Mysql workbench, normaliseren

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Softwareontwikkelaar Cleopatra

Functieomschrijving: De directie Verkeer en Openbare ruimte van de gemeente Amsterdam beschikt over een softwareapplicatie, "Cleopatra", waarmee geautomatiseerde handhaving plaatsvindt (op basis van kentekenherkenning) van bepaalde gebieden waarin toegangseisen worden gesteld aan het verkeer. Voorbeelden ervan zijn de milieuzones, de zone zwaar verkeer, handhaving van bromen snorfietser op het fietspad en autoluwe gebieden. Voor de doorontwikkeling en uitbreiding ervan zijn gespecialiseerde softwareontwikkelaars nodig die helpen bij het programmeren van de handhavingsmodules voor nieuwe gebieden en het verbeteren en bijwerken van de bestaande onderdelen van de softwareapplicatie.De opdracht bestaat uit: het programmeren van de diverse modules;het tijdens demo's tonen van de

Bekijk vacature »

Back-end PHP Software Developer - Juniorfunctie

Functieomschrijving Wij zijn op zoek naar een PHP Software Developer om ons team te versterken en mee te werken aan de ontwikkeling van eigen IOT-oplossingen. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het bouwen van webapplicaties, apps en dashboards voor het uitlezen en managen van sensoren in machines. Je werkt nauw samen met een team van ontwikkelaars en engineers om de beste software-oplossingen te creëren. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Je bent in deze rol verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van webapplicaties en softwaretoepassingen voor in-house ontwikkelde IOT oplossingen. Je werkt aan complexe databases en back-end

Bekijk vacature »

Fullstack Software Developer

Bedrijfsomschrijving Functieomschrijving Java ontwerpen, bouwen en testen (T-shaped). Als senior ontwikkelaar ben je bekend in zowel de back-end als de frontend van een applicatie. Angular, Continious Delivery / Integration. Een ervaren iemand die de leiding kan nemen, een weg vindt in nieuwe situaties, en in oude applicaties. Initiatiefrijk, bekend met de (technische) omgevingen die we bij duo gebruiken, niet te beroerd om collega’s te helpen. Als senior programmeur in staat om op te treden als lead programmeur. Ondersteunt de testers bij de testautomatisering en minder ervaren programmeurs bij dagelijks werkzaamheden. Dit laatste met name op het gebied van Angular. Achtergrond

Bekijk vacature »

Software developer - C Sharp

Functie omschrijving Voor een opdrachtgever, met een prachtig kantoor in omgeving Wateringen zijn wij op zoek naar een software ontwikkelaar die graag werkt met C#, JAVA of Oracle. Heb jij interesse in het programmeren en ontwikkelen van software? En heb jij enige ervaring met Oracle databases en PL/SQL? Als software developer werk je met je collega's samen in een leuk en informeel team aan het (her)ontwerpen van bedrijfssystemen. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van REST API's en je onderhoudt applicaties in Oracle PL/SQL en APEX. Vind jij het leuk om in een Agile/Scrum omgeving te werken? Wil jij

Bekijk vacature »

Lead C++ Developer

De rol van Lead C++ Developer Als Lead C++ developer bij KUBUS word je verantwoordelijk voor het implementatie design van requirements en de software architectuur van de desktop applicaties van BIMcollab, ons platform voor 3D model-validatie en issue-management bedoeld om de kwaliteit van 3D design-modellen voor gebouwen te verbeteren. Betere 3D modellen leiden tot betere gebouwen, dus zo draag je bij aan verduurzaming van de gebouwde omgeving met slimmer gebruik van materialen, minder verspilling en energie-efficiënte gebouwen. Een goede gebruikerservaring staat bij ons hoog in het vaandel; we gaan in onze ontwikkeling voor innovatie en kwaliteit. In je rol als

Bekijk vacature »

Back end developer Digital Agency

Functie Wij zijn van origine een wordpress bureau, maar sinds 2006 zijn wij dit wel redelijk ontgroeid. Naar mate de jaren verstreken zijn we gegroeid in omvang, maar ook in de complexiteit van opdrachten waarin wij onze klanten kunnen bedienen. Momenteel bestaat onze organisatie uit 4 front end developers, 12 back end developer 3 projectmanagers en een 2 koppig management. Wij zijn een hele informele, bijna familiaire organisatie. Geen strak pak of overhemd, nee gewoon dragen waar jij je prettig bij voelt. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 30 en wij doen er veel aan om onze hechte

Bekijk vacature »

Als Lead PHP developer bijdragen aan het onderwijs

Functie Als Lead PHP developer zet je samen met het team en de andere lead developers de technische lijnen uit als het gaat om het ontwikkelen van de applicaties en bepaal je samen met de PO waar elke sprint aan gewerkt zal worden. Je kunt op basis van een user story een goede aanpak formuleren en een planning opstellen, en andere hierin meenemen. Wanneer je team code schrijft verwacht je degelijke oplossingen, bij voorkeur gebruik makend van Domain Driven Design. Je ziet toegevoegde waarde in het beoordelen van het werk van collega’s om zo samen te streven naar hoge kwaliteit

Bekijk vacature »

Medior PHP Developer

Bij Getnoticed doen wij wat we leuk vinden, websites bouwen en online marketing. Voor veel van onze klanten doen we dan ook allebei. Wel zo fijn om campagnes te draaien voor conversiegerichte website die in eigen beheer zijn. In onze vestiging in Nederweert zitten onze development afdelingen en worden de websites gebouwd. Op dit moment zijn we op zoek naar jou: dé PHP/Back-end developer die net als wij, het hoofd boven het maaiveld durft uit te steken! In het kort Even een paar punten die omschrijven wat deze toffe baan inhoudt: Het bedenken van nieuwe functionaliteiten Het verbeteren van het

Bekijk vacature »

PHP developer (Laravel/Vue.js)

Functie Het team telt momenteel 20 collega’s, bestaande uit developers (front- en backend) en het operations team, waaronder ook het management en twee scrum masters vallen. Ze zijn op zoek naar een PHP developer die in staat is zelfstandig te werken. Je komt te werken in één van de drie scrumteams en gaat aan de slag met een project voor de klant. Het fijne hieraan is dat je wel afwisseling hebt qua werk, maar tegelijkertijd doorlopend werkt voor bestaande klanten. Hierdoor krijg je ook de kans om echt de diepte in te gaan en innovatieve technische oplossingen neer te zetten.

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als .NET developer start jij in een ontwikkelteam met 15 developers en twee testers. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor financiële applicaties met meer dan 50.000 gebruikers. Een deel van het team is verantwoordelijk voor de webapplicaties van deze organisatie. Ook zijn er twee app ontwikkelaars werkzaam in het team die zich focussen op de mobiele applicatie. Als .NET ontwikkelaar ga jij aan de slag met de webapplicaties van deze organisatie. Hierbij maak jij o.a. gebruik van C# .NET, ASP.NET, T-SQL, Angular en TypeScript. De nadruk van jouw functie ligt wel op de backend van de applicatie. Wat jouw functie

Bekijk vacature »

Senior Front-End Developer

Als Senior Front-End Developer bij Coolblue verbeter je de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Wat doe je als Senior Front-End Developer bij Coolblue? Als Senior Front-end Developer werk je aan de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Je vindt het leuk om samen te werken met de UX designer om stories op te pakken. Daarnaast ben je trots op je werk en verwelkomt alle feedback. Ook Senior Front-end Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen Verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Nadenken

Bekijk vacature »

Robot Programmeur

In het kort Drie redenen waarom deze vacature uniek is! Programmeren van zelflerende robots Werken op kantoor en testen in de bedrijfshal Je krijgt verantwoordelijkheid, vrijheid en je mag werken naar eigen inzicht De organisatie Hier ga je aan de slag Een bedrijf dat innovatieve robottoepassingen ontwerpt en bouwt voor onder andere de staal industrie, energie- bouw- en agrarische sector. De robots die vaak in combinatie met diverse randapparatuur geleverd worden vormen een totaaloplossing voor de klant. Dit zijn klanten over de hele wereld, van België en Duitsland tot China, India, maar ook in Nederland. Projecten waar momenteel aan wordt

Bekijk vacature »

Functioneel Applicatiebeheerder

Wij van CNB zijn op zoek naar een leergierige Functioneel Applicatiebeheerder CNB is de grootste dienstverlener in de markt van bloembollen en vaste planten. In deze markt verricht CNB de volgende diensten: bemiddeling, veilen en het koelen en prepareren van bloembollen. Vanuit ons hoofdkantoor in Lisse werken bijna 100 collega’s dag in dag uit aan de bemiddeling van bloembollen. In Bovenkarspel vindt het koelen en prepareren van de bloembollen plaats. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste Functioneel Applicatiebeheerder die naast een applicatie, ook sfeer kan bouwen! Jij: Vindt het leuk om binnen een klein IT-team aan de slag te

Bekijk vacature »

Junior Java Developer

Dit ga je doen Full stack web- en appdevelopment; Vertalen van de functionele wensen naar de technische specificaties; Sturing geven aan/klank board zijn voor de software teams; Trainen van de software teams; Sparren met klanten; Meedenken over architectuur. Hier ga je werken De organisatie is een bureau welke websites en mobiele applicaties bouwt voor verschillende toonaangevende organisaties. Hierbij richten zij zich voornamelijk op de sectoren leisure, overheid en zorg. De sfeer intern kenmerkt zich door informaliteit, gezelligheid en ambitie. Ze werken dag in dag uit samen om mooie producten op te leveren voor hun klanten. Op dit moment zijn er

Bekijk vacature »

Ervaren PHP Developer

Functieomschrijving PHP Developer met brede ervaring gezocht! Ben jij een Full Stack PHP Developer met brede ervaring die toe is aan een volgende stap? Lees dan snel verder! Voor onze eindklant in de regio Nunspeet zijn wij op zoek naar een ervaren PHP Developer die het IT Team van deze organisatie gaat versterken. Wij zoeken een enthousiaste en breed georiënteerde IT-er die er voor gaat zorgen dat deze innovatieve organisatie de volgende stap gaat maken. Om deze functie goed uit te kunnen voeren moet je communicatief goed zijn en in staat zijn om zelfstandig problemen op te lossen. Daarnaast bestaat

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

E vH

E vH

12/01/2015 15:22:46
Quote Anchor link
Goedemiddag allemaal.

Ik ben mij aan het inlezen over normalisatie en probeer nu het programma mysql workbench uit.

Op de Nederlandse pagina's krijg je veel verwijzingen naar het database ontwerp van Yapf en soms kom je een artikel op deze website tegen.

Op basis hiervan heb ik even een opzetje gemaakt( welke uiteraard niet af is), hieronder de code zoals ik hem terug krijg van het programma:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
-- MySQL Script generated by MySQL Workbench
-- 01/12/15 15:13:48
-- Model: New Model    Version: 1.0
-- MySQL Workbench Forward Engineering

SET @OLD_UNIQUE_CHECKS=@@UNIQUE_CHECKS, UNIQUE_CHECKS=0;
SET @OLD_FOREIGN_KEY_CHECKS=@@FOREIGN_KEY_CHECKS, FOREIGN_KEY_CHECKS=0;
SET @OLD_SQL_MODE=@@SQL_MODE, SQL_MODE='TRADITIONAL,ALLOW_INVALID_DATES';

-- -----------------------------------------------------
-- Schema mydb
-- -----------------------------------------------------

-- -----------------------------------------------------
-- Schema mydb
-- -----------------------------------------------------
CREATE SCHEMA IF NOT EXISTS `mydb` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci ;
USE `mydb` ;

-- -----------------------------------------------------
-- Table `mydb`.`postcodes`
-- -----------------------------------------------------
DROP TABLE IF EXISTS `mydb`.`postcodes` ;

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `mydb`.`postcodes` (
  `postcodeID` INT NOT NULL,
  `postcode` VARCHAR(45) NOT NULL,
  `straatnaam` VARCHAR(45) NOT NULL,
  `plaats` VARCHAR(45) NOT NULL,
  PRIMARY KEY (`postcodeID`))
ENGINE = InnoDB;


-- -----------------------------------------------------
-- Table `mydb`.`adressen`
-- -----------------------------------------------------
DROP TABLE IF EXISTS `mydb`.`adressen` ;

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `mydb`.`adressen` (
  `adresID` INT NOT NULL,
  `postcodeID` INT NOT NULL,
  PRIMARY KEY (`adresID`),
  CONSTRAINT `postcodeID`
    FOREIGN KEY (`postcodeID`)
    REFERENCES `mydb`.`postcodes` (`postcodeID`)
    ON DELETE NO ACTION
    ON UPDATE NO ACTION)
ENGINE = InnoDB;


-- -----------------------------------------------------
-- Table `mydb`.`klanten`
-- -----------------------------------------------------
DROP TABLE IF EXISTS `mydb`.`klanten` ;

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `mydb`.`klanten` (
  `klantID` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  `voornaam` VARCHAR(45) NOT NULL,
  `tussenvoegsel` VARCHAR(45) NOT NULL,
  `achternaam` VARCHAR(45) NOT NULL,
  `adresID` INT NOT NULL,
  `huisnummer` VARCHAR(45) NOT NULL,
  `huisnummer_toevoeging` VARCHAR(45) NOT NULL,
  PRIMARY KEY (`klantID`),
  INDEX `adresID_idx` (`adresID` ASC),
  CONSTRAINT `adresID`
    FOREIGN KEY (`adresID`)
    REFERENCES `mydb`.`adressen` (`adresID`)
    ON DELETE NO ACTION
    ON UPDATE NO ACTION)
ENGINE = InnoDB;


-- -----------------------------------------------------
-- Table `mydb`.`artikelen`
-- -----------------------------------------------------
DROP TABLE IF EXISTS `mydb`.`artikelen` ;

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `mydb`.`artikelen` (
  `artikelID` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  `artikelnaam` VARCHAR(45) NOT NULL,
  PRIMARY KEY (`artikelID`))
ENGINE = InnoDB;


-- -----------------------------------------------------
-- Table `mydb`.`orders`
-- -----------------------------------------------------
DROP TABLE IF EXISTS `mydb`.`orders` ;

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `mydb`.`orders` (
  `orderID` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  `artikelID` INT NOT NULL,
  `klantID` INT NOT NULL,
  `aantal` DECIMAL(10,0) NOT NULL,
  `prijs` DECIMAL(5,2) NOT NULL,
  PRIMARY KEY (`orderID`),
  INDEX `klantenID_idx` (`klantID` ASC),
  INDEX `artikelID_idx` (`artikelID` ASC),
  CONSTRAINT `klantenID`
    FOREIGN KEY (`klantID`)
    REFERENCES `mydb`.`klanten` (`klantID`)
    ON DELETE NO ACTION
    ON UPDATE NO ACTION,
  CONSTRAINT `artikelID`
    FOREIGN KEY (`artikelID`)
    REFERENCES `mydb`.`artikelen` (`artikelID`)
    ON DELETE NO ACTION
    ON UPDATE NO ACTION)
ENGINE = InnoDB;


SET SQL_MODE=@OLD_SQL_MODE;
SET FOREIGN_KEY_CHECKS=@OLD_FOREIGN_KEY_CHECKS;
SET UNIQUE_CHECKS=@OLD_UNIQUE_CHECKS;


Dit geeft mij de volgende diagram:

Afbeelding

Ik weet dat het niet geoptimaliseerd is, maar ik ben niet bekend met de kleurtjes en kraaienpootjes en op YAPF missen er afbeeldingen.

Ik zou denken dat ik goed op weg ben, kan er iemand een blik op werken?

ps: varchar 45 is een standaard waarde in de workbench, het gaat mij om het diagram en de opzet er van.
Gewijzigd op 12/01/2015 15:23:47 door E vH
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 06:13:53
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

12/01/2015 15:48:26
Quote Anchor link
Adressen normaliseren is een drama, laten we dat vooropstellen.

Als je echter een adres-ID alleen koppelt aan een postcode-ID, dan kan die tabel er ook uit.
Per klant sla je dan postcode-ID (in plaats van adres-ID) plus huisnummmer en huisnummertoevoeging op.

Als je per order meerdere artikelen wilt leveren, heb je daarvoor nog een extra tabel nodig.
Gewijzigd op 12/01/2015 15:48:47 door Ward van der Put
 
Henk de Vriep

Henk de Vriep

12/01/2015 15:57:53
Quote Anchor link
Ten eerste: Ik zou altijd proberen de database zo veel mogelijk in het engels te houden als je die taal goed spreekt. Makkelijker als je een keer iets wilt vragen op een engels forum of internationaal gaat met je applicatie. Maar dit is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Ten tweede: Addressen normaliseren is inderdaad een ramp. Zelf sla ik al niet meer op dan een postcode en een huisnummer. Deze kun je dan online tegen een database aanhouden of je kunt een postcode database kopen. Als je dit niet doet kun je prima de postcode, huisnummer en plaatsnaam in de klantentabel opslaan (correct me if i'm wrong)

Tips:

Maak een orderregels tabel zet in deze tabel het orderID. Op deze manier kunt je meerdere artikelen aan een order toevoegen. Zet de prijs van de orderregel wel vast in die tabel en laat die niet uit artikelen komen. Zodra de prijs veranderd wil je niet dat de prijs van de order die een tijdje geleden geplaatst hebt veranderd.

Verder, keep up de good work :)
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

12/01/2015 16:45:42
Quote Anchor link
De kraaienpootjes geven de cardinality van de relatie aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
->0 nul of meer
->| n of meer
-|| n en alleen maar n
-|0 n of nul
 
E vH

E vH

12/01/2015 16:51:27
Quote Anchor link
Thanks voor de reacties!

Het ging mij niet zozeer om de tabellen, maar om de opzet van de diagram.

Voorbeeldje iets aangepast op basis van jullie reacties:

Afbeelding

Of hoort het zo te zijn ( gelet op de lijntjes en kraaienpootjes en kleurtjes )?

Afbeelding
Gewijzigd op 12/01/2015 16:53:37 door E vH
 
John D

John D

12/01/2015 17:38:46
Quote Anchor link
De tabel orders niet als koppeltabel gebruiken maar als "kopregel" voor orderregels. In orders neem je wel het klant id op maar ook de (factuur)datum, naam van degene die besteld heeft, en andere handige gegevens die eenmaal bij een order/factuur horen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

12/01/2015 17:43:24
Quote Anchor link
Offtopic:

Ziet er mooi uit zo'n diagram, maar ik ben wel benieuwd of iedereen hier eerst zo'n chique diagram maakt, of gewoon even simpelweg een opzetje op papier krabbelt?
 
E vH

E vH

12/01/2015 17:44:26
Quote Anchor link
Wat bedoel je met "kopregel"?

Ik weet dat er dingen ontbreken en ook uitgebreid kunnen worden, het betreft de opzet van de diagram.

Welke situatie is nou fout? afbeelding 1 of 2 (hierboven weergegeven ).


Edit:
>>> Ziet er mooi uit zo'n diagram, maar ik ben wel benieuwd of iedereen hier eerst zo'n chique diagram maakt, of gewoon even simpelweg een opzetje op papier krabbelt?

Ik krabbel op papier en begin ergens.

Ik heb een bestaande structuur welke ik bijna 1 op 1 over kan nemen en kan verbeteren, alleen ik heb de PK's en FK's etc nooit doorgevoerd...
Dus ik wilde het eens "anders" doen.

Met zo'n diagram krijg je toch wel een bepaalde database inzicht, lijkt me ergens wel handiger dan op papier... scheelt veel denk werk ;-)
Gewijzigd op 12/01/2015 17:49:05 door E vH
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

12/01/2015 17:48:57
Quote Anchor link
>> Een diagram is niet echt belangrijk, maar geeft je wel in 1x inzicht in je database structuur, leek mij erg handig aangezien ik best veel tabellen heb ...

Nou, t ziet er mooi uit hoor :-)

Toevoeging op 12/01/2015 17:54:14:

>> Met zo'n diagram krijg je toch wel een bepaalde database inzicht, lijkt me ergens wel handiger dan op papier... scheelt veel denk werk ;-)

Maar dat moet je toch allemaal "uittekenen"? Dat lijkt me nog veel meer werk :)
 
E vH

E vH

12/01/2015 18:07:16
Quote Anchor link
Het vullen van zo'n tabelletje is seconden werk als je snapt hoe een tabel word opgebouwd ( voordeel is ook dat je SQL kunt importeren en exporteren).

(van PK's en FK's heb ik kaas gegeten en dan de "symbolen" begrijpen is ook weer iets wat je moet "snappen".)
Op zich is het een mooi programma, simpel, althans, zo komt het over.
Als je dit snapt, dan is het ook seconden werk om aan te passen, schrijven op papier duurt langer.

Vandaar de vraag of iemand mij kon vertellen of ik goed bezig was, los van de inhoud ;-)

Ik neem aan dat dit een foute manier is ( stel dat ik alle orders van een klant wil ophalen ):
Afbeelding
Gewijzigd op 12/01/2015 18:08:08 door E vH
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

12/01/2015 18:10:35
Quote Anchor link
Maar tekent dat programma alles zelf? Of moet je die lijnen en posities zelf bepalen en tekenen?
 
E vH

E vH

12/01/2015 18:13:50
Quote Anchor link
Gaat vanzelf.
Dat is het mooie er nou van ;-)

Vandaar ook dat ik wil weten of ik goed op weg ben.
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

12/01/2015 18:52:37
Quote Anchor link
Je kan geen twee relaties tussen twee tabellen hebben, dit impliceert een n-n relatie en dan heb je altijd een extra tabel nodig.

orderID in tabel orders zou de PK moeten zijn.

In orderregels is de (nep)sleutel regelID niet nodig. Je maakt van de combinatie orderID, artikelID de primary key. Je zal dan zien dat tussen orderregels en de tabellen orders en artikelen doorgetrokken lijntjes ontstaan.

Dat is het verschil tussen identifying en non-identifying. Identifying wil zeggen dat de FK in de child tabel deel uit maakt van de primary key.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

12/01/2015 21:03:05
Quote Anchor link
>> Je maakt van de combinatie orderID, artikelID de primary key.

Ger, hoe werkt dit precies? Twee velden, maar één PK? Hoe gebruik je die PK dan in een select query?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

12/01/2015 21:19:05
Quote Anchor link
Verzamelingenleer Ozzie: als je order x en artikel y hebt, is één orderregel uniek dankzij de vereniging {x,y}.
Daar heb je een samengestelde sleutel voor nodig: x en y alleen zijn ieder voor zich niet uniek, want één order (x) kan meerdere artikelen bevatten en één artikel (y) kan voorkomen in meerdere orders.
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

12/01/2015 21:37:54
Quote Anchor link
>> Ger, hoe werkt dit precies? Twee velden, maar één PK? Hoe gebruik je die PK dan in een select query?

Eigenlijk nooit in een select query, daarom is een pseudo key ook overbodig.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

12/01/2015 22:13:58
Quote Anchor link
>> als je order x en artikel y hebt, is één orderregel uniek dankzij de vereniging {x,y}.

Ja, dat begrijp ik ...

>> Eigenlijk nooit in een select query, daarom is een pseudo key ook overbodig.

Oké, maar stel dat je die orderregel wilt verwijderen? Misschien moet ik de vraag anders stellen. Als je van 2 velden ('abc' en 'def') één PK maakt, ontstaat er dan daadwerkelijk een nieuw PK-veld 'abcdef'?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

13/01/2015 07:24:03
Quote Anchor link
Dan blijven het twee sleutels maar vormen die één index.

Het punt bij een n : m-relatie is dat je altijd beide sleutels nodig hebt om één specifieke rij te vinden. Gebruik je slechts één sleutel, dan krijg je meerdere rijen: bij het ordernummer alle artikelen in die order en bij een artikelnummer alle orders met daarin dat ene artikel.
 
E vH

E vH

13/01/2015 09:45:09
Quote Anchor link
Thanks voor alle input!

ps: @Ozzie, toevallig al wezen spelen met het programma? ;-)
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

13/01/2015 09:54:36
Quote Anchor link
phpMyAdmin heeft een vergelijkbare designer.

Afbeelding
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

13/01/2015 11:04:21
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 12/01/2015 22:13:58:
Oké, maar stel dat je die orderregel wilt verwijderen? Misschien moet ik de vraag anders stellen. Als je van 2 velden ('abc' en 'def') één PK maakt, ontstaat er dan daadwerkelijk een nieuw PK-veld 'abcdef'?

Één van de regels bij normalisatie:
Non key columns are dependent on the key, and nothing but the whole key (, so help me Codd).

In de orderregels tabel zijn alleen aantal en prijs de non-key kolommen, dus wordt niet aan die regel voldaan, dus zou je het artikelnummer en het ordernummer aan de PK op regelID moeten toevoegen. Maar dat is maar gewoon een nietszeggend nummer dus kan je die kolom net zo goed weglaten.

Als je dan een specifieke orderregel wilt verwijderen of bijwerken moet je dus het order_id en artikelnummer controleren.
Gewijzigd op 13/01/2015 11:05:07 door Ger van Steenderen
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.