MySQLi vs PDO

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Senior C# Software Ontwikkelaar te Zaandam

Bedrijfsomschrijving Deze werkgever heeft als missie om haar klanten op ICT-gebied volledig te ontzorgen. Ze zijn een ICT bedrijf met een verscheidenheid aan ICT oplossingen waaronder Cloud oplossingen en een groot deel van het werk is gericht op software realisatie. Voor de Enterprise-klanten voert het relatief kleine ontwikkelteam waar jij deel uit van kan gaan maken binnen deze organisatie te Zaandam de grootste opdrachten uit. Niet alleen websites en complexe webapplicaties maar ook mobile apps, web services en complete systeemintegraties! Je moet dan denken aan Dynamics, Sharepoint en Salesforce. Je komt hier terecht in een relatief kleine organisatie met ontzettend

Bekijk vacature »

Java (Java EE) Developer

In het kort Werken als Java developer betekent werken aan complexe IT projecten bij onder meer een internationaal containeroverslag bedrijf. Zo sturen we apparaten en eindgebruikers aan d.m.v. onze custom-made software oplossing, die dagelijkse vele duizenden containers verwerkt. Denk aan systemen die volautomatische kranen aansturen en op afstand bedienen, de volledige afhandeling van containernummerherkenning bij het laden en lossen van zeeschepen of het tonen van instructies aan de chauffeurs van ruim 300 straddle carriers. En dat allemaal redundant, robuust en in een dynamische 24/7 omgeving! Jij versterkt ons ontwikkelteam en gaat aan de slag met oa. Java i.c.m. Spring (Boot),

Bekijk vacature »

Junior PHP Developer

Dit ga je doen Software development met behulp van C# .NET en / of PHP, je mag zelf kiezen waar jij je in wil specialiseren Meedenken over het nieuwe pakket, waar moet het aan voldoen? Unit-, integratie- en diverse andere tests schrijven en uitvoeren Nauw samenwerken met je IT collega's zoals Testers, Developers, DevOps Specialisten en Architecten Jezelf ontwikkelen met behulp van trainingen en cursussen Hier ga je werken Onze klant, een grote speler in de medische sector, is op zoek naar een enthousiaste junior (of meer ervaren) Software Developer die klaar is voor een nieuwe stap in zijn of

Bekijk vacature »

C# .NET Software Developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen software development waar je gaat werken voor een jong en flexibel bedrijf? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Software Developer met ervaring binnen C# .NET die enthousiast wordt van het aansluiten en begeleiden van (complexe) nieuwe klanten. Verder begeleid je complexe projecten, ben jij iemand die altijd kansen ziet? Dan zoeken wij jou! In deze functie ga jij je bezighouden met: Meedenken in oplossingsrichtingen; Werken aan de architectuur; Het verbeteren van functionaliteiten binnen het dataplatform; Ontwikkelen van nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel Waar ga je aan de

Bekijk vacature »

Product Developer (M/F), Fulltime 40 h/week

A global Plantbased revolution – that is our dream. Maximising the protein transition – that is our mission. Producing and developing sustainable and delicious products – that is what we do. Ojah is a fast growing company with a mission and has the ambition to be the world leader in its field. To support this growth we are hiring new colleagues. People that would like to make a difference and dare to dream big. With currently a 150 colleagues proudly working on our exceptional products. Working in a dynamic surrounding that runs full speed ahead. We need you! Product Developer

Bekijk vacature »

Back end developer PHP, Laravel

Functie Jij komt te werken in ons webdevelopment team, wat bestaat uit 8 ervaren collega’s. Hiernaast hebben wij nog een team van 2 ontwikkelaars die aan native applicaties werken. Bij ons zijn er korte lijntjes en er hangt een gezellige informele werksfeer. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je aan geweldige applicaties zult gaan werken! Wij willen als organisatie niet te groot worden, we willen gewoon toffe dingen maken. Onze techstack bestaat momenteel uit: PHP, Laravel, Javascript, Typescript, Git, MySQL, Java, Kotlin, Xamarin. Samen met ons ga jij zorgen dat we puik werk leveren! Waarbij je bij elke fase in

Bekijk vacature »

PHP ontwikkelaar

Functie Jij komt te werken in een development team van 9 man. Het grootste deel doet back end development en daarnaast is er 1 teamlead en 1 tester in het team. Dit Agile team is van groots belang voor de organisatie omdat zij voornamelijk alle eigen systemen in-house ontwikkelen. Naast het door ontwikkelen van het bestaande platform en de software die daarbij komt kijken, zul jij je ook bezighouden met het realiseren en opzetten van nieuwe projecten binnen het bedrijf. Je staat nauw met de klant in contact om zo hun wensen zo goed mogelijk te kunnen realiseren. Daarnaast ontwikkel

Bekijk vacature »

Java developer

Als Java Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende community die bestaat uit ruim 100 gepassioneerde Java professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze top-opdrachtgevers. Geen werkdag is hetzelfde! Je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfs kritische systemen voor onze klanten in regio Noordoost zoals DUO, ING, CJIB en Tendernet. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je verder te certificeren in dit vakgebied. We organiseren regelmatig technische Meetups en doen veel aan kennisdeling. Sogetisten hebben plezier in hun werk en staan

Bekijk vacature »

Frontend Developer - Leeuwarden

Als Frontend Developer bouw jij mee aan het onderwijs van de toekomst! In een scrum team werken met jonge en enthousiaste collega’s, moderne technieken, ruimte voor eigen ontwikkeling en op een proactieve wijze kunnen meewerken aan innovatie binnen het onderwijs. Magister is het state-of-the-art softwarepakket dat scholen in het voortgezet onderwijs op alle fronten ontzorgt. Van leerlingenadministratie tot het ondersteunen van individuele leerlijnen, van toegang tot digitaal lesmateriaal tot het plannen van het lesrooster. In de Magister app bedient Magister ruim 2,5 miljoen gebruikers waarvan, dagelijks meer dan 600.000 unieke. Hiermee is Magister de absolute marktleider in onderwijsland. Wat vragen

Bekijk vacature »

API Developer Red Hat Fuse

Dit ga je doen Als API Developer zal je verantwoordelijk zijn voor het: het maken van API's en het correct laten draaien van de API's op het platform. Hierdoor kom je in aanraking met Red Hat Fuse, Springt Boot, 3Scale, Red Hat SSO, Openshift en Azure DevOps; zorgen voor de kwaliteit van de ontwikkeling, integratie en prestaties van de API's; zorgen voor een stabiel integratieplatform. Hier ga je werken Deze organisatie is een toonaangevende speler in de vastgoedbranche en telt momenteel ruim 500 medewerkers. Met meer dan 150 applicaties staat er een complex applicatielandschap dat hoofdzakelijk op OpenShift, Azure en

Bekijk vacature »

Android developer

De functie Schiphol is een plek om te reizen, te verblijven en te werken. Door middel van data en technologie richten we op al deze gebieden het leef- en werkklimaat optimaal in en zorgen we voor een slimmere en efficiëntere operatie. Wij ontwikkelen nieuwe producten en diensten vanuit de wensen en behoeften van onze klanten, voorspellen passagier flows en testen digitale oplossingen om rijen en andere pijnpunten in het proces te verminderen. Met slimme feedback van sensortechnologie maken we zelfs data van toiletten en stoelen inzichtelijk en bruikbaar. Het Commercial Platform bestaat uit multidisciplinaire teams met een end-2-end verantwoordelijkheid voor

Bekijk vacature »

TypeScript developer (tot € 6.000, - bruto pe

Functie Om bovenstaande ambities waar te kunnen maken zijn ze op zoek naar een ervaren Typecript developer die niet alleen zichzelf verder ontwikkelt, maar het ook leuk vinden om op termijn meer junior collega’s op pad te helpen. Je zult aan de slag gaan met het migreren van hun bestaande UI in Angular. Maar ook het ontwikkelen van een mobiele app. Hierbij hechten ze veel waarde aan User Experience en kiezen ze duidelijk voor kwaliteit i.p.v. snelheid. Je krijgt dus de ruimte om vanuit gedegen onderzoek te werk te gaan en het borgen van kwaliteit staat hoog in het vaandel.

Bekijk vacature »

Back-end PHP Software Developer - Juniorfunctie

Functieomschrijving Wij zijn op zoek naar een PHP Software Developer om ons team te versterken en mee te werken aan de ontwikkeling van eigen IOT-oplossingen. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het bouwen van webapplicaties, apps en dashboards voor het uitlezen en managen van sensoren in machines. Je werkt nauw samen met een team van ontwikkelaars en engineers om de beste software-oplossingen te creëren. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Je bent in deze rol verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van webapplicaties en softwaretoepassingen voor in-house ontwikkelde IOT oplossingen. Je werkt aan complexe databases en back-end

Bekijk vacature »

Back-end Programmeur

Functieomschrijving Heb jij kort geleden je HBO ICT in ontvangst mogen nemen? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Voor een ambitieuze werkgever in de regio van Breda zijn wij op zoek naar een Back-end programmeur met affiniteit met C#.NET, SQL en MS Access. Samen met team bestaand uit ware ICT professionals ben je verantwoordelijk voor het bouwen van maatwerk software voor hun klanten. Belangrijk is dat je kennis of ervaring hebt van C#.NET en SQL. Je toont een flexibele en sociale houding naar klanten toe. Je denkt in nieuwe mogelijkheden & gaat graag de uitdaging aan. Bedrijfsprofiel De

Bekijk vacature »

Software developer (PHP) - Utrecht centrum

Functie Ieder onderdeel van de software draait op aparte servers en het bestaat dus echt uit verschillende componenten. Het team bestaat uit 4 developers, een klein team dus met korte lijnen. Alles in intern ontwikkeld en je werkt aan alle facetten. Van uitbreiding van de core tot maatwerk voor de klant. Ook liggen er verschillende uitdagingen op servervlak en databases. Je zult de eerste periode veel samenwerken met de lead developer om vervolgens echt je gang te gaan binnen de software. In het team streven ze naast de hoogst haalbare kwaliteit. Hiervoor werken ze nauw met elkaar samen en levert

Bekijk vacature »
Marthijn Buijs

Marthijn Buijs

27/11/2015 19:26:16
Quote Anchor link
Goedenavond,

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de mensen hier op het forum hierover zeggen:
Wat is het grootste verschil tussen MySQLi vs PDO?

Ik heb al op internet gezocht maar ik wil het van de mensen hier horen!


Ik ben benieuwd!
 
PHP hulp

PHP hulp

23/04/2024 13:24:08
 
Ivo P

Ivo P

27/11/2015 20:20:25
Quote Anchor link
als het om het grootste verschil gaat,

ik denk dat dat is dat pdo op meerdere type db werkt en mysqli alleen op (forks van) Mysql
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

27/11/2015 20:42:49
Quote Anchor link
PDO is gericht op het op een uniforme manier aanspreken van verschillende databases. mysqli is gewoon een extensie die gericht is op mysql. Wanneer je PDO gebruikt kun je in theorie eenvoudig van database wisselen. Ik zeg expres in theorie, omdat dit in de praktijk vaak tot problemen leidt.
 
Marthijn Buijs

Marthijn Buijs

27/11/2015 21:33:47
Quote Anchor link
Welke van de twee wordt eigenlijk aangeraden?

Ik heb gehoord dat MySQLi ~2.5% sneller is en zelf vind ik het ook makkelijker werken dan PDO.
Wat zou echt een goede reden zijn om MySQLi aan de kant te schuiven en volledig over te stappen naar PDO?
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

27/11/2015 21:56:32
Quote Anchor link
Een goede reden? Het is een kwestie van smaak. 2,5% sneller is praktisch niks, en het is ook belangrijk bij welke operaties dat is. De meeste mensen kunnen niet eens goed met een database omgaan, waardoor het al helemaal geen punt meer is.

Ik werk zelf met PDO omdat ik met PostgreSQL werk, ik raak MySQL niet aan tenzij er sprake is van dwang. Dan werkt PDO toch net even wat handiger.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

27/11/2015 23:27:17
Quote Anchor link
PHP.net zegt zelf dat de oude MySQL driver (die gaat verdwijnen), MySQLi en PDO (in combinatie met de PDO_MYSQL driver) alle drie even snel zijn, dus om de snelheid hoef je het niet te doen. Waar heb jij jouw informatie vandaan?
Quote:
The overall performance of all three extensions is considered to be about the same. Although the performance of the extension contributes only a fraction of the total run time of a PHP web request. Often, the impact is as low as 0.1%.
bron

Een verschil tussen PDO en MySQLi is dat PDO een echte interface is, in de zin dat de manier van communiceren met een (ondersteund) database(type) altijd hetzelfde is. Hetgeen je vervolgens daadwerkelijk zegt tegen je database (de SQL code) is weer database-specifiek tenzij je je bedient van een Database Abstractie Laag (DAL). Het vaak genoemde voordeel van PDO boven MySQLi dat je, indien je van database schakelt, "niets nieuws hoeft te leren" gaat dus eigenlijk niet op. In de praktijk gaat dit ook niet of nauwelijks voorkomen dus dit is in zekere zin een non-argument.

Een ander verschil tussen PDO en MySQLi is dat PDO niet geschreven is voor een specifieke database, hiervoor zijn de PDO-specifieke database-drivers, zoals PDO_MYSQL. En daar zit hem de kneep: de leercurve zit helemaal niet in het handjevol klassen en methoden van PDO, maar in de configuratie en het gebruik van de specifieke database-driver. Zoals gezegd is PDO niet geschreven voor een specifieke database en is daarom op voorhand (per definitie, by design) dus ook niet afgesteld voor optimaal gebruik van een specifieke database(type).

Nog een verschil tussen PDO is dat MySQLi zowel een procedurele alsook een object georiënteerde variant heeft, terwijl PDO zich alleen van een OOP variant bedient. Ik zou trouwens geen gebruik maken van de procedurele variant van MySQLi tenzij je een knetter oud project (met mysql_ functies) moet migreren waar eigenlijk geen tijd aan besteed mag worden ofzo.

Een ander verschil is dat bij PDO je eigenlijk altijd gebruik maakt (zou moeten maken) van prepared statements, in MySQLi ben je vrij om te doen wat je wilt: je kunt zelf je queries bouwen of van de prepared statement functionaliteit in MySQLi gebruik maken. Deze laatste variant (van MySQLi) is naar mijn mening nogal brak en maakt ook echt gebruik van "prepared statements in de letterlijke betekenis van MySQL". In PDO zijn prepared statements een laag in de functionaliteit, in MySQLi maak je echt gebruik van prepared statements in-the-MySQL-sense. Dit kun je in PDO ook aanzetten door het attribuut PDO::ATTR_EMULATE_PREPARES de waarde false te geven. Dit heeft wel tot gevolg dat een SELECT statement wat je prepared en daarna execute uitmondt in de uitvoer van twee SQL-queries. Zorg dat je heel goed begrijpt hoe de driver werkt en ook hoe de MySQL-database hiermee omgaat!

Het grootste verschil in het gebruik is wat mij betreft de mate van controle die je hebt over de uiteindelijke vorm van je SQL statement (je query). Ik vind deze bij PDO niet echt fantastisch. Daarbij komt nog het volgende: ik heb tot op heden geen manier gevonden om een ge-prepared statement in PDO (dus de query in zijn uiteindelijke vorm) te debuggen anders dan de query te loggen en weer uit je log te vissen. Als je applicaties from scratch aan het schrijven bent is dat niet bepaald fijn ontwikkelen met name als je (complexe) queries moet debuggen. Als iemand hier een oplossing voor weet? Dit hoeft trouwens niet per se een bezwaar te zijn, als je applicatie is opgebouwd uit allerlei standaard componenten en je tevens je queries bouwt via zo'n DAL dan ben je zelf al niet meer bezig met het bouwen van je eigen queries maar worden deze voor je gegenereerd.

Het enige plausibele argument wat ik ooit gehoord heb om te kiezen voor PDO (i.c.m. PDO_MYSQL) boven MySQLi is als je er nog niet helemaal over uit bent welk databasetype je gaat gebruiken (noot: zit je nog steeds met de verschillende "database dialecten" bij verschillende databases tenzij je een DAL gebruikt), maar als je dan toch voor MySQL gaat zou ik kiezen voor een API die specifiek geschreven is voor deze database. Ik zou daarbij wel een interface maken voor je database, met andere woorden, toch een soort van abstractie toepassen in de communicatie met je database zodat deze functionaliteit niet 100% database specifiek (hardcoded) is. Stel dat de manier waarop PHP communiceert met MySQL-databases op een gegeven moment (weer) gaat verschuiven, dan kan dit het verschil betekenen tussen (in het gunstigste geval) het aanpassen van de implementatie van de interface, in tegenstelling tot een search en replace door je hele code van MySQLi-specifieke functies (een beetje wat nu aan de hand is met de migratie van mysql_ functies naar mysqli, daar stink je dan toch niet weer in he? :)).
Gewijzigd op 27/11/2015 23:35:20 door Thomas van den Heuvel
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

28/11/2015 00:10:40
Quote Anchor link
Ik vind het sowieso een beetje vreemd dat die verschuiving er moet zijn. Oud is niet per definitie slecht, de libpq functies die binnen PHP beschikbaar zijn zijn ook niet slecht, maar net zo oud als de mysql functies. Deprecation van de pg_ functies zit er echt nog niet in. Ik werk vooral met PDO omdat dat netjes exceptions gooit mist je dat instelt. Ik heb in het verleden een laag om de PostgreSQL errors heen gelegd om de juiste exceptions te gooien, maar dat is ook niet alles.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

28/11/2015 13:09:05
Quote Anchor link
Dat is ook iets, je wordt een beetje in het try/catch- en exceptions-keurslijf gedwongen bij PDO. Ook dit hoeft geen nadeel te zijn, maar als de rest van je applicatie niet zo is opgezet kan dit mogelijk wat botsen.

Meteen bij de declaratie van je connectie (creatie van een PDO object) kan het al misgaan. Exceptions die niet worden opgevangen produceren een fatal error. Als je je declaratie niet in een try-catch blok zet en het maken van een connectie mislukt (dit kan meerdere oorzaken hebben) wordt de foutmelding mogelijk op je scherm uitgespuugd. Laten die lichten die deze foutmelding verzonnen hebben nu bedacht hebben dat daarin de gegevens voor het maken van een connectie weer opgelepeld worden...

PDO lijkt ogenschijnlijk simpel, maar er zitten een heleboel addertjes onder het gras.
 
Marthijn Buijs

Marthijn Buijs

28/11/2015 15:33:22
Quote Anchor link
Super bedankt allemaal voor de informatie, ik weet genoeg!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.