Klassement berekenen int 1 query

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Koshi koshi

Koshi koshi

19/01/2015 22:20:09
Quote Anchor link
Een tijdje geleden had ik een topic gevraagd hoe je bij de output van het klassement een ploeg in een andere kleur krijgt.
Ger van Steenderen zijn reactive hierop was :

Quote:
Ik denk dat je beter eerst de vraag kunt stellen hoe je gewoon via één query de stand kan genereren vanuit de uitslagen.

Nu ga je een paar honderd queries uitvoeren, en dan een tabel legen en updaten. Wat als er gelijktijdige requests plaats vinden?


Is het mogelijk a.d.h.v. mijn tabellen een query te schrijven waarmee je in 1 query het klassement berekend i.p.v. enkele honderden.
Wie kan mij hiermee helpen?


TABLE `kalender` (
`Datum` text NOT NULL,
`Dag` varchar(10) NOT NULL default '',
`Uur` varchar(5) NOT NULL default '',
`Reeks` varchar(7) NOT NULL default '',
`Thuisploeg` varchar(25) NOT NULL default '',
`Bezoekers` varchar(25) NOT NULL default '',
`Wedstijd` varchar(5) NOT NULL default '',
`Dthuis` char(2) NOT NULL default '',
`Dbezoek` char(2) NOT NULL default '',
`ID` int(4) NOT NULL default '0'
) ENGINE=MyISAM;


TABLE `klassement` (
`Ploeg` varchar(30) NOT NULL default '',
`Gesp` int(11) NOT NULL default '0',
`Gew` int(11) NOT NULL default '0',
`Verl` int(11) NOT NULL default '0',
`Gel` int(11) NOT NULL default '0',
`Dvoor` int(11) NOT NULL default '0',
`Dtegen` int(11) NOT NULL default '0',
`Punten` int(11) NOT NULL default '0'
) ENGINE=MyISAM;


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
<?php

if(!isset($_POST["select"])){$_POST["select"] ="R1";}

mysql_select_db("$db",$connectie);

//klassement leegmaken
$leeg="delete from klassement";
mysql_query($leeg, $connectie);

//klassement opvullen met de verschillende thuisploegen uit de kalender
if(!isset($_POST["select"])){$_POST["select"] ="";}
$lezen="select distinct thuisploeg from kalender where Reeks like '" .$_POST["select"]. "'";
$rst=mysql_query($lezen, $connectie);
$aantal_lijnen=mysql_num_rows($rst);
for($i=0;$i<$aantal_lijnen;$i++) {
    $row=mysql_fetch_row($rst);
    $vullen="insert into klassement(ploeg) values ('".$row[0]."')";
    mysql_query($vullen,$connectie);
    }

    
//klassement berekenen
$sel="select * from kalender where Reeks like '" .$_POST["select"]. "'";
$selrst=mysql_query($sel, $connectie);
$sel_lijnen=mysql_num_rows($selrst);
for($i=0;$i<$sel_lijnen;$i++) {
$rij=mysql_fetch_row($selrst);
    //thuisploeg
    if (($rij[7]!="") and ($rij[8]!="")){
        $sql="update klassement set gesp=gesp+1, Dvoor=Dvoor + ".$rij[7].", Dtegen=Dtegen + ".$rij[8]." where ploeg='".$rij[4]."'";
        mysql_query($sql, $connectie);
        if ($rij[7]>$rij[8]){
        $sql2="update klassement set gew=gew+1, punten=punten+3 where ploeg='".$rij[4]."'";}
        else if ($rij[7]<$rij[8]){
        $sql2="update klassement set verl=verl+1 where ploeg='".$rij[4]."'";}
        else{
        $sql2="update klassement set gel=gel+1, punten=punten+1 where ploeg='".$rij[4]."'";}
        mysql_query($sql2, $connectie);
    }

    //bezoekers    
    if (($rij[7]!="") and ($rij[8]!="")){
        $sql="update klassement set gesp=gesp+1, Dvoor=Dvoor + ".$rij[8].", Dtegen=Dtegen + ".$rij[7]." where ploeg='".$rij[5]."'";
        mysql_query($sql, $connectie);
        if ($rij[8]>$rij[7]){
        $sql2="update klassement set gew=gew+1, punten=punten+3 where ploeg='".$rij[5]."'";}
        else if ($rij[7]>$rij[8]){
        $sql2="update klassement set verl=verl+1 where ploeg='".$rij[5]."'";}
        else{
        $sql2="update klassement set gel=gel+1, punten=punten+1 where ploeg='".$rij[5]."'";}
        mysql_query($sql2, $connectie);
    }
}


//klassement
$klas="select * from klassement order by punten desc, gew desc, dvoor-dtegen desc, dvoor desc";
$klasrst=mysql_query($klas, $connectie);
$klas_lijnen=mysql_num_rows($klasrst);



print("<table border = 0 width=600 cellspacing='0' align='center' style='font-size=14;'><tr align='center' bgcolor='#CCCCCC'><td><font color='#000000'>Ploeg</td>");
print("<td width=60><font color='#000000'>Gesp</td>");
print("<td width=60><font color='#000000'>Gew</td>");
print("<td width=60><font color='#000000'>Gel</td>");
print("<td width=60><font color='#000000'>Verl</td>");
print("<td width=60><font color='#000000'>Dvoor</td>");
print("<td width=60><font color='#000000'>Dtegen</td>");
print("<td width=60><font color='#000000'>Punten</td></tr>");

for($i=0;$i<$klas_lijnen;$i++) {
    $row=mysql_fetch_row($klasrst);
    echo "<tr align='center'><td>$row[0]</td><td>$row[1]</td><td>$row[2]</td><td>$row[4]</td><td>$row[3]</td><td>$row[5]</td><td>$row[6]</td><td>$row[7]</td></tr>";
    }

print("</table>");
?>


Dubbeltopic verwijderd.[/modedit]
Gewijzigd op 19/01/2015 22:46:15 door Bas IJzelendoorn
 
PHP hulp

PHP hulp

29/04/2024 13:16:30
 
Ivo P

Ivo P

19/01/2015 22:40:10
Quote Anchor link
Doe eens een link naar je vorige topic voor we al het commentaar over onbegrijpelijke afko's en nummers gaan herhalen
 
Robert Steegh

Robert Steegh

20/01/2015 18:21:00
Quote Anchor link
Ik begrijp de tabellen in de database niet. Wat is de relatie tussen deze 2 tabellen? De oplossing zit denk ik in het maken van een subquery zoiets als dit:
UPDATE klassement set gesp=gesp+1, WHERE thuisploeg IN
(SELECT ploeg FROM kalender WHERE gesp = 1 and datum > dd.mm.jjjj)

Gespeeld = Gespeeld + 1 in klassement als in de tabel kalender een record gespeeld=1 aanwezig is voor deze ploeg vanaf een bepaalde datum (waarop de stand nog niet is bijgewerkt.

Op deze manier heb je 3 SQL's nodig. In het ergste geval moet je SQL script op de server maken.
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

21/01/2015 14:30:38
Quote Anchor link
Ik had in TS zijn andere topic al een link geplaatst naar:
Ger van Steenderen op 10/08/2013 09:51:14:
Beter laat dan nooit:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
SELECT
    c.clubID,
    c.clubnaam,
    SUM(IF(c.clubID = u.thuisclubID,
            CASE
                WHEN u.thuisscore > u.uitscore THEN 3
                WHEN u.thuisscore = u.uitscore THEN 1
                ELSE 0 END
        , /* ELSE */
            CASE
                WHEN u.thuisscore < u.uitscore THEN 3
                WHEN u.thuisscore = u.uitscore THEN 1
                ELSE 0 END
        )) punt_totaal,
    COUNT(u.wedstrijdID) gespeeld,
    SUM(IF(c.clubID = u.thuisclubID,
            IF(u.thuisscore > u.uitscore, 1, 0),
            IF(u.thuisscore < u.uitscore, 1, 0)
        )) gewonnen,
    SUM(IF(c.clubID = u.thuisclubID,
            IF(u.thuisscore < u.uitscore, 1, 0),
            IF(u.thuisscore > u.uitscore, 1, 0)
        )) verloren,
    SUM(IF(u.thuisscore = u.uitscore, 1, 0)) gelijk,
    SUM(IF(c.clubID = u.thuisclubID, thuisscore, uitscore)) doelp_voor,
    SUM(IF(c.clubID = u.thuisclubID, uitscore, thuisscore)) doelp_tegen,
    SUM(IF(c.clubID = u.thuisclubID, thuisscore, uitscore)) -
        SUM(IF(c.clubID = u.thuisclubID, uitscore, thuisscore)) doelsaldo
FROM
    clubs c
LEFT JOIN
    (SELECT
        wedstrijdID,
        w.thuisclubID,
        w.uitclubID,
        COUNT(IF(d.thuisclub_uitclub = 'thuis', 1, NULL)) thuisscore,
        COUNT(IF(d.thuisclub_uitclub = 'uit', 1, NULL)) uitscore
    FROM
        tbl_wedstrijden w
    LEFT JOIN
        tbl_doelpunten d
        USING (wedstrijdID)
    WHERE w.datumwedstrijd BETWEEN '2012-08-09' AND '2012-08-12'
    GROUP BY wedstrijdID, w.thuisclubID, w.uitclubID
    ) u
    ON c.clubID = u.thuisclubID OR c.clubID = u.uitclubID
GROUP BY c.clubID, c.clubnaam
ORDER BY punt_totaal DESC, gespeeld, doelsaldo DESC, doelp_voor DESC

Hij kan dan gewoon de gehele subquery vervangen door zijn tabel met wedstrijden, en de kolomnamen aanpassen.
 
Koshi koshi

Koshi koshi

21/01/2015 18:12:00
Quote Anchor link
Ger,

Zou het mogelijk zijn om jou tabel(len) en indeling door te geven, ik zie niet onmiddelijk hoe ik met mijn tabel de query kan laten werken.

Bedankt
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

21/01/2015 19:20:31
Quote Anchor link
Het zijn niet mijn tabellen (ik doe alles op zijn engels en met alleen kleine letters en _), maar denk aan zoiets:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
CREATE TABLE clubs (
    clubID INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
    clubnaam VARCHAR(40),
    PRIMARY KEY (clubID)
)

CREATE TABLE wedstrijd_schema (
    wedstrijdID INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
    datumwedstrijd DATETIME NOT NULL,
    thuisclubID INT NOT NULL,
    thuisscore TINYINT,
    uitclubID INT NOT NULL,
    uitscore TINYINT,
    PRIMARY KEY (wedstrijdID)
)

Nogmaals, de subquery na de LEFT JOIN (regel 32 t/m 45) kan je vervangen door de wedstrijd_schema tabel
Gewijzigd op 21/01/2015 19:26:07 door Ger van Steenderen
 
Koshi koshi

Koshi koshi

23/01/2015 15:02:15
Quote Anchor link
vanwaar komt de c., u., w., d., ...
dit lijkt mij niet duidelijk, ik snap het helemaal niet :(
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

23/01/2015 15:19:50
Quote Anchor link
Dat zijn aliassen voor de tabelnamen zodat je niet steeds de gehele tabelnaam moet aangeven bij de kolommen.
 
Koshi koshi

Koshi koshi

23/01/2015 23:49:42
Quote Anchor link
Bedankt voor de moeite, mijn kennis van sql is nihil.
Ik zal maar verder doen met mijn huidige code!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.