Aftelrijmpje, wie blijft over?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

C#.NET Developer

Functieomschrijving Voor een software ontwikkelaar in de omgeving van Vught zijn we op zoek naar een gemotiveerde C# ontwikkelaar. Deel jij hun passie voor development en dan vooral in C#.NET? Dan kan dit wel eens jouw droombaan zijn! Jouw werkzaamheden zullen er ongeveer als volgt uit gaan zien Door de wensen van de klant goed te begrijpen ga jij aan de slag dit om te zetten naar passende oplossingen en werk je deze uit tot een sterk eindproduct. Je gaat je bezighouden met de ontwikkeling van webapplicaties en websites, dit doe je door middel van ASP.NET, MVC Frameworks en C#.

Bekijk vacature »

Back end developer PHP

Functie Met een complex en uitgebreid e-commerce platform, een eigen PIM-systeem en eigen scan applicatie – krijg jij dagelijks te zien hoe jouw werk gebruikt wordt door miljoenen gebruikers. En we staan qua development pas in de startblokken, aangezien er nog meerdere projecten op de plank liggen te wachten! Ons huidige development team bestaat uit 8 programmeurs. Er wordt dagelijks gereflecteerd op geschreven code, Scrum taken en kennisdelen onderling is een must. Onze voertaal binnen ons team is Engels, dit omdat wij twee internationale collega’s hebben. Ons huidige “IT Landschap” bestaat voornamelijk uit allerlei losse onderdelen die individueel, maar ook

Bekijk vacature »

APEX Ontwikkelaar in een team van Oracle Developer

Bedrijfsomschrijving Wij zijn op zoek naar een APEX Ontwikkelaar om onze opdrachtgever in Den Haag te versterken. In deze rol zul je verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en onderhouden van de front-end van onze applicaties met behulp van Oracle Application Express (APEX). Je werkt aan zowel inhouse als externe projecten. De sfeer binnen het Oracle team is gemoedelijk en men probeert elkaar te helpen én van elkaar te leren. Zo ontstaat er een prettige en plezierige werksfeer waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Er wordt gewerkt met de meest nieuwe technologieën waardoor je kennis up-to-date blijft. Het bedrijf

Bekijk vacature »

Full stack .NET developer Microsoft 365

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Robot Programmeur

Een verantwoordelijke baan met leuke uitdagingen. Heb jij ervaring met het programmeren van robots? Kan jij goed samenwerken met collega's die verschillende specialisaties hebben? Ben je oplossingsgericht, analytisch en flexibel? Ga dan aan de slag als Robot Programmeur bij Gibas in Nijkerk! Als Robot Programmeur kom je te werken bij Gibas. Dat betekent dat je gegarandeerd meewerkt aan unieke oplossingen in productieprocessen. Bij elk project moet er opnieuw geëngineerd en geprogrammeerd worden. Dat maakt jouw werk uitdagend! Voordat je robots gaat programmeren komt er het volgende bij kijken: De opdracht gaat van de afdeling Sales naar de afdeling Operations door

Bekijk vacature »

Front-end React developer

Functie Het frontend team bestaat momenteel uit 4 dedicated front-enders en is hard aan het groeien! Ook werken er diverse designers waar je veel mee schakelt. Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren, jij bent hierin de schakel tussen de eindgebruiker en de slimme backend. Je werkt in het frontend team samen met de backend teams en product owners om te zorgen dat onze applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Ze werken o.a. met: React, Atomic design, Styled components, JavaScript / TypeScript, NPM, Webpack Blade templates, HTML, SCSS, Git flow. Eisen • HBO

Bekijk vacature »

Front end developer React Sportgames

Functie Als Front end developer ga jij aan de slag bij een gave en bekende organisatie op het gebied van sportgames. Jij gaat aan de slag in een scrumteam met 6 developers die gepassioneerd en actief bezig zijn om spelers kwalitatieve en mooie spelervaringen aan te bieden. Als scrumteam werken ze in drie wekelijkse sprints en begin je iedere ochtend met een stand-up. Als Front end developer werk jij bij deze organisatie voornamelijk met Javascript, html, css en React. Er wordt veel gebruikt gemaakt ook van C#, Docker en Kubernetes. Het team hecht veel waarde aan het leveren van hoogwaardige

Bekijk vacature »

Full stack developer

Functie Binnen een ontzettend stimulerende werkomgeving kom jij te werken in een software team van 14 developers. Met ontzettend stimulerend bedoel ik een modern pand, wat voorzien is van alle nodige soft- en hardware, zodat jij jouw werk goed kan uitvoeren. Daarnaast zitten ze in een bos, waardoor je in een groene omgeving rustig kunt werken. Het team bestaat uit front end, back end en full stack developers. Jij krijgt dus de keuze hier waar jij jezelf het liefst op zou richten, maar de voorkeur gaat uit naar back end. Er wordt hier Scrum (agile) gewerkt in multidisciplinaire teams met

Bekijk vacature »

Medior/Senior Front-end Developers gezocht (Utrech

Functie Het team bestaat uit 10+ gespecialiseerde (veel senior) front-end ontwikkelaars en ontwerpers die werken aan projecten voor klanten van verschillende groottes (kan twee jaar bezig zijn met 1 klant). Je helpt klanten met ingewikkelde front-end vraagstukken, hierbij kun je denken aan: UX/UI design, CI/CD, architectuur en integratie met back-end systemen. De werkzaamheden verricht je op locatie bij de klant, dit is vaak in de Randstad. De organisatiestructuur is plat en er heerst een informele sfeer, zo kun je met vragen dus terecht bij de directie. Er wordt veel nadruk gelegd op het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling door middel van

Bekijk vacature »

Oracle APEX Ontwikkelaar (3.500-6.000 euro)

Bedrijfsomschrijving Ben jij een getalenteerde Oracle APEX ontwikkelaar met minimaal één jaar ervaring in het ontwikkelen van Oracle APEX-applicaties? Ben je gepassioneerd over het ontwikkelen van bedrijfskritische oplossingen en wil je werken bij een toonaangevend consultancybedrijf? Dan zijn wij op zoek naar jou! Deze organisatie beschikt over zowel inhouse als externe projecten, maar bovenal over een sterk team en netwerk van opdrachten waardoor jij jezelf verder kunt ontwikkelen. Het team bestaat uit een aantal junior en medior developers, maar vooral uit senioren. De business unit managers binnen het team zijn mensen die hun vak verstaan en zelf als Oracle APEX

Bekijk vacature »

Dynamics Ontwikkelaar

Dit ga je doen Ontwikkelen van Dynamics 365 voor de interne uitrol; Samen met de consultants sparren met klanten over de wensen en eisen; Ontwikkelen van Dynamics 365 voor verschillende grote klanten; Technische analyse en testen; Meedenken over het gebruik en de richting van Dynamics binnen de organisatie. Hier ga je werken Onze opdrachtgever, gevestigd in regio Eindhoven, levert een compleet dienstenpakket op het gebied van IT. Zij pakken verschillende (complexe) vraagstukken van grote organisaties op. De sfeer intern is gezellig en informeel. Men houdt van hard werken maar gezelligheid door middel van een borrel of gezamenlijke lunch komt er

Bekijk vacature »

PHP back-end developer gezocht!

Functie Werk je liever zonder druk en keiharde deadlines maar met de focus op kwaliteit? Dan kom je hier op de juiste plek terecht! In Het team bestaat momenteel uit 12 developers, hiernaast werken er collega’s van front-end, UX maar ook marketing/sales en support. In iedere sprint ontwikkel je samen functionaliteiten met als uitdaging om de klanten de beste gebruikerservaring te bieden. Ze bieden een werkplek waar je jezelf kunt blijven ontwikkelen, en mee te werken aan zowel bestaande als nieuwe mogelijkheden. Eisen • HBO werk- en denkniveau (ze kijken niet naar een papiertje) • Je denkt graag mee over

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Low Code Developer

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en ben jij HBO afgestudeerd in de richting van IT? Heb jij verstand van datamodellering, NO CODE Platformen en kun jij het aan om projecten te leiden? Voor een leuke opdrachtgever in omgeving Rotterdam zijn wij op zoek naar een No Code developer die zich bezig gaat houden met het optimaliseren van bedrijfsprocessen bij klanten in heel het land! Wat ga je hier zoal doen? Je gaat geen code kloppen maar bedenken hoe applicaties eruit moet komen te zien. Je gaat werken met een non code platform, je kunt denken aan

Bekijk vacature »

.Net Ontwikkelaar

Dit ga je doen Het ontwerpen en ontwikkelen van software voor klanten; Het bijdragen van kennis en ervaring; Het integreren van van de software en afstemmen met klanten; Het functioneel testen van de ontwikkelde software. Hier ga je werken Voor onze relatie zijn wij momenteel op zoek naar een .Net Developer die wilt werken aan software die draait op machines wereldwijd. De organisatie produceert software voor applicaties die gebruikt worden in verschillende branches. De software wordt geleverd aan fabrikanten van verschillende robotica en machines. Als .Net ontwikkelaar ben je intern onderdeel van het team wat de applicatie omgevingen ontwikkeld en

Bekijk vacature »
Obelix Idefix

Obelix Idefix

06/03/2021 17:07:23
Quote Anchor link
Voor een andere hobby heb ik een uitdaging gekregen.
Bijna iedereen kent die aftelrijmpjes wel.
Iene miene mutte is er 1 van.
Als je dat met 6 mensen doet, blijft uiteindelijk nummer 1 over.
Maar wie blijft er over als er veel meer mee doen? Stel 2.500.000 deelnemers.
Bij 100, 10.000 en 1.000.000 mensen blijven respectievelijk over: #10, #5898 en #154107.

Ik weet niet hoe dit eenvoudig op te lossen is met pen en papier.
Heb Excel geprobeerd, zonder succes.

Mijn idee was nu om het eens te proberen via php. Door een array te maken.
Met elke deelnemer een waarde tussen 1 en 18 (volgens mij het aantal woorden van iene miene mutte). En dan steeds die 18e te verwijderen.
Dat in een loop, zodat er uiteindelijk 1 over blijft.

Ben aan het stoeien geweest met unset, array_splice en array_value bezig geweest.

Iemand die mee kan/wil denken?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
$y    =    1;    
$array = array();
$array[] = 0;    //    startwaarde array = 0. Deze gevuld, zodat combinatie voor mij wat makkelijker leesbaar is
for ($x = 1; $x <= 180; $x++)    //    loop met klein aantal waarden om array te vullen
{
    $array[] = $y;
    $y++;
    if($y == 18)    //    het idee: het aftelrijmpje heeft 18 woorden. Door zo te nummeren, kan ik makkelijk verwijderen.
    {
        $y =1;
    }
}

//    print_r($array);

//    echo "<hr>";

for($n = 1 ; $n < 10 ; $n++)    //    een loop om daarbinnen elementen te verwijderen
{
    for($z = 17; $z < 180; $z=$z+18)    //    1e element is 17e om te verwijderen, daarna stteds de 18.
    {
        unset($array[$z]);    //    verwijder element
    }
//    print_r($array);
}
Gewijzigd op 06/03/2021 17:10:30 door Obelix Idefix
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 01:05:31
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

07/03/2021 10:31:24
Quote Anchor link
Even voor het ontbijt...

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
<?php

$aantalWinnaars
= 6;
$spelers = array();
$overslaan = 18;

// maak een lijst aan met spelers
for($i = 0 ; $i < 100 ; $i++) {
    $spelers[] = "Speler " . ($i + 1);
}


$winnaarKeys = ineMineMutte($spelers, $aantalWinnaars, $overslaan);

print_r($winnaarKeys);

foreach($winnaarKeys as $key) {
    echo $spelers[$key] . "<br>\n";
}

function
ineMineMutte($spelers, $aantalWinnaars, $overslaan)
{

    $i = 0;
    $winnaars = array();
    
    if($aantalWinnaars >= count($spelers)) {
        throw new Exception("Aantal winnaars moet kleiner zijn dan aantal spelers.");
    }

    if($overslaan < 0) {
        throw new Exception("Het aantal spelers dat overgeslagen moet worden moet een positief getal zijn.");
    }

    
    while(1) { // oneindige lus
        foreach($spelers as $key => $speler) { // loop door alle spelers
            if(!in_array($key, $winnaars)) { // speler kan slechts één keer winnen
                if($i == $overslaan) { // de 18e speler zeg maar
                    $winnaars[] = $key; // voeg toe aan winnaars
                    $i = 0; // opnieuw tellen naar 18
                    if(count($winnaars) == $aantalWinnaars) { // indien we voldoende winnaars hebben
                        return $winnaars;
                    }
                }
else {
                    $i++;
                }
            }
        }
    }
}

?>
Gewijzigd op 07/03/2021 10:42:11 door Frank Nietbelangrijk
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

07/03/2021 17:40:08
Quote Anchor link
Het duurde even voordat ik doorhad wat je precies bedoelde:
- Nummer 18 moet er uit (bij 6 spelers dus uiteindelijk, in het 3e rondje, speler 6).
- Daarna ga je met degene daarnaast weer verder, en dan weer de 18e (speler 3), enz.
- Dan heb je nog speler 1,2,4,5 over; valt speler 2 er dus uit.
- Dan 5, dan 4, en houd je dus speler 1 over.

Fijn, een potje golf op zondag:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
<?php

/**
 * Array met spelers elimineren, net zolang tot er 1 over is.
 * $players  Array met spelersnamen.
 * $target  Degene die er uit moet (computers tellen vanaf 0, dus dit is het "aantal
 *   woorden" - 1).
 */

function ienemienemutte($players,$target){
  $index = 0;
  while(($count = count($players)) > 1){ //pas stoppen als er nog maar 1 speler is
    $players = array_values($players); //numerieke, opvolgende key
    unset($players[$index = ($index + $target) % $count]); //target verwijderen (via
      //de modulus (%) wordt rekening gehouden de kans dat we "rond" zijn = opnieuw
      //vooraan beginnen)

  }
  return array_pop($players); //enige overgebleven speler = winnaar
}
/**
 * Array met spelersnamen (base-1) maken.
 * $count  Aantal spelers.
 */

function players($count){
  $players = [];
  for($i = 1; $i <= $count; $i++) $players[] = "speler $i";
  return $players;
}


print(ienemienemutte(players(6),17)."<br>\n"); //speler 1
print(ienemienemutte(players(100),17)."<br>\n"); //speler 10
print(ienemienemutte(players(10000),17)."<br>\n"); //speler 5898
//print(ienemienemutte(players(1000000),17)."<br>\n");


?>

Die laatste heb ik in commentaar gezet, omdat dat bij mij enorm lang duurde. De eerste 3 klopten wel met je opgave, dus ik ga er vanuit die laatste ook (en uiteindelijk voor 2.5M dus ook - als je maar voldoende geduld / CPU power hebt).

De volgende uitdaging is dus om het proces zo te optimaliseren dat dit antwoord ook binnen redelijke tijd wordt verkregen.

-----

De meeste tijd bleek in de herindexering van $players te zitten (dmv array_values() - vooral bij grotere arrays). Die moet er dus uit. Dat heb ik gedaan door een speler niet echt te verwijderen, maar alleen zijn naam. Pas als de hele kring een keer aan de beurt is geweest wordt de lijst met spelers in 1x opgeschoond (mbv array_filter()). Bij de "grotere kringen" scheelt dat dus enorm vaak tussentijds opschonen. Ondanks dat je nu dus steeds "alle stoelen moet nalopen" (ook de reeds lege), en niet zoals in bovenstaande versie direct naar het volgende "slachtoffer" kunt "springen", is dit toch vele malen sneller/efficiënter.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php

function ienemienemutte($players,$target){
  $index = 0; //begin in eerste instantie bij de 1e speler in de kring; in de volgende
    //ronde van de while-lus hieronder gaan we verder met de index van de ronde ervoor

  while(count($players = array_filter($players)) > 1) //"verwijderde" spelers echt
    //verwijderen

    foreach($players as $key => $player) //kring langslopen (begin bij huidige index)
      if($player && ($index++ == $target)) //"verwijderde" spelers overslaan; de 2e
        //voorwaarde wordt dus alleen "uitgevoerd" (= index opgehoogd) als de speler
        //nog in het spel is

        $players[$key] = $index = 0; //speler "verwijderen", teller resetten
  return array_pop($players);
}


?>
Gewijzigd op 07/03/2021 23:20:24 door Rob Doemaarwat
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

09/03/2021 10:25:51
Quote Anchor link
Beide heren: bedankt!!
Ik ga beide z.s.m. testen/vergelijken (en bestuderen).
Ik begrijp nu waarom ik er zelf niet uit ben gekomen ;-)
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

10/03/2021 13:07:01
Quote Anchor link
@Frank: Ik heb het script getest en proberen te doorgronden.
Het script levert me niet de verwachte antwoorden op. Bij 6 deelnemers zou nummer 1 de overblijven/winnen.
Bij 100, 10.000 en 1.000.000 mensen blijven respectievelijk over: #10, #5898 en #154107.

Het script van @Rob doet dat wel. Dank daarvoor.
Is er nog een mogelijkheid om het aantal spelers "onbeperkt" groot te maken?
Heb het aantal als test eens flink verhoogd, maar liep aan tegen Fatal error: Allowed memory size
Heb dat proberen op te lossen met
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
ini_set('memory_limit', '2048M'); // or you could use 1G

het geheugen op te hogen. Tot 1G. De melding blijft komen bij een heel groot aantal deelnemers.
Is daar nog een oplossing voor?
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

10/03/2021 13:44:08
Quote Anchor link
Met mijn "versie 2" heb je volgens mij geheugen nodig voor 2x de lijst met deelnemers (tijdens array_filter() wordt er een (bijna) kopie van de originele lijst gemaakt). Als je de "namen" dus een beetje kort houdt kun je zelf uitrekenen hoe ver je met een bepaalde hoeveelheid RAM komt. Zelf kwam ik (met de "speler xxx" namen) met 1M spelers op peak memory 131Mb, en met 10M spelers op 1.5G (meer deelnemers = langere namen = waarschijnlijk wel de reden dat het niet helemaal lineair schaalt).

Mocht je boven je RAM limiet uit willen dan kun je de hele array op schijf opslaan (en dus steeds door de file heen akkeren), maar dan zal het allemaal wel heel traag worden. Of er even een avondje wiskunde aan wijden, waardoor je niet alles "na hoeft te spelen", maar _uitrekent_ wie er wint (?).
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

10/03/2021 14:17:46
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 10/03/2021 13:44:08:
Mocht je boven je RAM limiet uit willen dan kun je de hele array op schijf opslaan (en dus steeds door de file heen akkeren), maar dan zal het allemaal wel heel traag worden.

Geen idee hoe dat te doen.

Rob Doemaarwat op 10/03/2021 13:44:08:
Of er even een avondje wiskunde aan wijden, waardoor je niet alles "na hoeft te spelen", maar _uitrekent_ wie er wint (?).

Mijn wiskundekennis is nog minder dan die van PHP....
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

10/03/2021 14:58:15
Quote Anchor link
Obelix Idefix op 10/03/2021 14:17:46:
Geen idee hoe dat te doen.

Bijvoorbeeld voor elke "speler" een regel in een (tekst-) bestand plaatsen, dus
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
speler 1
speler 2
enz

Ipv door een array te lopen ga je dan
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php

$f
= fopen('players.txt','r');
while(!feof($f)){
  $player = fgets($f);
  //je hebt nu dus steeds maar 1 speler "in het geheugen"
  //in plaats van "allemaal"

}
fclose($f);

?>

Als je je "array" wilt aanpassen schrijf je de aanpassingen naar een nieuw bestand, enz.

Nu is je limiet opeens de grote van je schijf (ik vermoed dat er eerder een beperking op je geduld zit).
Gewijzigd op 10/03/2021 15:03:05 door Rob Doemaarwat
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.