ASC vraagje

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Arend b

arend b

06/08/2008 00:01:00
Quote Anchor link
hallo coders,

ik heb een vraagje over ASC. Ik lees op het moment de laatste 10 records uit mijn database werkt allemaal goed. hij geeft het zo weer
12/04
13/04
13/04

Alleen wil ik dat die juist 13/04 als eerste geeft. hoe krijg ik dit voor elkaar?
dit is de query die ik nu gebruik

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT postid,text,DATE_FORMAT(date, '%d-%m') AS datum FROM comment ORDER BY datum ASC LIMIT 10
 
PHP hulp

PHP hulp

17/05/2024 04:31:02
 
- SanThe -

- SanThe -

06/08/2008 00:15:00
Quote Anchor link
DESC
 
Arend b

arend b

06/08/2008 00:36:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT postid,text,DATE_FORMAT(datum, '%d-%m') AS datum FROM comment ORDER BY datum DESC LIMIT 10


Dit geeft terug

31-07
07-05
06-08

met

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT postid,text,DATE_FORMAT(datum, '%d-%m') AS datum FROM comment ORDER BY datum ASC LIMIT 10


krijg ik dit terug:
02-08
05-08
06-08
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door arend b
 
- SanThe -

- SanThe -

06/08/2008 00:55:00
Quote Anchor link
Gebruik achter AS niet de originele naam, maar geef het een nieuwe naam.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door - SanThe -
 
Arend b

arend b

06/08/2008 00:58:00
Quote Anchor link
wederom bedankt voor je snelle reactie maar het effect blijft hetzelfde:(

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT postid,text,DATE_FORMAT(datum, '%d-%m') AS datums FROM comment ORDER BY datums ASC LIMIT 10
 
- SanThe -

- SanThe -

06/08/2008 01:00:00
Quote Anchor link
SELECT postid,text,DATE_FORMAT(datum, '%d-%m') AS datums FROM comment ORDER BY datum ASC LIMIT 10
 
Arend b

arend b

06/08/2008 01:07:00
Quote Anchor link
SELECT postid,text,DATE_FORMAT(datum, '%d-%m') AS datums FROM comment ORDER BY datum ASC LIMIT 10

07-05
31-07
05-08
 
- SanThe -

- SanThe -

06/08/2008 01:13:00
Quote Anchor link
En met DESC de andere kant op.
 
Arend b

arend b

06/08/2008 01:19:00
Quote Anchor link
ja maar de bedoeling is

02-08
05-08
06-08

maar dan moet hij ze op deze manier geven:

06-08
05-08
02-08
 
Pieter Jansen

Pieter Jansen

06/08/2008 01:45:00
Quote Anchor link
dan wordt je query

SELECT postid,text,DATE_FORMAT(datum, '%d-%m') AS datums FROM comment ORDER BY datum DESC LIMIT 10

hierdoor komen de nieuwste items bovenaan. Want je gaat van recent naar oud oftewel DESCENDING..

edit: je query berekent overigens ook alleen de dagen en maanden en NIET de jaartallen. Dus als je het ook op jaartallen wil hebben gesorteerd moet je bij (datum, '%d-%m-%y') plaatsen. Op deze manier sorteert ie als het goed is, zoals je wil
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Pieter Jansen
 
Frank -

Frank -

06/08/2008 08:52:00
Quote Anchor link
Merijn schreef op 06.08.2008 01:45:
edit: je query berekent overigens ook alleen de dagen en maanden en NIET de jaartallen. Dus als je het ook op jaartallen wil hebben gesorteerd moet je bij (datum, '%d-%m-%y') plaatsen. Op deze manier sorteert ie als het goed is, zoals je wil
Nee, dat is niet waar, je sorteert op de originele datum en niet op de string die je met de functie DATE_FORMAT() hebt aangemaakt. Het maakt dus niet uit wat er in deze string staat (let op: string en géén datum!), er wordt gesorteerd op een datum. En een datum heeft ook een jaartal, genoemd probleem bestaat dus niet.

Dit is precies de reden waarom een alias een andere naam dan het origineel moet hebben. Kun je de alias opvragen en het origineel gewoon weer gebruiken voor andere doeleinden in de query, bv. sorteren.
 
Arend b

arend b

06/08/2008 11:49:00
Quote Anchor link
Bedank allemaal!

SELECT postid,text,DATE_FORMAT(datum, '%d-%m') AS datums FROM comment ORDER BY datum DESC LIMIT 10

deze werkt
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.