user class rechten

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Lead Webdeveloper

Als Lead webdeveloper bij KUBUS ben je verantwoordelijk voor het implementatie design van requirements en de software architectuur van de webapplicatie en services van BIMcollab. In je rol als lead developer zoek je als vanzelf op een creatieve manier naar het optimum tussen benodigde implementatie-tijd, de performance van de applicatie en een snelle go-to-market van features, aansluitend bij onze geautomatiseerde test- en release train. Hierbij bewaak je in samenwerking met de andere senior ontwikkelaars in je team de architectuur van de applicatie en adviseer je de product owner over noodzakelijke refactoring om de onderhoudbaarheid van het platform te verbeteren. Ons

Bekijk vacature »

SQL database developer

Functie omschrijving Voor een softwarebedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van logistieke software in omgeving Tilburg zijn wij op zoek naar een ervaren SQL database developer. Je gaat werken aan uitdagende, complexe projecten. Iedere klant/project betekent maatwerk in de database. Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uit zien: Je bent verantwoordelijk voor de gehele ontwikkelstraat. Van architectuur tot ontwikkeling Je gaat je bezig houden met het ontwerpen en ontwikkelen van MS SQL server databases. Je gebruikt hiervoor T-SQL als programmeer laag. Je begeleidt als lead developer de projecten bij klanten van A – Z. Je sluit aan bij meetings met klanten,

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Ervaren .NET Developer gezocht! Wij zoeken een ervaren .NET developer die aan de slag gaat voor een softwarebedrijf in de regio Rhenen. In deze rol ben jij zowel zelfstandig als in teamverband verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verbeteren van bestaande producten. Daarnaast houdt jij je bezig met de nieuwbouw van websites, webapplicaties en mobiele applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Je werkt hierbij nauw samen met andere developer, productmanagers en product specialisten om mooie producten te creëren. Bedrijfsprofiel Waar kom je te werken? Je komt te werken voor snelgroeiende softwareleverancier en allround dienstverlener. Klanten van deze

Bekijk vacature »

Database Developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Database Developer met MS SQL of een vergelijkbare database? Wil jij werken voor een gewaardeerde werkgever in regio Tilburg waar jij de tijd en ruimte krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je houdt je bezig met het creëren en bouwen van MS SQL server databases; Je gaat projecten vanaf het begin tot het eind begeleiden. Je sluit aan bij meetings met klanten om hun processen in kaart te brengen. Vervolgens voer jij het project uit en zorgt dat dit zo goed mogelijk verloopt; Je werkt

Bekijk vacature »

IoT Developer

Ben jij innovatief, heb jij passie voor energie en ben je data gedreven? Bouw dan mee aan IoT binnen Bredenoord. Samen met een gedreven team werk jij aan mooie technische en innovatieve oplossingen. Wat houdt de functie van IoT Developer in? Binnen Bredenoord zijn wij momenteel volop in ontwikkeling met ons IoT platform. Als uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een IoT Developer. Je zal in projectverband meehelpen met het implementeren van IoT vraagstukken binnen Bredenoord. Als IoT Developer op onze R&D-afdeling word je verantwoordelijk voor het verder inrichten en beheren van ons nieuwe IoT platform. Dat

Bekijk vacature »

Front-end React developer

Functie Het frontend team bestaat momenteel uit 4 dedicated front-enders en is hard aan het groeien! Ook werken er diverse designers waar je veel mee schakelt. Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren, jij bent hierin de schakel tussen de eindgebruiker en de slimme backend. Je werkt in het frontend team samen met de backend teams en product owners om te zorgen dat onze applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Ze werken o.a. met: React, Atomic design, Styled components, JavaScript / TypeScript, NPM, Webpack Blade templates, HTML, SCSS, Git flow. Eisen • HBO

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Zie jij mogelijkheden om onze tooling technisch te verbeteren en uit te bouwen? Over Jobmatix Jobmatix is een innovatieve en internationale speler op het gebied van jobmarketing. Onze jobmarketing automation tool helpt organisaties bij het aantrekken van nieuw talent door vacatures digitaal, geautomatiseerd en op een efficiënte manier te adverteren en onder de aandacht te brengen bij de doelgroep op 25+ jobboards. Volledig performance-based, waarbij organisaties betalen op basis van cost per click of cost per applicant. Maandelijks wordt onze jobmarketing automation tool al gebruikt door vele directe werkgevers, intermediairs en mediabureaus, waaronder Picnic, Rijkswaterstaat, AdverOnline, Schiphol, DPA, Teleperformance en

Bekijk vacature »

Software Developer .NET

Functie omschrijving .NET developer gezocht! Wij zoek op zoek naar een .NET Developer die zich niet uit het veld laat slaan voor een software bedrijf in de regio Veenendaal. Je gaat in deze functie aan de slag met het door ontwikkelen van bestaande producten en het ontwikkelen van nieuwe producten. Dit bedrijf ontwikkeld SaaS applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Verder bestaat je functie uit: Het ontwikkelen en bouwen van webapplicatie, mobiele applicaties en websites vallen onder jouw verantwoordelijkheden; Werken met onder andere .NET, C#, HTML/CSS, Javascript en MSSQL/Oracle Databases; Hierin werk je samen met andere developers en

Bekijk vacature »

Cloud Engineer

Ben jij een ervaren Cloud Engineer die complexe omgevingen kan overzien en wil je graag in vaste dienst werken bij een professioneel en kleinschalig bedrijf waar je een belangrijke rol kan spelen? Wij, IntelliMagic in Leiden, ontwikkelen specialistische IT monitoring software die we als SaaS oplossing verkopen aan grote bedrijven in Europa en de VS. We zijn een Nederlands bedrijf met een goede sfeer en met grote waardering voor de persoonlijke inbreng en kwaliteiten van onze medewerkers. Wij zoeken een ervaren Cloud Engineer met academisch denkniveau die verantwoordelijk wordt voor het beheer van de cloud infrastructuur voor onze Europese klanten.

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Ben jij een senior .NET developer en heb jij tevens ervaring als teamlead? Ben jij iemand met een helikopterview en denk jij graag mee met de klanten? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor een geweldig bedrijf zijn wij namelijk op zoek naar een ervaren .NET developer. Het bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen en bouwen van websites, portalen en applicaties voor met name zorg- en onderwijsinstellingen en overheidsinstanties. Jouw taken: Het fungeren als Lead Developer; Het meedenken met de business (dit vergt commercieel inzicht); Het begeleiden van diverse projecten (van klein tot groot); Het ontwerpen

Bekijk vacature »

Front-end developer Supply Chain Angular, ReactJS,

Functie Het development team bestaat momenteel uit 9 fullstack (Python en .NET) developers. Binnen het team ga jij je toespitsen op het creëren van de optimale toegankelijkheid en user experience. Om dit voor elkaar te krijgen zul je ontwerpen, programmeren, testen en implementeren. Het hele proces dus! Maar ook bijvoorbeeld meedenken over strategie en design. Hierin krijg je veel vrijheid om de functie naar eigen inzicht in te vullen en te pionieren. Alle data die wordt gebruikt is zichtbaar in een webapplicatie, geschreven in Angular en React. Momenteel zijn ze bezig om de dashboards anders vorm te geven en de

Bekijk vacature »

Senior .NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

Software developer

Functieomschrijving Voor een gewaardeerde werkgever in de regio van Middelburg zijn wij op zoek naar een ambitieuze PHP/Symfony Developer. Een enthousiast persoon die het development team komt versterken met het aanpakken van complexe en nieuwe projecten. Ben jij op zoek naar een baan met veel uitdaging binnen een snelgroeiend e-commerce bedrijf, waar je de tijd en ruimte krijgt voor zowel persoonlijke als professionele groei? Lees dan snel verder! Dit ga je doen: Aanpassingssuggesties van collega’s in kaart brengen, vervolgens te analyseren en daarna te concluderen of de aanpassing een verbetering is; Ontwikkeling en beheer van de serviceportal in Symfony en

Bekijk vacature »

Senior PHP developer/ Software Architect

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een ervaren PHP developer die zichzelf graag bezighoudt met zaken als architectuur en de algehele verbetering van structuren en standaarden. Het is eigenlijk meer operationeel als uitvoerend omdat je bezig gaat met zaken als het verder uitrollen en verbeteren van testautomatisering, codereviews, tickets en de doorloop hiervan en architectuurkeuzes. Mocht je hiernaast ook wat DevOps kennis meenemen is dit mooi meegenomen! Vanwege het kleine team maar de wereldwijde impact die zij leveren is er veel focus op kwaliteit. In deze functie werk je aan één van hun belangrijkste applicaties. Hierin werk je nauw

Bekijk vacature »
Tim S

Tim S

14/12/2012 00:32:49
Quote Anchor link
Goedenavond,

Ik ben bezig met het maken van een user class. Het is mij gelukt om de gebruiker in te loggen en per pagina te controleren of de gebruiker toestemming heeft om deze pagina te bezoeken. Nu wil ik ook graag dat ik kan controleren of de gebruiker toestemming heeft om bepaalde acties uit te voeren op deze pagina zoals verwijden en wijzigen.

Ik heb hieronder de klasse, de variabele $userModule komt nog niet uit de database omdat dit misschien nog gaat veranderen m.b.t. de rechten. Misschien heeft iemand een idee of kan iemand mij een beetje in de goede richting helpen. Als het niet lukt kan ik de klasse ook zo afmaken en dit later toevoegen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
<?php
class User {
        
        protected $id = null;
        protected $userType = null;
        protected $userName = null;
        protected $email = null;
        protected $pass = null;
        protected $dateAdded = null;
        protected $userModule = array('pages','news');    
        
        public function logIn($user){
            if($user){
                isset($_SESSION['user']) == $user;    
            }
        }

        
        public function getId() {
            return $this->id;
            
        }

        
        public function getUserName(){
            return $this->userName;    
        }
        
        function
privilegeIsAllowed($privillege){
            
        }

        
        public function isAllowed($object){
            if(in_array($object,$this->userModule)){
                return true;
            }

            else{
                return false;
            }
        }
    }


    class userMapper extends User{
        
        protected $db;
        
        function
__construct(PDO $pdo){
            $this->db = $pdo;
        }

        
        public function setUser($userName,$pass) {
            
            $query = 'SELECT id, userType, userName, email, pass FROM users WHERE userName=:userName AND pass=:pass';
            $smtp = $this->db->prepare($query);
            $result = $smtp->execute(array(
                ':userName'        => $userName,
                ':pass'            => $pass,
            ));

            
            if($result){

                $smtp->setFetchMode(PDO::FETCH_CLASS, 'User');    
                $user = $smtp->fetch();    
                return $user;
            }

            else{
                return false;
            }
        }
    }

?>


Alvast bedankt!!
Gewijzigd op 14/12/2012 00:33:36 door Tim S
 
PHP hulp

PHP hulp

02/05/2024 16:37:22
 
Erwin H

Erwin H

14/12/2012 00:47:52
Quote Anchor link
Dit lijkt mij een typisch voorbeeld van een 'strategy pattern' als dat je wat zegt. Zo niet dan in het kort:
Je maakt een aparte set aan classes die de rechten van gebruikers beheren en allemaal dezelfde interface implementeren. Een object van een van deze classes injecteer je in het user object en dat object gebruikt zo'n rechten object om te weten te komen wat wel en wat niet mag. De rechten zou je uit een database kunnen halen, uit een tekst bestand, of (als het een niet al te groot aantal sets van rechten is) voor elke rechtenset een apart rechten class maken.
Voordeel van deze aanpak is dat je altijd, voor elke gebruiker dezelfde user class kunt gebruiken. De rechten laat je hier los van en wanneer nodig haal je een rechtenset op via een rechten class. Eventueel kan dit dan zelfs nog tijdens de executie van je script veranderen. Ook als je dan eens een extra rechtenset wilt aanmaken, dan hoef je de user class nooit aan te passen.

Hopelijk is bovenstaande niet al te abstract en kan je er iets mee.
 
Tim S

Tim S

14/12/2012 01:27:37
Quote Anchor link
Ik ben nog niet echt bekend met interfaces, maar als ik een interface gebruik kan ik dan in alle classes die hier onder vallen alle variabele/functies gebruiken behalve private?

Voor de rechten uit de database in combinatie met de verschillende modules(het grootste probleem) heb ik even in php een ideetje gemaakt:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
<?php
//moet uit database komen
        $privileges = array(
        'pages'    => array('edit','delete'),
        'news'    => array('add'),
        );

        
        //het recht dat we willen gebruiken
        $privilege = 'add';
        //op het object de niews pagina
        $object = 'news';
        
        //kijken of het recht dat we willen gebruiken voorkomt in de rechten die de gebruiker heeft voor dit opject/pagina
        if(in_array($privilege,$privileges[$object])){
            echo 'ja het mag';
        }

        else{
            echo 'nee het mag niet';
        }

?>


ik controleer dan voor iemand de pagina wilt betreden of de ingelogde gebruiker toestemming heeft om de pagina $object te betreden. voor dat iemand dan iets wilt doen zoals verwijderen ga ik dan controleren isPrevilegeAllowed(); met iets zoals hierboven maar dan in een nieuwe klasse. Is dit een beetje in de goed richting?
Gewijzigd op 14/12/2012 01:28:14 door Tim S
 
Erwin H

Erwin H

14/12/2012 01:41:51
Quote Anchor link
Een interface is een belangrijk onderdeel van OOP, aangezien het een soort template is voor classes. Een interface heeft zelf geen implementatie en doet zelf niets, het definieert alleen een aantal methodes (en eventueel constantes) die een class moet implementeren.

In het geval van je rechten class kan je doormiddel van een interface dus afdwingen dat bepaalde methods om rechten te checken aanwezig zijn. Elke class die dus een rechten class wil zijn moet die interface implementeren en daarmee die methodes. Je user class kan vervolgens een type hint geven in de rechten injectie methode zodat je in de user class altijd zeker weet dat een geinjecteerd object de juiste methodes bevat.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<?php
//interface voor all rechten classes
interface Rights_Interface{
  public function checkUserRights( $privilege );
}


//admin users hebben het recht
class Admin_Rights_Class implements Rights_Interface{
  public function checkUserRights( $privilege ){
    return true;
  }
}


//Unregistered users hebben het recht niet
class Unregistered_Rights_Class implements Rights_Interface{
  public function checkUserRights( $privilege ){
    return false;
  }
}


//user class met een method setRightsObject zodat een rechten object kan worden geinjecteerd
//alleen classes die Rights_Interface implementeren kunnen worden geinjecteerd,
//alle andere classes zullen een foutmelding opleveren.

class User_Class{
  public function setRightsObject( Rights_Interface $obj ){
    //zet het rights object in een property
  }
}

?>
Gewijzigd op 14/12/2012 01:42:51 door Erwin H
 
Tim S

Tim S

14/12/2012 12:53:11
Quote Anchor link
Ik wil wel gebruik gaan maken vaan een Rights interface, maar ik begrijp niet helemaal wat jij wilt doen met de klasse hierin.

Jij heb een klasse admin_Rights en een klasse Unregistered_rights, maar als ik controleer met een functie zoals ik nu heb dan heb je deze klasse niet nodig. Als gebruikers type heb je standaard admin moderator en author of iets in die richting. Wat ik wil is dus zelf gebruikers type aanmaken in een database. Zo kan ik iemand toestemming geven om bijvoorbeeld de nieuws module te gebruiken. Ook kan ik deze klasse in een website gebruiken, dan heb je wel een aantal standaard gebruikers.

Het lijkt mij dus een beetje omslachtig om voor elke type gebruiker een klasse aan te maken.
Ik dacht zelf dan aan een interface met een klasse om te controleren of de gebruiker toestemming heeft om de pagina te bezoeken en om te kijken welke handelingen de gebruiker vervolgens mag uitvoeren. Ook moet ik dan nog iets maken waarmee je rechten kan toevoegen o.i.d.
 
Erwin H

Erwin H

14/12/2012 13:09:03
Quote Anchor link
Dan moet je even terug naar wat ik eerder zei:
Erwin H op 14/12/2012 00:47:52:
De rechten zou je uit een database kunnen halen, uit een tekst bestand, of (als het een niet al te groot aantal sets van rechten is) voor elke rechtenset een apart rechten class maken.

Het voorbeeld is (om het even simpel te houden) gebaseerd op de laatste mogelijkheid, maar is niet de enige.
Wat je bijvoorbeeld kan doen is een paar rechten classes maken. Een voor admins (jij), want dat staat wel redelijk vast, ik neem aan dat je dat niet in een database zet, maar ook een voor normale gebruikers. Die geef je in die class dan bepaalde standaard rechten al mee (het niet mogen aanpassen van gebruikersrechten bijvoorbeeld, wat een admin wel zou mogen), andere haal je uit je database.

Het voordeel van zo'n structuur is dat je volkomen flexibel bent in wat je wilt. Zonder dat je ooit nog iets aan je user class hoeft te doen kan je het rechten systeem zo complex, of zo simpel houden als je zelf wilt.
 
Tim S

Tim S

14/12/2012 13:28:33
Quote Anchor link
Dus als ik het goed begrijp,
als gebruiker neem ik bijvoorbeeld Tim. Tim log ik in. Als ik ben ben ingelogd heb ik een een gebruikers type bijvoorbeeld admin.

Dan kan ik in een klasse maken voor admin en omdat ik een admin gebruiker ben ga ik naar die klasse. In die klasse kan ik dan bepalen welke rechten in heb per object. Waarbij de rechten en objecten uit een database kunnen komen. Deze worden dan vergeleken met het object wat ik per pagina aangeef(zoals nu: isAllowed('pages')).

Je kan dan een aantal gebruikers type aanmaken maar heb wel de optie om te bepalen welke rechten deze hebben.

Natuurlijk kan ik bij admin alle rechten vrijgeven.
Ik kan dan ook een normale gebruiker aanmaken zoals hier of dit forum en bijvoorbeeld een moderator. Bij moderator geldt bovenstaande beter.
Gewijzigd op 14/12/2012 13:39:01 door Tim S
 
Erwin H

Erwin H

14/12/2012 14:27:45
Quote Anchor link
In principe klopt het zo inderdaad. Zolang alle rechten classes maar dezelfde interface implementeren kan je er zo veel maken als je nodig hebt en de classes zelf laten bepalen waar ze aan hun data komen.

Enige nuance die ik zou willen aanbrengen is waar je zegt dat 'omdat ik een admin gebruiker ben ga ik naar die klasse', zou ik zeggen 'die klasse wordt dan meegegeven aan het user object'. De classes die gebruik gaan maken van een rechten object weten over het algemeen zelf niet welk object ze krijgen. Dat hoeven ze ook niet te weten, ze hoeven ook helemaal niet te weten wat dat rechten object precies doet, of hoe. Het enige wat ze willen is dat ze antwoord krijgen op de vraag of de user bepaalde rechten heeft of niet.
 
Wouter J

Wouter J

14/12/2012 14:28:02
Quote Anchor link
Dat klopt inderdaad. Voor beveiliging worden vaak de namen Autorization en Authentication gebruikt.

Dit zijn 2 klassen. De Authentication (of Firewall) klasse kijkt wie je bent, hij maakt een User klasse en stelt in welke rechten je hebt (dit doet hij per request, dus als je niet ben ingelogd krijg je de rechten voor 'Anonymous' of 'Gast' oid). De Autorization klasse kijkt of je wel rechten genoeg hebt om een bepaalde actie uit te voeren. Deze actie kan een pagina bezoeken, een button, ect. zijn.

De code wordt dan bijv:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php
// de login pagina
session_start();

// ...
if ($form->isSend()) {
    $user = Authentication::createUserFromForm($form); // maak een user object aan de hand van form data, databases, ect.

    $_SESSION['user'] = serialize($user); // sla dat user object op in een sessie
}
?>

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php
// een doodgewone andere pagina
$user = Authentication::createUserFromGlobals(); // maakt een user object aan aan de hand van de eerder opgeslage sessie

// autorization: voor deze actie zijn Admin rechten nodig

if ($user->isGranted('ROLE_ADMIN')) {
    // ... een bepaalde actie voor de admin
}

if (!$user->isGranted('ROLE_USER')) {
    exit('deze pagina is alleen beschikbaar als je bent ingelogd');
}

?>
 
Tim S

Tim S

14/12/2012 16:19:01
Quote Anchor link
Ik zit alleen even met het probleem dat de user class niet is verbonden met de andere. Hoe kan ik dan het beste een rechten object injecteren?
 
Wouter J

Wouter J

14/12/2012 16:24:59
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php
class Authentication
{
    public static function createUserFromForm($form)
    {

        $username = $form->fields->name;     // verander deze naar wat jij gebruikt
        $password = $form->fields->password; // om form variable op te halen

        $role = ...; // haal de role (ROLE_ADMIN, ROLE_MOD, ROLE_USER,ect.) ergens vandaan
        $role = new Role($role); // Erwin noemde dit Rights (het zou dan bijv. `new Admin_Rights` worden)

        $user = new User();
        $user->setRole($role);
    }
}

?>
 
Reshad F

Reshad F

14/12/2012 18:57:19
Quote Anchor link
Wouter jij liet me een tijdje terug ook een mooi voorbeeld zien namelijk

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
<?php

abstract class Person {

  private $name;
  protected $level;

  const LEVEL_GUEST = 1;
  const LEVEL_USER = 2;
  const LEVEL_MOD = 4;
  const LEVEL_ADMIN = 8;

  public function __construct($name) {

    $this->setName($name);
    $this->setLevel(); // set in subclass

  }

  public function setName($name) {

      $this->name = ucwords(strtolower($name));

  }


  public function getName() {
      return $this->name;
  }


  public function getLevel() {
      return $this->level;
  }


  abstract protected function setLevel();

}


?>


Wat is het verschil tussen deze 2 manieren en welke is beter/flexibeler?

een class ziet er dan als volgt uit bijvoorbeeld:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
<?php
class Admin extends Person
{
    private $id;

    public function __construct($name, $id)
    {

        parent::__construct($name);
        $this->setId($id);
    }


    public function setId($id)
    {

        $this->id = $id;
    }


    protected function setLevel()
    {

        $this->level = PERSON::LEVEL_ADMIN;
    }
}

?>
 
Wouter J

Wouter J

14/12/2012 21:26:58
Quote Anchor link
De manier die hier besproken wordt is de meest flexibele en de manier die jij hebt geleerd is de manier die je als beginner leert om om te gaan met overerving, ect.
 
Tim S

Tim S

14/12/2012 21:57:06
Quote Anchor link
Ik ben even wezen nadenken, maar ik zie even het nut niet meer om voor alle rollen/rechten een aparte klasse aan te maken. Is het niet makkelijker om de rollen en rechten per gebruiker in een tabel te stoppen en te koppelen aan de user. Ik hoer dan ook niet te controleren of de gebruiker een admin gebruiker is maar ik kijk isGranted. Maar daar wil ik dan de pagina gebruiken in plaats van de rol.

dus:
if($user->isGranted('nieuwsmodule')){
}

Dit is meer werk met de database maar is volgens mij makkelijker. Ik weet alleen niet of dit een goede manier is...?

Toevoeging op 15/12/2012 01:23:37:

@wouter

is de autentication klasse een vervanging van de mapper, dus kan je hierin ook gebruikers registreren of is het verstandig hier een nieuwe klasse voor te maken?
 
Wouter J

Wouter J

17/12/2012 23:09:31
Quote Anchor link
Quote:
Dit is meer werk met de database maar is volgens mij makkelijker. Ik weet alleen niet of dit een goede manier is...?

Het lijkt mij niet makkelijker... Stel je site wordt een succes en je wilt na een jaar een nieuwe feature toevoegen die alleen zichtbaar is voor moderators of hoger. Dan zul je dus in de database overal deze rechten moeten toevoegen voor elke gebruiker die moderator of hoger is en vervolgens ook nog je PHP code aanpassen.
Het lijkt mij veel makkelijker om een paar standaard ROLES te hebben en dan per feature in PHP te kijken welke role ervoor nodig is. Zo beperk je deze ROLES ook niet tot 1 onderdeel, namelijk de HTML, maar kun je ook pagina's en controllers gaan afschermen.

Quote:
is de autentication klasse een vervanging van de mapper, dus kan je hierin ook gebruikers registreren of is het verstandig hier een nieuwe klasse voor te maken?

Nee, registratie gebeurd apart, het inloggen kan wel door de authentication klasse gedaan worden.
 
Tim S

Tim S

17/12/2012 23:47:53
Quote Anchor link
Oke bedankt voor je reactie,

Ik ben nog bezig met de klasse maar heb het als volgt gedaan.

Rollen:
admin - heeft alle rechten en kan modules activeren voor website eigenaar.
moderator - mag alles of de geactiveerde modules(is eigenaar website)
custom - heeft alle rechten tot modules maar maximaal die van de moderator

wat nog kan:
registered
premium registered

elke website die ik maak is in combinatie met een eigen cms. Ik heb nu een tabel users voor de gegevens van de gebruiker. Ook heb ik een tabel user_static_roles Hierin staan de standaard rollen zoals moderator of registered. In deze tabel staan de modules die beschikbaar zijn voor het cms en de website. Hierin ga ik er vanuit dat je voor de website gewoon een of twee modules maakt zoals bijvoorbeeld registered en premiumUser.

Hieronder de klasse(hij is nog niet af):
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
<?php
function isModuleActive($var)
{

    //stuurt de array key alleen terug als in de value true staat.
    //de array bestaat dan alleen uit actieve modules.

    return ($var == 'true');
}




   /*    userRoles interfece
    *    -class isAdmin(alle rechten)
    *    -class isModerator(alle rechten op aangeschafte modules)
    *    -class isCustom(alle rechten die worden aangegeven op aangeschafte modules)
    */
    
    
    interface userRoles{
        
        public function isGranted($roleObject);
        public function setUserRoleInSession($userRole);
    }

    
    class isAdmin{
    
        public function setUserRoleInSession($userRole){
            $_SESSION['userRole'] = serialize($userRole);    
        }

    
        public function isGranted(){
            return true;
        }
    }

    
    class isModerator{
        
        protected $userModules;
        protected $db;
        protected $userId;
        
        
        function
__construct($pdo,$userId){
            $this->db = $pdo;
            $this->userId = $userId;
        }

        
        public function setUserRoleInSession($userRole){
            $_SESSION['userRole'] = serialize($userRole);    
        }

        
        private function setActiveModules(){
            
            $query = 'SELECT *
                      FROM user_static_roles  
                      WHERE user_type=:user_type'
;
            $smtp = $this->db->prepare($query);
            $result = $smtp->execute(array(
                        'user_type'    =>    'moderator',
                        ));

        
            if($result){
                
                foreach($smtp->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC) as $row){
                
                $this->userModules[] = array_filter($row, "isModuleActive");
                
                }    
            }
        }

        
        public function isGranted($roleObject){
            $this->setActiveModules();
            
            if(!empty($this->userModules)){
                
                if(array_key_exists($roleObject,$this->userModules['0'])){
                    
                    //tijdelijk de array printent
                    print_r($this->userModules);
                    
                    
                    if(in_array('true',$this->userModules['0'])){
                    
                    return true;
                
                    }
                }    
            }    
        }
    }

    
    class isCustomRole{
    
        protected $userModules; //array met modules
        protected $db;//database
        protected $userId;
        protected $userPreivileges;//array met rechten
        protected $roleObject;//het object
        
        
        
        function __construct($pdo,$userId){
            $this->db = $pdo;
            $this->userId = $userId;
        }

        
        public function setUserRoleInSession($userRole){
            $_SESSION['userRole'] = serialize($userRole);    
        }

        
        private function setActiveModules(){
            
            $query = 'SELECT *
                      FROM user_roles  
                      WHERE user_id=:userId'
;
            $smtp = $this->db->prepare($query);
            $result = $smtp->execute(array(
                        'userId'    =>    $this->userId,
                        ));

        
            if($result){
                
                foreach($smtp->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC) as $row){
                
                $this->userModules[] = array_filter($row, "isModuleActive");
                
                }    
            }
        }

        
        public function isGranted($roleObject){
            
            $this->setActiveModules();
            
            if(!empty($this->userModules)){
                
                if(array_key_exists($roleObject,$this->userModules['0'])){
                    
                    //tijdelijk de array printent
                    print_r($this->userModules);
                    
                    
                    if(in_array('true',$this->userModules['0'])){
                    
                    return true;
                
                    }
                }    
            }
        }
    }

    
   /*    class user
    *    
    */

    
    
    class User{
    
        protected $userId        = null;
        protected $userName     = null;
        protected $pass            = null;
        protected $userType     = null;
        protected $email        = null;
        protected $dateAdded    = null;
    
        
        public function setUserInSession($user){
            $_SESSION['user'] = serialize($user);    
        }

        
        public function getUserName(){
            return $this->userName;    
        }

        
        public function getuserType(){
            return $this->userType;    
        }

        
        
        public function setRoleClass($db){
            
            switch ($this->userType){
                
                case
'admin' :
                
                return $user = new isAdmin();
                
                break;
                
                case
'moderator' :
                
                return $user = new isModerator($db,$this->userId);
                
                break;
                
                case
'custom':
                
                return $user = new isCustomRole($db,$this->userId);
                
                break;
                
                case
'registred':    
                
                break;
            }
                
        }
    }


   /*    class userAuthentication
    *    
    */

    
    
    class userAuthentication{
        
        public static function createUserFromForm($db,$name,$pass){
            
            $smtp = $db->prepare('SELECT id, userName, pass, userType, email, dateAdded
                                  FROM users WHERE userName=:userName AND pass=:pass'
);
            
            $smtp->setFetchMode(PDO::FETCH_CLASS, 'User');
                                  
            $result = $smtp->execute(array(
                'userName'    =>    $name,
                'pass'        =>    $pass,
            ));

            
            if($result){
            
            $user = $smtp->fetch();
            
            return $user;    
                
            }
        }

        
        public static function createUserFromSession(){
            $user = $_SESSION['user'];
            return unserialize($user);
        }

        
        public static function createUserRoleFromSession(){
            $userRole = $_SESSION['userRole'];
            return unserialize($userRole);
        }
    }

?>


het gebruik:

de login pagina:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
<?php
session_start();

include 'userClass.php';

    $db = new PDO();
    
    $user = userAuthentication::createUserFromForm($db,'tim','test');
    $user->setUserInSession($user);
    
    
    
    $userRole = $user->setRoleClass($db);
    $userRole->setUserRoleInSession($userRole);
?>


een andere pagina:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<?php
session_start();

include 'userClass.php';
$user = userAuthentication::createUserFromSession();

$userRole = userAuthentication::createUserRoleFromSession();
echo $user->getuserType();

// een module bijvoorbeeld news
if($userRole->isGranted('news')){
    echo 'gebruiker is hier toegestaan';
        
}

else{
    echo 'gebruiker is hier niet toegestaan';
}


//een admin pagina,kan je een module voor aankamen kan ook zo
if($userRole->isGranted('admin')){
    echo 'gebruiker mag hier zijn';
}


//een pagina voor geregistreerde gebruikers

if($userRole->isGranted('registered')){
    
    //laat hier bijvoorbeeld een menu zien
}
?>


Ik ben erg benieuwd wat jij hier van vindt, ik zal dan voor het registreren een andere klasse aanmaken.
Ik kan hier zelf in elk geval alle kanten meer op, weet alleen niet zeker of het op sommige plaatsen netter kan.

Toevoeging op 18/12/2012 11:50:47:

Pdo werkt niet met serialize dus de functie setActiveModules moet je vanaf buiten aanroepen.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.