3 dichtsbijzijnde postcodes ophalen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Furio Scripting

Furio Scripting

30/08/2015 14:17:11
Quote Anchor link
Beste forumleden,

Voor een offerte systeem wil ik de 3 dichts bijzijnde bedrijven ophalen die voldoen aan de aanvragers eisen en wensen. Dit gaat op basis van de postcode.

Dit is de code die ik tot nu toe heb:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php     $database = new database;
    $q = 'SELECT * FROM klanten';
    $result = $database->query($q);

    $afstand = array();
    while ($rows = mysqli_fetch_assoc($result))
    {

      
            // check postcode afstanden.
            
            $afstand[] =  verkrijgKmAfstandsTussenPostcodes($postcode,$woonplaats,$rows['postcode'],$rows['plaats']);
 
    }

      
       ksort( $afstand );
       array_slice( $afstand, 0, 3, true );
      
       foreach( array_slice( $afstand, 0, 3, true ) as $dichtsBijzijndeBedrijven)
       {

            echo $dichtsBijzijndeBedrijven;
       }
?>


Hij weergeeft nu de drie dichtsbijzijnde afstanden van alle bedrijven maar ik wil graag de 3 bedrijf ids hebben zodat ik daar verder mee kan werken, hoe krijg ik dus ipv de afstand de klant ids maar wel op basis van de dichtsbijzijnde postcodes.
Gewijzigd op 30/08/2015 15:52:08 door Furio Scripting
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 18:29:26
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

30/08/2015 15:41:37
Quote Anchor link
Geen idee.

Wat is de return waarde van verkrijgKmAfstandsTussenPostcodes()? De naam doet vermoeden dat dit enkel afstanden zijn.

Als je daar nou eens een paar van maakt? bedrijfs_id => afstand?
 
Furio Scripting

Furio Scripting

30/08/2015 15:51:22
Quote Anchor link
Thomas van den Heuvel op 30/08/2015 15:41:37:
Geen idee.

Wat is de return waarde van verkrijgKmAfstandsTussenPostcodes()? De naam doet vermoeden dat dit enkel afstanden zijn.

Als je daar nou eens een paar van maakt? bedrijfs_id => afstand?


Ik heb het werkend gekregen via:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php    asort($afstand , SORT_NUMERIC);
      
      
       foreach(array_slice($afstand, 0, 3, true) as $key => $value)
       {
?>
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

30/08/2015 15:59:15
Quote Anchor link
Dat is knap - hoe weet verkrijgKmAfstandsTussenPostcodes welk bedrijfs-id dit is als je enkel $rows['postcode'] en $rows['plaats'] meegeeft? Weet je zeker dat dat de juiste bedrijfs-ids zijn?

Voer je binnen die functie nog meer queries uit (van informatie die je in feite al hebt)? Lekker efficient dan :/.
Gewijzigd op 30/08/2015 16:02:58 door Thomas van den Heuvel
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

31/08/2015 21:11:25
Quote Anchor link
Je kan de afstand ook in SQL laten berekenen via een stored function
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
DELIMITER $$
CREATE FUNCTION GetDistance(orgLat DECIMAL(10,6),
                orgLong DECIMAL(10,6),
                destLat DECIMAL(10,6),
               destLong DECIMAL(10,6)) RETURNS int(5)
BEGIN
    DECLARE dist INT(11);
  SET dist := ROUND(6371 *
        acos(cos(radians(orgLat) ) *
        cos(radians(destLat)) *
        cos(radians(destLong) - radians(orgLong)) + sin(radians(orgLat))
        * sin(radians(destLat))));
    RETURN dist;
END$$
DELIMITER ;

Dit moet je eenmalig uitvoeren in je SQL tool.
Wil je dit via PMA doen kan dit (in de nieuwste versie) door de database te selecteren en dan tab routines,
je moet dan wel de eerste 4 regels en de laatste regel weg te halen en ook de $$ achter END.

Het gebruik:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
SELECT
    b.bedrijf,
    b.plaats,
    GetDistance(@orglat, @orglng, p.lat, p.lng) afstand
FROM
    bedrijven b
JOIN
    postcodes p
    ON p.postcode = b.postcode
CROSS JOIN
    (SELECT lat, lng INTO @orglat, @orglng FROM postcodes WHERE postcode = '1234AB')
ORDER BY afstand LIMIT 3
Gewijzigd op 31/08/2015 21:12:56 door Ger van Steenderen
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

01/09/2015 14:01:30
Quote Anchor link
Mogelijke optimalisatie:

Definieer eerst een vierkant met lengte 2xstraal en breedte 2xstraal en middelpunt orglat, orglng. Kijk eerst wat binnen dit vierkant valt alvorens bovenstaande (en nogal dure) operatie uit te voeren.

Naarmate je in een grotere set zoekt wordt het enkel gebruik maken van bovenstaande functie nogal duur, het is dan beter om eerst een voorselectie te maken met een berekening die een stuk simpeler (en goedkoper) is.
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

01/09/2015 21:17:40
Quote Anchor link
Ik ben heel benieuwd naar de geoptimaliseerde versie.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

01/09/2015 21:45:58
Quote Anchor link
Abstract:

WHERE <makkelijke berekening>
AND <moeilijke berekening>

Door "lazy evaluation" bekijk je dan een (veel) relevant(er)e subset doordat je het domein waarbinnen je zoekt veel strakker afbakent = minder calls naar GetDistance = snellere query.

Het idee lijkt mij zo duidelijk?
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

07/09/2015 20:24:16
Quote Anchor link
Het idee was me al duidelijk, ik was nieuwsgierig naar de uitvoering.
Er zijn mensen die dit via een subquery doen, en dat werkt (vaak) averechts.

Overigens is het belangrijker dat er een index op postcode in de postcode tabel staat.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.