jQuery functie waarden optellen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Pagina: 1 2 volgende »

Gammele vraal

gammele vraal

22/11/2011 11:36:21
Quote Anchor link
Beste PHPérs,

Ik probeer om verschillende categorieën bij elkaar op te tellen om hier vervolgens een gemiddelde van te berekenen. Dit gemiddelde geef ik weer in een process bar. De basis heb ik reeds werkend:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
        $('.avg1').change(function(){
            var total = 0;
            var counter = 0;
            $('.avg1').each(function(i){
                if($(this).val() != 'NULL'){
                    total += parseInt($(this).val());
                    counter += 1;
                }
            });
            var result = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : 'Geen antwoord';
            $("#pb1").progressBar(result);    
        });    
        


Elk selectveld met de class avg1 wordt onchange (her) berekend. En vervolgens wordt de processbar div met het resultaat veranderd.
Nu is het geval dat ik 4 verschillende onderwerpen heb die ik afzonderlijk wil berekenen.

Onderwerp 1
Vraag 1 (class avg1)
Vraag 2 (class avg1)
Onderwerp 2
Vraag 3 (class avg2)
Vraag 4 (class avg2)
Onderwerp 3
etc
Onderwerp 4
etc

Deze onderwerpen wil ik graag een afzonderlijke weging geven. Op dit moment worden alle antwoorden meegenomen (tenzij deze waarde NULL is: niet van toepassinG).

Dus het zou dan zo zijn dat onderwerp 1, bij alle vragen met avg1 100%, een totaal heeft van 25%. Opzich lijkt me dit niet moeilijk te realiseren met de berekening

TotaalTeHalenOnderwerpA * 100 = 25%
25 / TotaalTeHalenOnderwerpA = 0.083333 weging per vraag bij onderwerp A.
Dan 0.083333 * het opgegeven percentage = score.

Maar hoe vertaal ik dit in jQuery met het gebruiken van de huidige functie? Kan ik de functie 4 keer aanmaken en vervolgens het totaal van de avg's optellen? Heeft iemand een idee hoe ik dit voor elkaar kan boksen?
Gewijzigd op 22/11/2011 11:37:21 door Gammele vraal
 
PHP hulp

PHP hulp

08/05/2024 06:37:29
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

22/11/2011 13:33:40
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
var totalQ = 10
var countA = 0
function ShowProgress(val) {
    if (val != 'NULL') {
        countA++
    }
    var result = (countA != 0) ? Math.round(totalQ/countA) : 'Geen antwoord';
            $("#pb1").progressBar(result);
}
$('.avg1').change(function(){ ShowProgress($(this).val) });

Of begrijp ik je verkeerd
 
Gammele vraal

gammele vraal

22/11/2011 13:41:11
Quote Anchor link
Bedankt voor je bericht Ger. Ik denk dat je me inderdaad verkeerd begrijpt. Ik probeer 4 blokken afzonderlijk te berekenen. Dus zou je alle vakken 100% scoren is de totale score 100%.

Ik heb het reeds wat aangepast, heb voor elk onderwerp een aparte jq change functie gemaakt. Wat ik nu heb werkt op zich prima. Zie hieronder.


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
    scoreA = '';
    scoreB = '';
    scoreC = '';
    scoreD = '';
    
    scoreT = '';
    $('.avg1').change(function(){
            var total = 0;
            var counter = 0;
            $('.avg1').each(function(i){
                if($(this).val() != 'NULL'){
                    total += parseInt($(this).val());
                    counter += 1;
                }
            });
            var result = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : 'Geen antwoord';
            scoreA = result;
            
            if(scoreA != 0 && scoreB != 0 && scoreC != 0 && scoreD != 0){
                scoreT = (scoreA + scoreB + scoreC +scoreD) / 4;
            }
            
            $("#pb1").progressBar(scoreT);    
            $("#hiddenscore").val(scoreT);
        });    
        
        $('.avg2').change(function(){
            var total = 0;
            var counter = 0;
            $('.avg2').each(function(i){
                if($(this).val() != 'NULL'){
                    total += parseInt($(this).val());
                    counter += 1;
                }
            });
            var result = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : 'Geen antwoord';
            scoreB = result;
            
            if(scoreB != 0){
                scoreT = (scoreA + scoreB + scoreC +scoreD) / 4;
            }else{
                scoreT = (scoreA + scoreC +scoreD) / 3;
            }
            
            $("#pb1").progressBar(scoreT);    
            $("#hiddenscore").val(scoreT);
        });    

        $('.avg3').change(function(){
            var total = 0;
            var counter = 0;
            $('.avg3').each(function(i){
                if($(this).val() != 'NULL'){
                    total += parseInt($(this).val());
                    counter += 1;
                }
            });
            var result = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : 'Geen antwoord';
            scoreC = result;
            
            if(result != 0){
                scoreT = (scoreA + scoreB + scoreC +scoreD) / 4;
            }else{
                scoreT = (scoreA + scoreB +scoreD) / 3;
            }
            
            $("#pb1").progressBar(scoreT);    
            $("#hiddenscore").val(scoreT);
        });    
        
        $('.avg4').change(function(){
            var total = 0;
            var counter = 0;
            $('.avg4').each(function(i){
                if($(this).val() != 'NULL'){
                    total += parseInt($(this).val());
                    counter += 1;
                }
            });
            var result = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : 'Geen antwoord';
            scoreD = result;
            
            if(result != 0){
                scoreT = (scoreA + scoreB + scoreC +scoreD) / 4;
            }else{
                scoreT = (scoreA + scoreB +scoreC) / 3;
            }
            
            $("#pb1").progressBar(scoreT);    
            $("#hiddenscore").val(scoreT);
        });            


Het enige waar het nu nog mis loopt, is dat wanneer ik een compleet onderwerp (of meer) op NULL zet, dat de berekening dan niet meer klopt. Deze berekening :
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
            if(result != 0){
                scoreT = (scoreA + scoreB + scoreC +scoreD) / 4;
            }else{
                scoreT = (scoreA + scoreB +scoreC) / 3;
            }
                
Het zou dan door 3 moeten worden gedeeld. Is er een gemakkelijkere manier om dit te doen? Anders zou ik een hele boel if statements moeten maken als je begrijpt wat ik bedoel?
Gewijzigd op 22/11/2011 13:47:36 door gammele vraal
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

22/11/2011 14:16:24
Quote Anchor link
Je schrijft nu in principe 4 keer dezelfde functie, dat kan je toch makkelijk in
één functie proppen. Ik zou ook de scores voor de diverse blokken in een array zetten, dan kun je met een loopje er doorheen, tellertje eraan en je weet precies door hoeveel je moet delen.
Gewijzigd op 22/11/2011 14:16:59 door Ger van Steenderen
 
Gammele vraal

gammele vraal

22/11/2011 15:04:01
Quote Anchor link
Dat zal waarschijnlijk wel kunnen, waar ik naar op zoek ben is een functie die ook schakelt tussen de onderwerpen. Dus als slechts 1 is ingevuld, dat dit onderwerp dan 100 % totaal score genereert. Dit is toch niet makkelijk in één functie te zetten met een teller?
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

22/11/2011 15:58:32
Quote Anchor link
Wat ben je precies aan het maken? een quiz of zo?
Wat ik nu kan opmaken uit jouw posts is dat je aantal vragen hebt verdeeld over een aantal onderwerpen, en dat je onderaan het percentage goede antwoorden weergeeft.
Wil je dat dan ook per onderwerp doen?
 
Gammele vraal

gammele vraal

22/11/2011 16:05:57
Quote Anchor link
Het is een beoordelingsformulier op 4 onderwerpen.
Een onderwerp heeft onderliggende criteria. De percentages en antwoorden sla ik op in een database, per criteria. Dat gedeelte heb ik al werkend. Ik zou alleen graag dit gedeelte werkend willen hebben zodat je direct kan zien wat de beoordeling is.

Je zou dan afzonderlijk per onderwerp maximaal 25% moeten toekennen. En vervolgens berekenen wat de score over het geheel is. Maar als een vraag, of een onderwerp compleet niet van toepassing is, dan zouden 3 onderwerpen de score moeten bepalen.
Dus dan zou zeg maar elk onderdeel 33% moeten gaan wegen.

Onderwerp 1
Vraag 1 (class avg1)
Vraag 2 (class avg1)
Onderwerp 2
Vraag 3 (class avg2)
Vraag 4 (class avg2)
Onderwerp 3
Vraag 5 (class avg3)
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

22/11/2011 17:10:09
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
var score = new Array(0,0,0,0);
var scoreT = 0;
function DoJudgement(avg, idx) {
    var total = 0;
    var counter = 0;
    $(avg).each(function(i){
        if ($(this).val() != 'NULL') {
            counter++;
            total += parseInt($(this).val());
        }
    )};
    score[idx] = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : 0;
    counter = 0;
    total = 0;
    for (j=0;j<score.length;j++) {
        if (score[j] != 0) {
            counter++;
            total += score(j);
        }
    }
    if (total != 0) scoreT = total/counter;
    $("#pb1").progressBar(scoreT);    
        $("#hiddenscore").val(scoreT);
}
$('.avg1').change(function() { DoJudgement('.avg1', 0) });
Gewijzigd op 22/11/2011 17:11:06 door Ger van Steenderen
 
Gammele vraal

gammele vraal

22/11/2011 22:04:04
Quote Anchor link
Bedankt Ger dat je me wilt helpen, ik test hem morgen ochtend vroeg uit, zal nu alvast even kijken of ik kan achterhalen wat je precies hebt neergezet!

Toevoeging op 23/11/2011 10:40:19:

Er gaat nog iets mis met het scoren met het scoren en het berekenen van het gemiddelde.
De scores kloppen niet met de input, als ik de eerste 3 vragen van onderwerp A op 100% zet, is de score ook 100%. Terwijl de rest op 0 staat. 0 is de standaardwaarde.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<select name="avg[<?php echo $data1['criterium_id'];?>]" id="<?php echo $data1['criterium_id'];?>" class="avg<?php echo $data['onderwerp_id'];?>">
 <option value="0">0%</option>
 <option value="25">25%</option>
 <option value="50">50%</option>
 <option value="75">75%</option>
 <option value="100">100%</option>
 <option value="NULL">N.v.t.</option>
</select>


Ik heb je functie voor de 4 onderwerp als volgt aan geroepen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
        $('.avg1').change(function() { DoJudgement('.avg1', 0) });
        $('.avg2').change(function() { DoJudgement('.avg2', 0) });
        $('.avg3').change(function() { DoJudgement('.avg3', 0) });
        $('.avg4').change(function() { DoJudgement('.avg4', 0) });


Als ik één vraag onder onderwerp 4 heb, en ik geef deze 25%, dan wordt de totaalscore 25% en worden de anderen niet meer meegenomen. Als ik hem vervolgens terug zet naar 0% dan blijft die op 25% staan.

De functie heb ik veranderd naar
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
function DoJudgement(avg, idx) {
            var total = 0;
            var counter = 0;
            $(avg).each(function(i){
                if ($(this).val() != 'NULL') {
                    counter++;
                    total += parseInt($(this).val());
                }
            });
            score[idx] = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : 0;
            counter = 0;
            total = 0;
            for (j=0;j<score.length;j++) {
                if (score[j] != 0) {
                    counter++;
                    total += score[j];
                }
            }
            if (total != 0) scoreT = total/counter;
            $("#pb1").progressBar(scoreT);    
            $("#hiddenscore").val(scoreT);
    }

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
total += score[j];
was eerst
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
total += score(j);
maar dan wordt er verwezen naar een functie.
Gewijzigd op 23/11/2011 10:51:30 door gammele vraal
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

23/11/2011 11:51:11
Quote Anchor link
oeps, wat een domme fout van mij.
Probeer dit eens:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
        $('.avg1').change(function() { DoJudgement('.avg1', 0) });
        $('.avg2').change(function() { DoJudgement('.avg2', 1) });
        $('.avg3').change(function() { DoJudgement('.avg3', 2) });
        $('.avg4').change(function() { DoJudgement('.avg4', 3) });

Het tweede argument in de functie is de index van de score array
Gewijzigd op 23/11/2011 11:52:39 door Ger van Steenderen
 
Gammele vraal

gammele vraal

23/11/2011 13:30:03
Quote Anchor link
Dat werkt inderdaad wel, ik kan nu van 100% naar NVT en andersom schakelen, maar de berekening gaat niet zoals het hoort. 0 geeft het zelfde percentage als NULL. De andere waarden zouden dan zwaarder moeten gaan wegen. Net zo als de andere onderwerpen (als je een compleet onderwerp op NVT zet).
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

23/11/2011 17:53:23
Quote Anchor link
Dit is hoe ik het op zou lossen:
1. Geef alle select boxen dezelfde class en voeg er een rel atribuut aan toe:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<select name="vraag1" class="avg" rel="sub1">

2. Geef de n.v.t opties de waarde van -1
3. Laat de onchange functie telkens alle select boxen doorlopen
Je krijgt dan de volgende
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
$('.avg').change(function() {
    tmpscore = new Array();
    onderwerpen = new Array();
    $('.avg').each(function(i){
        rel = $(this).attr('rel');
        if (onderwerpen.indexOf(rel) == -1) onderwerpen[] = rel;
        tmpScore[rel][] = $(this).val();
    });
    for(var i in onderwerpen) {
        counter = 0;
        total = 0;
        for (j=0; j<tmpscore[onderwerpen[i]].length; j++) {
            val = tmpscore[onderwerpen[i]][j]
            if (val >= 0) {
                total += val;
                counter++;
            }
        }
        score[onderwerpen[i]] = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : -1;
    }
    counter = 0;
    total = 0;
    for (j=0; j<score.length; j++) {
        if (score[j] != -1) {
            total += score[j];
            counter++
        }
    }
    scoreT = (counter != 0) ? Math.round(total/counter) : -1;
    $("#pb1").progressBar(scoreT);    
    $("#hiddenscore").val(scoreT);
});

PS. Dreamweaver geeft bij mij een syntax error aan op regel 6, maar ik zie m zo snel niet.
 
Gammele vraal

gammele vraal

24/11/2011 08:18:49
Quote Anchor link
Volgens mij ondersteunt javascript deze manier van array vullen niet. Mijn foutconsole geeft aan dat het mis gaat als je de array vult bij [].
http://www.imagedump.nl/img205/4594/85array.png

Zal ondertussen ook kijken wat een oplossing hiervoor kan zijn. Ik denk dat het niet op deze manier gevuld kan worden. Dat het perse een nummer moet bevatten.
Gewijzigd op 24/11/2011 08:22:26 door gammele vraal
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

24/11/2011 10:20:07
Quote Anchor link
Gammele vraal op 24/11/2011 08:18:49:
Volgens mij ondersteunt javascript deze manier van array vullen niet. Mijn foutconsole geeft aan dat het mis gaat als je de array vult bij [].
http://www.imagedump.nl/img205/4594/85array.png

Zal ondertussen ook kijken wat een oplossing hiervoor kan zijn. Ik denk dat het niet op deze manier gevuld kan worden. Dat het perse een nummer moet bevatten.

Das waar ook, weer in de war geweest met php.
De voeding van mijn test server is stuk, dus ik kon het zelf niet testen.
De oplossing is overigens simpel
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
if (onderwerpen.indexOf(rel)==-1) onderwerpen[onderwerpen.length] = rel;
Gewijzigd op 24/11/2011 10:20:53 door Ger van Steenderen
 
Gammele vraal

gammele vraal

24/11/2011 10:31:51
Quote Anchor link
Geen probleem, dit fixed het probleem, echte komt er nog een fout omhoog:

Bericht: Deze eigenschap of methode wordt niet ondersteund door dit object
Regel: 78
Teken: 5

Ik heb de functie veranderd naar
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
                if (onderwerpen.indexOf(rel)== -1) onderwerpen[onderwerpen.length] = rel;
                    tmpScore[rel][onderwerpen.length] = $(this).val();


Firefox debugger geeft aan dat tmpScore niet gedefinieerd is, terwijl deze er wel boven staat in de functie. Heb ook tmpscore van kleine letters naar grote gelijk gemaakt, maar krijg ik tmpScore[rel] is niet gedefinieerd.
Gewijzigd op 24/11/2011 10:32:38 door gammele vraal
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

24/11/2011 11:19:35
Quote Anchor link
Dit zou het op moeten lossen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
$('.avg').each(function(i){
        rel = $(this).attr('rel');
        if (onderwerpen.indexOf(rel) == -1) {
            onderwerpen[onderwerpen.length] = rel;
            tmpScore[rel] = new Array();
        }
        tmpScore[rel][tmpScore[rel].length] = $(this).val();
    });
 
Gammele vraal

gammele vraal

24/11/2011 11:30:46
Quote Anchor link
Hm vreemde kwestie dit, in IE krijg ik nog een fout:

Foutdetails webpagina
Bericht: Deze eigenschap of methode wordt niet ondersteund door dit object op de regel

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
if (onderwerpen.indexOf(rel) == -1) {


Als ik in firefox de waarde van welk veld dan ook verander gaat de processbar op -1.

Ik heb een fiddle aangemaakt, zodat je kan zien wat er gebeurt. Heb de processbar update er even uit gehaald.
Gewijzigd op 24/11/2011 12:36:31 door gammele vraal
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

24/11/2011 12:36:12
Quote Anchor link
Kan je de html code met de select boxen posten? (mag ook via PM)
Hoef ik dat allemaal niet zelf in te kloppen ;-)
Wat betreft indexOf in IE:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
if (!Array.prototype.indexOf)
{
  Array.prototype.indexOf = function(elt /*, from*/)
  {
    var len = this.length;

    var from = Number(arguments[1]) || 0;
    from = (from < 0)
         ? Math.ceil(from)
         : Math.floor(from);
    if (from < 0)
      from += len;

    for (; from < len; from++)
    {
      if (from in this &&
          this[from] === elt)
        return from;
    }
    return -1;
  };
}
 

ik dacht dat al door jquery opgevangen werd, maar blijkbaar dus niet.
 
Gammele vraal

gammele vraal

24/11/2011 12:37:06
Quote Anchor link
Kijk Ger, ik heb een JS fiddle aangemaakt om te kijken wat er gebeurt:
http://jsfiddle.net/gammele/EQ4YY/11/

Als ik met de prototype functie van jou weer de IE selectie doe, krijg ik een fout in de for lus dat tmpScore leeg is in:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
    for (j=0; j<tmpScore[onderwerpen[i]].length; j++) {
Gewijzigd op 24/11/2011 12:41:29 door gammele vraal
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

24/11/2011 14:03:29
Quote Anchor link
Ja dat heb ik ook.
In FF heb ik hem nu werkend
De laatste loop in de functie moet zijn:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
for (var i in onderwerpen) {
        if (score[onderwerpen[i]] != -1) {
            total += score[onderwerpen[i]];
            counter++
        }
    }


Toevoeging op 24/11/2011 14:07:43:

Ik heb trouwens nu wel alle arrays buiten de functie gedeclareerd, en elke keer als de functie aangeroepen wordt leeggemaakt (array = [])
De foutmelding in IE kan ik niet plaatsen
 
Gammele vraal

gammele vraal

24/11/2011 14:08:13
Quote Anchor link
Als ik de onderste functie aanpas in jsfiddle krijg ik NAN bij alles wat ik doe?

edit; waarschijnlijk komt het daar door, wat is de code die je nu gebruikt?
Gewijzigd op 24/11/2011 14:10:21 door gammele vraal
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.