AJAX en de browser back(vorige) button

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

03/06/2013 22:52:52
Quote Anchor link
Ik voeg met jquery.post artikelen toe aan een winkelwagentje
In de header worden dan de gegevens van het winkelwagentje geupdate (x artikelen voor x,xx euro).
Als nu vanuit de pagina op de vorige knop in de browser geklikt wordt, dan komen de gegevens van het winkelwagentje terug in de 'oude' staat te staan.
Ik kan dit eventueel met een cookie oplossen, maar ik vraag me af of er een andere (handigere) manier is.
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 13:18:46
 
Kris Peeters

Kris Peeters

04/06/2013 10:32:01
Quote Anchor link
Dat verwondert me een beetje.
Wordt er in dat systeem iets veranderd aan de url, rechts van de # ? Anders zou ik dat niet verwachten.
Gebeurt dit trouwens in alle browsers?
Gewijzigd op 04/06/2013 10:35:48 door Kris Peeters
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

04/06/2013 11:04:39
Quote Anchor link
Nee, ik gebruik niet eens anchors.
Het gebeurt in IE 10 en Safari, voor de rest heb ik nog niet getest
 
Kris Peeters

Kris Peeters

04/06/2013 11:46:28
Quote Anchor link
Ik heb die browsers hier niet geïnstalleerd.
Zie toch eens met Chrome en FF.

Voor zover ik weet, zorgt een Ajax post niet voor een extra toestand van de back knop.
Uiteraard kunnen browers (die ik niet gebruik) dit wel inbouwen, maar geen idee waarom iemand dat een goed idee zou vinden.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

04/06/2013 11:59:10
Quote Anchor link
Het is waarschijnlijk goed op te lossen door niet slechts een POST-update van het winkelwagentje via Ajax te laten lopen, maar ook de begintoestand. Met andere woorden: elke pageview bevat een Ajax-view van het winkelwagentje.

Ik heb het zelf niet uitgebreid getest, maar daarnaast schijnt een GET bij Ajax tot minder complicaties te leiden dan een POST.

Derde oplossing is alle caching- en expiratieheaders in de Ajax-respons goed zetten, bijvoorbeeld met:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
header('Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate');
header('Cache-Control: post-check=0, pre-check=0', false);
header('Pragma: no-cache');
header('Last-Modified: ' . gmdate('D, d M Y H:i:s') . ' GMT');
?>
 
- Roland -

- Roland -

04/06/2013 12:00:04
Quote Anchor link
back geeft dat niet gewoon de oude pagina (uit de cache vd browser) !?

Als je daarna F5 doet? Heb je dan weer de nieuwe waardes ?

(ajax heeft er, denk ik, niets mee te maken)
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

05/06/2013 09:22:30
Quote Anchor link
Nee, Ajax heeft er inderdaad niet zoveel mee van doen.

Alle content die dynamisch aangepast is, komt te vervallen en wordt teruggezet in de originele staat (dus inderdaad uit de browser cache), als de back of next geklikt wordt.

Dit schijnt bij alle browsers zo te zijn, en is naar mijn (bescheiden) mening een pure inconsequentie:
wel ajax en js ondersteunen maar dan zulke rare fratsen uithalen.

Het vreemde is dat wel bijgehouden wordt wat je in een formulier hebt ingevuld (terwijl dat nou juist niet zo moeten) en de scroll positie van de pagina.
 
Kris Peeters

Kris Peeters

05/06/2013 10:07:56
Quote Anchor link
Ik snap niet meer wat de status is van dit probleem.

De back-knop stuurt je naar de vorige url. Bij een Ajax post verandert de url niet; wordt er dus geen extra toestand toegevoegd aan de de history.
Dus, als je op de back knop drukt, kom je op een andere pagina, en is alles van javascript weg.

-----
Laat me even verduidelijken wat ik bedoelde met die #, mijn eerste post.
Hier een voorbeeld

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
<html>
  <head>
  </head>
  <body>
    <ul id="navBar">
        <li><a href="#index">Home</a></li>
        <li><a href="#about">About us</a></li>
        <li><a href="#contact">Contact</a></li>
    </ul>
    <div id="content"></div>
    <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.1/jquery.min.js"></script>
    <script src="https://raw.github.com/cowboy/jquery-hashchange/v1.3/jquery.ba-hashchange.js"></script>
    <script>
      function loadPage(page) {
        var file = 'content/' + page + '.php';
        $('#content').load(file);
      }
      function hashChanged() {
        var hash = location.hash;
        if (hash != '') {
          loadPage(hash.substr(1));
        }
        else {
          loadPage('index');
        }
      }
      $(document).ready(function() {
        // initial
        hashChanged();
        $(window).hashchange(function() {
          hashChanged();
        });
      });
    </script>
  </body>
</html>


Hier heb ik dus een systeem ineen gestoken waarbij alles gepaard gaat met een verandering van de url.
Zo kan je de toestand bijhouden; kan je de url bookmarken, doorsturen via mail/chat/...
Hier kan je dus ook de back knop gebruiken.

Kan je hier iets van inspiratie in vinden?
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

05/06/2013 10:28:11
Quote Anchor link
De status van het probleem is, dat door een onvolkomenheid in de browsers, dit soort oplossingen bedacht moeten worden.
Neemt niet weg dat ik jouw inspanning niet waardeer ;-)

Edit:

Euh .... een dubbele ontkenning is een bevestiging, ik wilde dus zeggen dat ik je inspanning wel waardeer.
Gewijzigd op 05/06/2013 15:25:13 door Ger van Steenderen
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.