JavaScript altijd aan vanaf Mozilla Firefox 23

Toegevoegd door - Ariën -, 13 jaar geleden

JavaScript altijd aan vanaf Mozilla Firefox 23De bèta van de volgende Firefox-release met versienummer 23 zal JavaScript altijd aan hebben staan. Mozilla heeft de uitschakel-optie vanaf deze versie uit de browser verwijderd. Ook de kleine groep mensen die de knop uit hadden gezet zullen merken dat de blokkade-functionaliteit niet meer zal werken.

Firefox-ingenieur Gijs Kruitbosch stelt op een bugmelding van béta-testers dat er bewust voor gekozen is om de functie te schrappen. Een andere webdeveloper liet weten dat de functie nog wel beschikbaar zal blijven via de beschermde about:config configuratiepagina. Hierbij gaat de gebruiker wel akkoord met de zogenaamde 'garantievoorwaarden' gezien er via deze verborgen pagina ook een hoop schadelijke instellingen zijn te vinden die de stabiliteit van de browser kunnen aantasten.

Een reden voor de aanpassing kon Mozilla niet geven, maar het lijkt voor de hand te liggen dat JavaScript tegenwoordig een essentieel onderdeel is van de websites die worden bekeken, waarbij ze zonder JavaScript niet meer zullen werken.

Ook liet de ontwikkelaar weten dat in versie 24 de optie om JavaScript uit te schakelen weer terug komt, maar dan wel in de Developers Tools, gezien deze functie niet meer voor eindgebruikers bedoeld is.

Voor bestaande gebruikers zal de NoScript-addon gewoon blijven werken.

Gerelateerde nieuwsberichten

30/11/2023 Androidversie van Firefox krijgt beschikking voor meer extenties
13/09/2023 Lek aangetroffen in WebP-functionaliteit
28/04/2023 Firefox stopt met VPN-achtige dienst

 

Er zijn 12 reacties op 'Javascript altijd aan vanaf mozilla firefox 23'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
13 jaar geleden
 
Lijkt me een prima ontwikkeling.
Jordi Kroon
Jordi Kroon
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Waarom willen mensen tegenwoordig nog javascript uit hebben staan?
Wouter J
Wouter J
13 jaar geleden
 
Beetje misleidende titel. JavaScript staat altijd al aan en je hebt nog steeds de mogelijkheden het uit te zetten. Het enige wat gaat veranderen is dat de plek waar je het uit kan schakelen is veranderd van het tabblad 'beveiliging' in de instellingen naar de about:flags pagina.
Ozzie PHP
Ozzie PHP
13 jaar geleden
 
0 +1 -1 -1
Op zich heb je gelijk Wouter, maar het wordt voor de "leek" wel lastiger om het uit te schakelen. Ik vind dit wel prettig. Je kunt er dan van uitgaan dat iedereen javascript aan heeft staan en je hoeft geen extra controles in te bouwen. Die enkeling die het dan toch nog uitschakelt, is hoogstwaarschijnlijk zelf een IT'er of iemand die er veel vanaf weet. Hij/zij zal dan ook begrijpen dat als iets niet werkt, dat dit mogelijk aan het ontbreken van javascript ligt (eigen schuld, dikke bult).
- Raoul -
- Raoul -
13 jaar geleden
 
nee ozzie, je kan er niet van uit gaan dat iedereen JS aan heeft staan aangezien er ook nog mensen zijn die IE, Opera, Chrome, ... gebruiken ;)
Ozzie PHP
Ozzie PHP
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Pfff, dat snap ik Raoul. Het gaat om de tendens die wordt ingezet. Als 1 browser ermee begint is de kans groot dat andere browsers zullen volgen.
Wouter J
Wouter J
13 jaar geleden
 
Niet met zulke dingen, browser proberen zich hierin juist te onderscheiden. IE is een browser die zich altijd al onderscheid door het makkelijk te maken dit soort instellingen in te stellen, dat gaan ze echt niet veranderen.

Maar goed, zorgen maken om het uitzetten van JavaScript is een beetje een gewoonte van vroeger die nu echt niet meer geldt. Vroeger stond in IE js standaard uit, dan moest je je zorgen maken. Nu staat het standaard aan en de enige mensen die het zouden kunnen aanpassen zijn js programmeurs die toch al weten dat je het niet moet uit zetten.
Php knipper
php knipper
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
waarom zetten mensen het uit? wat is daar het voordeel van?
Ozzie PHP
Ozzie PHP
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@php knipper: wellicht vanwege de angst om een virus te krijgen via javascript?
Eddy E
Eddy E
13 jaar geleden
 
0 +1 -1 -1
Javascript zou niet nodig moeten zijn.
Jaren geleden werd het enkel gebruikt om de statusbalk te veranderen, popups te spugen en vervelende alert-dingen te doen.

Niets nuttigs.
Tegenwoordig is het wel eens handig.
Al vind ik dat AJAX-gedoe helemaal niet zo handig.
Wouter J
Wouter J
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
JavaScript is net zo nodig als PHP voor het maken van een website. Dat jij JavaScript daar niet voor gebruikt omdat je dat niet fijn vind werken is jouw keuze, maar dat betekend nog niet dat het onnodig is.
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
MayDay PHP
MayDay PHP
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
JavaScript is zeker nodig bij het bouwen van websites. Je kunt nog altijd zonder JavaScript werken, maar het is toch gemakkelijk dat je de pagina niet meer moet herladen voor een paginatie systeem of om een nieuw record toe te voegen of een snelle edit!

Soms is het wel gemakkelijk om het eens uit te zetten. Want er zijn altijd mensen die JavaScript blocken en dat geeft soms ongewenste dingen [die natuurlijk opgelost kunnen worden].

De gewone eindegebruiker zal hier waarschijnlijk niet eens iets van merken. Veel mensen die ik ken weten niet eens wat JavaScript is. Dus geen enkel probleem als je het mij vraag. Zolang er de optie nog is om het wel uit te zetten...

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.