[MVC] Model Layer uitgelicht

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Back-end developer

Dit ga je doen Development d.m.v. XQuery, JSON/XML en REST API's; Ontwikkelen aan een tof en complex zorgplatform; Koppelingen maken met de NoSQL database; Testen en documenteren van de ontwikkelde functionaliteiten; Samenwerking met andere front- en back-end ontwikkelaars. Hier ga je werken Voor een vooruitstrevende organisatie binnen de zorg in Den Haag zijn wij opzoek naar een Back-end Developer die ervaring heeft met o.a.XQuery en Vue.JS of daarin graag zou willen ontwikkelen. Je zal ontwikkelen aan een tof en complex zorgplatform en koppelingen maken met de NoSQL database. Ook het testen en documenteren van de ontwikkelde functionaliteiten behoort tot jouw

Bekijk vacature »

Back-end ontwikkelaar

Functie omschrijving Wil jij meebouwen aan diverse databasesystemen in een klein bedrijf met een platte organisatie? In een team van ruim 10 ontwikkelaars wordt er aan diverse ICT oplossingen gewerkt. Jouw taken hierbij zullen bestaan uit: Het onderhouden en door-ontwikkelen van bestaande databases. Denk hierbij aan schema verbeteringen en performance-tuning. Bij nieuwe ontwikkelingen ga jij ook bezig met het bouwen van het databaseschema. Omdat je in een klein team werkt zal je ook de C# routine verder uitbouwen en ontwikkelen. Ook kan je meedraaien in algemene refactory-, ontwikkel- of testwerkzaamheden. Je zal voornamelijk gebruik maken van de volgende technieken: .NET

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Front End Ontwikkelaar (React)

In het kort Als front end developer ga je aan de slag met maatwerkprojecten voor onze klanten. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een machine aan een database of het corrigeren van formulieren voor ingestuurde orders. Voorbeeld van zo’n project is Smart Link. De projecten waar je op ingezet kunt worden liggen binnen het technische domein waar jij als front end developer een grote rol speelt om samen met je back end collega’s de juiste oplossingen te leveren. please note that this particular role requires fluent Dutch language skills. Dit vind je leuk om te doen Het omzetten van designs

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar PHP

Functie omschrijving Software Ontwikkelaar PHP gezocht! Wij zijn op zoek naar een ervaren PHP Software Ontwikkelaar om het team van onze opdrachtgever te versterken! De ideale kandidaat zal fungeren als verlengstuk van klanten en complexe technische vraagstukken met enthousiasme benaderen. Naast het werken met de nieuwste technologieën, ben je in staat om aan meerdere projecten tegelijkertijd te werken. Als je deze uitdaging aangaat, werk je nauw samen met front-end developers en draag je bij aan het realiseren van grote veranderingen bij klanten. Het bedrijf zoekt iemand die zichzelf graag uitdaagt en altijd streeft naar het leveren van de beste resultaten.

Bekijk vacature »

Delphi Programmeur

Functie omschrijving Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in kantoor-bedrijfssoftware en zit gevestigd in omgeving Numansdorp. Als programmeur ben jij bij dit bedrijf met het volgende bezig; Je vertaalt technische en functionele ontwerpen naar kwalitatieve software. Je ontwikkelt, ontwerpt en test software. Je maakt daarbij veel gebruik met de volgende tools & technologieën: Delphi 10.3 (Rio), QuickReport 6. Je krijgt in deze rol veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je levert projecten van A - Z op, en werkt daarbij projectmatig en gestructureerd. Bedrijfsprofiel Dit bedrijf richt zich op maatwerk software oplossingen. Deze software oplossingen worden ingezet in de financiële branche. Het betreft een

Bekijk vacature »

Back end developer PHP

Functie Met een complex en uitgebreid e-commerce platform, een eigen PIM-systeem en eigen scan applicatie – krijg jij dagelijks te zien hoe jouw werk gebruikt wordt door miljoenen gebruikers. En we staan qua development pas in de startblokken, aangezien er nog meerdere projecten op de plank liggen te wachten! Ons huidige development team bestaat uit 8 programmeurs. Er wordt dagelijks gereflecteerd op geschreven code, Scrum taken en kennisdelen onderling is een must. Onze voertaal binnen ons team is Engels, dit omdat wij twee internationale collega’s hebben. Ons huidige “IT Landschap” bestaat voornamelijk uit allerlei losse onderdelen die individueel, maar ook

Bekijk vacature »

JAVA Programmeur

Bedrijfsomschrijving Functieomschrijving We zoeken per direct enthousiaste software engineers die ons team komen versterken.We werken in DevOps teams met een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. Er wordt nauw samengewerkt met ons Business analyse team (BAT), met onze uitvoerende medewerkers en met de DevOps teams onderling binnen het domein. Het liefst hebben we veel en vaak interactie met onze interne en externe eindgebruikers om zo de juiste dingen te maken. We werken multidisciplinair in een dynamische omgeving. Achtergrond opdracht De Businesseenheid Examens is verantwoordelijk voor de logistiek van de staatsexamens Voortgezet (speciaal) onderwijs, Nederlands als 2e taal en schoolexamens. In het kader

Bekijk vacature »

Mendix Developer

Voor Troostwijk Groep zoeken wij een: Mendix Developer Wij zoeken Je bent een getalenteerde en ervaren Mendix Developer en het is tijd om je horizon te verbreden. Je wilt minder coderen en meer modelleren, minder bezig zijn met allerlei technische details en randvoorwaarden en meer met functionaliteit. Daarnaast ben je trots op de innovatieve en gebruiksvriendelijke applicaties die je in de loop van de jaren hebt gebouwd. Werk je graag in een enthousiast team, wil je veel vrijheid en kun je tegelijkertijd goed met deadlines omgaan, dan ben jij absoluut degene die wij zoeken! Wat je nodig hebt is ruime

Bekijk vacature »

Java Developer

Dit ga je doen Ontwerpen en bouwen van nieuwe functionaliteiten binnen de complexe omgeving; Proactief de processen kwalitatief en efficient inrichten; Opzetten van Unit Tests; Code Reviews; Regie nemen voor innovatieve projecten; Landschap beheren en de bijbehorende ketens hierbij in het oog houden. Hier ga je werken De organisatie is actief binnen de financiele branche en heeft een IT afdeling van circa 450 man. De organisatie voorziet de maatschappij binnen de financiele dienstverlening en is gedurende de jaren een onmisbare schakel geworden. Het is een high profile organisatie waar ze veel te maken hebben met veranderingen voortkomend uit maatschappelijke ontwikkelingen,

Bekijk vacature »

NodeJS developer

Functie Als Fullstack developer kom je te werken in het ontwikkelteam. Je bent samen met je collega’s continu bezig om de software uit te breiden, maar hiernaast doe je onderzoek naar de inzet van nieuwe technieken, tools of bijvoorbeeld Machine Learning. Ze willen met hun software echt voorlopen op andere en toegevoegde waarde leveren voor de eindgebruiker. Mede hierom zijn ze erg benieuwd naar iemand zijn persoonlijkheid, of hij graag nieuwe dingen uitzoekt (Google!), en initiatief neemt. Qua technische kennis zoeken ze iemand die goed op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen, daar zij nu ontwikkelen op NodeJs back-end,

Bekijk vacature »

Fullstack developer (NodeJS, React, AWS)

Functie Als Fullstack developer kom je te werken in het ontwikkelteam, maar zoals gezegd komt er veel meer bij kijken dan alleen maar ontwikkelen. Je bent samen met je collega’s continu bezig om de software uit te breiden maar hiernaast doe je doorlopend onderzoek naar de inzet van bijvoorbeeld Machine Learning. Ze willen met hun software echt voorlopen op andere en toegevoegde waarde leveren voor de eindgebruiker. Mede hierom zijn ze erg benieuwd naar iemand zijn persoonlijkheid, of hij graag nieuwe dingen uitzoekt (Google!), en initiatief neemt. Maar waar staan ze nu? Na een onderzoeksfase van ruim een jaar zijn

Bekijk vacature »

PHP ontwikkelaar

Functie Jij komt te werken in een development team van 9 man. Het grootste deel doet back end development en daarnaast is er 1 teamlead en 1 tester in het team. Dit Agile team is van groots belang voor de organisatie omdat zij voornamelijk alle eigen systemen in-house ontwikkelen. Naast het door ontwikkelen van het bestaande platform en de software die daarbij komt kijken, zul jij je ook bezighouden met het realiseren en opzetten van nieuwe projecten binnen het bedrijf. Je staat nauw met de klant in contact om zo hun wensen zo goed mogelijk te kunnen realiseren. Daarnaast ontwikkel

Bekijk vacature »

Remote - Front-end Angular developer

Functie The IT team currently consists of the IT Manager, 2 back-end developers, 1 full-stack developer, 1 designer, and a DevOps engineer. They are currently looking for an experienced Front-end developer who will work autonomously and in a disciplined manner, being the only developer working on their Front-end applications at the start. They do have the ambition to find a second developer soon, who you will then be able to supervise. You will be working on the further development of their existing UI in Angular. But also developing a mobile app. They place great value on User Experience and opt

Bekijk vacature »
Jasper DS

Jasper DS

23/01/2013 12:22:51
Quote Anchor link
Hallo iedereen,

ik heb de voorbije dagen erg veel gelezen over het MVC-pattern, een ORM en het datamapper-pattern.
de VC van het MVC is voor mij nu vrij duidelijk. Ik heb een eigen interpretatie gemaakt die waarschijnlijk nog wel een pak beter kan maar het volstaat voor wat ik nu wil doen.

Dan schiet er nog de model over. Ik heb hier op het forum geleerd dat je de database / storage moet benaderen vanuit een mapper en een Domain object. Dit topic op stackoverflow ging er nog een beetje dieper op in en voegde aan deze twee elementen nog "de model" toe.

De model layer bestaat dus uit:
  • Domain object
  • Mapper
  • Model
  • StorageClass


Het domain object is vrij duidelijk, het houd de data vast en controleert of de data aan het juiste type voldoet. Het domain object is niet verantwoordelijk voor de storage van de data.

De mapper is de verbinding tussen het domain object en de storage. In de mapper staat geen SQL, de mapper spreekt enkel de juiste storage classe aan die op zijn beurt de rest van het werk doet.

Model zorgt ervoor dat er geen logica in de controller komt.

Je zou dus kunnen zeggen dat de model en mapper er zo uit zien:
Model
  • getAll()
  • getTopFive()
  • getRow()
  • save()

Mapper
  • select()
  • update()
  • delete()


Maar is de mapper en de model eigenlijk niet gewoon hetzelfde en kan je deze niet samenvoegen tot één classe?

Maar achtergrond informatie over mijn manier van denken vind je in deze PDF

Bedankt voor het lezen!
Gewijzigd op 23/01/2013 12:23:07 door Jasper DS
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 21:08:50
 
Wouter J

Wouter J

23/01/2013 13:57:22
Quote Anchor link
Lees eens deze mooie minitut van Niels over models, mappers en meer in het MVC pattern: http://www.phphulp.nl/php/forum/topic/oop-gedachtengang/85017/3/#609065
 
Erwin H

Erwin H

23/01/2013 14:22:47
Quote Anchor link
Ik heb die tut van Niels niet doorgelezen, dus mogelijk dat ik iets dubbels zeg, bij voorbaat excuses dan.

Maar mijn antwoord op de vraag of de mapper en het model niet samen gevoegd zouden kunnen worden is het volgende.
Kan je je een situatie voorstellen waarin je het ene wel wil aanpassen en het andere niet? Zo ja, dan zou ik het gescheiden houden. In dit specifieke geval kan ik me bijvoorbeeld voorstellen dat je voor een applicatie een normale relationele database gebruikt. MySQL, Oracle, MSSQL, DB2, whatever. Volgend jaar echter krijg je de geest en wil je veranderen naar een nosql database. Op zich kan daarmee je hele applicatie gelijk blijven, alleen de manier waarop je de data in de backend verwerkt wordt anders. In mijn ogen blijven de functies zoals je die in het model hebt gedefinieerd dan gelijk, maar de implementatie van de mapper zal anders worden.

Bovenstaand voorbeeld is wellicht niet van toepassing op jou. Probeer dan een situatie voor jezelf te schetsen waarbij je wel de een wilt veranderen en de ander niet. Kan je zo'n situatie werkelijk niet bedenken, dan kan je waarschijnlijk de twee samenvoegen.



P.S. bovenstaande denkwijze geldt natuurlijk niet alleen voor dit deel van een applicatie, maar voor alle onderdelen. Het is in feite mijn grondbeginsel voor het aanmaken van een nieuw object of niet.
 
Jasper DS

Jasper DS

24/01/2013 17:30:23
Quote Anchor link
Wouter J op 23/01/2013 13:57:22:
Lees eens deze mooie minitut van Niels over models, mappers en meer in het MVC pattern: http://www.phphulp.nl/php/forum/topic/oop-gedachtengang/85017/3/#609065

Ook die reactie heb ik al tientallen keren doorgenomen alle paterns opgezocht etc. Ik vind dat Gateway-pattern wel interessant maar weet nog niet hoe ik dat moet implementeren.

Erwin H:
Ik heb die tut van Niels niet doorgelezen, dus mogelijk dat ik iets dubbels zeg, bij voorbaat excuses dan.
...

Hoi Erwin,

ik ben wel van plan om meerder storage types te ondersteunen. Dus dat ik eigenlijk als ik een nieuwe storage toevoeg (Json, Mysql, MSSql) dat ik eigenlijk enkel de storage classe (lees adapter(?)) hoef aan te passen. Maar om dat te bereiken kan ik de mapper en de model nog steeds samenvoegen hé?

Ik dacht dat de regel was dat een mapper enkel Crud methodes kon bevatten ofzo? Indien dat het geval was kon de mapper eigenlijk voor eender welk object gebruikt worden niet?
 
Wouter J

Wouter J

24/01/2013 17:34:40
Quote Anchor link
Quote:
Dus dat ik eigenlijk als ik een nieuwe storage toevoeg (Json, Mysql, MSSql) dat ik eigenlijk enkel de storage classe (lees adapter(?)) hoef aan te passen. Maar om dat te bereiken kan ik de mapper en de model nog steeds samenvoegen hé?

Ja, jij hebt ooit de database abstractie layer nog 1 klasse opgeschoven en in Storage klassen ondergebracht. Erwin plaats die Database Abstractie in de Mapper. Nu wordt bij jou de Model slechts alleen een wrapper die zijn functies naar een directe Mapper equivalent stuurt, wat natuurlijk volstrekt zinloos is.

Quote:
Ik dacht dat de regel was dat een mapper enkel Crud methodes kon bevatten ofzo?

Nee, we hebben (jij hebt) ooit een MapperInterface gemaakt die ervoor zorgt dat we tenminste toegang hebben tot de 4 crud methods. Maar je kan zoveel methods erin doen als je wilt, getById; getByName, ect.
 
Jasper DS

Jasper DS

24/01/2013 20:28:56
Quote Anchor link
oké mooi, dan denk dat ik in mijn geval de mapper of de model kan schrappen (kwestie van naamgeving). Ik kan de mapper dan alle functies geven die ik denk te gebruiken.
 
Jasper DS

Jasper DS

27/01/2013 11:33:07
Quote Anchor link
Ik heb momenteel toch een aparte model en mapper. De mapper bevat select(), update(), delete() en de model bevat getAll(), getById(), getByCat(). De functies uit de model spreken een functie aan uit de mapper. getAll() ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
public function getAll()
{

    $articleMapper = new ArticleMapper($this->getStorage());
    $articles = $articleMapper->find(array('id', 'name', 'discription'));
    return $articles;
}

?>


In de controller word de model aangeroepen met de specifieke functies, nooit de mapper.

Lijkt jullie dat oke?
 
Wouter J

Wouter J

27/01/2013 13:14:11
Quote Anchor link
Het mag, het lijkt mij alleen een extra laag vol met onnodige moeilijkheid. Een principe dat hier dan vaak genoemd wordt is KISS - Keep It Simple Stupid.

Tevens is regel 4 natuurlijk uit den boze, hiervoor moet je dependency injection gebruiken.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.