[MVC] Model Layer uitgelicht

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Web Application Developer

Dit ga je doen Samen met het team werk je aan de visualisatie functionaliteiten en hoe dit gebruikt kan worden in een operationele setting; Het ontwerpen, ontwikkelen, onderhouden en leveren van support betreft het Warehouse Management Systeem en de bijbehorende web visualisaties; Je gebruikt hierbijde tools WebGL en ASP.net; Het meewerken in implementatieprojecten; Het leveren van Go-Live Support; Sparren met jouw Amerikaanse collega's. Hier ga je werken Voor een internationale organisatie in de transport zijn wij momenteel op zoek naar een Web Application Developer. Ze zijn wereldwijd de grootste speler en lopen voorop met het automatiseren van alle processen van

Bekijk vacature »

Software Programmeur

Functie omschrijving Voor een informele club in omgeving Delft zijn wij op zoek naar versterking. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als Software Programmeur lees dan snel verder! Als ontwikkelaar kom je terecht op een afdeling van 6 medewerkers. Werkzaamheden Programmeur Je bent bezig met het ontwikkelen van software en webapplicaties. Je kunt technische klussen uitvoeren op locatie. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een project goed verloopt. Je zult klanten ondersteunen. Verder zul je technische ontwerpen en gebruikersdocumentaties schrijven en deze onderhouden. Er wordt voornamelijk gewerkt met PHP, Java en

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuw product en wij hebben jouw hulp hierbij nodig! Als junior .NET ontwikkelaar krijg jij de kans om samen met ons deze nieuwe uitdaging aan te gaan! Momenteel bestaat ons team uit drie interim Software Engineers. Twee hiervan zijn zeer ervaren .NET specialisten die inmiddels hun strepen in dit vakgebied al hebben behaald. Ook hebben wij een junior als onderdeel van ons team die zich op dit moment nog bezig houdt met de Front-end (Angular/TypeScript), maar zich nu ook meer gaat verdiepen in de backend. Wij willen ons team graag verder

Bekijk vacature »

Laravel Developer

Functie omschrijving Voor een gave organisatie in de buurt van Den Bosch zoek ik een PHP developer. Het is van belang dat je kennis/ervaring hebt met het framework Laravel. Jij gaat in deze functie software applicaties ontwikkelen. Deze software projecten zijn heel divers, en deze organisatie maakt software, van A tot Z. Klanten kunnen in elke sector werkzaam zijn, van profit tot non-profit. Andere taken zijn onder andere: documentatie schrijven over applicaties/uitleg geven over software en applicaties/ klantcontact over bestaande applicaties/applicaties optimaliseren. Bedrijfsprofiel Deze organisatie zit in de regio van Den Bosch en is een klein bedrijf. Er werken circa

Bekijk vacature »

C#.NET Developer

Dit ga je doen Ontwikkelen van de Back-end in .NET6 / C# en WebAPI (Focus);) Ontwikkelen van de Front-End in Nodje.js en Angular (secundair); Opstellen van een technisch ontwerp; Testen, documenteren en implementeren van de nieuwe applicatie; Verzorgen van de nazorg, na de implementatie; Het oplossen van bugs en incidenten. Hier ga je werken Als C#.NET Developer binnen deze organisatie kan jij het verschil maken. Zij werken momenteel nog met programmatuur die is ontwikkeld in C++. Hiervan gaan zij afscheid nemen zodra alle nieuwe software in C#.NET geschreven is. Een grootschalig en langdurig project. Voor hen is deze software van

Bekijk vacature »

Back-end programmeur

Functieomschrijving Heb jij recent jouw HBO ICT diploma in ontvangst mogen nemen? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Voor een erkende werkgever in regio Waalwijk zijn wij op zoek naar een back-end developer. Kennis of ervaring met C# & SQL is een must! Je houdt je bezig met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten; Je bent verantwoordelijk voor de beheer en ontwikkeling van de software; Je draagt bij aan de implementatie van aanpassingen, verbeteringen en aanvullingen in de C# based applicaties; Je test de software en ontwikkelt deze door; Je brengt de aanpassingssuggesties van klanten in kaart, om ze

Bekijk vacature »

Belastingdienst - Freelance Senior Cobol Applicati

Startdatum: 01.06.2023 Richttarief: €65,00 - €75,00 Duur van de opdracht: 7 maanden Uren per week: 36 Taal: Nederlands vereist! Gelieve in het Nederlands te solliciteren. Functieomschrijving: In de applicatie ETM zijn nu de inningsvoorzieningen voor ongeveer 25 aangifte- en aanslagmiddelen opgenomen. ETM is een extern aangeschafte service en het huidige contract met leverancier Oracle loopt af op 31-12-2022. Het programma uitfaseren ETM heeft als doel om vervanging te realiseren waarmee alle nu in gebruik zijnde ETM ondersteuning wordt overgenomen in nieuwe Inningsvoorzieningen om de continuïteit van de inningsprocessen te waarborgen. Eén van de inningsvoorzieningen die voor het einde van 31-12-2022

Bekijk vacature »

.NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Wij hebben drie scrumteams. Het eerste team focust zich op het stukje hardware wat wij in huis doen. Zij maken als team o.a. gebruik van C++. De andere twee scrumteams zijn allebei bezig met data verwerking en maken hierbij in de backend gebruik van C# .NET / .NET Core. Het verschil tussen deze teams is dat één team de data verwerking doet voor de mobiele applicatie. Zij werken hierbij dus ook met Xamarin. Het andere team focust zich op de webapplicaties en maakt hierbij ook gebruik van ASP.NET MVC. Op basis van jouw ambities en kwaliteiten kijken wij samen

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als ervaren .NET ontwikkelaar start jij in één van onze vier scrumteams. Met 30 ontwikkelaars werk jij aan de doorontwikkeling van ons core product. Ook werkt jouw team aan maatwerkoplossingen op aanvraag van de klant en op projectbasis. Wij vinden het erg belangrijk dat onze ontwikkelaars met plezier naar werk gaan. Een deel hiervan ligt uiteraard bij jezelf, als jij ontwikkelen niet leuk vindt, ben jij bij ons echt aan het verkeerde adres. Jouw team bestaat namelijk uit een groep gepassioneerde vakidioten die dit werk doen omdat dit eerst een hobby was! Daarnaast wordt er intern rekening gehouden met

Bekijk vacature »

.NET Developer C# VB

Samengevat: Deze werkgever is actief in software voor het matchen van vraag en aanbod van gebruikte auto-onderdelen. Ben jij een .NET Developer? Heb je ervaring met het ontwikkelen (REST) en integreren van webservices? Vaste baan: C# .NET Developer C# VB HBO €2.600 - €6.200 Wij ontwikkelen software om vraag en aanbod van onderdelen van personenauto's bij elkaar te brengen. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. De branche van dit bedrijf is Automotive. Functie: Voor de vacature als .NET Developer Dordrecht HBO ga je

Bekijk vacature »

.Net Front-end Ontwikkelaar

Wij zoeken een .Net Front-end Ontwikkelaar! Omschrijving Kun jij snel schakelen en ben je stressbestendig? Dan zoeken wij jou! Als .Net Front-end Ontwikkelaar help je mee aan de webapplicatie die over de hele wereld door allerlei bedrijven wordt gebruikt. Je werkt daarnaast mee aan nieuwe en verbeterde functionaliteiten en helpt met het oplossen van bugs. Over de opdrachtgever Je komt te werken in een ambitieus team dat zich blijft ontwikkelen. Dit is alle informatie die we nu kunnen delen over de werkplek. Als jij de .Net Front-end Ontwikkelaar bent voor deze job, vertellen we je snel nóg meer. Eisen Heb

Bekijk vacature »

Senior .NET developer

Functie As a Senior .NET developer you will work in our Research & development team. Our team consists of 17 colleagues! We are currently busy setting up a completely new architecture for a new product. We use VS2022 and .NET 6.0 for our new product. Your function is therefore mainly backend oriented. Since we develop measuring equipment for the chemical industry, it is also very important to develop high-quality software for its control. You are also responsible for designing, implementing and testing new features. For this position its also very important to ensure future-proof and sustainable architecture. Eisen - A

Bekijk vacature »

Back-end Software Developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een uitdagende development functie bij een klein gespecialiseerd softwarebedrijf? Wil jij graag hybride werken (combi tussen thuis + kantoor), loop jij warm voor maatwerk software en voel jij je prettig in een informele cultuur? Zoek dan niet verder! Reageer direct! Voor een gewilde werkgever in omgeving Tilburg zoeken wij een back-end software developer met een aantal jaar werkervaring. Je gaat werken voor een klein softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van integratiesoftware. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: In een klein team met 4 ontwikkelaars houd jij je bezig met afwisselende

Bekijk vacature »

Back-end .NET Developer

Functie omschrijving C# / .NET Developer gezocht voor een dynamische organisatie in de regio Houten! Voor een leuke organisatie in de regio Houten zijn wij op zoek naar een Back-end developer die klaar is voor een nieuwe uitdaging. In deze functie werk jij aan verschillende projecten en ga je vaak bij klanten op bezoek. Binnen deze functie kun je een grote mate van uitdaging, diversiteit en verantwoordelijkheid treffen. Bedrijfsprofiel Waar ga je werken? Het bedrijf waar je gaat werken is gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van procesautomatisering en procesinformatisering. Zij doen dit onder andere voor de (petro)chemie, pharma, infra,

Bekijk vacature »
Jasper DS

Jasper DS

23/01/2013 12:22:51
Quote Anchor link
Hallo iedereen,

ik heb de voorbije dagen erg veel gelezen over het MVC-pattern, een ORM en het datamapper-pattern.
de VC van het MVC is voor mij nu vrij duidelijk. Ik heb een eigen interpretatie gemaakt die waarschijnlijk nog wel een pak beter kan maar het volstaat voor wat ik nu wil doen.

Dan schiet er nog de model over. Ik heb hier op het forum geleerd dat je de database / storage moet benaderen vanuit een mapper en een Domain object. Dit topic op stackoverflow ging er nog een beetje dieper op in en voegde aan deze twee elementen nog "de model" toe.

De model layer bestaat dus uit:
  • Domain object
  • Mapper
  • Model
  • StorageClass


Het domain object is vrij duidelijk, het houd de data vast en controleert of de data aan het juiste type voldoet. Het domain object is niet verantwoordelijk voor de storage van de data.

De mapper is de verbinding tussen het domain object en de storage. In de mapper staat geen SQL, de mapper spreekt enkel de juiste storage classe aan die op zijn beurt de rest van het werk doet.

Model zorgt ervoor dat er geen logica in de controller komt.

Je zou dus kunnen zeggen dat de model en mapper er zo uit zien:
Model
  • getAll()
  • getTopFive()
  • getRow()
  • save()

Mapper
  • select()
  • update()
  • delete()


Maar is de mapper en de model eigenlijk niet gewoon hetzelfde en kan je deze niet samenvoegen tot één classe?

Maar achtergrond informatie over mijn manier van denken vind je in deze PDF

Bedankt voor het lezen!
Gewijzigd op 23/01/2013 12:23:07 door Jasper DS
 
PHP hulp

PHP hulp

18/04/2024 18:23:00
 
Wouter J

Wouter J

23/01/2013 13:57:22
Quote Anchor link
Lees eens deze mooie minitut van Niels over models, mappers en meer in het MVC pattern: http://www.phphulp.nl/php/forum/topic/oop-gedachtengang/85017/3/#609065
 
Erwin H

Erwin H

23/01/2013 14:22:47
Quote Anchor link
Ik heb die tut van Niels niet doorgelezen, dus mogelijk dat ik iets dubbels zeg, bij voorbaat excuses dan.

Maar mijn antwoord op de vraag of de mapper en het model niet samen gevoegd zouden kunnen worden is het volgende.
Kan je je een situatie voorstellen waarin je het ene wel wil aanpassen en het andere niet? Zo ja, dan zou ik het gescheiden houden. In dit specifieke geval kan ik me bijvoorbeeld voorstellen dat je voor een applicatie een normale relationele database gebruikt. MySQL, Oracle, MSSQL, DB2, whatever. Volgend jaar echter krijg je de geest en wil je veranderen naar een nosql database. Op zich kan daarmee je hele applicatie gelijk blijven, alleen de manier waarop je de data in de backend verwerkt wordt anders. In mijn ogen blijven de functies zoals je die in het model hebt gedefinieerd dan gelijk, maar de implementatie van de mapper zal anders worden.

Bovenstaand voorbeeld is wellicht niet van toepassing op jou. Probeer dan een situatie voor jezelf te schetsen waarbij je wel de een wilt veranderen en de ander niet. Kan je zo'n situatie werkelijk niet bedenken, dan kan je waarschijnlijk de twee samenvoegen.



P.S. bovenstaande denkwijze geldt natuurlijk niet alleen voor dit deel van een applicatie, maar voor alle onderdelen. Het is in feite mijn grondbeginsel voor het aanmaken van een nieuw object of niet.
 
Jasper DS

Jasper DS

24/01/2013 17:30:23
Quote Anchor link
Wouter J op 23/01/2013 13:57:22:
Lees eens deze mooie minitut van Niels over models, mappers en meer in het MVC pattern: http://www.phphulp.nl/php/forum/topic/oop-gedachtengang/85017/3/#609065

Ook die reactie heb ik al tientallen keren doorgenomen alle paterns opgezocht etc. Ik vind dat Gateway-pattern wel interessant maar weet nog niet hoe ik dat moet implementeren.

Erwin H:
Ik heb die tut van Niels niet doorgelezen, dus mogelijk dat ik iets dubbels zeg, bij voorbaat excuses dan.
...

Hoi Erwin,

ik ben wel van plan om meerder storage types te ondersteunen. Dus dat ik eigenlijk als ik een nieuwe storage toevoeg (Json, Mysql, MSSql) dat ik eigenlijk enkel de storage classe (lees adapter(?)) hoef aan te passen. Maar om dat te bereiken kan ik de mapper en de model nog steeds samenvoegen hé?

Ik dacht dat de regel was dat een mapper enkel Crud methodes kon bevatten ofzo? Indien dat het geval was kon de mapper eigenlijk voor eender welk object gebruikt worden niet?
 
Wouter J

Wouter J

24/01/2013 17:34:40
Quote Anchor link
Quote:
Dus dat ik eigenlijk als ik een nieuwe storage toevoeg (Json, Mysql, MSSql) dat ik eigenlijk enkel de storage classe (lees adapter(?)) hoef aan te passen. Maar om dat te bereiken kan ik de mapper en de model nog steeds samenvoegen hé?

Ja, jij hebt ooit de database abstractie layer nog 1 klasse opgeschoven en in Storage klassen ondergebracht. Erwin plaats die Database Abstractie in de Mapper. Nu wordt bij jou de Model slechts alleen een wrapper die zijn functies naar een directe Mapper equivalent stuurt, wat natuurlijk volstrekt zinloos is.

Quote:
Ik dacht dat de regel was dat een mapper enkel Crud methodes kon bevatten ofzo?

Nee, we hebben (jij hebt) ooit een MapperInterface gemaakt die ervoor zorgt dat we tenminste toegang hebben tot de 4 crud methods. Maar je kan zoveel methods erin doen als je wilt, getById; getByName, ect.
 
Jasper DS

Jasper DS

24/01/2013 20:28:56
Quote Anchor link
oké mooi, dan denk dat ik in mijn geval de mapper of de model kan schrappen (kwestie van naamgeving). Ik kan de mapper dan alle functies geven die ik denk te gebruiken.
 
Jasper DS

Jasper DS

27/01/2013 11:33:07
Quote Anchor link
Ik heb momenteel toch een aparte model en mapper. De mapper bevat select(), update(), delete() en de model bevat getAll(), getById(), getByCat(). De functies uit de model spreken een functie aan uit de mapper. getAll() ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
public function getAll()
{

    $articleMapper = new ArticleMapper($this->getStorage());
    $articles = $articleMapper->find(array('id', 'name', 'discription'));
    return $articles;
}

?>


In de controller word de model aangeroepen met de specifieke functies, nooit de mapper.

Lijkt jullie dat oke?
 
Wouter J

Wouter J

27/01/2013 13:14:11
Quote Anchor link
Het mag, het lijkt mij alleen een extra laag vol met onnodige moeilijkheid. Een principe dat hier dan vaak genoemd wordt is KISS - Keep It Simple Stupid.

Tevens is regel 4 natuurlijk uit den boze, hiervoor moet je dependency injection gebruiken.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.