classes organiseren

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Fullstack developer - medior

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en zou jij graag bij een platte maar informele organisatie willen werken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Ridderkerk zijn wij op zoek naar versterking voor op de afdeling Software Development! Als Fullstack developer wordt je bij dit bedrijf onderdeel van de volledige ontwikkeling van requirement tot oplevering! Werkzaamheden Jouw focus ligt op de front end en alles wat daarbij komt kijken. Je gaat ontwerpen, ontwikkelen, testen en valideren. Je zult voornamelijk werken met React.js en Typescript. Maar ook Javascript, HTML en CSS komen aanbod. Daarnaast zal je ook regelmatig met

Bekijk vacature »

Front-end developer (Vue.js) gezocht!

Functie Als Front-end developer is het jouw doel om efficiënte en effectieve frontend code te ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden die goed aansluit bij de functionele behoefte vanuit de klant. Je zorgt voor optimale SEO-resultaten, sitespeed en frontend security. You build it, you run it, you own it! Je maakt deel uit van een DevOps Scrum team en werkt samen met back-end developers, test-engineers, interaction designers en een projectmanager. Er zijn verschillende groepen Scrum teams. Een roadmap team is jouw ‘’thuisbasis’’, daar wordt gewerkt aan doorontwikkeling van bestaande omgevingen voor een aantal klanten. Hiernaast zijn er projectteams waar nieuwe omgevingen worden

Bekijk vacature »

PHP Developer (junior functie)

Functie omschrijving Ben jij een starter en wil je werken bij een jong en leuk bedrijf? Lees dan verder! Wij zijn op zoek naar een PHP Developer binnen een junior functie. Binnen dit bedrijf gaat het om persoonlijke aandacht en ontwikkeling! Je komt te werken voor een leuk communicatiebureau die alles op het gebied van online en offline communicatie doet. Dit doen zij voor verschillende branches, waardoor je aan diverse soorten projecten mag werken, dit maakt deze baan erg leuk! Daarbij werk je aan een door hun zelf ontwikkeld framework welke goed leesbaar is. Je maakt voor bedrijven op maat

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving .NET developer met ervaring gezocht! Voor een softwarebedrijf in de regio Veenendaal zijn wij op zoek naar een .NET developer met een aantal jaar ervaring. Jij bent zowel zelfstandig als in teamverband verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verbeteren van bestaande producten. Verder ben je bezig met nieuwbouw van websites, webapplicaties en mobiele applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Je werkt hierbij nauw samen met andere developer, productmanagers en productspecialisten om zo mooie producten te creëren. Bedrijfsprofiel De organisatie waar je voor gaat werken is een snelgroeiende softwareleverancier en allround dienstverlener. Deze organisatie heeft zowel klanten die

Bekijk vacature »

Software Developer C# .NET

Functie omschrijving Zoek jij een nieuwe uitdaging binnen development waar je komt te werken binnen een flexibel, jong en ondernemend bedrijf? Wij zijn voor deze functie op zoek naar een C# .NET Developer die enthousiast wordt van het aansluiten en begeleiden van (complexe) nieuwe klanten. Verder begeleid je complexe projecten, ben jij iemand die altijd kansen ziet? Dan zoeken wij jou! Verder ga jij je bezighouden met: Het verbeteren van functionaliteiten binnen het dataplatform; Meedenken in oplossingsrichtingen; Werken aan de architectuur; Ontwikkelen van nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel Waar ga je werken? De organisatie waar je voor gaat werken heeft een onafhankelijk

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Mendix Consultant / Developer

Dit ga je doen Het in kaart brengen en analyseren van de functionele wensen van de klant rondom Mendix applicaties; Het fungeren als sparringpartner voor de (interne) klanten; Het opstellen van requirements en het vertalen hiervan naar technische mogelijkheden; Het opstellen van user stories; Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Het testen van op te leveren software en het zorg dragen voor de implementatie; Trainen van gebruikers in het gebruik van de applicatie; Werken in een Agile omgeving. Hier ga je werken De organisatie begeeft zich in de retail branche en focust zich

Bekijk vacature »

BizTalk/ Azure Developer

Dit ga je doen •Understanding the scope of required functionality, translate them within context of way of working of the team into developed solutions, whilst safeguarding documentation; •Planning based on assigned sprint tasks; •Acting as an expert in estimation techniques and planning; •Understanding your role in the agile process and act in this way; •Facilitating internal communication and effective collaboration; •Working closely with scrum master to handle backlogs and new requests; •Providing information to the third parties about activities and needs for compliance. Hier ga je werken Our client is a leading organization focusing on animal nutrition, offering solutions that

Bekijk vacature »

Backend developer

Functie omschrijving Ben jij graag bezig met de back-end van applicaties? Zou je dit graag willen doen voor een kleine werkgever waar ook tijd is voor een drankje op zijn tijd? Je taken hierbij zullen bestaan uit: Gebruik maken van de volgende technieken: .NET (core), C#, SQL, XML, MVC, JSON, REST & SOAP API. Gebruik maken van de volgende tools: Visual Studio, GIT, Jira, Jenkins. Bovengenoemde technieken en tools ga je gebruiken om: Nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Wijzigingsverzoeken van klanten uitvoeren. Verzorgen van koppelingen tussen data. Bedrijfsprofiel Jouw nieuwe werkgever bevindt zich in regio Raamdonksveer en bieden oplossingen op gebied

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie As a .NET developer you work together in a multidisciplinary development team with 1-2 Senior .NET developers, two front-end developers, Data Scientists and one UX designer. As a team you work on developing a Cloud based application and making this application more stable. Unit testing will also become very important in your new position. Together with the Senior .NET developer you will be responsible for developing the API. You work with a lot of data and occasionally there will also be data issues and some queries will have to be run. This means that you will work a lot

Bekijk vacature »

Java Programmeur

Functie Heb jij altijd al samen willen werken met ervaren java ontwikkelaars dan hebben wij hier de ultieme kans voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving van Naaldwijk zijn wij op zoek naar uitbreiding van het vaste ontwikkel team. Je zult je hier voornamelijk bezig gaan houden met; Wijzigingsverzoeken van klanten uitvoeren, hier wordt je diep in betrokken; Samen met consultants sluit je aan bij gesprekken met klanten, voor alle projecten; Je schakelt veel met consultants, wat is de behoefte van de klant? Hoe kan je hierop integreren?; Het framework moet naar de Cloud gebracht worden, je wordt betrokken bij

Bekijk vacature »

Senior .NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

Software Programmeur PHP - JAVA

Functie Voor een opdrachtgever in omgeving Zoetermeer zijn wij op zoek naar een ontwikkelaar ter versterking van het huidige developers team. Heb jij altijd al willen werken voor een bedrijf, dat veilige netwerkverbindingen levert, door middel van veilige oplossingen, die door middel van de nieuwste technologieën ontwikkelt zijn? Stop dan nu met zoeken! Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen C / C++ / PHP. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een projecten

Bekijk vacature »

C# Developer Research and Development - Delft

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Delft Vacature ID: 6307 Introductie C# Developer Research and Development - Delft - Onze klant is één van de meest innovatieve bedrijven in de region van Delft. Op dit moment zijn ze voor het innovatie centrum. In het innovatie centrum wordt gewerkt aan de nieuwste technieken voor navigatie software. R&D / C# / Pattern Recognition / Algorithms / 3d Data / DotNET Functieomschrijving Als C# Developer kom je te werken in een innovatief scrumteam. We ontwikkelen en door ontwikkelen de nieuwste technieken op het gebied van navigatie software. Deze software wordt onder andere

Bekijk vacature »

Java Developer

Java/Kotlin Developer Ben jij een ervaren Java/Kotlin developer met een passie voor het automatiseren van bedrijfsprocessen? Wil je graag deelnemen aan uitdagende projecten bij aansprekende klanten? En ben je op zoek naar een professioneel, ambitieus en dynamisch bedrijf om je carrière verder te ontwikkelen? Kom dan ons team bij Ritense in Amsterdam versterken! Zo ziet de functie eruit: Als Java/Kotlin developer bij Ritense ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van applicaties die bedrijfsprocessen automatiseren, zodat onze klanten slimmer, efficiënter en klantgerichter kunnen werken. Als developer ben je in de lead en zorg je voor de correcte oplevering van

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Ozzie PHP

Ozzie PHP

06/10/2013 18:03:53
Quote Anchor link
Ola peepz,

Ik ben benieuwd hoe "ver" jullie gaan met het organiseren van jullie eigen classes. Ik probeer het duidelijk te maken met een voorbeeld. Stel, ik heb een kernel class, een session class en en product class. Als ik deze classes zou organiseren, dan zou ik zoiets doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
library/
        core/
             kernel.php
             storage/
                     session.php
        shop/
             product
                    /product.php

En als je dit (een heel klein beetje) zou uitbreiden, krijg je bijvoorbeeld zoiets:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
library/
        core/
             kernel.php
             storage/
                     cookie.php
                     session.php
        shop/
             product/
                     categories.php
                     overview.php
                     product.php  

Zoals je ziet zijn er in dit voorbeeld 2 hoofdgroepen, namelijk "core" en "shop". In de praktijk zijn het er natuurlijk veel meer, maar het gaat even om de gedachte. Ik vraag me af of jullie dit ook doen. En met "dit" bedoel ik dat je overkoepelende secties maakt, waarin classes staan die bij elkaar horen. In dit geval dus de "core" section en de "shop" section. Is dit wel of niet een goede gewoonte? Je zou ook de overkoepelende secties kunnen weglaten, en dan krijg je dit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
library/
        
        kernel.php
        storage/
                cookie.php
                session.php
        product/
                categories.php
                overview.php
                product.php            

Ik ben benieuwd wat jullie voorkeur heeft. Wel of geen overkoepelende secties gebruiken?
Gewijzigd op 06/10/2013 18:04:44 door Ozzie PHP
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 17:27:32
 

06/10/2013 18:15:58
Quote Anchor link
Ik gebruik ze wel, maar heb alleen een elke site met een leden en boek toevoegen systeem. Ik doe het zo:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
library/
        login_succes/ (Members gedeelte)
                    boek_toevoegen.php
                    account_wijzigen.php
        admin/
              leden_beheer.php
              boeken_overzicht.php
 
Wouter J

Wouter J

06/10/2013 18:37:34
Quote Anchor link
Natuurlijk is het een goede gewoonte. Je hebt framework code, wat jij 'core' noemt, en project specifieke code, wat jij 'shop' noemt. Deze moet je van elkaar scheiden. Sterker nog, de project code hoort helemaal niet in de library directory!

Verder zou ik product enzo in een Entity namespace plaatsen. En het is altijd verstandig als je een vendor naam toevoegt als eerste namespace, bijv. Ozzie.

Offtopic:
Frank, dat heeft volgens mij niks met klassen te maken
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

06/10/2013 19:51:55
Quote Anchor link
Wouter, thanks. Ik snap wat jij bedoelt met "project code". Maar ik wil op mijn server bijv. meerdere shops kunnen draaien. Dan lijkt me het me handig om algemene classes in de library te stoppen, zodat ik die voor ieder project kan gebruiken. Ik zie het dus niet als project code, maar gewoon als 1 grote bibliotheek waar ik iets uit kan halen voor ieder project.

"Verder zou ik product enzo in een Entity namespace plaatsen."

Wat bedoel je daarmee? Wat is een Entity namespace?

"En het is altijd verstandig als je een vendor naam toevoegt als eerste namespace, bijv. Ozzie."

Die voeg ik in de classes wel toe, maar jij bedoelt dat ik die in de library ook zou moeten opnemen? Zo bedoel je "/library/Ozzie/Core/Storage/Session.php"?
 
Wouter J

Wouter J

06/10/2013 20:17:32
Quote Anchor link
Quote:
Wat bedoel je daarmee? Wat is een Entity namespace?

Gewoon een namespace die entity heet. In de DB wereld (voornamelijk ORM) zijn entities klassen die data vasthouden en die naar een database gemapt worden.

Quote:
jij bedoelt dat ik die in de library ook zou moeten opnemen? Zo bedoel je "/library/Ozzie/Core/Storage/Session.php"?

Exact!
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

06/10/2013 20:30:25
Quote Anchor link
Ah zo, oke! Thanks voor de tips :)

Alleen krijg je met al die directories wel hele lange namespaces dan. Want voor "/library/Ozzie/Core/Storage/Session.php" zou de namespace "Ozzie/library/core/storage" worden. Da's best lang. Is dat altijd zo?
 
Wouter J

Wouter J

06/10/2013 20:42:31
Quote Anchor link
Ja, namespaces zijn vaak wel wat lang. Kijk ook eens naar de namespaces in de PHP wereld:

Symfony\Component\Console\Input\InputInterface
Symfony\Bundle\FrameworkBundle\Controller\Controller
Symfony\Cmf\Component\Routing\DynamicRouter
Doctrine\Commons\Persistence\ManagerRegistry
Monolog\Logger (jeeh, kleine namespace!)
Symfony\Bridge\Twig\Extension\StopwatchExtension
Wj\Shift\EventDispatcher\EventQueue
Zend\EventManager\EventManagerAwareInterface
Illuminate\Console\Application
JMS\Serializer\SerializerBuilder

Al klopt die library niet. Je hebt namespaces als Ozzie\Core\Storage\Session, die wordt dan gezocht in /library/Ozzie/Core/Storage/Session.php (aangezien je de classloader hebt geconfigureerd voor Ozzie\Core -> /library). Of, wanneer je de PSR-4 autoloader gebruikt (aan te raden) in /libraries/ozzie-core/Storage/Session.php
Gewijzigd op 06/10/2013 20:46:28 door Wouter J
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

06/10/2013 20:51:21
Quote Anchor link
Ja, ik zit inderdaad wel even te dubben hoe ik die directorysructuur moet inrichten.

Ik zit dus te denken om te beginnen met de map library, en daarin de map Ozzie. Dus:

/library/ozzie/core/storage/session.php

Jij zegt dat dan de namespace "Ozzie\Core\Storage\Session" wordt. Tot zover kan ik je nog volgen. Alleen dan moet ik voor iedere "hoofd-sectie" aangeven dat het bij de library hoort.

Is het niet logischer om dat in de namespace zelf te doen? Dus "Ozzie\Library\Core\Storage\Session". De reden waarom zal ik uitleggen. Stel dat ik een model of controller wil inladen, dan had ik bedacht om dat zo te doen:

"Ozzie\Model\Product" en "Ozzie\Controller\Product"

Het 1e stukje geeft dus aan dat het om een "Ozzie" class gaat, en het 2e stukje of het om een library bestand, of model of controller gaat. Ik weet niet hoe ik dat anders zou moeten doen namelijk.
 
Wouter J

Wouter J

06/10/2013 21:15:44
Quote Anchor link
Goed, allereerst zou ik me echt gaan houden aan de PSR-0/4 standards, waardoor het dus al onmogelijk is om Ozzie\Library\Core om te zetten naar library/Ozzie/Core.

Het 2e probleem, library zegt niet heel veel over een klasse. Het is niet een echte namespace, het is meer een map waarin je verschillende hoofd namespaces zet. Daarom zou ik die hele map niet opnemen in de autoloader.

Vervolgens, hoe gaan we ontdekken dat Ozzie\Model en Ozzie\Controller beide uit de library/Ozzie/Store map komen? Dit gaan we doen door Store op te nemen in onze namespace: Ozzie\Store\Model\Product en Ozzie\Store\Controller\Product.

Hoe gaan we dan bepalen dat Ozzie\Store en Ozzie\Core allebei in library leven (de één in library/ozzie-core/ en de andere in library/ozzie-store)? Dat doen we door de autoloader goed te configureren, zodat hij de namespaces goed kan omzetten:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
$classLoader
= new ClassLoader();
$classLoader->addDefaultDirectories(array('library', 'vendor'));

$classLoader->addPackage('ozzie-core', 'Ozzie\Core');
$classLoader->addPackage('ozzie-store', 'Ozzie\Store');
$classLoader->addPackage('doctrine-orm, 'Doctrine\ORM');

$classLoader->register();

new
Ozzie\Core\Storage\Session(); // library/ozzie-core/Storage/Session.php
new Ozzie\Store\Model\Product(); // library/ozzie-store/Model/Product.php
new Doctrine\ORM\ManagerRegistry(); // vendor/doctrine-orm/ManagerRegistry.php
?>
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

06/10/2013 22:00:02
Quote Anchor link
Thanks Wouter voor je prettige uitleg.

Ik snap wel steeds beter wat je bedoelt, maar ik blijf het nog even lastig vinden om het op een voor mij logische manier te implementeren.

Ik was van plan om met een soort modules te gaan werken. Idee was dan om alle algemene classes in de library te zetten, en de modules in een module directory. En dan zou je bijvoorbeeld een module productoverview krijgen. /modules/shop/productoverview/ en hierin zou je dan een controller en een model hebben, die gebruik maken van de product class uit de library.

Pfff... ik moet het ff laten bezinken :(
 
Wouter J

Wouter J

06/10/2013 22:10:46
Quote Anchor link
Modules past perfect in 'onze' oplossing:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php
// modules/ozzie-product-overview/Controller/DefaultController.php
namespace Ozzie\ProductOverview\Controller;

use Ozzie\Store\Model\Product as ProductModel;

class DefaultController
{
    public function indexAction()
    {

        $productModel = new ProductModel();
        $products = $productModel->getMostRecent(10);

        // ... parse template/view
    }
}

?>


Autoloader:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
// ...
$classLoader->addDefaultDirectory('modules');

$classLoader->addPackage('ozzie-product-overview', 'Ozzie\ProductOverview');
?>
Gewijzigd op 06/10/2013 22:11:59 door Wouter J
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

06/10/2013 22:19:14
Quote Anchor link
Thanks wederom (word je niet moe van al mijn vragen?).

Even terugkomend op wat ik zou willen... ik wil dus een algemene library en modules. In zo'n module (dus niet in de library) wil ik dan de controller en het model zetten.

Het adden van een package... dat doe je toch helemaal in het begin? (niet pas op het moment dat je 'm nodig hebt?)

Maar als je het op deze manier doet, dan moet je dus telkens iedere module gaan toevoegen aan de autoloader. Dan moet je straks 100 modules toevoegen. Da's toch ook niet helemaal handig :-/
 
Wouter J

Wouter J

06/10/2013 22:25:06
Quote Anchor link
Quote:
(word je niet moe van al mijn vragen?).

enof ik moe wordt, waarom denk je dat ik om de 5 reacties weer een irritante reactie plaats? :)

Quote:
Het adden van een package... dat doe je toch helemaal in het begin? (niet pas op het moment dat je 'm nodig hebt?)

Klopt, je hebt een bootstrap file (of noem hem wat mij part autoload.php) waarin je de autoloader configured. Het ging mij er alleen even om zodat je zag how to configurate these.

Quote:
Dan moet je straks 100 modules toevoegen. Da's toch ook niet helemaal handig :-/

Die package downloaden als zip en plakken in je project is toch ook helemaal niet handig? Welkom bij Composer, de tool die ervoor zorgt dat je met 1 command (namelijk composer update) alle nieuwe versies van je modules binnen krijgt en de tool die er voor zorgt dat alle modules automatisch geautoload kunnen worden.
Leer meer door te zoeken op php composer en mijn blogpost te lezen: http://wouterj.nl/2012/07/php/werken-met-composer/
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

06/10/2013 22:35:44
Quote Anchor link
Woutertje... ik ben niet zo technisch als jij :)
Ik hoef geen pakketten te kunnen toevoegen. Allemaal veel te ingewikkeld.

Laat ik een ander voorbeeld geven. Ik wil op een pagina 4 artikelen (nieuwsberichten) tonen. Wat mijn idee nu is... in mijn Ozzie library staat een algemene article class (overal waar ik een article nodig heb, wil ik dan deze class gebruiken). Oké, dus die algemene classes staan in de Ozzie library. Nu wil ik dus ook een Ozzie's modules directory maken. Hierin staan modules. En het idee is dat ik dan op een pagina een module kan aanroepen, in dit geval de ShowArticles module. Nu had ik dus het idee dat in de ShowArticles module een controller moet komen te staan en een Model. De ShowArticles module maakt dan gebruik van de algemen Article class uit de Ozzie library. Kun je het tot zover nog volgen? :-s Ik hoop het :)

Nu kan ik me voorstellen dat ik ook een keer een PDF wil kunnen genereren. De library die hier voor nodig is wil ik dan in de library directory zetten "naast" de Ozzie library.

Ik hoef verder geen packages te kunnen importeren en dat soort trucs :)

Hoe kan ik dan het beste mijn directorystructuur en namespaces maken? (die autoloader die fix ik dan wel, maar het gaat er me vooral wat een juiste directorystructuur is en hoe ik dan het beste de namespacing kan doen).

Wouter J op 06/10/2013 22:25:06:
enof ik moe wordt, waarom denk je dat ik om de 5 reacties weer een irritante reactie plaats? :)

Hehe... ik kan het me voorstellen hoor :) Af en toe ben ik gruwelijk irritant :)))
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

07/10/2013 10:19:20
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 06/10/2013 22:35:44:
Hoe kan ik dan het beste mijn directorystructuur en namespaces maken? (die autoloader die fix ik dan wel, maar het gaat er me vooral wat een juiste directorystructuur is en hoe ik dan het beste de namespacing kan doen).

In een ideale wereld — die niet bestaat — zou je alleen één directory (inclusief subdirectory's en bestanden) moeten kunnen vervangen zonder dat dit gevolgen heeft voor de rest. Stel dat we dit hebben:

- /core/groente/
- /core/fruit/appels/
- /core/fruit/peren/

Als we de subdirectory /peren/ updaten, mag dat geen gevolgen hebben voor de appels en ook niet voor de groenteafdeling. Wijzigen we echter de fruitafdeling in /fruit/, dan mág dat gevolgen hebben voor de appels en peren, maar nog steeds niet voor de groenteafdeling.

Willen we bananen toevoegen? Dan moet dat met /core/fruit/bananen/ kunnen, zonder dat appels en peren daarvan ook maar iets merken.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/10/2013 10:27:03
Quote Anchor link
Ward, dank voor je reactie.

Waar het mij meer om ging/gaat is hoe ik duidelijk maak (aan de hand van de namespace) of een class in de "library" directory staat of in de "modules" directory.

Stel we hebben 2 classes:

/libraries/foo/foo.php
/modules/foo/foo.php

Ik denk dat dat alleen maar lukt door in de namespace op de een of andere manier de directory aan te geven. In dit geval zoiets:

namespace Ozzie\library\foo (of misschien OzzieLibrary\foo)
namespace Ozzie\modules\foo (of misschien OzzieModule\foo)

Wouter zegt hier echter dit over:

"Het 2e probleem, library zegt niet heel veel over een klasse. Het is niet een echte namespace, het is meer een map waarin je verschillende hoofd namespaces zet. Daarom zou ik die hele map niet opnemen in de autoloader."

Maar ik zou niet weten hoe ik het anders moet oplossen.

Toevoeging op 07/10/2013 10:30:10:

Overigens... ik wil dus modules maken zodat ik bijv. op een pagina makkelijk zoiets kan doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$module
= $this->module->get('ShowArticles');
$module->setAmount(5); // toont 5 berichten
?>

Nu ga ik er vanuit dat modules altijd "van jezelf" zijn (Ozzie modules zal ik maar zeggen). Er zijn toch geen 3rd party modules bijvoorbeeld? Er zijn wel 3rd part libraries, maar toch geen modules?
 
Wouter J

Wouter J

07/10/2013 10:46:39
Quote Anchor link
Je kan niet 2x dezelfde namespace en klasse hebben. Of het is Ozzie\Core\Foo\Foo of het is Ozzie\ProductOverview\Foo\Foo. Zoals je ziet veranderd dan al de namespace. Deze autoloader kun je dan configueren zodat het Ozzie\Core in /libraries/ozzie-core gaat zoeken en Ozzie\ProductOverview in /modules/ozzie-product-overview

Quote:
Er zijn toch geen 3rd party modules bijvoorbeeld? Er zijn wel 3rd part libraries, maar toch geen modules?

Waarom niet? OO is gemaakt om rekening te houden met uitbereiding, dus ook met andere namespaces voor modules. Maak er bijv. van Ozzie\ProductOverview\Controller\DefaultController::showArticles of gebruik een speciale formaat naam, die je dan omzet. Gebruik bijv. OzzieProductOverview:Default:showArticles

Quote:
Ik hoef geen pakketten te kunnen toevoegen. Allemaal veel te ingewikkeld.

Waarom begin je meteen negatief over een onderwerp? Je vindt het eigenlijk helemaal niet ingewikkeld, maar iets in jouw zegt dat je geen goede developer bent en alles wat nieuw is ingewikkeld is. Namespaces vond je toch ook moeilijk? Kijk nou, je hebt het in 2 dagen geleerd! Dat is misschien zelfs wel sneller dan dat ik het heb geleerd.
Begin een keer positief aan een nieuwe feature en denk niet altijd te negatief over jezelf, dat komt alles echt ten goede.

Composer is de makkelijkste tool van de wereld en jij hoeft daar praktisch niks aan te begrijpen, composer doet het voor jouw. Jij vroeg om een oplossing, Composer is dé oplossing!

Quote:
Kun je het tot zover nog volgen?

Ja ik kan het volgen en nee, dit is niet goed als je het aan mij vraagt. Een bepaalde package, dus ozzie-core en ozzie-shop, implementen bepaalde features. De core zorgt voor alles wat je als basis nodig hebt om een framework te laten draaien, de shop zorgt voor de webwinkel modules en klassen. Iets als een Product hoort dus niet in een core package, maar in de shop package. Wat precies een module doet is voor mij heel erg vaag...
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

07/10/2013 11:00:06
Quote Anchor link
Ik zou niet te veel kijken naar het "soort" bestand. Het lijkt logisch om bijvoorbeeld /models/, /views/ en /controllers/ allemaal in de gelijknamige directory op te slaan, maar dat is het niet.

Vergelijk het met het inrichten van een Windows-pc. Ik zou nooit alle Word-documenten in één directory zetten en alle Excel-bestanden in een andere directory. Nee, het is veel logischer om Word- en Excel-bestanden die bij elkaar horen op te slaan onder /klant-x/project-y/. Horen daar nog video's en foto's bij? Dan gaan die niet in algemene /Video/ of /Afbeeldingen/ map. Nee, die gaan in dezelfde projectmap.

Een MVC-module Foo zou ik daarom eerder zo opslaan:

- /library/Ozzie/Foo/
- /library/Ozzie/Foo/Controller.php
- /library/Ozzie/Foo/Mapper.php
- /library/Ozzie/Foo/View.php

De autoloader kun je dan richten op een new Ozzie_Foo_Controller(), zelfs als je geen namespaces gebruikt. En gebruik je wel namespaces, dan blijven die lekker overzichtelijk en goed gestructureerd.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/10/2013 11:18:29
Quote Anchor link
@Wouter:
Ik snap dat het enigszins vaag is... ik probeer voor mezelf namelijk ook even duidelijkheid te scheppen... Als ik die duidelijkheid eenmaal heb, dan kan ik weer vooruit.

Ik wil tzt op mijn server meerdere websites kunnen draaien. Dat kan een simpele website zijn met wat informatie, maar ook een complete webshop.

Mijn idee was dus om zoiets te doen: ik maak een (ozzie) library met daarin allerlei classes gerangschikt op onderwerp. Dus aan de ene kant heb ik een directory met classes. Aan de andere kant wil ik dan een module directory maken met modules. Deze modules maken dan gebruik van de classes uit de ozzie library. Een module is iets wat je gemakkelijk op een pagina moet kunnen aanroepen, bijvoorbeeld: ProductCategories, Agenda, (Show)Article, Login enz.

Schematisch zou je dan (heel erg grof) zoiets krijgen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
libraries/
          ozzie/
                content/
                        article.php
                        newsarticle.php
                core/
                     alle "technische" classes, denk aan kernel, session,
                     formulierafhandeling, exceptions enz.
                marketing/
                          banner.php
                          stats.php
                shop/
                     product.php
                     productoverview.php
        
modules/
        ozzie/
              marketing/
                        getBanner
                        showStats
              shop/
                   showProduct
                   showProductOverview        

Ik heb dus aan de ene kant een aparte library met classes, en aan de andere kant een aparte directory met modules die gebruik maken van de classes uit de library. En deze modules die wil ik dan weer in de views kunnen gebruiken.

Maar misschien is deze opzet onhandig, en moet ik alles in de library zetten?? De uiteindelijke situatie die ik in ieder geval zou willen is dat ik makkelijk een pagina kan maken. Stel je hebt bijvoorbeeld een contactpagina, dan zou ik zoiets als dit willen kunnen doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
$module
= $this->getModule('contact');
$module->showAddress();
$module->showMap();
$module->showKvK();
?>

Waar het mij nu vooral om gaat is of de opzet met de "library" aan de ene kant en de "modules" aan de andere kant juist is. OF... is het bijvoorbeeld de bedoeling dat ik helemaal géén aparte "modules" directory gebruik, maar dat ik alles in de library plaats? (en zo ja, hoe... hoe zou dan mijn opzetje hierboven er ongeveer uitzien)

@Ward:
Dit is ook bijna hoe ik het zelf van plan was, met als enige uitzondering dat ik de class (bijv. Product) in de library wilde zetten, en dan wilde werken met modules (in zo'n module staat dan een controller, model en view). Dus eigenlijk zo:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
/libraries/
           ozzie/
                 foo/
                     fooClass.php

/modules/
         ozzie/
               foo/
                   controller.php
                   model.php
                   view.phtml

De Foo module maakt dan gebruik van de fooClass uit de library. Dat was mijn idee, maar als dit niet juist/logisch is dan hoor ik het graag!
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

07/10/2013 11:32:46
Quote Anchor link
Dan kun je toch van de class Ozzie/Foo én Ozzie_Foo het hoofdbestand Ozzie/Foo/index.php maken?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
/modules/
         Ozzie/
               Foo/
                   index.php
                   Controller.php
                   Model.php
                   View.phtml


Met een simpele autoloader kun je hiermee een new Ozzie_Foo() aanroepen voor Ozzie/Foo/index.php en een new Ozzie_Foo_Controller() voor Ozzie/Foo/Controller.php.

Bovendien staat alles dan bij elkaar. Updaten van een Foo is updaten van één directory.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/10/2013 11:40:27
Quote Anchor link
Daar heb je een goed punt! Komt mijn library dan te vervallen? Waar kan ik dan het beste mijn framework bestanden laten (kernel, session, exception enz.)?
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.