Begin Eind datum lijst met data

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Matthijs Vos

Matthijs Vos

01/12/2014 15:49:04
Quote Anchor link
Hallo Allemaal

Ik heb in een mysql table met daarin data.
Nu wil ik van een serie data de begin en eind datum hebben.

Het lukt me al redelijk met de volgende query:
Quote:
<
SELECT t1.date as start_date, '' as end_date
FROM test as t1
WHERE t1.date NOT IN(
SELECT DATE_ADD(t2.date, INTERVAL 1 DAY)
FROM test as t2
)

UNION

SELECT '' as start_date, t3.date as end_date
FROM test as t3
WHERE t3.date NOT IN(
SELECT DATE_SUB(t4.date, INTERVAL 1 DAY)
FROM test as t4
)


Echter komt bij dit resultaat nu de begin en eind datum op een verschillende row te staan wat natuurlijk niet praktisch is.

Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 15:19:32
 
Jan de Laet

Jan de Laet

01/12/2014 17:54:02
Quote Anchor link
Als je op zoek bent naar de eerste en laatste datum kan dat toch met
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
SELECT
 MIN(date) AS start_date,
 MAX(date) AS end_date
FROM test
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

01/12/2014 18:52:10
Quote Anchor link
Mathijs geef eens aan welke gegevens je opslaat, en wat ja als resultaat zou willen hebben.
 
Matthijs Vos

Matthijs Vos

02/12/2014 09:07:21
Quote Anchor link
Ik heb een lijst met data in mijn database. Voorbeeld:
2014-12-01
2014-12-02
2014-12-02
2014-12-03
2014-12-10
2014-12-11

Nu wil ik van de opvolgende data het begin en het einde weten. Het is zoals in het voorbeeld te zien is ook mogelijk dat een datum meerdere keren voorkomt, maar dat moet niet uitmaken. In het voorbeeld wil ik dan als resultaat:
start_datum | eind_datum
2014-12-01 | 2014-12-03
2014-12-10 | 2014-12-11
Gewijzigd op 02/12/2014 09:08:36 door Matthijs Vos
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

02/12/2014 10:54:47
Quote Anchor link
Een truukje met uservars:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT MIN(adate), MIN(adate) INTO @checkdate, @pointer FROM date_test;


Dan daaroverheen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
SELECT
    start_date,
    MAX(edate) end_date
FROM
    (SELECT
    
    @pointer:= CASE WHEN adate - INTERVAL 1 DAY > @checkdate THEN adate ELSE @pointer END start_date,
        @checkdate := adate edate
  
    FROM
    date_test ORDER BY adate) d
GROUP BY start_date
 
Matthijs Vos

Matthijs Vos

28/12/2014 11:03:34
Quote Anchor link
Bedankt voor je reactie. Ik ben er net weer even mee bezig geweest en het werkt inderdaad. Wat echter het geval is is dat er meerdere gebruikers zijn. Dit conflicteert met elkaar bij deze oplossing. Voorbeeldje:

gebruiker | datum |
-------------------
1 | 2014-12-20
1 | 2014-12-20
1 | 2014-12-21
2 | 2014-12-21
2 | 2014-12-22

Nu krijg ik als result start_date 2014-12-20 en als end_date 2014-12-22. Terwijl ik graag 2 results wil, 1 voor user 1 en eentje voor user 2. Hoe kan ik dit oplossen?
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

28/12/2014 18:53:38
Quote Anchor link
Met een uservar kan je de waarde van een veld uit de vorige rij bij houden.
We gaan de subquery uitbreiden met een controle op de user_id
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
SELECT
    user_id,
    start_date,
    MAX(end_date) end_date
FROM
    (SELECT
        @pointer:= CASE
            WHEN user_id <> @user THEN adate
            ELSE
                CASE
                    WHEN adate - INTERVAL 1 DAY > @checkdate THEN adate
                    ELSE @pointer
                END
            END start_date,
        @checkdate := adate end_date,
        @user := user_id user_id
    FROM
        date_test
    CROSS JOIN (SELECT @user := 0) x
    ORDER BY user_id, adate
    ) d
GROUP BY user_id, start_date


Toevoeging op 28/12/2014 20:45:10:

Ik had lokaal al een testje gedaan, voor een werkend voorbeeld zie SQLFiddle
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.