Jaar optellen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

PHP er

PHP er

04/07/2013 16:28:26
Quote Anchor link
Hi,

Ik heb een vraagje over tellen met jaren.

Stel, ik heb de datum 08-07-2013 in de database staan (dus niet 2013-07-08 o.i.d.), hoe kan ik het dan laten weergeven als 08-07-2014, dat ik zegmaar een jaar optel?
 
PHP hulp

PHP hulp

18/04/2024 08:43:39
 
Kris Peeters

Kris Peeters

04/07/2013 16:31:08
Quote Anchor link
Dan stel ik voor dat je die aanpast, zodat er wel "2013-07-08" in de database staat.
Dan kan je het laten zien zoals je wil, kan je rekenen met datum en tijd ...
 
PHP er

PHP er

04/07/2013 16:35:25
Quote Anchor link
Kris Peeters op 04/07/2013 16:31:08:
Dan stel ik voor dat je die aanpast, zodat er wel "2013-07-08" in de database staat.
Dan kan je het laten zien zoals je wil, kan je rekenen met datum en tijd ...



Dus met 08-07-2013 kan het niet?
 
Reshad F

Reshad F

04/07/2013 16:40:28
Quote Anchor link
je kan het zo laten zien als je wilt.. maar in de database zal het niet zo staan.

wat je kunt doen overigens om een jaar ergens bij op te tellen is gewoon dit

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
echo $nextYear = date('Y') + 1;
?>
 
Kris Peeters

Kris Peeters

04/07/2013 16:42:27
Quote Anchor link
Je zou veel meer energie steken in het fout gebruiken van die datums, dan de energie die je steekt om opnieuw te beginnen zoals het wel hoort.
Het zal je ook blijven achtervolgen. Want over een maand wil je de functionaliteit uitbreiden ... en moet je opnieuw beginnen prutsen.

----

Want ja, het kan allemaal wel. Je kan de datum ophalen; exploden op "/", een php-datetime object maken, jaar toevoegen, opnieuw omzetten naar het ander formaat; ...
 
PHP er

PHP er

04/07/2013 16:43:20
Quote Anchor link
Reshad F op 04/07/2013 16:40:28:
je kan het zo laten zien als je wilt.. maar in de database zal het niet zo staan.

wat je kunt doen overigens om een jaar ergens bij op te tellen is gewoon dit

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
echo $nextYear = date('Y') + 1;
?>


En stel, ik heb bijvoorbeeld $row['datum'], wat dan die 08-07-2013 is, hoe wordt de code dan?
 
Kris Peeters

Kris Peeters

04/07/2013 16:44:33
Quote Anchor link
Hier is trouwens een mooie tutorial over rekenen met datum en tijd in MySQL
http://phphulp.jorendewit.nl/view/1/ (die tutorial staat trouwens ook op deze site)
 
Reshad F

Reshad F

04/07/2013 18:15:47
Quote Anchor link
Het handigst is natuurlijk om dit al in de query te doen. en aangezien je het uit $row['datum'] wilt halen denk ik ook dat je dit wilt doen.

Mocht je het toch met php willen doen wat ik dus afraad kan je zoiets doen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
$newDate
= explode('-', '08-07-2013');

echo $newDate[0] , '-' , $newDate[1] , '-' , $newDate[2] + 1;
?>
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

05/07/2013 11:39:20
Quote Anchor link
@M. de Haan

Als je de datum in de database opslaat als een datum type moet dat in het juiste formaat (yyyy-mm-dd) staan, en dan kan je, zoals reshad al aangeeft) dit meteen in de query doen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
SELECT DATE_FORMAT(datumveld + INTERVAL 1 YEAR, '%d-%m-%Y') AS nieuwe_datum
FROM tabelnaam
Gewijzigd op 05/07/2013 11:54:23 door Ger van Steenderen
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.