Nog een W3 PHP oefening die ik maar niet snap :-(

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Lorre Mertens

Lorre Mertens

17/07/2015 22:58:13
Quote Anchor link
Het ligt vast aan mij maak ik kom er niet uit.

Zie deze oefening:
http://www.w3resource.com/php-exercises/php-function-exercise-3.php

Ik begrijp niet goed wat er gebeurd.

1. String lengte wordt berekend, 4 in dit geval
2. Else wordt uitgevoerd, want string length is niet 1
3. $n verminderd met 1, wordt 3
4. reverse string wordt uitgevoerd op '23'? Dan snap ik het niet meer.

Kan iemand het lijstje vervolledigen?

:-)
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 14:48:36
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

17/07/2015 23:10:33
Quote Anchor link
TL;DR vergeet het voorbeeld op W3C, het slaat als een tang op een varken als je het mij vraagt.

Okay, die vorige W3C oefening ging over arrays correct?

Als ik deze twee voorbeelden zie denk ik toch echt dat deze oefeningen een beetje brol zijn. Het uiteindelijke doel lijkt mij toch dat je inzicht verkrijgt over de werking van en het werken met arrays/functies?

Het eerste wat je zou moeten doen voordat je een functie gaat schrijven (in dit geval) is kijken of de functie of iets soortgelijks niet al toevallig bestaat. Een functie om een string om te draaien is er al. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje een vreemde gang van zaken.

Als je besluit om voor een bepaalde technische oplossing te gaan moet je deze ook kunnen onderbouwen.

Misschien probeert W3C je in dit geval iets bij te brengen over functies die zichzelf aanroepen (zgn. recursieve functies)?

Een ander aspect van dit specifieke voorbeeld is wellicht dat je een string retourneert in plaats van dat je deze direct afdrukt. Dat is doorgaans handiger in het gebruik, in die zin dat je nog vrij bent in de keuze van wat je met deze return value doet (afdrukken of wellicht weer doorgeven aan iets anders).

Een functie (in zijn eenvoudigste verschijningsvorm) introduceer je doorgaans als je een bepaalde bewerking meer dan eens uitvoert en dat dit anders zou leiden tot duplicatie van code.

Bovenstaande aspecten over het (correct) gebruik van functies zijn interessant/leerzaam, dit specifieke voorbeeld van W3C ... not so much.
 
- SanThe -

- SanThe -

17/07/2015 23:22:05
Quote Anchor link
4. is niet correct.

Let op: Dit is een recursieve function en geen standaard function.

substr($str1,1, $n) => substr($str1,1, 3) => begin met plaats 1 en 3 lang => 234

Dan weer opnieuw:
1. String lengte wordt berekend, 3 in dit geval
2. Else wordt uitgevoerd, want string length is niet 1
3. $n verminderd met 1, wordt 2
4. reverse string wordt uitgevoerd op '34'.

Nogmaals:
1. String lengte wordt berekend, 2 in dit geval
2. Else wordt uitgevoerd, want string length is niet 1
3. $n verminderd met 1, wordt 1
4. reverse string wordt uitgevoerd op '4'.

En dan:
1. String lengte wordt berekend, 1 in dit geval
2. If wordt uitgevoerd, want string length is 1

Verlaat de function met return $str1; Dat is dus return 4.

Dan gaat de vorige function aanroep weer verder waar die gebleven was.
En dat was op de regel met:
return reverse_string(substr($str1,1, $n)) . substr($str1, 0, 1);
Omgezet wordt dat:
return '4' . substr($str1, 0, 1);
En $str1 was daar '34' dus substr($str1, 0, 1); wordt '3'.
Dus nog verder omgezet krijg je:
return '4' . '3'; wordt return ''43';

Na deze return komt weer terug waar die gebleven was.
En dat was weer op de regel met:
return reverse_string(substr($str1,1, $n)) . substr($str1, 0, 1);

Enzovoort.
Gewijzigd op 17/07/2015 23:28:56 door - SanThe -
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

17/07/2015 23:28:44
Quote Anchor link
Daarnaast is dit volgens mij een relatief "dure" implementatie.

Echt.

Ik vind het nobel van je dat je dit helemaal uitschrijft SanThe maar deze functie stinkt gewoon haha. Ik bedoel: als je constateert dat de code gewoon brak is, dan is een verdere analyse eigenlijk overbodig.

Wat je dan meestal doet is de specificatie / gewenste werking gebruiken om iets beters te schrijven. Zelfde werking, andere (betere) implementatie.

En in dit geval is dat niet eens nodig, er is een native PHP functie hiervoor. Veel efficienter wordt het niet.

Deze oefening is grappig: het probeert je iets bij te brengen over functies terwijl "het punt" compleet gemist wordt :).
 
- SanThe -

- SanThe -

17/07/2015 23:32:23
Quote Anchor link
Ik heb getracht de werking uit te leggen.
Deze function is inderdaad compleet overbodig.
Maar als je het principe snapt kan het wel leerzaam zijn.
Het is beslist niet voor beginners bedoeld.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

17/07/2015 23:48:21
Quote Anchor link
Inefficiënte troep, heb daarnet zelf een variant in elkaar geflanst die al ~10x zo snel is, en strrev() is nog steeds koning.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
<?php
$test
= 'Dit is een korte string met een beetje tekst erin yolo.';

function
reverse_string($str1) {
    $n = strlen($str1);
    if($n == 1) {
        return $str1;
    }
else {
        $n--;
        return reverse_string(substr($str1,1, $n)) . substr($str1, 0, 1);
    }
}


$repeat = 100000;

$memory = memory_get_usage(true);
$time   = microtime(true);
for ($i = 0; $i < $repeat; $i++) {
    reverse_string($test);
}

$memory = memory_get_usage(true) - $memory;
$time = microtime(true) - $time;
echo '<h2>reverse_string</h2>time: '.(number_format($time, 3)).'s, memory: '.round($memory/1024, 0).' KB, peak: '.round(memory_get_peak_usage(true)/1024, 0).' KB<br />';

/* ************************ */

function reverse_string2($str) {
    $ret = '';
    for ($i=strlen($str)-1; $i > -1; $i--) {
        $ret .= $str{$i};
    }

    return $ret;
}

$memory = memory_get_usage(true);
$time   = microtime(true);
for ($i = 0; $i < $repeat; $i++) {
    reverse_string2($test);
}

$memory = memory_get_usage(true) - $memory;
$time = microtime(true) - $time;
echo '<h2>reverse_string2</h2>time: '.(number_format($time, 3)).'s, memory: '.round($memory/1024, 0).' KB, peak: '.round(memory_get_peak_usage(true)/1024, 0).' KB<br />';


/* ************************ */

$memory = memory_get_usage(true);
$time   = microtime(true);
for ($i = 0; $i < $repeat; $i++) {
    strrev($test);
}

$memory = memory_get_usage(true) - $memory;
$time = microtime(true) - $time;
echo '<h2>strrev</h2>time: '.(number_format($time, 3)).'s, memory: '.round($memory/1024, 0).' KB, peak: '.round(memory_get_peak_usage(true)/1024, 0).' KB<br />';
?>


levert

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
reverse_string
time: 13.530s, memory: 0 KB, peak: 512 KB
reverse_string2
time: 1.718s, memory: 0 KB, peak: 512 KB
strrev
time: 0.046s, memory: 0 KB, peak: 512 KB


YMMV, maar ja... We have a winner?

Is het schrijven van snelle / efficiënte functies een apart hoofdstuk op W3C? :)

EDIT: dit lijkt mij trouwens ook een verkeerd gebruik van recursie? :/
Gewijzigd op 17/07/2015 23:53:39 door Thomas van den Heuvel
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

18/07/2015 00:42:05
Quote Anchor link
Bedankt Thomas & SanThe. Ik weet dat strrev bestaat, maar ik wou dit toch echt snappen voor de sport, ik heb er een half uur mijn hoofd over gebroken. De uitleg van SanThe heeft het volledig uitgeklaard! Prachtig en helder uitgelegd.

Blij om te horen dat dit niet voor beginners is, ik vreesde al dat PHP niks voor mij was. :)
 
Eddy E

Eddy E

18/07/2015 08:09:54
Quote Anchor link
Maar zoals je ziet: dit moeilijke gedoe om je hoofd op te breken hoeft dus niet, een simpele zoekfunctie op Google naar "php string reverse" bracht je direct bij php.net met de goede functie.

Deze W3C-oefening is echt: hoe kunnen we van iets simpels iets onnodig moeilijk en gecompliceerd maken?
PHP is echt wel te doen, ook voor jou ;)
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.