MD5 vs Blowfish

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Fullstack Developer

Functieomschrijving Heb je kort geleden jouw HBO diploma ICT development behaald? Of zit je nog aan het begin van je carrière en heb je affiniteit met C#.NET? Voor een erkende werkgever in de omgeving van Oosterhout zijn wij op zoek naar een fullstack developer. Als C#.NET developer werk je samen met een vooruitstrevend team aan het ontwikkelen van maatwerk software voor klanten. Je hebt affiniteit met SQL, maar nog belangrijker is dat je kennis en ervaring hebt met C#.NET. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Het ontwikkelen van onze high-availability en high-performance backend; Je begint de dag rond 8:30

Bekijk vacature »

Magento developer

Functie E-commerce is een ‘’snelle’’ wereld. Om hierin continu voorop te blijven omarmen ze in een vroeg stadium nieuwe technieken. Een webshop is nooit af en kan altijd beter, sneller en efficiënter. Tegelijkertijd hebben ze vanaf hun oprichting altijd vastgehouden aan kwaliteit boven snelheid, en dit loont. Als back-end developer fungeer je als het verlengstuk van hun klanten. Technisch complexe zaken pak je met liefde op, en hierin werk je samen met o.a. front-end developers en designers. Klanten verwacht hierin kwaliteit van het hoogste niveau en een proactieve, meedenkende rol bij het maken van zowel technische als strategische keuzes. Ga

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Dit ga je doen Je richt je op het doorontwikkelen en herstructureren van het platform; Je werkt in teamverband en zelfstandig aan uitdagende projecten voor verschillende klanten; Softwareontwikkeling middels C# .NET; Je staat in contact met verschillende opdrachtgevers om de klantwensen te bespreken en deze vervolgens te ontwikkelen; Verbeteren van bedrijfsprocessen; Implementaties. Hier ga je werken Als .NET Developer kom je te werken in de regio van Lelystad bij een organisatie die met toonaangevende klanten uit heel Nederland samen werkt. De producten en diensten van de organisatie bereiken miljoenen Nederlanders. Hierbij komt een grote hoeveelheid informatie kijken en deze moet

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als ervaren .NET ontwikkelaar start jij een team met 12 programmeurs. Jullie zijn verantwoordelijk voor het huidige platform van deze organisatie. Als team werken jullie in tweewekelijkse sprints en starten jullie iedere dag met een stand-up. Jij werkt samen met jouw team aan het uitbreiden van het huidige platform door middel van nieuwe features. Daarnaast zorg jij er samen met jouw team voor dat het platform veilig is en gebruiken jullie de nieuwste technieken om deze veiligheid te waarborgen. Zo maken jullie gebruik van C# .NET, .NET Core, React, Azure, Kubernetes, ASP.NET, MVC. Jij gaat aan het werk in

Bekijk vacature »

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

Database Developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Database Developer met MS SQL of een vergelijkbare database? Wil jij werken voor een ambitieuze werkgever in regio Tilburg waar jij volledig de mogelijkheid krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je gaat projecten gedurende het hele proces begeleiden. Je sluit aan bij afspraken met klanten om hun processen helder te krijgen. Vervolgens voer jij het project uit en zorgt dat dit zo goed mogelijk verloopt; Je werkt aan nieuwe softwareoplossingen die de logistieke processen verbeteren of vernieuwen; Je houdt je bezig met het ontwikkelen van

Bekijk vacature »

Senior Node.js developer Digital Agency

Functie Door de groei van de organisatie zijn ze op zoek naar een Tech Lead. Als tech lead ben jij verantwoordelijk Als Back end Node.js developer kom je terecht in een van de 8 multidisciplinaire teams in het projectenhuis. Afhankelijk van jouw interesses, wensen en capaciteiten word je bij projecten en onderwerpen naar keuze betrokken. Als ervaren ontwikkelaar zul jij vaak leiding nemen in de projecten en in het team een aanvoerder zijn van technische discussies. Uiteindelijk wil jij natuurlijk de klantwensen zo goed mogelijk vertalen naar robuuste code. De projecten kunnen varieren van langlopende- tot kleinschalige trajecten. Voorheen werkte

Bekijk vacature »

Typescript Developer / Cloud platform

Dit ga je doen (Door)Ontwikkelen van het cloud platform; (Door)Ontwikkelen van microservices; Bouwen van nieuwe functionaliteiten; Verbeteringen aandragen voor het cloud platform; Sparren met de business. Hier ga je werken Onze opdrachtgever, gevestigd in regio Eindhoven, levert een compleet dienstenpakket op het gebied van IT. Zij pakken verschillende (complexe) vraagstukken van grote organisaties op. De sfeer intern is gezellig en informeel. Men houdt van hard werken maar gezelligheid door middel van een borrel of gezamenlijke lunch komt er veel voor. Als Typescript ontwikkelaar word je onderdeel van het team gericht op de (door)ontwikkeling van hun eigen cloud platform welke wordt

Bekijk vacature »

Java Developer

Functieomschrijving Are you an experienced Java Developer who wants to be challenged? Then this is your job! As a Java Developer, you are co-responsible for building custom applications within our extensive IT landscape. Development takes place on both the back-end side (Spring/JEE). Together with the IT department, you are responsible for the daily adjustments and expansions of our IT systems. In addition, you will work in small scrum teams using the Agile methodologies. Besides the realization of our in-house systems, you are responsible for the roll-out of the application (version) as well as the operational support after going live. Team

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Functie omschrijving C# .NET Developer gezocht. Ben jij een full stack developer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging binnen een leuk snel groeiend bedrijf? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Developer met ervaring op het gebied van .NET die een organisatie in de regio Bennekom gaat versterken. Jij gaat je binnen dit bedrijf vooral bezighouden met het verbeteren van de functionaliteiten van hun dataplatform. Samen met andere ontwikkelaars denk je mee in oplossingsrichtingen, architectuur en nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel De organisatie waar je voor gaat werken heeft een onafhankelijk dataplatform ontwikkelt voor de agrarische sector.

Bekijk vacature »

In-house .NET software developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een uitdagende in-house development functie? Maak jij graag hét verschil m.b.t. interne automatisering? Haal jij energie uit het automatiseren van processen voor je eigen collega's? Dan hebben wij de perfecte vacature voor je! Voor een gezellig Brabants familiebedrijf, zijn wij op zoek naar een .NET software developer. Je gaat in deze zelfstandige functie werken aan de ontwikkeling van eigen applicaties & en het koppelen van deze applicaties aan de ingekocht software. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Het management team signaleert behoeftes vanuit de business. Vervolgens worden deze behoeftes uitgewerkt en geprioriteerd.

Bekijk vacature »

Python Developer

Dit ga je doen Als Python Developer ben je verantwoordelijk voor: Het ontwikkelen van Stuurprogramma's in Python zodat er verbindingen kunnen worden gelegd tussen besturingssystemen en (AV) hardware; Het testen en debuggen van Stuurprorgamma's; Het communiceren met noodzakelijke partijen in gevallen waar extra technische details nodig zijn om een Stuurprogramma te ontwikkelen of problemen op te lossen; Het maken van de nodige technische documentatie (in het Engels); Het participeren in een Scrum/Agile omgeving. Hier ga je werken Deze internationale organisatie is wereldwijd een succesvol producent en leverancier van professionele AV hard- en software. Klanten gebruiken de producten o.a. voor het

Bekijk vacature »

SAP Integratie Ontwikkelaar

Ben jij ambitieus in de verdere ontwikkeling van SAP binnen HANOS, en heb je kennis van SAP PI, CPI (SAP integration suite) en of andere middleware tooling? Dan ben jij mogelijk onze nieuwe SAP Integratie (middleware) Ontwikkelaar! Lees snel verder en solliciteer! Wat ga je doen? Als SAP Financieel Consultant ben je, als deel van een gedreven team van interne SAP consultants, de schakel tussen de gebruikersorganisatie en ICT. Je draagt proactief bij aan een optimale aansluiting van de SAP-functionaliteit (een applicatielandschap met o.a. Suite on HANA, Fiori, Hybris, C4C en BO), op de bedrijfsprocessen. Verder ondersteun je de HANOS

Bekijk vacature »

Traineeship IT regio Amsterdam/Utrecht

Wat ga je doen? Het traineeship begint met een fulltime maand cursussen en praktijkdagen, waarin je de basis van het IT-vak leert op de Shared Servicedesk (SSD). Daarnaast ga je meteen aan de slag voor je eerste certificering! (ITILv4). Je start in een groep met 4 tot 10 deelnemers, waarmee jij gedurende die maand optrekt en je kennis kunt delen. Na het voltooien van de eerste maand ga je direct voor een langere periode aan de slag bij één van onze klanten of blijf je intern bij ons op de Shared Servicedesk. Je bent het eerste aanspreekpunt van de eindgebruikers

Bekijk vacature »
Gee Bee

Gee Bee

12/01/2017 15:39:57
Quote Anchor link
Heb afgelopen Kerst op diverse fora en zo gelezen dat MD5 zwaar verouderd, achterhaald en ook al 'gekraakt' is en dat het daarom beter is om Blowfish te gebruiken. Nu geloof ik dat meteen als zovelen dat zeggen. Toch is mij wel iets frappants opgevallen waarvan ik graag wil weten hoe anderen, op dit terrein meer deskundigen hier tegenaan kijken.

Als ik een serie wachtwoorden met MD5 hash krijg ik daar per wachtwoord een totaal verschillende string uit. Als ik dezelfde serie wachtwoorden met Blowfisch hash ( gebruik hiervoor password_hash('wachtwoord',PASSWORD_BCRYPT) waarbij 'wachtwoord' natuurlijk niet het letterlijk wachtwoord is ) krijg ik per wachtwoord een string waarvan de eerste 7 karakters hetzelfde is!!!

Nu heb ik uit de documentatie begrepen dat dit te maken heeft met de 'salt' binnen de 'hash' ... of zoiets. De vraag die ik nu probeer te stellen is of zo'n hash nou juist niet gevoeliger is? Als iemand - met een beetje verstand van zaken - een tabel opent en daarin een serie gehaste wachtwoorden met dezelfde 7 beginkarakters ziet, kan die dat gemakkelijk(er) als een 'Blowfish' hash herkennen en dan heeft die stap 1 naar het kraken van die hash al gezet. MD5 hashes zijn, juist door de volledige random karakters die het genereert, op dit punt minder 'herkenbaar'.

Nogmaals, ik ben op dit terrein een volledige novice en dus bij voorbaat 'sorry' als ik een - voor het op dit forum gebruikelijke niveau - domme vraag stel. Ben gewoon zeer benieuwd en nieuwsgierig.

Groet,
Gerard
Gewijzigd op 12/01/2017 15:41:50 door Gee Bee
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 11:26:50
 
Ivo P

Ivo P

12/01/2017 16:18:37
Quote Anchor link
ik zou naar php's eigen functies kijken:

http://php.net/manual/en/ref.password.php
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

12/01/2017 16:45:45
Quote Anchor link
Kijk voor achtergrondinformatie ook eens naar de functie crypt():

http://php.net/crypt

Hier wordt kort maar krachtig uitgelegd hoe de strings die worden toegevoegd voor de salt zijn opgebouwd. Dat die strings vervolgens voor het versleutelde wachtwoord worden geplakt (waardoor de eerste tekens hetzelfde zijn), is geen risico.
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

13/01/2017 10:18:43
Quote Anchor link
Informatie die gehashed is kan nooit meer terug veranderd worden, ook al weet de hacker welke encryptie er is gebruikt. Dus het maakt niet zoveel uit of een hacker zo kan zien of de data met MD5 of met bcrypt is gehashed.

Iedere hash moet uniek zijn. Daarom wordt MD5 niet meer gebruikt, MD5 maakt soms van verschillende invoer dezelfde hash. Voor wachtwoorden in een database maakt dat niet zoveel uit maar dat is wel waarom hij 'gekraakt' is.

Er zijn 2 veel gebruikte manieren voor een hacker om wachtwoorden uit een database te cracken. In het verleden werd er veel gebruikt gemaakt van zgn 'rainbow lists', lijsten met gigantische hoeveelheden mogelijke wachtwoorden, die allemaal gehashed waren, waarbij dan de wachtwoorden in de database vergeleken werden met de wachtwoorden op de lijst en er een match gevonden kon worden. (er is altijd wel iemand die niet zo'n sterk wachtwoord gebruikt)

Toen kwam salt en was het gebruik van deze lijsten niet meer zinvol, immers, alle wachtwoorden die je maar kunt bedenken worden nu gecombineerd met een salt en dán gehashd.

Daarom is nu denk ik de beste mogelijkheid voor een hacker een 'brute force' attack, in het inlogscherm oneindig veel wachtwoorden invoeren, niet met hand natuurlijk ;)

Hierbij is er een belangerijk verschil tussen MD5, crypt en bcrypt. MD5 is razendsnel. Binnen een seconde kan de hacker miljoenen wachtwoorden invoeren. ook crypt is redelijk snel. bcrypt daarintegen is erg langzaam, ongeveer een seconde per invoer. (bovendien kun je als je password_hash gebruikt met $cost de tijdsduur nog aanpassen). Hierdoor duurt meestal het dagen of weken in plaats van uren om een wachtwoord dat matched te vinden en is de kans groot dat de hacker er bij voorbaat al niet aan begint.

Hoe het precies zit met die zelfde tekens aan het begin van de hash weet ik niet, het zal met de salt te maken hebben maar het zal niet zo zijn dat die tekens de salt zijn en de rest het wachtwoord want zo werkt een hash niet en bovendien zou dat het hele nut van de salt weg zijn...

Overigens kun je beter password_hash('wachtwoord',PASSWORD_DEFAULT)gebruiken. Momenteel gebruiken beide opties Bcrypt, maar PASSWORD_BCRYPT zal altijd bcrypt blijven gebruiken, en default kan in de toekomst een nieuwe, betere, encryptie methode gaan gebruiken als die er zou komen. Dus met default heb je altijd het beste.
 
Gee Bee

Gee Bee

13/01/2017 10:30:26
Quote Anchor link
Hoi Marlies,

Dank voor je antwoord! Daar heb ik iets aan!

Groet, Gee
 
Ivo P

Ivo P

13/01/2017 10:50:57
Quote Anchor link
"Iedere hash moet uniek zijn"

Dat gaat nooit lukken. Bijvoorbeeld een md5 hash is altijd 32 tekens lang. (en dan ook nog beperkt tot 0-9A-F)

Wat voor "breedte" je een hash ook geeft: er zullen altijd meer strings zijn dan de mogelijke hashes.

Om het even in vatbare begrippen te gooien: stel dat ik een hashing bedenk die alleen op getallen werkt en dan ook een getal oplevert. Die uitkomst is beperkt tot 2 tekens (cijfers).
Dat betekent dan dat ik dus maar 100 uitkomsten heb (00-99)

Maar en zijn veel meer invoeren te bedenken. Bijvoorbeeld de getallen 100-1000. Dat betekent dus inderdaad dat er de nodige dubbelen voor kunnen komen in mijn beperkte voorbeeld.

Maar dat principe gaat ook op voor een hash van 3, 4 of 32 karakters en zelfs als je naast cijfers ook nog andere tekens in de hash laat voorkomen.

Nu schijn je voor het vinden van dubbele md5's al een heel grote string te moeten hebben. Maar in principe kun je ook heel de inhoud van de Dikke Van Dale als invoer in md5() stoppen. Daar zal ook een string van 32 tekens uit komen.

Maar probleem lijken vooral de rainbow tables te zijn. En dan met name ook door het ontbreken van de salt in veel gevallen.
Wat niet wegneemt dat je md5 intussen beter links kunt laten liggen.

NB:
Ik heb wel eens de indruk dat er gedacht wordt dat elke site die de passwords alleen met md5 gehasht opslaat nu direct gehackt kan worden. Daarvoor heb je wel eerst toegang tot de lijst met gehashte passwords nodig
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

13/01/2017 14:55:08
Quote Anchor link
Quote:
MD5 maakt soms van verschillende invoer dezelfde hash.

Dit is inherent aan hashing, en niet zozeer van MD5. Bij MD5 treden er echter meer "collisions" op (verschillende soorten invoer die leiden tot dezelfde hash) geloof ik, waardoor de eerdergenoemde rainbow tables inzetbaar zijn voor het kraken.

Quote:
Overigens kun je beter password_hash('wachtwoord',PASSWORD_DEFAULT)gebruiken

Is dit zo? Bij dit soort zaken moet je niets aan het toeval overlaten lijkt mij, dus mogelijk is het beter om expliciet in te stellen wat je gebruikt, anders valt PASSWORD_DEFAULT mogelijk terug op een snellere/makkelijker te bruteforcen methode. Was dit niet precies dezelfde wijze waarop een lek in HTTPS werd uitgebuit? Door manipulatie werd teruggevallen op standaard encryptie (dit is overigens niet hetzelfde als hashing) waardoor het mogelijk was om dataverkeer te ontcijferen.

Daarnaast hebben verschillende algoritmes mogelijk verschillende formaten (die een verschillende opslag of controle vereisen), tenzij dit helemaal gestandaardiseerd is (maar dan zul je dus deze standaardisatie ook in je wachtwoord-opslag moeten verwerken)? Maar dan kun je je afvragen waarom die functie een algoritme-parameter heeft, als je toch altijd dezelfde gebruikt.

Los van dit alles: bij veiligheid is het beter om met lagen te werken, en niet alles te gooien op één "(first and last) line of defense".

Quote:
Wat niet wegneemt dat je md5 intussen beter links kunt laten liggen.

Beschouw het volgende scenario: je gebruikt een modern hashing algoritme (post md5/sha1) maar je bouwt geen enkele beveiliging in voor een gelimiteerd aantal inlogpogingen noch functionaliteit voor het volgen van inlogpogingen. Het is dan nog steeds mogelijk, al duurt het wat langer, om te bruteforcen.

Stel hier tegenover een loginsysteem met md5 die maximaal X onjuiste logins accepteert per tijdseenheid Y en die bijhoudt waar deze vandaan komen waarbij tevens wordt verwacht dat het wachtwoord aan zekere kenmerken voldoet en eens in de zoveel tijd vernieuwd moet worden.

Welk systeem is veiliger?
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

13/01/2017 15:13:04
Quote Anchor link
Thomas van den Heuvel op 13/01/2017 14:55:08:
Quote:
Overigens kun je beter password_hash('wachtwoord',PASSWORD_DEFAULT)gebruiken

Is dit zo? Bij dit soort zaken moet je niets aan het toeval overlaten lijkt mij, dus mogelijk is het beter om expliciet in te stellen wat je gebruikt, anders valt PASSWORD_DEFAULT mogelijk terug op een snellere/makkelijker te bruteforcen methode. Was dit niet precies dezelfde wijze waarop een lek in HTTPS werd uitgebuit? Door manipulatie werd teruggevallen op standaard encryptie (dit is overigens niet hetzelfde als hashing) waardoor het mogelijk was om dataverkeer te ontcijferen.


Dit staat letterlijk in de php documentatie. default en bcrypt gebruiken nu bcrypt. default kan vervangen worden, in de toekomst, als er een veiligere methode zou komen die ook al een test periode heeft doorstaan. Maar snap jouw punt ook wel, je moet maar afwachten of dat dan op de lange termijn ook echt beter is.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

13/01/2017 15:25:26
Quote Anchor link
Dat is mijn punt min of meer: als een default op een gegeven moment wijzigt (of verdwijnt) kan dit functionaliteit breken. Je schrijft sowieso geen code voor de eeuwigheid. En met name security-gerelateerde code, daar zou je bovenop moeten zitten (of zou iig eens in de zoveel tijd gereviewd moeten worden).

Misschien is er wel iets voor te zeggen om ergens instelbaar te maken welk algoritme gebruikt wordt. Maar deze instelling is dan een "hoofdschakelaar" waarmee de creatie, opslag en verificatie van wachtwoorden centraal omgaat.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

13/01/2017 15:39:09
Quote Anchor link
Marlies Maalderink op 13/01/2017 15:13:04:
default en bcrypt gebruiken nu bcrypt. default kan vervangen worden, in de toekomst, als er een veiligere methode zou komen die ook al een test periode heeft doorstaan.

Daarom kun je juist beter niet "automagisch" de default gebruiken: als de default verandert, loop je het risico dat in één keer alle met de vorige default versleutelde wachtwoorden ongeldig zijn. Dan zit je na een PHP-update met een onbruikbare database. Of omgekeerd: je kunt PHP niet updaten omdat anders je database onbruikbaar wordt.

Je kunt beter de cost c.q. work factor opkrikken, zodat de hardware 5 seconden staat te stampen op één wachtwoord. Dat is namelijk niet te brute forcen als de tabel met wachtwoorden in verkeerde handen valt (en iemand dus zeeën van tijd heeft om er op een eigen machine op los te gaan).

Verder kun je, zoals Thomas zegt, beter exact vastleggen welk algoritme je met welke instellingen gebruikt. Dan kun je namelijk bij een update of na een inbraak gericht die wachtwoorden updaten. En standaard gebeurt dat al bij een sterke encryptie: aan het begin van de resulterende string worden tussen $ algoritme, work factor en salt toegevoegd. Dat is niet voor niets, hè? ;-)
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

13/01/2017 17:39:54
Quote Anchor link
Ik snap jullie punt en het klinkt logisch. Ik gebruik default omdat dat in de documentatie aangeraden wordt maar begin nu te twijfelen of dat dan wel zo handig is...

Toevoeging op 13/01/2017 17:48:04:

Als aanvulling, ik heb net de documentatie doorgelezen maar het staat er ook helemaal niet. Weet ook even niet hoe ik er dan bij kwam, mijn excuses.. Zal wel in de war zijn geweest...
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

13/01/2017 21:01:13
Quote Anchor link
>> Stel hier tegenover een loginsysteem met md5 die maximaal X onjuiste logins accepteert per tijdseenheid Y en die bijhoudt waar deze vandaan komen waarbij tevens wordt verwacht dat het wachtwoord aan zekere kenmerken voldoet en eens in de zoveel tijd vernieuwd moet worden.


Dit is ook een leuke discussie. De functionaliteit van een login is om van een anonieme gebruiker een bekende gebruiker te maken. Even aannemende dat je een login hebt met gebruikersnaam + wachtwoord kan een hacker telkens van gebruikersnaam en wachtwoord wisselen. Gebuikt hij hier ook nog een aantal verschillende proxies dan is de mix compleet. Hoe ga je deze brute force methode tegenhouden dan?

Ik bedoel:
- Je kunt je login helemaal op slot zetten maar dan kan niemand meer binnen komen
- je kunt bij meerdere logins vanaf 1 en dezelfde ip blokkeren maar het risico bestaat dat je hiermee een bedrijf met 5000 werknemers de toegang ontzegt.
- Je kunt als de hacker al een bestaande gebruikersnaam gebruikt natuurlijk deze gebruikersnaam blokkeren maar zelfs dan kun je een boze reactie verwachten.

Hoe gaan jullie daar mee om dan?
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

13/01/2017 23:41:16
Quote Anchor link
Je telt het aantal pogingen per gebruiker lijkt mij (los van IP)? Ik wilde daarmee alleen maar laten zien dat wanneer je meerdere lagen aanbrengt (beperkt aantal pogingen per tijdseenheid per gebruiker) dat het daardoor ook al een aanzienlijk stuk moeilijker wordt om dingen te kraken. Je kunt dan namelijk simpelweg niet meer bruteforcen.

Je kunt het voorbeeld binnen een bedrijf ook omdraaien: je zou ook een whitelist van IP's kunnen introduceren via welke je enkel kunt inloggen. Dan hoef je de hacker ook niet ver te zoeken :].

En als je server zodanig onder vuur ligt dan wordt het tijd voor andere oplossingen.
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

23/01/2017 15:05:22
Quote Anchor link
Gee Bee op 12/01/2017 15:39:57:
Als ik een serie wachtwoorden met MD5 hash krijg ik daar per wachtwoord een totaal verschillende string uit. Als ik dezelfde serie wachtwoorden met Blowfisch hash ( gebruik hiervoor password_hash('wachtwoord',PASSWORD_BCRYPT) waarbij 'wachtwoord' natuurlijk niet het letterlijk wachtwoord is ) krijg ik per wachtwoord een string waarvan de eerste 7 karakters hetzelfde is!!!


Het is geen nieuw topic meer maar toevallig las ik vanmiddag hoe het zit met de eerste 7 characters van de bcrypt hash, voor het geval iemand zich het toch nog afvraagt...

Het heeft niets met de salt te maken maar met de hash methode zelf.
Bcrypt hashes beginnen altijd met $2y$1(nog 1 cijfer)
waarbij $2y staat voor bcrypt, $10 (of $11 of $12) voor de cost. Dan komt pas de salt. Het enige wat de mogelijke hacker hier dus uit kan afleiden is de hash methode en de cost die is ingesteld, maar niet wat de salt is...
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

24/01/2017 07:19:43
Quote Anchor link
Marlies Maalderink op 23/01/2017 15:05:22:
Bcrypt hashes beginnen altijd met $2y$1(nog 1 cijfer)
waarbij $2y staat voor bcrypt, $10 (of $11 of $12) voor de cost. Dan komt pas de salt. Het enige wat de mogelijke hacker hier dus uit kan afleiden is de hash methode en de cost die is ingesteld, maar niet wat de salt is...

Wel de salt maar niet de salt? ¯\_(?)_/¯

Een hacker kán de salt zien, want die staat achteraan. Bij Blowfish is de string namelijk:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
'$2y$' . $work_factor . '$' . $salt . '$'

En bij SHA-512:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
'$6$rounds=' . $work_factor . '$' . $salt . '$'
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

24/01/2017 10:23:29
Quote Anchor link
Ward van der Put op 24/01/2017 07:19:43:

Wel de salt maar niet de salt? ¯\_(?)_/¯


Ja, beetje onduidelijk gefomuleerd ;) Wat ik bedoelde te zeggen is dat de salt niet de eerste 7 identieke tekens van de hash is, waar de topic starter bang voor was.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.