function met variables

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Mark Vergroesen

Mark Vergroesen

26/02/2006 17:44:00
Quote Anchor link
Hallo, daar ben ik weer..

Ik was nooit zo bezig met het schrijven van functies, maar nu was het toch zover..
Ik vraag me alleen af, het moet toch ook mogelijk zijn om binnen een functie meerdere variables op te slaan om die vervolgens ergens anders weer te gebruiken?

iets als
function test($waarde1, $waarde2)
{
$nieuwewaarde1 = $waarde1 + 1;
$nieuwewaarde2 = $waarde2 + 8;
}

Zodat je de variables nieuwewaarde 1 en 2 weer kunt gebruiken??

Hoe zit dat dan?
Gewijzigd op 26/02/2006 17:44:00 door Mark Vergroesen
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 10:03:15
 
Martijn B

Martijn B

26/02/2006 17:48:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
<?php

function test($waarde1, $waarde2)
{

$nieuwewaarde1 = $waarde1 + 1;
$nieuwewaarde2 = $waarde2 + 8;

return array($nieuwewaarde1, $nieuwewaarde2);
}


$array = test(...);

$nieuwewaarde1 = $array[0];
$nieuwewaarde2 = $array[1];

//of

list($nieuwewaarde1, $nieuwewaarde2) =  test(...);

?>
Gewijzigd op 26/02/2006 17:48:00 door Martijn B
 

26/02/2006 17:50:00
Quote Anchor link
return $varnaam;

of als je wilt dat je de functie in een if() ding op wilt roepen

moet je in de functie iets zetten als
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
function naam($var){
if($var==1){
return true;
}

?>


edit:
Martijn was me voor
zijn script is netter
Gewijzigd op 26/02/2006 17:51:00 door
 
Mark Vergroesen

Mark Vergroesen

26/02/2006 17:52:00
Quote Anchor link
bedankt voor de supersnelle reactie jongens! Ik ga het doen als Martijn aangaf... Is het trouwens niet enigszins knullig hoe dit gerealiseerd moet worden binnen php? Waarom zouden ze niet gewoon het toekennen van variables binnen een functie toestaan?
 

26/02/2006 17:58:00
Quote Anchor link
omdat dan honderden variabelen komen, terwijl als php ze vergeet aan het einde van de functie hij sneller word, de variabele namen weer beschikbaar komen

want als ik bijvoorbeeld een teller variabeltje heb in een for lus die ik oproep in een functie wil ik niet dat ik gekloot krijg als ik ergens anders in het script nog een keer die zelfde naam gebruik voor een teller
 
Martijn B

Martijn B

26/02/2006 18:00:00
Quote Anchor link
In programmeer talen heb je temaken met scopes.

Je hebt:

global scope: buiten functie of methode
local scope: binnen een functie of methode

Als je een veriabele in local scope aanmaakt is deze niet beschikbaar in global scope andersom kan het wel.

Voorbeeld:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
<?php

// variabele maken (global scope)
$variabele = 1023;

function
test()
{

  // $variabele van global naar local scope halen
  // Dit is dus niet kopieeren.

  global $variabele;

  $variabele = $variabele + 10;
}


test();

// uitvoer is 1033
echo $variabele;

?>
Gewijzigd op 26/02/2006 18:04:00 door Martijn B
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.