OOP gedachtengang

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

PHP Developer

As a PHP Developer at Coolblue, you ensure that our webshops work as optimal as possible. How do I become a PHP Developer at Coolblue? As a PHP Developer you work together with other development teams to make our webshop work as optimal as possible and to make our customers happy. Although you are a PHP Developer, you are not averse to a little TypeScript or other technologies that might be used. Would you also like to become a PHP Developer at Coolblue? Read below if the job suits you. You enjoy doing this Writing vanilla PHP code. Working with

Bekijk vacature »

Frontend Developer Vue Nuxt HBO Javascript

Samengevat: Deze werkgever levert elke dag betere digitale gebruikerservaringen. Ben jij geschikt als frontend Developer? Heb je ervaring met Vue en Nuxt? Vaste baan: Front-End Developer HBO €3.100 - €4.600 Zij bieden opdrachtgevers een complete dienstverlening op gebied van ontwerpen en ontwikkelen van websites, zoekmachine optimalisatie, online adverteren, content marketing en conversie verbetering. Zij werken met een eigen ontwikkeld CMS. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om de inzet van technologie. Deze werkgever staat open voor elke nieuwe trend. Onze systemen zijn groot

Bekijk vacature »

.Net Front-end Ontwikkelaar

Wij zoeken een .Net Front-end Ontwikkelaar! Omschrijving Kun jij snel schakelen en ben je stressbestendig? Dan zoeken wij jou! Als .Net Front-end Ontwikkelaar help je mee aan de webapplicatie die over de hele wereld door allerlei bedrijven wordt gebruikt. Je werkt daarnaast mee aan nieuwe en verbeterde functionaliteiten en helpt met het oplossen van bugs. Over de opdrachtgever Je komt te werken in een ambitieus team dat zich blijft ontwikkelen. Dit is alle informatie die we nu kunnen delen over de werkplek. Als jij de .Net Front-end Ontwikkelaar bent voor deze job, vertellen we je snel nóg meer. Eisen Heb

Bekijk vacature »

C# Ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een software ontwikkelaar in de omgeving van Vught zijn we op zoek naar een gemotiveerde C# ontwikkelaar. Deel jij hun passie voor development en dan vooral in C#.NET? Dan kan dit wel eens jouw droombaan zijn! Jouw werkzaamheden zullen er ongeveer als volgt uit gaan zien Door de wensen van de klant goed te begrijpen ga jij aan de slag dit om te zetten naar passende oplossingen en werk je deze uit tot een sterk eindproduct. Je gaat je bezighouden met de ontwikkeling van webapplicaties en websites, dit doe je door middel van ASP.NET, MVC Frameworks en C#.

Bekijk vacature »

C# Developer

Dit ga je doen De requirements in kaart brengen van de klant; Implementeren van functionele en technische specificaties bij opdrachtgevers; Oplossen van bugs; Meewerken aan maatwerksoftware voor nieuwe opdrachtgevers; Het testen en uitleveren van nieuwe functionaliteiten naar de acceptatie en productieomgeving De database ontwikkelen en onderhouden; Hier ga je werken Onze klant is gevestigd in het westen van Nederland en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor de levensmiddelen industrie. De software die het team maakt optimaliseert voornamelijk de administratieve processen, maakt deze meetbaar en zorgt ervoor dat de data zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Binnen een van

Bekijk vacature »

Freelance Fullstack Java Developer

Functieomschrijving Voor een opdrachtgever in omgeving Rotterdam zijn wij op zoek naar ervaren Fullstack JAVA Developers die graag op projectbasis willen werken. Je komt terecht bij een informele developers club die mooie projecten uitvoeren voor grote klanten. Ben je een ervaren freelancer of werk je in loondienst en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder want wie weet is dit een leuke vacature voor jou! Het fijne van deze werkgever is dat je zelf mag beslissen hoe je te werk wilt gaan. Wil je als freelancer werken dan is dat OK. Wil je de zekerheid hebben

Bekijk vacature »

Software Developer C# - Deventer

Software Developer C# – Deventer Bijdragen aan de toekomst van het onderwijs! Ben jij op zoek naar een dynamische omgeving waar vol enthousiasme wordt gewerkt aan software voor interactieve dashboard- en analysetoepassingen ter verbetering van het onderwijs? Dan zijn wij het bedrijf voor jou! TIG is een bedrijf met een informele en ondernemende werksfeer, waarbij goede ideeën snel leiden tot concrete acties. Wij zijn een software ontwikkelorganisatie en focussen ons op het ontwikkelen en implementeren van oplossingen voor het leveren van managementinformatie, datavisualisatie en analyses voor het onderwijs. Met onze dashboard- en analyseoplossingen zetten scholen gegevens om naar betekenisvolle informatie.

Bekijk vacature »

Dynamics Ontwikkelaar

Dit ga je doen Ontwikkelen van Dynamics 365 voor de interne uitrol; Samen met de consultants sparren met klanten over de wensen en eisen; Ontwikkelen van Dynamics 365 voor verschillende grote klanten; Technische analyse en testen; Meedenken over het gebruik en de richting van Dynamics binnen de organisatie. Hier ga je werken Onze opdrachtgever, gevestigd in regio Eindhoven, levert een compleet dienstenpakket op het gebied van IT. Zij pakken verschillende (complexe) vraagstukken van grote organisaties op. De sfeer intern is gezellig en informeel. Men houdt van hard werken maar gezelligheid door middel van een borrel of gezamenlijke lunch komt er

Bekijk vacature »

VB.NET developer

Functie Het development team waar jij in terecht komt bestaat uit twee ervaren software developers. De directeur/eigenaar is tevens één van deze developers. Jij werkt direct samen met jouw werkgever en kan dan ook veel kennis en ervaring bij dit bedrijf op doen. Als team zijn jullie verantwoordelijk voor de kantoorapplicatie die deze organisatie aanbied in een niche markt. Het team is op dit moment actief bezig met een migratie waarbij het eindstation eindigt in een C# .NET omgeving. Echter is een deel van de software al geschreven in C# .NET. Hierbij is gebruik gemaakt van C# .NET, CSS, HTML,

Bekijk vacature »

Medior .NET developer

Functie Jij gaat als Medior .NET ontwikkelaar aan de slag in ons scrumteam met 6 developers die gepassioneerd en actief bezig zijn om onze spelers kwalitatieve en mooie spelervaringen aan te bieden. Als medior .NET developer ga jij werken aan een technisch hoogwaardig platform welke bezoekerspieken verwerkt van tienduizenden tot honderdduizenden gebruikers per minuut! Ons scrumteam werkt in drie wekelijkse sprints en wij beginnen iedere ochtend met een stand-up. Jij werkt bij ons met C# .NET, .NET Core, React.JS, Xamarin, Azure, Docker en Kubernetes. Wij hechten enorm veel waarde aan het leveren van hoogwaardige en kwalitatieve code. Zodra jij de

Bekijk vacature »

Back end developer Onderwijssoftware

Functie Als back end developer kom jij terecht in een klein, maar hecht team bestaande uit 5 andere developers (waarvan 2 senioren, 2 medior en 1 junior). Met de gezamenlijke missie om “ieder kind te helpen met onze software” wordt er dagelijks gepassioneerd en hard gewerkt aan ons in-house ontwikkeld platform. Deze software is gebaseerd is op AI, machine Learning en wetenschappelijke inzichten. Dagelijks zul jij werken met onze high traffic webapplicatie. We hebben ruim 300.00 gebruikers en meer dan 2 miljard records waar je te maken mee krijgt! Verder zul jij je bezighouden met: – Het ontwikkelen van hoogwaardige

Bekijk vacature »

C# Developer Research and Development - Delft

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Delft Vacature ID: 6307 Introductie C# Developer Research and Development - Delft - Onze klant is één van de meest innovatieve bedrijven in de region van Delft. Op dit moment zijn ze voor het innovatie centrum. In het innovatie centrum wordt gewerkt aan de nieuwste technieken voor navigatie software. R&D / C# / Pattern Recognition / Algorithms / 3d Data / DotNET Functieomschrijving Als C# Developer kom je te werken in een innovatief scrumteam. We ontwikkelen en door ontwikkelen de nieuwste technieken op het gebied van navigatie software. Deze software wordt onder andere

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Senior Developer ERP Dynamics 365

Samengevat: Deze werkgever is een softwarebedrijf. Ben jij een enthousiaste developer? Heb je ervaring met ERP of Dynamic 365 bussines central? Vaste baan: ERP Applicatie Specialist ERP MBO €3.600 - €5.200 Wij houden ons als bedrijf bezig met het leveren en implementeren van het Microsoft Dynamics pakket binnen verschillende industriële sectoren. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. Binnen ons open team is er een no-nonsense cultuur. Daarnaast is er veel onderling contact door de korte communicatielijnen. Het team werkt enthousiast samen om een

Bekijk vacature »

Software developer - senior

Functie omschrijving Voor een echt softwarebedrijf in omgeving Gouda zijn wij op zoek naar versterking voor de afdeling Software Development! Ben jij op zoek naar een werkgever waar meerdere software developers werken aan interessante projecten? Ben jij op zoek naar een werkgever waar je onderdeel wordt van een team dat echt passie heeft voor het ontwikkelen van software? Dan ben je hier aan het juiste adres! Als softwareontwikkelaar kom je terecht bij een onafhankelijk, door kwaliteit gedreven, doortastend en daarbij op een Agile wijze werkend bedrijf. Ben jij een expert in het vertalen van Componenten van Functionaliteit naar Business lagen?

Bekijk vacature »

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Niels K

Niels K

21/06/2012 15:51:50
Quote Anchor link
Hartelijk dank voor de (positieve) reacties.

Allereerst even voorop gesteld dat de discussie op Twitter / Facebook ging over Zend en Symfony (Dus MVC en HTTP framework)

Daarom zei ik dat Wouter fan is van het HTTP framework Symfony en ik / kees en andere fan ben van het Zend MVC framework.

Quote:
Maar ik denk dat als je frameworks gaat presenteren, je twee betere keuzes had kunnen maken, namelijk micro-framework vs full-stack-framework


Ondanks bovenstaande verklaring, even nog een reactie op deze zin. Ik ben direct begonnen met het realiseren van projecten met Zend framework. Ik heb dus nooit een framework like Silex gebruikt. Ik kan dus niet beoordelen of het in het 'framework-leer-proces' beter is om te beginnen met een klein framework. Er zijn ook mensen die zeggen dat je beter kan beginnen met het bouwen van een eigen framework.

Mijn mening is, dat je pas een eigen framework moet bouwen als je geen framework kan vinden wat aan jouw eisen voldoet. Aangezien er behoorlijk wat frameworks zijn, is dat dus (haast) nooit het geval.

Wat de eisen van een framework zijn, laat ik in het midden.

Quote:
Because I really don't care whether Symfony2 is MVC or not. Probably because the MVC word is so overloaded and because nobody implements exactly the same MVC pattern anyway.


Ik twijfelde of ik die nog moest opnemen in mijn verhaal. Ik heb het niet gedaan aangezien Fabien het volgende zegt:

Quote:
I don't like MVC because that's not how the web works. Symfony2 is an HTTP framework; it is a Request/Response framework. That's the big deal. The fundamental principles of Symfony2 are centered around the HTTP specification.


Hij vind MVC niets aangezien het web zo niet werkt. Dat betekend dus dat hij een framework heeft gemaakt dat niet op het MVC pattern lijkt, aangezien hij daar niet van houd. Anders spreekt hij zichzelf tegen toch?

Quote:
Because I really don't care whether Symfony2 is MVC or not.


ORM:

Wat ik nog als discussie punt wil stellen. Is een ORM eigenlijk wel gewenst? Werkt dat nu echt zo lekker als het allemaal voorgeschoteld wordt. Is het niet veel mooier om gewoon query's te tikken zonder al die rompslomp?

Wat is nu precies het voordeel van een ORM?

Het voordeel van deze techniek is dat je code niets af hoeft te weten van het soort database dat gebruikt wordt. Hierdoor wordt het eenvoudig om van database te switchen. Daarnaast maakt dit de rest van je programma eenvoudiger. Je kan rechtstreeks met de tabellen werken zonder dat je ingewikkelde mappers of iets dergelijks hoeft te maken.

Maar, heb jij wel eens in een project van een type database moeten switchen? En als dat zo is, getuigd dat niet van een slecht voorbereiding?

En heb je met een ORM wel eens geprobeerd een zeer ingewikkelde query te schrijven? ééntje met flink wat joins, unions, subquery's (voor zover je subquery's mooi vind), group by's en nog wat lastige zaken?

Maar goed, zegt iemand, daar heb ik een oplossing voor. De meeste ORM's bieden ook de mogelijkheid om een normale query te tikken. Maar ben je dan niet je database onafhankelijkheid (Wat juist zo'n groot voordeel van een ORM is) kwijt? En op het moment dat je meerdere van zulk soort query's hebt, wordt je applicatie dan geen bende?

Het tweede 'voordeel' van een ORM is dat je tabellen naar objecten map waardoor de communicatie met de database een stuk eenvoudiger is. Echter, waarom moet je een ORM hebben om dit te bereiken? Waarom niet gewoon wat mooie data mappers? Zijn die nou zo moeilijk om te schrijven? Je bereikt dan toch precies hetzelfde? Het voordeel van wat mooie mappers is dat je gewoon lekker query's kan bakken zonder al die rompslomp eromheen.

Dat is naar mijn mening ook één van de grootste nadelen van een ORM. Doordat je een taal (SQL bijvoorbeeld) probeert te abstraheren / evenaren / nabouwen / geef het beest een naampje, wordt je code algauw enorm ingewikkeld. Waar is de tijd gebleven dat je nog netjes query's schreef?

Nog een nadeel van een ORM is, is dat ze nooit doen wat je exact wilt. De ene gebruikt backticks de andere doet het weer fout met haakjes, en noem maar op.

Ooit wel eens nagedacht over query optimalisatie? Weet jij exact hoe je dit doet in jouw ORM?

En als je nu iets database gerelateerd wilt schrijven? Hoe ga je dat doen? Schrijf je dan wel ineens een normale query? Is dat niet hypocriet dan?

Tot slot:

Hopelijk begrijp je dat bovenstaande verhaal een beetje overtrokken en sarcastisch geschreven is, maar ik hoop dat ik een (leuke) discussie oproep.

Mooi topic dit, daarvoor ben ik hier op PHPhulp!

Niels Kieviet
Gewijzigd op 21/06/2012 15:55:01 door Niels K
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 21:53:54
 
Wouter J

Wouter J

21/06/2012 16:10:26
Quote Anchor link
@Niels, ah nu gaan we wel onze mening erin gooien! :) Het mooie van Symfony is dat hij het open laat of je een ORM gebruikt of niet. Je kan ook gewoon overstappen op Models of gebruik gaan maken van de gewone PDO/MySQLi objecten. Symfony laat in het midden wat je doet met die DB, dat is nou zo mooi. Beslis zelf niet wat jij het best vind, maar laat de uiteindelijke gebruiker beslissen welke 3th party hij gebruikt. Precies zoals met Twig, vind je Smarty mooier? Dat kan zo!

En van DB wisselen in een project slechte voorbereiding? Ik heb een tijdje met RoR gewerkt (die gebruikt Active Record) en daar is het de standaard dat je in develop mode een SQLite DB gebruikt en in productie mode een MySQL db (oid). Dus ik denk niet dat het iets te maken heeft met slechte voorbereiding...

Quote:
Mijn mening is, dat je pas een eigen framework moet bouwen als je geen framework kan vinden wat aan jouw eisen voldoet. Aangezien er behoorlijk wat frameworks zijn, is dat dus (haast) nooit het geval.

Natuurlijk, maar Silex is al een framework. Je hoeft niet zelf een framework te bouwen.

Even een voorbeeldje met een gastenboek systeem:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
<?php
require_once __DIR__.'/vendor/Silex/autoload.php';

$app = new Silex\Application();

// beetje Twig is altijd leuk
$app->register(new Silex\Provider\TwigServiceProvider(), array(
    'twig.path' => __DIR__.'/views',
));


$guestBookMapper = new Guestbook\Mapper();

// als guestbook wordt opgeroepen in de url
$app->match('/guestbook', function() use ($app, $guestBookMapper) {
    // haal de 10 laatste berichten op
    $posts = $guetsBookMapper->getRecent(10);

    // render de show_all.twig page met de 10 recentste berichten
    return $app['twig']->render('show_all.twig', $posts);
});


// als guestbook/show/12 wordt opgeroepen (of elke andere id)
$app->get('/guestbook/show/:id', function(Silex\Application $app, $id) use ($guestBookMapper) {
    // kijk of bericht bestaat
    if ($post = $guestBookMapper->getById($id)) {
        // ja, hij bestaat, render show_single.twig met de gegevens van het bericht
        return $app['twig']->render('show_single.twig', $post);
    }
else {
        // nee, hij bestaat niet :( toon 404 pagina
        $app->abort(404, 'Dit bericht bestaat niet');
    }
});

?>
Gewijzigd op 21/06/2012 16:11:08 door Wouter J
 
Niels K

Niels K

21/06/2012 19:18:10
Quote Anchor link
Hoi Wouter,

Je draait om het punt heen ;-) Ik wil niet weten of het kan, ik wil weten wat jij er van vind. Ondanks mijn verhaal gebruik ik (af en toe) wel een ORM. Simpelweg omdat het makkelijk is.

Maar sinds ik een aantal artikelen gelezen heb, heb ik een andere mening gevormd. Ben jij het daar mee eens?

Quote:
Symfony laat in het midden wat je doet met die DB, dat is nou zo mooi. Beslis zelf niet wat jij het best vind, maar laat de uiteindelijke gebruiker beslissen welke 3th party hij gebruikt. Precies zoals met Twig, vind je Smarty mooier? Dat kan zo!


Zeker! Dat vind ik juist zo mooi aan Symfony, het laat je helemaal vrij, terwijl Zend dat juist niet doet. Alhoewel dat ook niet helemaal waar is. Met zend kan je ook bepalen wat je wel en niet doet. Dus wel of geen Doctrine, of wel of geen Smarty / Twig.

Alleen heb ik wel mijn bedenkingen omtrent een template parser. Waarom moet dat? Kan jij nu echte voordelen opnoemen?

Quote:
En van DB wisselen in een project slechte voorbereiding? Ik heb een tijdje met RoR gewerkt (die gebruikt Active Record) en daar is het de standaard dat je in develop mode een SQLite DB gebruikt en in productie mode een MySQL db (oid). Dus ik denk niet dat het iets te maken heeft met slechte voorbereiding...


Ik bedoelde te zeggen dat, dat juist één van de voordelen van een ORM is, maar dat je zulk soort situaties bijna niet tegenkomt.

Ik zeg altijd, een goede ontwikkelomgeving staat gelijk aan de live omgeving.

Quote:
Natuurlijk, maar Silex is al een framework. Je hoeft niet zelf een framework te bouwen.


Exact, maar dat bedoelde ik niet. Ik gaf alleen een reden waarom je evt een eigen framework / beheersysteem (Zie ook topic van Ozzie PHP van een aantal maanden geleden) kan schrijven.

Tot slot,

Code voorbeeld ziet er goed uit. Ik heb niets tegen Silex? Alleen ik probeer mensen na te laten denken i.p.v iets klakkeloos over te nemen. Je moet geen framework gaan gebruiken omdat andere mensen het aanraden of omdat andere mensen zeggen dat het een goed framework is.

Of ben je dat niet met mij eens?

Dankjewel voor je antwoord!

Niels Kieviet
Gewijzigd op 21/06/2012 19:18:59 door Niels K
 
Wouter J

Wouter J

21/06/2012 19:54:47
Quote Anchor link
Quote:
Je draait om het punt heen ;-) Ik wil niet weten of het kan, ik wil weten wat jij er van vind. Ondanks mijn verhaal gebruik ik (af en toe) wel een ORM. Simpelweg omdat het makkelijk is.

Maar sinds ik een aantal artikelen gelezen heb, heb ik een andere mening gevormd. Ben jij het daar mee eens?

Tja, zoals ik net al had gezegd heb ik nog geen groot project gemaakt en nog maar weinig met ORM's gewerkt, maar ik vind het wel fijn werken. En ja, er zitten nadelen aan, maar goed. Ik ben van mening dat aan elke libary/framework/app/pattern voordelen zitten en nadelen.

Quote:
Code voorbeeld ziet er goed uit. Ik heb niets tegen Silex? Alleen ik probeer mensen na te laten denken i.p.v iets klakkeloos over te nemen. Je moet geen framework gaan gebruiken omdat andere mensen het aanraden of omdat andere mensen zeggen dat het een goed framework is.

Nee, het was ook niet om jou van Silex te overtuigen. Het was om dit topic, en Jasper, een voorbeeld te geven van hoe het ook kan. Om een voorbeeld te geven van een micro-framework in gebruik. Juist omdat ik het volledig eens ben met het laatste dat je zegt. Je moet niet iets klakkeloos overnemen, je moet zelf opzoek gaan naar wat jij het best vind werken.
Daarom heb ik eerst aan alle 3 de frameworks gesnuffeld en vervolgens begonnen met Symfony. Waarom? Nou allereerst omdat de website en documentatie van Symfony er het best uitzag (ja, ben en blijf een webdesigner). En ten tweede toch zeker wel omdat de code veel moderner was met de nieuwste technieken (Silex maakt zelfs al gebruik van traits(!)).

En een template parser, goed of niet?
Zie daarvoor: http://www.phphulp.nl/php/forum/topic/template-engine-doen-of-niet-doen/83080/
Samengevat, ik hou van template parsers omdat:
1) het makkelijker is om te leren (voor designers), want (dit gaat over Twig) de syntax lijk redelijk op JavaScript. Iets wat designer met jQuery nu wel redelijk doorhebben.
2) het goede support heeft voor blocks en extenden van templates
3) autoescaping
4) designer beperken => zorg dat de designer niet alles kan doen zodat er geen grote fouten ontstaan
5)
 
Jasper DS

Jasper DS

21/06/2012 21:07:14
Quote Anchor link
Bedankt iedereen voor deze interessante bijdrage's, ik heb weer veel informatie kunnen verwerken. Ben momenteel dan toch begonnen met ZEND gewoonweg omdat ik merk dat het een veel gebruikt framework is en het sowieso handig is om het te kennen. Later als ik genoeg ervaring heb kan ik dan uitmaken wat nu het beste framework is op alle vlakken en mijn eigen mening vormen. Dat gaan nu nog niet, simpelweg omdat ik niet genoeg kennis heb!

Bedankt voor dit leuke topic en er zullen binnenkort waarschijnlijk wel wat ZEND vragen van mijn kant komen! ;-)

EDIT:

nog even over de gedachtengang, ik denk dat ik een beetje moeite heb met het opsplitsen van een echte pagina naar een view, controller, moddel.

Ik heb 2 pagina's : index.php (-> basis info + taal kiezen) , login.php (-> formpje om in te loggen) Zijn dat nu 2 aparte controllers of 1 controller met een action "login" als ik "Each page of the application is known as an action and actions are grouped into controllers" in mijn achterhoofd hou?
Gewijzigd op 21/06/2012 21:25:31 door Jasper DS
 
Wouter J

Wouter J

21/06/2012 21:42:50
Quote Anchor link
Nee, je moet de taken onderverdelen. Elke taak heeft zijn eigen controller. In een gastenboek heb je bijv. meerdere taken: Post taken (laten zien van een bericht, maken van bericht, bewerken v. bericht, verwijderen v. b.) en inlog taken (inloggen van gebruikers, dit wordt met Zend_Auth gedaan).

Deze 2 taken hebben ieder een eigen controller. Dan heb je nu al die dingen die er binnen zo'n taak gedaan worden, vaak de CRUD (create, read, update en delete). Dit zijn acties, ook heb je vaak een show actie.

Vervolgens heb je ook verschillende tabellen: users (voor inlog systeem) en posts (voor de berichten). Elke tabel krijg zijn eigen Model.

Ik vind die engelse quote een beetje vaagjes en niet echt geweldig...
 
Jasper DS

Jasper DS

21/06/2012 21:48:38
Quote Anchor link
Oke, dus een inlog-systeempje is nog iets te ingewikkeld?


Toevoeging op 21/06/2012 22:47:38:

Niels, ben ik op de goede weg?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php

/**
 *  Deze classe doet ... ik heb geen idee
 *
*/


class Application_Model_DbTable_Guestbook extends Zend_Db_Table_Abstract
{

    protected $_name = 'guestbook';
    protected $_rowClass = 'Application_Model_Guestbook';

}


?>


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
<?php

/**
 * Dit is het Guestbook object waar ik al mijn info uit kan trekken via de controller, de info haal ik uit de Mapper
 */


class Application_Model_Guestbook extends Zend_Db_Table_Row_Abstract
{

    protected $id;
    protected $comment;
    protected $email;
    protected $date;

    public funtion __set($name, $value)
    {

        if(method_exists($this,$name='set_'.$name))
        {

        return $this->$name($value);
        }

        else
        {
            trigger_error($name.' is not avaliable .',E_USER_ERROR);
        }    
    }


    public function __get($name)
    {

        if(method_exists($this,$name='get_'.$name))
        {

            return $this->$name();
        }

        else
        {
            trigger_error($name.' is not avaliable .',E_USER_ERROR);
        }
    }


    // ik denk dat ik de setters en getter nog moet maken?
    
    public function getId()
    {

        return $this->id;
    }

    
    public function setId($id)
    {

        $this->id = $id;
    }

    
    // Wat moet er in deze classe nog worden toegevoegd?
}


?>


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
<?php

/**
 * Dit object haalt info uit de db en stopt dat in het Guestbook object
 */

class Application_Model_GuestbookMapper {

    protected $dbTable;

    public function setTable(Zend_Db_Table_Abstract $table)
    {

        $this->dbTable = $table;
    }


    public function getTable()
    {

        return $dbTable;
    }


    public function save(Application_Model_Guestbook $guestbook)
    {

        // Ik veronderstel dat ik hier mijn data uit het object Application_Model_Guestbook moet halen?
        $this->getTable()->insert($data);
    }


    public function fetchAll()
    {

        // Tabelobject? Wat is mijn tabelobject?
    }
}


?>
 
Niels K

Niels K

22/06/2012 19:01:23
Quote Anchor link
Wouter J:
Tja, zoals ik net al had gezegd heb ik nog geen groot project gemaakt


Ik had je uitgenodigd toch ? ;-)

Wouter J:
... en nog maar weinig met ORM's gewerkt, maar ik vind het wel fijn werken. En ja, er zitten nadelen aan, maar goed.....


Dat klopt, ze werken inderdaad fijn. Maar zodra je echt een moeilijke query wilt bakken wordt een ORM al gauw lastig. Zijn er mensen die deze ervaring delen?

Quote:
... Ik ben van mening dat aan elke libary/framework/app/pattern voordelen zitten en nadelen.


Daar heb je een goed punt! :-) Elke framework heeft wel zijn ditjes en zijn datjes. Maar een framework is iets anders dan een ORM ;-)

Wouter J:
Nee, het was ook niet om jou van Silex te overtuigen. Het was om dit topic, en Jasper, een voorbeeld te geven van hoe het ook kan. Om een voorbeeld te geven van een micro-framework in gebruik.


Ah, sorry dan heb ik dat verkeerd geïnterpreteerd. Zoals ik zei kan ik daar niet over oordelen omdat ik direct met Zend Framework begonnen ben. Dat heb je als je bij een bedrijf pas echt begint met programmeren.

Wouter J:
Juist omdat ik het volledig eens ben met het laatste dat je zegt. Je moet niet iets klakkeloos overnemen, je moet zelf opzoek gaan naar wat jij het best vind werken.


Kijk, we komen er wel uit ;p

Wouter J:
Daarom heb ik eerst aan alle 3 de frameworks gesnuffeld en vervolgens begonnen met Symfony. Waarom? Nou allereerst omdat de website en documentatie van Symfony er het best uitzag (ja, ben en blijf een webdesigner). En ten tweede toch zeker wel omdat de code veel moderner was met de nieuwste technieken (Silex maakt zelfs al gebruik van traits(!)).


Top, iedereen zijn eigen favorite framework toch? Ik vind zowel Zend als Symfony lekker werken. (Heb 1 project met Symfony gedaan)

Ik heb echter veel meer verstand van Zend Framework dan van het Symfony framework dus als ik wat dingen uitleg probeer ik het op basis van Zend Framework te doen.

Wouter J:
En een template parser, goed of niet?


Zie mijn reactie in het desbetreffende topic.

@Jasper PHP

Ik heb geen tijd meer om op jouw reactie te reageren. Its party time ;-) Ik zal morgen op jouw reactie reageren.
 
Reshad F

Reshad F

22/06/2012 19:27:07
Quote Anchor link
hmm ik vraag me af, ik ben met CI begonnen en dat is ook gebaseerd op MVC en ik begrijp dat wel grotendeels is het dan handig om op ZEND over te stappen of op Symfony aangezien de een MVC is en de ander niet?

of zou dit niet uit moeten maken.
 
Wouter J

Wouter J

22/06/2012 23:09:01
Quote Anchor link
Nee, heel groot is het verschil niet. Alleen net wat kleine stapjes. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het HTTP pattern een implementatie is van het MVC pattern, want zoals Fabien al zei, niemand weet hoe het MVC goed moet worden geïmplementeerd: Het is een geweldig pattern, alleen zo onduidelijk als het maar kan zijn.

Quote:
Maar een framework is iets anders dan een ORM ;-)

Daarom zei ik ook framework/libary/app/pattern, ik denk dat een ORM daar wel ergens tussen valt :)
 
Reshad F

Reshad F

22/06/2012 23:14:18
Quote Anchor link
wat vond jij makkelijker uitgelegd/gedocumenteerd wouter? Zend of Symfony? en zeg alsjeblieft niet alleen maar Symfony omdat je er fan van bent :P
 
Wouter J

Wouter J

23/06/2012 00:08:23
Quote Anchor link
Symfony. Hun website leest makkelijker, straalt professionaliteit uit en is overzichtelijk. Na het lezen van een Symfony documentatie wil ik altijd meteen beginnen, ik kan me niet herinneren dat met Zend te hebben gehad...

Maar ben je al begonnen met symfony? Of begrijp je het niet? (vertel maar even in je eigen topic, houden we de zaken goed gescheiden)

Edit:
Even iets opgezocht waardoor je ziet dat ik niet de enige ben die dit vind:
Quote:
In addition to the content of the Quick Tour I also found the design of Symfony’s website to be quite appealing. Although it is said to not judge a book by its cover we humans tend to notice things that are pretty. The same is true of Symfony’s website. Its pleasing to look at, pleasing to use, and I felt a sense of professionalism and polish that made me feel safe to learn more about the code.

I spent a few nights reading in bed on my iPad the rest of Symfony’s tutorials and docs and finally felt confident enough to begin coding. I did begin doing some coding in Symfony and aside from the difficulty of learning a new project’s jargon I was actually having an enjoyable time using Symfony.
(bron)
Gewijzigd op 23/06/2012 10:16:49 door Wouter J
 
Roel -

Roel -

25/06/2012 22:00:26
Quote Anchor link
Ik snap het met die autoloader nog niet helemaal, het lijkt mij juist omslachtig.
De werking snap ik helemaal, alleen je gebruikt voor de eerste keer dat je een object aanmaakt een andere naam voor object, dat lijkt mij juist verwarrend.

Klopt dit?
 
Wouter J

Wouter J

25/06/2012 22:08:17
Quote Anchor link
Nee, je gebruikt altijd dezelfde naam.
 
Roel -

Roel -

25/06/2012 22:14:20
Quote Anchor link
Ook als je het in submappen plaatst?
Dan heb je /www/classes/User/User.php en als je dan new User doet, dan kom je daar uit?
 
Wouter J

Wouter J

25/06/2012 22:19:39
Quote Anchor link
Nee, daarom moet je die klasse een andere naam geven. Dus niet een klasse User maar een klasse User_User.

En, ja dat staat heel lelijk en ja dat kan veel mooier. Met namespaces:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php
// lib/MyProject/User/User.php

namespace MyProject\User;

class User
{
   // ...
}
?>

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
// index.php

// registreer de autoloader


use MyProject\User\User;

$user = new User();
?>
 
Roel -

Roel -

25/06/2012 23:00:08
Quote Anchor link
Is dat dan niet hetzelfde idee als gewoon require typen? xD
 
Wouter J

Wouter J

26/06/2012 10:05:32
Quote Anchor link
Roel, het mooie van een autoloader is dat deze het automatisch doet. Hierdoor heb je nooit problemen met nog niet gedefinieerde klassen.
En het is lazy-loading: De klasse wordt pas ingevoegd als je hem nodig hebt, niet eerder.
 
John Cena

John Cena

26/06/2012 10:08:08
Quote Anchor link
En het staat ook fancyer, dat kun je niet ontkennen :)

Vind het toch mooier om er Application_Model_DbTable_Settings te typen als
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
<?php
require_once('/application/model/dbtable/settings.php'); ?>
 
Roel -

Roel -

26/06/2012 19:36:58
Quote Anchor link
Ik kan er met m'n verstand gewoon niet bij. Je gebruik bij je class definitie namespace en bij de instanciëring use?
 

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.