insert gaat niet goed

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Richard de Boer

Richard de Boer

31/10/2010 15:51:55
Quote Anchor link
Beste mensen,

Ik zit met onderstaand script.

Voorheen werkte het goed maar nu voor mij een onbekende reden werkt het niet meer.
Er komt niets in de database te staan en verder geen foutmelding.

Ik krijg 1 foutmelding namelijk:

Notice: Undefined variable: submit in /home/beste/domains/besteartiestenvannederland.nl/public_html/cplog/web/toevoegen.php on line 41

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
<?
error_reporting(E_ALL | E_STRICT);

session_start();
if(!isset($_SESSION['dataLIaut']))
    {

        header('Location: ../dc/404.php');
        exit();
    }



/* FUNCTIES INCLUDEN */
include("../fs/functions.php");


  echo "<table width=\"100%\" border=\"0\" cellpadding=\"0\" cellspacing=\"0\">";
  echo "<tr>";
  echo "<td>";
    echo "<img src=\"../img/OK.gif\" width=\"16\" height=\"16\">&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/ON.gif\" width=\"16\" height=\"16\">";
    echo "<font color=\"#121260\" size=\"3\" face=\"Arial\"><b>&nbsp;";
    echo "$_SESSION[USname]</b>";
  echo "</td>";
  echo "<td>";
    echo "<div align=\"right\">";
    echo "<font color=\"#121260\" size=\"1\" face=\"Arial\"><b>&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/sp/refresh.jpg\" border=\"0\"> ";
    echo "<a href=\"javascript:location.reload()\" onMouseOver=\"window.status = 'Vernieuw deze pagina!'; return true;\" onMouseOut=\"window.status = ' ';\">Vernieuwen</a>";
    echo "&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/sp/uplevel.jpg\" border=\"0\"> ";
    echo "<a href=\"javascript:history.back()\" onMouseOver=\"window.status = 'Ga terug naar de vorige pagina!'; return true;\" onMouseOut=\"window.status = ' ';\">Vorige</a>";
  echo "</td>";
  echo "</tr>";
  echo "</table>";
  echo "<br><br><br>";
  
// Dit is de pagina waar je het Nieuws toevoegt

include("config.php");

if ($submit) {
mysql_connect("$host","$user","$pass");
mysql_select_db("$db");
$bericht = htmlspecialchars($bericht);
$bericht = eregi_replace("\[b\]","<b>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/b\]","</b>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[a\]","<a href=\"",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/a\]","</a>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[aa\]","\" target=\"_blank\">",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[i\]","<i>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/i\]","</i>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[u\]","<u>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/u\]","</u>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[p\]","<p>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/p\]","</p>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[br\]","<br>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[font\]","<font color=\"#FF0000\" size=\"1\">",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/font\]","</font>",$bericht);
$datum = date("d/m/Y");
$tijd = date("H:i");



$insert = "INSERT INTO nieuws (auteur,onderwerp,bericht,tijd,datum,email) VALUES ('$auteur','$onderwerp','$bericht','$tijd','$datum','$email')";
$query = mysql_query($insert)or die(mysql_error());



echo "Je Nieuws Item is succesvol geplaatst!<META HTTP-EQUIV=\"refresh\" CONTENT=\"2;URL=../welcome.php\">";

}

else {
echo "<form action='toevoegen.php' method=POST><center>";
echo "<table cellspacing=0 border=0>";
echo "<tr><td>Auteur: </td><td><input type=text name=auteur></td></tr>";
echo "<tr><td>E-mail adres: </td><td><input type=text name=email></td></tr>";
echo "<tr><td>Onderwerp: </td><td><input type=text name=onderwerp></td></tr>";
echo "<tr><td>Bericht: </td><td><textarea name=bericht cols=30 rows=10></textarea></td></tr>";
echo "<tr><td colspan=2><input type=submit value=toevoegen  style=width:25%></td></tr>";
echo "</table></form>";
}


?>
Gewijzigd op 31/10/2010 15:52:37 door Richard de Boer
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 09:05:42
 
Jasper DS

Jasper DS

31/10/2010 16:23:21
Quote Anchor link
je
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<?php $submit ?>
bestaat niet en daarom krijg je een error op lijn 41

op lijn 23 var buiten quotes
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
 echo $_SESSION[USname]."</b>";
?>


waarom maak je maar verbinding met database als er op submit is gedrukt?
zet het mee in je config.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php

// zet dit in je config:
$mysql['host']             = "localhost";
$mysql['gebruikersnaam']     = "****";
$mysql['wachtwoord']         = "****";
$mysql['database']         = "****";

mysql_connect($mysql['host'],$mysql['gebruikersnaam'],$mysql['wachtwoord']);
mysql_select_db($mysql['database']);

?>


je query is ook niet netjes:
+ een datum doe je met NOW() en je slaagt het op in een datetime (in jouw geval)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
<?php
// voer de query uit
$sql = "INSERT INTO nieuws
        (auteur,onderwerp,bericht,tijd,datum,email)
        VALUES
        ('"
.$auteur."','".$onderwerp."','".$bericht."','".$tijd."',NOW(),'".$email."')";
        
if (($result = mysql_query($sql)) === false) {
    // foutafhandeling
    echo 'Fout met database.';
    
    if (DEBUG_MODE) {
       showSQLError($sql,mysql_error());
    }
}

else {
echo "Je Nieuws Item is succesvol geplaatst!<META HTTP-EQUIV=\"refresh\" CONTENT=\"2;URL=../welcome.php\">";

}

?>


ZET JE VARIABELEN BUITEN QUOTES!!!!
Gewijzigd op 31/10/2010 17:42:41 door Jasper DS
 
- SanThe -

- SanThe -

31/10/2010 17:55:09
Quote Anchor link
Script is waarschijnlijk al behoorlijk oud.
Superglobals moet hier blijkbaar aan staan.
Ga met $_POST['...'] werken.
Je html is totaal niet valid.
 
Tim Kampherbeek

Tim Kampherbeek

31/10/2010 19:04:11
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
<?
error_reporting(E_ALL | E_STRICT);

session_start();
if(!isset($_SESSION['dataLIaut']))
    {

        header('Location: ../dc/404.php');
        exit();
    }



/* FUNCTIES INCLUDEN */
include("../fs/functions.php");


  echo "<table width=\"100%\" border=\"0\" cellpadding=\"0\" cellspacing=\"0\">";
  echo "<tr>";
  echo "<td>";
    echo "<img src=\"../img/OK.gif\" width=\"16\" height=\"16\">&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/ON.gif\" width=\"16\" height=\"16\">";
    echo "<font color=\"#121260\" size=\"3\" face=\"Arial\"><b>&nbsp;";
    echo "$_SESSION[USname]</b>";
  echo "</td>";
  echo "<td>";
    echo "<div align=\"right\">";
    echo "<font color=\"#121260\" size=\"1\" face=\"Arial\"><b>&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/sp/refresh.jpg\" border=\"0\"> ";
    echo "<a href=\"javascript:location.reload()\" onMouseOver=\"window.status = 'Vernieuw deze pagina!'; return true;\" onMouseOut=\"window.status = ' ';\">Vernieuwen</a>";
    echo "&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/sp/uplevel.jpg\" border=\"0\"> ";
    echo "<a href=\"javascript:history.back()\" onMouseOver=\"window.status = 'Ga terug naar de vorige pagina!'; return true;\" onMouseOut=\"window.status = ' ';\">Vorige</a>";
  echo "</td>";
  echo "</tr>";
  echo "</table>";
  echo "<br><br><br>";
  
// Dit is de pagina waar je het Nieuws toevoegt

include("config.php");

if (isset($submit) && !empty($submit)) {
mysql_connect("$host","$user","$pass");
mysql_select_db("$db");
$bericht = htmlspecialchars($bericht);
$bericht = eregi_replace("\[b\]","<b>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/b\]","</b>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[a\]","<a href=\"",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/a\]","</a>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[aa\]","\" target=\"_blank\">",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[i\]","<i>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/i\]","</i>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[u\]","<u>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/u\]","</u>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[p\]","<p>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/p\]","</p>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[br\]","<br>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[font\]","<font color=\"#FF0000\" size=\"1\">",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/font\]","</font>",$bericht);
$datum = date("d/m/Y");
$tijd = date("H:i");



$insert = "INSERT INTO nieuws (auteur,onderwerp,bericht,tijd,datum,email) VALUES ('$auteur','$onderwerp','$bericht','$tijd','$datum','$email')";
$query = mysql_query($insert)or die(mysql_error());



echo "Je Nieuws Item is succesvol geplaatst!<META HTTP-EQUIV=\"refresh\" CONTENT=\"2;URL=../welcome.php\">";

}

else {
echo "<form action='toevoegen.php' method=POST><center>";
echo "<table cellspacing=0 border=0>";
echo "<tr><td>Auteur: </td><td><input type=text name=auteur></td></tr>";
echo "<tr><td>E-mail adres: </td><td><input type=text name=email></td></tr>";
echo "<tr><td>Onderwerp: </td><td><input type=text name=onderwerp></td></tr>";
echo "<tr><td>Bericht: </td><td><textarea name=bericht cols=30 rows=10></textarea></td></tr>";
echo "<tr><td colspan=2><input type=submit value=toevoegen  style=width:25%></td></tr>";
echo "</table></form>";
}


?>
Gewijzigd op 31/10/2010 19:06:19 door Tim Kampherbeek
 
Jasper DS

Jasper DS

31/10/2010 19:07:03
Quote Anchor link
en wat is hier de bedoeling van?

edit=
zelfs als je regel 41 veranderd staan er nog fouten in.
Gewijzigd op 31/10/2010 19:11:27 door Jasper DS
 

31/10/2010 19:33:12
Quote Anchor link
Tim Kampherbeek op 31/10/2010 19:04:11:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
<?
error_reporting(E_ALL | E_STRICT);

session_start();
if(!isset($_SESSION['dataLIaut']))
    {

        header('Location: ../dc/404.php');
        exit();
    }



/* FUNCTIES INCLUDEN */
include("../fs/functions.php");


  echo "<table width=\"100%\" border=\"0\" cellpadding=\"0\" cellspacing=\"0\">";
  echo "<tr>";
  echo "<td>";
    echo "<img src=\"../img/OK.gif\" width=\"16\" height=\"16\">&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/ON.gif\" width=\"16\" height=\"16\">";
    echo "<font color=\"#121260\" size=\"3\" face=\"Arial\"><b>&nbsp;";
    echo "$_SESSION[USname]</b>";
  echo "</td>";
  echo "<td>";
    echo "<div align=\"right\">";
    echo "<font color=\"#121260\" size=\"1\" face=\"Arial\"><b>&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/sp/refresh.jpg\" border=\"0\"> ";
    echo "<a href=\"javascript:location.reload()\" onMouseOver=\"window.status = 'Vernieuw deze pagina!'; return true;\" onMouseOut=\"window.status = ' ';\">Vernieuwen</a>";
    echo "&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;";
    echo "<img src=\"../img/sp/uplevel.jpg\" border=\"0\"> ";
    echo "<a href=\"javascript:history.back()\" onMouseOver=\"window.status = 'Ga terug naar de vorige pagina!'; return true;\" onMouseOut=\"window.status = ' ';\">Vorige</a>";
  echo "</td>";
  echo "</tr>";
  echo "</table>";
  echo "<br><br><br>";
  
// Dit is de pagina waar je het Nieuws toevoegt

include("config.php");

if (isset($submit) && !empty($submit)) {
mysql_connect("$host","$user","$pass");
mysql_select_db("$db");
$bericht = htmlspecialchars($bericht);
$bericht = eregi_replace("\[b\]","<b>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/b\]","</b>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[a\]","<a href=\"",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/a\]","</a>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[aa\]","\" target=\"_blank\">",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[i\]","<i>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/i\]","</i>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[u\]","<u>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/u\]","</u>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[p\]","<p>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/p\]","</p>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[br\]","<br>",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[font\]","<font color=\"#FF0000\" size=\"1\">",$bericht);
$bericht = eregi_replace("\[/font\]","</font>",$bericht);
$datum = date("d/m/Y");
$tijd = date("H:i");



$insert = "INSERT INTO nieuws (auteur,onderwerp,bericht,tijd,datum,email) VALUES ('$auteur','$onderwerp','$bericht','$tijd','$datum','$email')";
$query = mysql_query($insert)or die(mysql_error());



echo "Je Nieuws Item is succesvol geplaatst!<META HTTP-EQUIV=\"refresh\" CONTENT=\"2;URL=../welcome.php\">";

}

else {
echo "<form action='toevoegen.php' method=POST><center>";
echo "<table cellspacing=0 border=0>";
echo "<tr><td>Auteur: </td><td><input type=text name=auteur></td></tr>";
echo "<tr><td>E-mail adres: </td><td><input type=text name=email></td></tr>";
echo "<tr><td>Onderwerp: </td><td><input type=text name=onderwerp></td></tr>";
echo "<tr><td>Bericht: </td><td><textarea name=bericht cols=30 rows=10></textarea></td></tr>";
echo "<tr><td colspan=2><input type=submit value=toevoegen  style=width:25%></td></tr>";
echo "</table></form>";
}


?>


Als je het zelf niet weet moet je ook niet gaan antwoorden.
- Variabelen buiten quotes.
- Als een key van een array een string is ook quotes gebruiken.
- Waarvoor voor elke regel echo? Maak gewoon één lange echo, veel handiger.
- Gebruik enkele quotes voor de echo, dan hoef je de html niet te escapen.
- Tabellen niet gebruiken voor lay-out.
- Inline javsacript is vies. Gebruik event handlers.
- Leer CSS.
- Controleren of een formulier gepost is doe je met if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST')
- VARIABELEN BUITEN QUOTES!
- Bouw foutafhandeling in.
- Htmlspecialchars gooi je pas over je data heen als je het uit de database haalt.
- Eregi_ is oud, gebruik preg_replace.
- Leer regexen.
- Datum en tijds sla je op in een DATETIME veld in de database.
- SQL injections mogelijk.
- VARIABELEN BUITEN QUOTES!
- Geen die gebruiken. Waarom moeten scripts altijd dood neervallen? Totaal onzinnig.
- Leer html, meta hoort in de head.
- Tabellen gebruik je niet om forms mee te stylen.
- Gebruik je nog html 4?
- Gebruik geen inline CSS plaats de CSS in de style tag of in een apart bestand.
 
Jasper DS

Jasper DS

31/10/2010 20:06:10
Quote Anchor link
@ karl veel van wat jij zegt heb ik al gezegd / verbeterd
 
Richard de Boer

Richard de Boer

31/10/2010 22:28:15
Quote Anchor link
Ik krijg nu geen foutmeldingen meer alleen er wordt niets toegevoegd aan de database.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

31/10/2010 22:32:42
Quote Anchor link
En wat heb je aangepast? Toon je relevante code eens.
 
Richard de Boer

Richard de Boer

31/10/2010 22:34:32
Quote Anchor link
Nou... heb script gekopieerd eigenlijk.
dit omdat ik er zelf niet echt meer uit kom.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

31/10/2010 22:37:47
Quote Anchor link
Maar wat heb je nu als relevante code dan? Karl heeft ene hoop tips opgenoemd, dus het lijkt me dat je die toegepast hebt...?
Gewijzigd op 31/10/2010 22:38:18 door - Ariën -
 
Richard de Boer

Richard de Boer

31/10/2010 22:44:05
Quote Anchor link
Ja klopt. Maar hij insert niets in de database en geeft ook geen foutmelding
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

31/10/2010 22:51:42
Quote Anchor link
Lees mijn eerste regel eens van mijn vorige post.
 
Richard de Boer

Richard de Boer

31/10/2010 22:55:01
Quote Anchor link
Sorry

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
<?
if (isset($submit) && !empty($submit)) {
    mysql_connect("$host","$user","$pass");
    mysql_select_db("$db");
    $bericht = htmlspecialchars($bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[b\]","<b>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[/b\]","</b>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[a\]","<a href=\"",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[/a\]","</a>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[aa\]","\" target=\"_blank\">",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[i\]","<i>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[/i\]","</i>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[u\]","<u>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[/u\]","</u>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[p\]","<p>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[/p\]","</p>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[br\]","<br>",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[font\]","<font color=\"#FF0000\" size=\"1\">",$bericht);
    $bericht = eregi_replace("\[/font\]","</font>",$bericht);
    $datum = date("d/m/Y");
    $tijd = date("H:i");



    $insert = "INSERT INTO nieuws (auteur,onderwerp,bericht,tijd,datum,email) VALUES ('$auteur','$onderwerp','$bericht','$tijd','$datum','$email')";
    $query = mysql_query($insert)or die(mysql_error());



    echo "Je Nieuws Item is succesvol geplaatst!<META HTTP-EQUIV=\"refresh\" CONTENT=\"2;URL=../welcome.php\">";

}

else {
    echo "<form action='toevoegen.php' method=POST><center>";
    echo "<table cellspacing=0 border=0>";
    echo "<tr><td>Auteur: </td><td><input type=text name=auteur></td></tr>";
    echo "<tr><td>E-mail adres: </td><td><input type=text name=email></td></tr>";
    echo "<tr><td>Onderwerp: </td><td><input type=text name=onderwerp></td></tr>";
    echo "<tr><td>Bericht: </td><td><textarea name=bericht cols=30 rows=10></textarea></td></tr>";
    echo "<tr><td colspan=2><input type=submit value=toevoegen  style=width:25%></td></tr>";
    echo "</table></form>";
}
?>
Gewijzigd op 31/10/2010 22:56:55 door Richard de Boer
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

31/10/2010 23:05:48
Quote Anchor link
Aar:
]
dus het lijkt me dat je die toegepast hebt...?


Je hebt er geen fluit met die adviezen gedaan. Ik zie nog eregi, $submit komt uit het niets vallen, variabelen staan niet buiten quotes etc.

EN... waar is je fout afhandeling?
die() is kerkhof techniek. Je script moet niet stoppen als het fout gaat. In de theorie gaat er nooit iemand dood als iets fout gaat.

Dus bouw gewoon nette foutafhandeling in volgens onderstaand model:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<?php
$debug
= true; //true als je wilt testen, false als je site 'live' staat. Niet iedereen hoeft je fouten te zien.

$insert_sql = "INSERT INTO nieuws (
                auteur,
                onderwerp,
                bericht,
                tijd,
                datum,
                email)              
              VALUES(
               '"
.mysql_real_escape_string($_POST['auteur'])."',
               '"
.mysql_real_escape_string($_POST['onderwerp'])."',
               '"
.mysql_real_escape_string($_POST['bericht'])."',
               '$tijd',
               '$datum',
               '"
.mysql_real_escape_string($_POST['mail'])."')";

$result = mysql_query($insert_sql);
if($result) {
// de query is gelukt.
echo "Je Nieuwsitem is succesvol geplaatst!";
}
else {
echo "Helaas is er wat fout gegaan met op onze site.";
 if($debug) {
  echo "<b>Error:</b> ". mysql_error()."<br />";
  echo "<b>SQL:</b> ".$insert_sql;
 )
}

?>
Gewijzigd op 31/10/2010 23:13:12 door - Ariën -
 

31/10/2010 23:20:04
Quote Anchor link
PHP jasper op 31/10/2010 20:06:10:
@ karl veel van wat jij zegt heb ik al gezegd / verbeterd


Is dit weer zo'n topic voor twee mensen ofzo?
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.