Gebruik van LEFT JOIN en WHERE in zelfde query

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Kvdd

kvdd

20/03/2008 15:40:00
Quote Anchor link
Beste allemaal,

Allereerst zal ik de situatie uitleggen:

Ik heb 4 tabellen:

1) login <- Gebruikerstabel
Voorbeeld:
___________________________________________
|u_id | u_loginnaam | u_voornaam | u_achternaam |
| 1 | jaapk | Jaap | Karels |
| 2 | manager | Kees | Klaassen |


2) locaties <- Locatie van de gebruiker
Voorbeeld:
__________________________
|loc_id| loc_naam | loc_plaats |
| 1 | Beverly | Amsterdam|


3) permissies <- Permissie tabel voor verschillende permissies van de gebruiker
Voorbeeld:
___________________
|perm_id | perm_naam|
| 1 | Gebruiker |
| 2 | Manager |

4) managed <- Hierin staat welke gebruikers de manager heeft
_______________________
|m_id |m_manager| m_uid |
| 1 | 2 | 1 |
Zoals je dus ziet in bovenstaande manager met u_id 2 heeft u_id 1 in beheer!

Situatie:
Manager logt in, er wordt een sessie aangemaakt, waarin ook het u_id van die manager staat. Deze wordt in SHA1 hash variable $ses_uid gezet.

Nu wil ik met de volgende query:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
SELECT
  l.u_loginnaam,
  l.u_voornaam,
  l.u_achternaam,
  p.perm_naam,
  loc.loc_naam
FROM
  login AS l
    LEFT JOIN permissies AS p ON l.u_permissie = p.perm_id
    LEFT JOIN locaties AS loc ON l.u_locatie = loc.loc_id
WHERE
  managed AS m SHA1(m.m_manager) = '".$ses_uid."'
?>


Het gevolg is dat alle gebruikers, dus ook de gebruikers die de manager niet in zijn beheer heeft, dubbel weergegeven worden.

Ik weet zeker dat ik een beste fout maak, maar heb geen idee welke. Een groot aantal combinaties in de bovenstaande query (zoals de WHERE eerder in de query enz.) heb ik al geprobeerd, maar helaas.

Iemand enig idee, of hint?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Kvdd
 
PHP hulp

PHP hulp

21/05/2024 12:56:05
 
Frank -

Frank -

20/03/2008 15:44:00
Quote Anchor link
Tip: Schrijf de query eens netjes uit, dan weten we waar we het over hebben.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
SELECT
  *
FROM
  tabelnaam
WHERE
  id = 23;

Dat is toch een stuk leesbaarder.
 
Gerben Jacobs

Gerben Jacobs

20/03/2008 16:03:00
Quote Anchor link
Volgens mij kan je niet twee keer LEFT JOIN doen, dan moet je subqueries gebruiken.
 
- wes  -

- wes -

20/03/2008 16:08:00
Quote Anchor link
negatory, kan prima
 
Frank -

Frank -

20/03/2008 16:08:00
Quote Anchor link
Het blijft onleesbaar... Dit zal beter gaan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
SELECT
  l.u_loginnaam,
  l.u_voornaam,
  l.u_achternaam,
  p.perm_naam,
  loc.loc_naam
FROM
  login AS l
    LEFT JOIN permissies AS p ON l.u_permissie = p.perm_id
    LEFT JOIN locaties AS loc ON l.u_locatie = loc.loc_id
WHERE
  managed AS m SHA1(m.m_manager) = '".$ses_uid."'

De WHERE is mij onduidelijk, wat moet managed doen? Wat heeft deze met de rest van de query te maken? Er is geen verband met de overige gegevens in deze query.
 
Kvdd

kvdd

20/03/2008 16:15:00
Quote Anchor link
pgFrank schreef op 20.03.2008 16:08:
De WHERE is mij onduidelijk, wat moet managed doen? Wat heeft deze met de rest van de query te maken? Er is geen verband met de overige gegevens in deze query.


Als je vanaf de WHERE wegdenkt, dan doet het goed zijn werk. Maar selecteerd ALLE gebruikers.
Wat ik nu wil, dat is dat de gebruikersgegevens opgehaald worden, maar dat in dezelfde query de gebruikers die onder het beheer van die manager vallen teruggegeven worden.
 
Kvdd

kvdd

20/03/2008 16:19:00
Quote Anchor link
Bekijk mijn uitleg bij de tabel managed maar eens.

Manager met u_id 2 heeft gebruiker met u_id 1 onder zijn beheer.

Met de bovenstaande query wil ik dus alleen de gebruikersgegevens ophalen van de gebruikers die onder de manager vallen.
Daar is ook die WHERE voor, maar die werkt niet.

En dat is het probleem.
 
Jesper Diovo

Jesper Diovo

20/03/2008 16:23:00
Quote Anchor link
Ik denk dat je het beter zo kunt doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
SELECT
  l.u_loginnaam,
  l.u_voornaam,
  l.u_achternaam,
  p.perm_naam,
  loc.loc_naam
FROM
  login AS l
    LEFT JOIN permissies AS p ON l.u_permissie = p.perm_id
    LEFT JOIN locaties AS loc ON l.u_locatie = loc.loc_id
WHERE
  SHA1(managed.m_manager) = '".$ses_uid."'


Alleen begrijp ik sha1 niet helemaal. Dit is namelijk een codeerfunctie.
 
Kvdd

kvdd

20/03/2008 16:29:00
Quote Anchor link
Djemo schreef op 20.03.2008 16:23:
Alleen begrijp ik sha1 niet helemaal. Dit is namelijk een codeerfunctie.

SHA1 is een hash, lees de startpost maar eens goed door, het gaat niet alleen om de query, maar om het eindresultaat wat ik graag zou willen zien :-)

Jou query geeft overigens de volgende foutmelding:
Unknown column 'managed.m_manager' in 'where clause'

Ik denk zelf dat mijn opzet in de query fout is.
 
Kvdd

kvdd

20/03/2008 16:39:00
Quote Anchor link
Extra: ik kan d.m.v. twee queries mijn resultaat wel behalen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?
$sUsers
= mysql_query("
SELECT
   m_uid
FROM
  managed
WHERE
   SHA1(m_manager) = "'.$ses_uid.'"
"
);

while ($aUsers = mysql_fetch_assoc($sUsers)){
.... (
hierin komt nog een query en die staat lager in mijn post)
?>

(NB: in $ses_uid staat het u_id van de manager hé! gewoon een integer)

Nu heb ik door bovenstaande query de user id's die door manager beheerd worden.

De tweede query is dan zoiets als dit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?
SELECT
  l.u_loginnaam,
  l.u_voornaam,
  l.u_achternaam,
  p.perm_naam,
  loc.loc_naam
FROM
  login AS l
    LEFT JOIN permissies AS p ON l.u_permissie = p.perm_id
    LEFT JOIN locaties AS loc ON l.u_locatie = loc.loc_id
WHERE
    l.u_id = '".$aUsers['m_uid']."'
?>


Ziet iedereen het, voilah het werkt ik heb de gebruikers die onder de manager vallen, maar bij mijn weten moet het in 1 query kunnen.

EDIT: Als je goed kijkt, zal door mijn opzet in de post hierboven, wel heel vaak een query worden uitgevoerd. ((aantalgebruikers onder beheer x 2) == aantal queries)) :-\ dat lijkt me wel heel erg veel queries!

Heeft iemand dus enig idee hoe het in 1 query kan?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door kvdd
 
Kvdd

kvdd

21/03/2008 09:30:00
Quote Anchor link
Bump: Heeft iemand enig idee hoe ik hetzelfde resultaat uit één query haal?

mod-edit::
Bumpen
Twee of meer keer achter elkaar in een topic posten, voordat andere forumleden gereageerd hebben, heet "bumpen". Omdat het opdringerig overkomt is bumpen pas na 24 uur toegestaan. Bumpen kan een reden zijn voor de admins en mods om een topic te sluiten. Gebruik het Afbeelding knopje om je tekst aan te passen indien nodig.


Dat zijn dus drie bumps in één topic. Let er even op, please.

Bedankt voor de info Jan,

Edit: is het misschien een optie om CROSS JOIN te gebruiken? Ik ben nu aan het uitpuzzelen of het op die manier wel werkt.
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html

Edit2: CROSS JOIN gaat echter ook niet werken, wat ik ook probeer. Heeft iemand een hint in de goede richting?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door kvdd
 
Kvdd

kvdd

27/03/2008 17:34:00
Quote Anchor link
De juiste query had ik vorige week nog geschreven, en die zou ik jullie graag willen meedelen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
SELECT
    l.u_id, l.u_loginnaam, l.u_voornaam, l.u_achternaam, l.u_pers_nr, p.perm_naam, l.u_contracttijd, l.u_parttimer, l.u_referentie, l.u_st_pauze, loc.loc_naam
FROM
    login AS l
LEFT JOIN
    permissies AS p ON l.u_permissie = p.perm_id
LEFT JOIN
    locaties AS loc ON l.u_locatie = loc.loc_id
LEFT JOIN
    managed AS m ON SHA1(m.m_manager) = '".mysql_real_escape_string($ses_uid)."'
WHERE
    m.m_uid = l.u_id";
?>


Het is dus opgelost, iedereen bedankt!
 
GaMer B

GaMer B

27/03/2008 17:37:00
Quote Anchor link
Mooi dat het opgelost is en goed dat je het goede antwoord hier neerzet *thumbs up*!
 
Frank -

Frank -

27/03/2008 17:56:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
WHERE
    m.m_uid = l.u_id";

Dit is een inner join, waarom zet je hem dan gewoon als INNER JOIN in de query? Dat is een stuk duidelijker dan als een WHERE.
 
Kvdd

kvdd

31/03/2008 10:57:00
Quote Anchor link
pgFrank schreef op 27.03.2008 17:56:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
WHERE
    m.m_uid = l.u_id";

Dit is een inner join, waarom zet je hem dan gewoon als INNER JOIN in de query? Dat is een stuk duidelijker dan als een WHERE.


hmm beetje laat van me..

Maar pgFrank, jij bedoelt dat de laatste regel:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
WHERE
    m.m_uid = l.u_id";
?>


moet zijn:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
LEFT JOIN
    m.m_uid = l.u_id";
?>


Ja?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door kvdd
 
Joren de Wit

Joren de Wit

31/03/2008 11:06:00
Quote Anchor link
Nee, dat is niet de correcte syntax voor een JOIN. Kijk eens naar eerdere posts van jezelf, daar gebruik je wel de correcte syntax...

Verder gaat het hier wel om een INNER JOIN en niet een LEFT JOIN, dat zijn twee verschillende typen. De syntax is, op dat INNER na dan, precies hetzelfde.
 
Kvdd

kvdd

31/03/2008 13:16:00
Quote Anchor link
Blanche schreef op 31.03.2008 11:06:
Nee, dat is niet de correcte syntax voor een JOIN. Kijk eens naar eerdere posts van jezelf, daar gebruik je wel de correcte syntax...

Verder gaat het hier wel om een INNER JOIN en niet een LEFT JOIN, dat zijn twee verschillende typen. De syntax is, op dat INNER na dan, precies hetzelfde.


Ja oke, dus het zou zo moeten gaan:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
SELECT
    l.u_id, l.u_loginnaam, l.u_voornaam, l.u_achternaam, l.u_pers_nr, p.perm_naam, l.u_contracttijd, l.u_parttimer, l.u_referentie, l.u_st_pauze, loc.loc_naam
FROM
    login AS l
LEFT JOIN
    permissies AS p ON l.u_permissie = p.perm_id
LEFT JOIN
    locaties AS loc ON l.u_locatie = loc.loc_id
LEFT JOIN
    managed AS m ON SHA1(m.m_manager) = '".mysql_real_escape_string($ses_uid)."'
EDIT: INNER JOIN
    managed AS m ON m.m_uid = l.u_id";
?>


EDIT: een INNER JOIN dus, ik had eerst een AND(om de laatste LEFT JOIN langer te maken), maar dat lijkt me toch niet goed.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door kvdd
 
Joren de Wit

Joren de Wit

31/03/2008 13:21:00
Quote Anchor link
Je hebt het precies verkeerd om staan. De regel die jij nu als AND hebt is de voorwaarde waarop je die 2 tabellen met elkaar koppelt. De voorwaarde die jij nu in de ON clausule van die join hebt staan, hoort gewoon thuis in een WHERE clausule...

Dus:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
LEFT JOIN
    managed AS m
        ON m.m_uid = l.u_id
WHERE
    SHA1(m.m_manager) = '".mysql_real_escape_string($ses_uid)."'
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Joren de Wit
 
Kvdd

kvdd

31/03/2008 14:27:00
Quote Anchor link
Blanche schreef op 31.03.2008 13:21:
Je hebt het precies verkeerd om staan. De regel die jij nu als AND hebt is de voorwaarde waarop je die 2 tabellen met elkaar koppelt. De voorwaarde die jij nu in de ON clausule van die join hebt staan, hoort gewoon thuis in een WHERE clausule...

Dus:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
LEFT JOIN
    managed AS m
        ON m.m_uid = l.u_id
WHERE
    SHA1(m.m_manager) = '".mysql_real_escape_string($ses_uid)."'


Ah, juist! De volgorde op mijn manier van schrijven stond dus gewoon verkeerd.

Blanche en anderen bedankt!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.