).
 

Pagina: « vorige 1 2 3 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.