MVC-model PM-systeem

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

UX Writer (m/v/d)

UX Writer (m/v/d) Everything we do, starts with you. Together with you, we build the most human-centric fintech. We have the ambition to create the next. And - with Bertelsmann - a strong foundation to start from. Let’s make it new – for society and for yourself. Wij zijn op zoek naar een UX Writer (m/v/d) Fulltime - Op ons kantoor in Amsterdam of Heerenveen / deels vanuit huis Als UX Writer bij Riverty hou jij je bezig met onze strategie om daar te zijn waar onze gebruikers zijn en op de manier waarop zij ons nodig hebben, terwijl wij

Bekijk vacature »

Senior PHP developer/ Software Architect

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een ervaren PHP developer die zichzelf graag bezighoudt met zaken als architectuur en de algehele verbetering van structuren en standaarden. Het is eigenlijk meer operationeel als uitvoerend omdat je bezig gaat met zaken als het verder uitrollen en verbeteren van testautomatisering, codereviews, tickets en de doorloop hiervan en architectuurkeuzes. Mocht je hiernaast ook wat DevOps kennis meenemen is dit mooi meegenomen! Vanwege het kleine team maar de wereldwijde impact die zij leveren is er veel focus op kwaliteit. In deze functie werk je aan één van hun belangrijkste applicaties. Hierin werk je nauw

Bekijk vacature »

Back-end programmeur

Functieomschrijving Heb jij recent jouw HBO ICT diploma in ontvangst mogen nemen? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Voor een erkende werkgever in regio Waalwijk zijn wij op zoek naar een back-end developer. Kennis of ervaring met C# & SQL is een must! Je houdt je bezig met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten; Je bent verantwoordelijk voor de beheer en ontwikkeling van de software; Je draagt bij aan de implementatie van aanpassingen, verbeteringen en aanvullingen in de C# based applicaties; Je test de software en ontwikkelt deze door; Je brengt de aanpassingssuggesties van klanten in kaart, om ze

Bekijk vacature »

.NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

PHP Developer gezocht!

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een PHP Developer! Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder! Voor een organisatie in de regio Utrecht die zich bezighoud met het verbeteren van de medicatieveiligheid zoeken wij een Software Developer. In deze functie zijn wij op zoek naar een slimme en enthousiaste Developer die interesse heeft in farmacie, logistiek en ICT. Daarnaast beschik je over een goed analytisch vermogen en ben je van nature gestructureerd en resultaatgericht. Je moet in deze functie daadkrachtig, flexibel en communicatief goed zijn. Je verantwoordelijkheden bestaan uit: Object georiënteerd programmeren; Werken in

Bekijk vacature »

SQL developer

Functieomschrijving Voor een erkende werkgever in de omgeving van Tilburg zijn wij op zoek naar een ervaren SQL ontwikkelaar. Hier wordt jij mede verantwoordelijk voor zowel de design en implementatie van SQL-databases als voor het verstaan van de processen van klanten naar het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt er als volgt uit te zien: Het ontwerpen en implementeren van databaseschema's: Je bent in staat om een database te ontwerpen en de structuur van tabellen, relaties, indexen en andere objecten te definiëren; Het schrijven van complexe SQL-query's: Je kunt complexe query's schrijven om gegevens uit de database

Bekijk vacature »

C#.NET Developer

Functieomschrijving We are looking for a dutch native speaker In deze uitdagende functie ga je werken als onderdeel van het development team, in de functie van C#.NET Developer, Je gaat maatwerk software bouwen voor diverse klanten. Ook optimaliseer je bestaande software en bouw je API koppelingen. Je bent vooral met back-end development bezig. Je krijgt veel vrijheid in deze functie en je krijgt de kans om mee te denken in bedrijfsprocessen. Deels thuiswerken is geen enkel probleem! Bedrijfsprofiel Deze organisatie is gevestigd in de regio van Boxtel. Het is van oorsprong een familiebedrijf, die gestart zijn met het bouwen van

Bekijk vacature »

Java Programmeur

Functie Heb jij altijd al samen willen werken met ervaren java ontwikkelaars dan hebben wij hier de ultieme kans voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving van Naaldwijk zijn wij op zoek naar uitbreiding van het vaste ontwikkel team. Je zult je hier voornamelijk bezig gaan houden met; Wijzigingsverzoeken van klanten uitvoeren, hier wordt je diep in betrokken; Samen met consultants sluit je aan bij gesprekken met klanten, voor alle projecten; Je schakelt veel met consultants, wat is de behoefte van de klant? Hoe kan je hierop integreren?; Het framework moet naar de Cloud gebracht worden, je wordt betrokken bij

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Front-end Developer! Als Front-end Developer binnen dit softwarebedrijf ga je de frontends voor zowel je eigen interne projecten als die voor klanten opzetten, onderhouden en uitbreiden. Je zet ideeën om naar mooie successen voor de klanten. Dat is in een notendop wat je gaat doen! Wat kun je verwachten? Je werkt aan de doorontwikkeling van bestaande maatwerkapplicaties. Bijvoorbeeld wanneer de klant de applicatie wil uitbreiden met een nieuwe feature; Samen met het team van backenders en desginers zet je nieuwe ideeën van klanten om naar mooie oplossingen; Je werkt met verschillende frameworks.

Bekijk vacature »

Delphi developer

Functie Als Delphi developer ga jij aan de slag in een team met twee andere ervaren Delphi programmeurs waaronder de Hoofd programmeur. Als team zijn jullie verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van jullie bestaande applicatie. Daarnaast zijn jullie verantwoordelijk voor het onderhouden van deze applicatie en het oplossen van eventuele bugs. Eisen - HBO werk en denk niveau; - Minimaal één jaar ervaring met Delphi; - Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift; - Jij bent zelfstandig, maar kan ook in team verband werken. Aanbod - €3000,-- €4000,- op basis van jouw kennis en ervaring; - 8% vakantiegeld;

Bekijk vacature »

.NET Developer

Dit ga je doen Tot jouw takenpakket behoort onder andere: Webapplicaties ontwerpen, bouwen, testen en implementeren in .NET/C#.; Ontwikkelen, implementeren en beheren van maatwerkapplicaties; Onderhouden en beheren van standaardpakketten; Onderzoeken en beoordelen van nieuwe technieken. Hier ga je werken Als .NET ontwikkelaar kom je te werken bij een grote semioverheidsinstelling in Nijmegen. De organisatie staat garant voor het leveren van onderwijs en les- en onderzoeksmateriaal voor duizenden betrokkenen. De organisatie wil bijdragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Binnen de teams hangt een open en collegiale cultuur met veel aandacht voor een prettige en sociale werksfeer.

Bekijk vacature »

Back-end developer

Dit ga je doen Development d.m.v. XQuery, JSON/XML en REST API's; Ontwikkelen aan een tof en complex zorgplatform; Koppelingen maken met de NoSQL database; Testen en documenteren van de ontwikkelde functionaliteiten; Samenwerking met andere front- en back-end ontwikkelaars. Hier ga je werken Voor een vooruitstrevende organisatie binnen de zorg in Den Haag zijn wij opzoek naar een Back-end Developer die ervaring heeft met o.a.XQuery en Vue.JS of daarin graag zou willen ontwikkelen. Je zal ontwikkelen aan een tof en complex zorgplatform en koppelingen maken met de NoSQL database. Ook het testen en documenteren van de ontwikkelde functionaliteiten behoort tot jouw

Bekijk vacature »

Front-end developer (React)

Functie Het frontend team bestaat momenteel uit 4 dedicated front-enders en is hard aan het groeien! Ook werken er diverse designers waar je veel mee schakelt. Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren, jij bent hierin de schakel tussen de eindgebruiker en de slimme backend. Je werkt in het frontend team samen met de backend teams en product owners om te zorgen dat onze applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Ze werken o.a. met: React, Atomic design, Styled components, JavaScript / TypeScript, NPM, Webpack Blade templates, HTML, SCSS, Git flow. Eisen • HBO

Bekijk vacature »

Fullstack developer (NodeJS, React, AWS)

Functie Als Fullstack developer kom je te werken in het ontwikkelteam, maar zoals gezegd komt er veel meer bij kijken dan alleen maar ontwikkelen. Je bent samen met je collega’s continu bezig om de software uit te breiden maar hiernaast doe je doorlopend onderzoek naar de inzet van bijvoorbeeld Machine Learning. Ze willen met hun software echt voorlopen op andere en toegevoegde waarde leveren voor de eindgebruiker. Mede hierom zijn ze erg benieuwd naar iemand zijn persoonlijkheid, of hij graag nieuwe dingen uitzoekt (Google!), en initiatief neemt. Maar waar staan ze nu? Na een onderzoeksfase van ruim een jaar zijn

Bekijk vacature »

Medior Front-end Developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als Medior Front-end Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Onze klantenkring is groot en divers, dat vraagt om flexibiliteit van jou. Tegelijkertijd betekent dit dagelijks nieuwe dingen leren én dat geen werkdag hetzelfde is. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling waarbij iedereen welkom is, zowel

Bekijk vacature »
Citroen Anoniem Graag

Citroen Anoniem Graag

08/06/2008 21:31:00
Quote Anchor link
Goede avond php-ers,

Deze avond zit ik mij wederom te verdiepen in OOP en ik kwam tot de ontdekking dat het 3-lagen systeem heel mooi werk. Maar ik weet niet zeker of ik het goed begrijp want ik heb er nu zoveel over gelezen dat ik de kluts een beetje kwijt ben.
Ik heb nu een situatie geschetst en mij vraag is wordt het MVC-model hier goed toegepast.
Het gaat om een PM systeem

ModelPM
+ getPMById(iId)
+ getAllPM()
+ SendPM($iFromUser, $iToUser, $sSubject, $sPm)
+ DeletePM($iId)
+ SetRead($iId)
+ SetUnread($iId)

ViewPM
+ Mijn basic Template parser of smarty oid

ControllerPM
De controllor 'bedenkt' welke actie er ondernomen moet worden (leidt hij bevoorbeeld af aan de get-waarden) en roept vervolgens deze actie's aan bij het model. Vervolgens propt hij de verkregen data zo in de view (template) en tádá, je werkt.

Op die manier kan je door simpelweg een andere view te nemen een xml bestand maken, een html bestand maken, etc.
Klopt dit?

Groetjes Freek
 
PHP hulp

PHP hulp

16/05/2024 01:19:29
 
Joren de Wit

Joren de Wit

08/06/2008 21:39:00
Quote Anchor link
De situatie die je schetst klopt ongeveer wel, alleen zit het nog niet helemaal lekker in je model(s).

Zie je models als objecten. Een ModelPM stelt dan een PM voor en bevat dus alleen methods (acties) die op 1 PM toegespast kunnen worden. De method getAllPM() hoort dan dus ook niet thuis in dit model.

Bekijk dus nog eens goed welke models je nu hebt en welke je nog nodig hebt.
 
Citroen Anoniem Graag

Citroen Anoniem Graag

08/06/2008 21:56:00
Quote Anchor link
Idd, in de gauwigheid even over het hoofd gezien. Dan zal het zoiets moeten worden.

ModelPMLijst (weet ff geen andere naam ModelPMInbox miss?)
+ GetPMs($iUser)
+ etc

ModelPm
+ getPM(iId)
+ SendPM($iFromUser, $iToUser, $sSubject, $sPm)
+ DeletePM($iId)
+ SetRead($iId)
+ SetUnread($iId)

ViewBasic
+ Mijn basic Template parser of smarty oid

Maar dan kom ik niet helemaal uit de models, hoe zouden die eruit zien en welke methods zouden ze (minimaal) hebben?
 
Jelmer -

Jelmer -

08/06/2008 22:09:00
Quote Anchor link
Ik zou ModelPM (gewoon "PM" of "PersonalMessage" is toch eigenlijk een logischere naam?) slechts methods geven die de eigenschappen van een PM kunnen aanpassen. Je zou de methods zelfs achterwege kunnen laten en hem alleen properties geven. De eigenschappen van een PM.

Dan zou ik er een klasse naast maken, bijvoorbeeld PMMapper, beetje a la jouw ModelPMLijst, die vervolgens de PM's uit de database kan halen (en er instanties van PM van maakt, en die in een array teruggeeft) en PM-instanties in de database kan zetten. Je model bevat dan geen SQL, alleen maar controle over wie en hoe je PM object aangepast mag worden. Je Mapper bevat de SQL code en is verantwoordelijk voor het opslaan. Deze mapper is specifiek voor het model, maar niet voor de instantie. Je hebt dus maar 1 instantie van PMMapper nodig, waar je meerder instanties van verschillende PM's hebt.

Idee erachter is dat je op deze manier relatief gemakkelijk de manier van opslaan van een PM kan veranderen. Nu wordt hij bijvoorbeeld opgeslagen in een database, maar het kost niet veel moeite om hem zo aan te passen dat hij een IMAP server gebruikt om de PM's als echte emailtjes op te slaan en te versturen, of een HTTP webservice o.i.d. Dat zou slechts een kwestie zijn van een andere mapper-klasse gebruiken, je hoeft dan je model & de rest van je code amper aan te passen.

Voor je views kan je een template parser gebruiken, hoeft op zich niet. Je moet er gewoon voor zorgen dat er geen wijzigingen & data ophalen in de view gebeuren. Binnen de view alleen logica die verantwoordelijk is voor de presentatie van de data. Het maakt verder niet uit of het een template-parser is, of een aparte klasse die er een RSS feed van maakt via DOM. Ikzelf heb gewoon een kleine klasse die middels include & extract een PHP bestand inlaadt waarin je dan gewoon heel simpel echo $var kan doen. Wel zo simpel, zolang je jezelf in bedwang kan houden en niet de verkeerde logica op de verkeerde plek zet. Logica in je view kan je niet voorkomen (of je gaat heel omslachtig te werk) want je zal altijd lussen en if/else-statements nodig hebben.
 
Joren de Wit

Joren de Wit

08/06/2008 22:33:00
Quote Anchor link
Jelmer, hoe zou jij het creëren/versturen van een PM in dit geval aanpakken?

Even uitgaande van een database is het versturen van een PM niets meer dan een nieuw record in een bepaalde tabel opslaan. Je zou er dus voor kunnen kiezen om de PM 'zichzelf' te laten versturen via een method zonder parameters in de PM klasse. Of zou je deze methode ook in de PMMapper klasse onderbrengen waarbij je de betreffende instantie van PM als parameter meegeeft?
 
Jelmer -

Jelmer -

08/06/2008 22:48:00
Quote Anchor link
Ik zou het in de Mapper klasse onderbrengen, omdat de PM slechts zichzelf representeert, en zelf geen kennis heeft van wat er allemaal met hem gedaan kan worden.

Ik had vroeger altijd een link naar een instantie van de Mapper in de Model zitten, zodat je [Model]->save() kon doen. Maar ik gebruik nu gewoon [Mapper]->save([Model]) en dat is eigenlijk veel gemakkelijker dan [Model]->save() omdat je exact weet met welke mapper je te maken hebt, en er geen magic nodig is om de mapper in de model te krijgen.


Wat twijfelachtig zijn relaties. Stel dat een PM een ontvanger-property heeft, een User dus. Dan zou je een method kunnen maken die de bijbehorende instantie van het User-model teruggeeft (wel zo logisch) maar hoe moet het dan met mapper voor het user-model? Moet het PM-model een instantie hebben of opvragen van de User-mapper, of gebruik je een Registery-klasse die daarvoor zorgt? Of laat je de PM-mapper vanzelf de joins regelen zodat hij ook meteen de user ophaalt (waardoor je dus het User-model & het PM-model gaat mixen) Ik ben er nog niet helemaal uit, maar gebruik meestal de manier dat het PM-model via een registery of iets vergelijkbaars aan de User-mapper kan komen, en daar de User-instantie vandaan kan toveren. Het voordeel is dat alle User-model gerelateerde acties door de mapper gaan, en bij wijzigingen ik alleen deze hoef aan te passen, en het gemakkelijk is om hier dingen te optimaliseren en caches toe te voegen. Nadeel is dat het lastiger is om gebruik te maken van JOINS en de voordelen van een lekker ingewikkelde SQL query. Daar moet je dus een beetje afwegen.
 
Jelmer -

Jelmer -

08/06/2008 22:48:00
Quote Anchor link
... 2 ...
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 
Jelmer -

Jelmer -

08/06/2008 22:48:00
Quote Anchor link
en 3
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 
Citroen Anoniem Graag

Citroen Anoniem Graag

27/06/2008 15:45:00
Quote Anchor link
19 dagen later,

Het idee is blijven liggen maar ik heb nu weer even tijd.

Hoe ik het nu in gedachten heb:
PMMapper
- aObjectenPm

+ __construct(PDO $oDb, $oGebruiker)
+ lijst($sMap = 'inbox') //outbox, prullebak
+ delete ($iId)
+ bekijken ($iId)
+ nieuw ($iNaar, $sOnderwerp, $sBericht)
// eventueel nog wat functies om bijv Gelezen weer op ongelezen te zetten

PM
- id
- van_id
- naar_id
- bericht
- onderwerp
- tijd
- status //ongelezen, gelezen, prullebak

+ __get($sVariabel, $mValue)
+ __set($sVariabel)

Zou dit een mooie opzet zijn? Tips? Iets veranderen?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Citroen Anoniem Graag
 
Jelmer -

Jelmer -

27/06/2008 23:46:00
Quote Anchor link
Persoonlijk zou ik ze iets meer verweven, en iets algemenere maken:

PMMapper:
- (intern misschien iets van een soort cache-array)
- PDO $resource

+ __construct(PDO $resource)
+ getMessages($folder = 'inbox')
+ getMessageById($id)
+ getMessageOfUser(User $user)
+ put(PM $message)

en PM:
- id
- sender_id
- receiver_id
- subject
- message
- timestamp
- status

+ __construct(User $sender, User $reciever)
+ timestamp() -> geeft DateTime terug bijv.
+ receiver() -> geeft User object terug
+ sender() -> idem.
+ message()
+ setMessage($message)
+ markRead()
+ markDeleted()


Opslaan (en invoegen) gaat dan via $mapper->put(new PM(...)); (uiteraard stel je PM eerst in). Ik gebruik graag getters & setters omdat je dan objecten zoals DateTime achteraf kan aanmaken op basis van dat wat je vers uit de database hebt getrokken, en maak je dus alleen de objecten aan wanneer je ze ook werkelijk gebruikt. Daarnaast heb ik ze het liefst gewoon simpel in aparte methods, zodat je bij het maken van callbacks en andere situaties waar je de functienaam moet opgeven geen ingewikkelde constructies hoeft te maken.

Trouwens, is het handig om deleted als status in plaats van als map te definiëren? Het is nu onmogelijk om ongelezen berichten te hebben in je prullenmand :)
 
Jelmer -

Jelmer -

27/06/2008 23:46:00
Quote Anchor link
... en 2 ...
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 
Jelmer -

Jelmer -

27/06/2008 23:46:00
Quote Anchor link
en 3
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.