count function gebruiken in constraint

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Robert Jansen

Robert Jansen

09/05/2017 13:02:04
Quote Anchor link
Hallo,

Ik heb een database in mysql en heb 2 tabellen.
De namen van de tabellen zijn rit en voertuig.
In tabel rit heb ik een kolom staan stoelnummer en in tabel voertuig staat een kolom aantalzitplaatsen.
Het aantal stoelnummers wil ik d.m.v. count function bij elkaar optellen.

De bedoeling is dat het aantal stoelnummers gelijk of kleiner is dan het aantalzitplaatsen. Als je voertuig 6 zitplaatsen heeft kun je niet 8 mensen meenemen.

ik wil een constraint schrijven die checkt of het aantalzitplaatsen en het aantal stoelnummers niet groter zijn.

mijn vraag is: kan ik een count function in een constraint zetten? zo ja, heeft iemand een voorbeeld?
of weet iemand een andere manier hoe ik dit kan checken?

alvast bedankt
 
PHP hulp

PHP hulp

21/05/2019 01:44:33
Honeypot
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

09/05/2017 14:49:06
Quote Anchor link
Het meest geschikte moment om te kijken of er genoeg stoelplaatsen zijn is het moment waarop je (meer) stoelplaatsen reserveert waarbij je moet controleren of je daarmee niet over de capaciteit heengaat. En wellicht wil je gedurende de reservering deze stoelen ook tijdelijk bezetten zodat niemand anders deze tegelijkertijd kan kapen indien die persoon de reservering sneller afrondt. Of je controleert opnieuw of er genoeg stoelen zijn op het moment dat je de reservering probeert af te ronden.

Bij dit alles loont het de moeite om database-transacties te gebruiken. Ik hoop voor jou dat je jouw database ook zo hebt opgezet.

Wat je ook zou kunnen overwegen is dat je, zodra een rit ingeroosterd is, de zitplaatsen-tabel vult met lege zitplaatsen (geef deze dus een status). Dan hoef je niet elke keer het aantal passagiers te vergelijken met een (verder nogal ongerelateerde) waarde uit een andere tabel. Je kunt als het ware de dimensie "zitplaatsen" van een rit opspannen door gewoon een X aantal records aan te maken.
 
Robert Jansen

Robert Jansen

11/05/2017 19:01:08
Quote Anchor link
ok, als ik het eerste doe
"Het meest geschikte moment om te kijken of er genoeg stoelplaatsen zijn is het moment waarop je (meer) stoelplaatsen reserveert waarbij je moet controleren of je daarmee niet over de capaciteit heengaat"

is het beter om dan een status tabel aan te maken? dus een tabel erbij?
 
Aad B

Aad B

11/05/2017 20:21:47
Quote Anchor link
--> is het beter om dan een status tabel aan te maken? dus een tabel erbij?
Nee, geen spaghetti bouwen en een constraint is niet de manier om dit op te lossen.
In principe is er in het juiste datamodel niks te counten. 1 voertuig record en 1 rit record waarbij bijvoorbeeld het tijdstip van/tot de rit uniek koppelt aan het voertuig.

Je kan dit beter oplossen met (BEFORE INSERT en BEFORE UPDATE) trigger op de tabel RIT, een trigger die in de voertuig tabel kijkt, voordat de rit feitelijk wordt opgeslagen, en valideert of dit overeenkomt of kleiner is dan de beschikbare zitplaatsen in het voertuig. Anders exception en foutmelding teveel stoelen voor dit voertuig of zoiets.

In de tabel rit geen kolommen maken met stoelnummers en ook geen records aanmaken met stoel 1 t/m stoel x. In tabel rit alleen een attribuut (kolom) opnemen met aantal personen. Bij de insert of update van dit aantal personen wordt de trigger afgevuurd en die controleert of het voertuig dit toelaat. Leuke Business Logic oplossing in de database!

Het geheel kan inderdaad in één transactie (maar hoeft niet, alleen rit wordt immers maar gevuld). Op de tabel rit moet je dan wel een constraint bouwen die controleert of er geen conflict is met dit voertuig_id op dit tijdstip/periode of wellicht doe je dat interactief wanneer de rit-dispatcher de web pagina invult en een voertuig aanwijst.
Gewijzigd op 11/05/2017 21:38:07 door Aad B
 
Robert Jansen

Robert Jansen

12/05/2017 13:25:35
Quote Anchor link
ok, heb in tabel rit een kolom gezet van aantalPersonen.
De trigger heb ik nu zo:
CREATE Trigger Zitplaatsen BEFORE INSERT on Rit
FOR EACH ROW
Begin
select rit.aantalPersonen, voertuig.AantalZitPlaatsen
from Rit rit, Voertuig voertuig
where rit.VoertuigNr = voertuig.VoertuigNr
and rit.aantalPersonen <= voertuig.AantalZitPlaatsen

end;

Is dit zo de bedoeling?
 
Aad B

Aad B

12/05/2017 14:20:20
Quote Anchor link
Nee, je kan niet van rit selecteren in een trigger op rit.
Ik ga er even van uit dat het voertuig gekozen is en beschikbaar voor het tijdstip, dus VoertuigNr is al bekend en wordt aangeboden voor de insert op rit:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
CREATE TRIGGER verifyZitplaatsen BEFORE INSERT ON rit
    FOR EACH ROW
    BEGIN
        IF NEW.aantalPersonen > (
          SELECT AantalZitPlaatsen
           FROM voertuig
          WHERE VoertuigNr = NEW.VoertuigNr)
        THEN
          set msg = 'Fout: Te weinig zitplaatsen';
          signal sqlstate '45000' set message_text = msg;
        END IF;
    END;

Uiteraard moet je dan in php deze error afhandelen en tonen aan de dispatcher.
Als je met transacties werkt kan je het gekozen voertuig even locken gedurende de transactie met SELECT ... LOCK IN SHARE MODE.
Gewijzigd op 12/05/2017 14:43:28 door Aad B
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

12/05/2017 16:12:04
Quote Anchor link
Ook zou je dit programmatisch kunnen afvangen:
- met een controle voor het invullen van het formulier voor het boeken van zitplaatsen,
- en nogmaals bij het daadwerkelijk verwerken van het formulier

Wanneer je met een groep reist lijkt het mij ook wel handig wanneer deze reisgenoten (zoveel mogelijk) naast elkaar kunnen zitten. Het reserveren van specifieke zitplaatsen (net zoals in een bioscoop of vliegtuig ofzo) kan een gewenste aanvulling zijn.
 
Aad B

Aad B

13/05/2017 11:33:25
Quote Anchor link
Dat is inderdaad afhankelijk van de toepassing, de functionaliteit. Ik heb hier de indruk dat het meer om een taxi en taxi-busjes achtige toepassing gaat en dan is het uitgangspunt: past het aantal in het aangewezen/gekozen voertuig. In touringcars is het meestal ook van hetzelfde, zoek maar een plekkie. Zoals bedoeld door TS waarin hij om een constraint vraagt. In geval van bioscoop en vliegtuig is de functionaliteit meer gericht op de personen en wordt een stoel gekoppeld aan een persoon en zal de controle niet in de vorm van een constraint op aantal zijn maar meer gericht op nog vrije of ingevulde stoelen. Ik ben wel altijd blij met Business Logic in de database omdat ik om me heen altijd enorm veel programmatische oplossingen zie waarin bakken met data in arrays worden geprocessed en tijdelijke records heen en weer gaan van front- naar back-end. Veelal een gevolg van gebrek aan diepgaande SQL kennis.
Gewijzigd op 13/05/2017 12:36:08 door Aad B
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

13/05/2017 16:00:27
Quote Anchor link
Maar ook daar zal het, zoals je zelf zegt, afhankelijk zijn van de toepassing wat het handigst is. Totdat alle details duidelijk zijn kun je moeilijk op voorhand zeggen waar je iets het beste kunt oplossen.
 Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.