Oop in PHP 5

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Pagina: 1 2 volgende »

Robert Deiman

Robert Deiman

20/11/2007 14:05:00
Quote Anchor link
Ik ben net weer begonnen met het mezelf proberen (via tuts en dergelijke) aan te leren van Object Geörienteerd Programmeren (OOP). Zoals ik het lees moet je het zo zien: De klasse is het overkoepelende van de functies die erin staan.
Zie je de class als een boom, dan vormen alle functies die in de class staan samen in het geheel die boom. (of de eigenschappen daarvan)
Een boom heeft bijvoorbeeld wortels-> Daar zou je een functie voor kunnen maken binnen die classe. Takken -> Ook een functie, bladeren ook, enz..

Als ik het idee goed begrijp zit het zo in elkaar:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
<?php
// je begint met een naam van de klasse. In dit geval een boom.
class cBoom{
   private $sBladtype;
   private $sBladkleur;
   private $sBoomtype;
   private $iBladaantal;
   private $iBoomhoogte;
   private $sResultaat;
//wanneer je de boom class aanroept moet er een instantie van een boom gemaakt worden waar we mee verder kunnen werken

   function __construct($sBoomtype,$iBoomhoogte){
           $this->sBladtype = 'standaard';
           $this->sBladkleur = 'groen';
           $this->sBoomtype = $sBoomtype;
           $this->iBladaantal = 500;
           $this->iBoomhoogte = $iBoomhoogte;
           
           $this->sResultaat = 'De boom van het type '.$this->sBoomtype.' heeft een hoogte van '.$this->iBoomhoogte;
         return $this->sResultaat;
         }
    
    function
__destruct(){//maakt het resultaat weer leeg als de klasse is afgesloten
        $this->sResultaat = "";
        return $this->sResultaat;
        }
    
    function
kleurblad($sBladkleur){
        $this->sResultaat = 'Het is herfst, de bladkleur van de boom is nu '.$sBladkleur;
        return $this->sResultaat;
        }

    function
boomgroei($iBoomhoogte){
        $this->sResultaat = 'De boom is gegroeid, hij is nu '.$iBoomhoogte.' groot.';
        return $this->sResultaat;
        }
    
    function
bladval($iBladaantal){
        $this->sResultaat = 'Door de harde wind is de boom bladeren kwijt. Er zitten nu nog maar'.$iBladaantal.' bladeren aan de boom.';
        return $this->sResultaat;
        }
    }


?>

Via deze class kan ik nu een boom aanmaken en deze laten groeien en dergelijke. Zit ik zo goed met het principe, de opbouw en het idee erachter?
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 23:47:06
 
Jan geen

Jan geen

20/11/2007 14:13:00
Quote Anchor link
Vind het een beetje een apart voorbeeld, misschien kan je beter een User class maken (of iets anders waar je wat mee kan). Een object is een type net als een array waar je gegevens in kan opslaan. Je functies hebben nu eigenlijk weinig betekenis neem bijv:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php
function boomgroei($iBoomhoogte){
        $this->sResultaat = 'De boom is gegroeid, hij is nu '.$iBoomhoogte.' groot.';
        return $this->sResultaat;
}

// wat je eigenlijk wil is iets opslaan in 1 van je instantie variabelen, dus bijv.
public function setBladKleur($sKleur) {
    $this->sBladKleur = $kleur;
}

?>


Nogmaals aan zon soort klasse heb je vrij weinig, probeer iets om te zetten wat je al kan.
class User
eigenschappen:
- username
- email
- niveau
functies
+ verifyLogin()
+ logOut()
+ etc..

en begin direct met PHP 5 dus overal even public/private/protected voor
 
TJVB tvb

TJVB tvb

20/11/2007 14:22:00
Quote Anchor link
Meestal wordt returnen __construct en __destroy niks (weet niet zeker of het is toegestaan)

Als je verder niks met die bladeren doet kan het gewoon als variabelen, wil je er ook dingen mee kunnen doen dan maak je er een losse klasse van.
Sinds PHP 5 behoor je gelukkig public/protected/private voor de functies zetten. Hiermee scherm je als het nodig is sommige functies af voor externe aanroep.
Je functies doen op dit moment niks, je moet de variabelen wel zetten met $this->var = newWaarde;
$private $sResultaat is hier een rare variabelen, je gebruikt hem alleen om wat in te zetten en dat direct terug te geven. Dit is niet nodig
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
function kleurblad($sBladkleur){
        $this->sResultaat = 'Het is herfst, de bladkleur van de boom is nu '.$sBladkleur;
        return $this->sResultaat;
}
?>


mag ook:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
private function kleurblad($nwBladkleur){
        $this->sBladkleur = $nwBladkleur;
        return 'Het is herfst, de bladkleur van de boom is nu '.$sBladkleur;
}
?>


__destruct is vooral voor het afhandelen van andere zaken (zoals het sluiten van een database verbinding, dingen wijzigen in een ander object etc.), niet voor het leegmaken van de eigen variabelen die zijn daarna toch weg.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door TJVB tvb
 
Joren de Wit

Joren de Wit

20/11/2007 14:23:00
Quote Anchor link
Je zit op de goede weg, maar het is nog niet helemaal juist.

Zo gebruik je een member $sResultaat waarin je telkens de eigenschappen van de boom in zet. Dat is echter niet de bedoeling, want die eigenschappen worden nu juist bepaald door de verschillende members in je klasse.

Die members $sResultaat kun je dus uit je klasse halen en derhalve zal je constructor ook niets retourneren. Dat is ook eigenlijk het hele idee van de constructor: die maakt een instantie aan maar hoeft niets te retourneren.

Verder heb je dan de methodes als boomgroei() en bladval(). Ook hier hoor je niet te werken met $sResultaat, maar je hoort de verschillende members te updaten. Bijvoorbeeld:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
function boomgroei()
{

    $this->iBoomhoogte += 10;
}

?>

De boom is nu met 10 gegroeid. Elke keer als je deze methode dus aanroept, groeit je boom. Ditzelfde kun je doen met bladval().

De kleurblad methode kun je inderdaad een parameter meegeven, maar wederom pas je dan de betreffende member aan en niet $sResultaat:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
function setBladkleur($sKleur)
{

    $this->sBladkleur = $sKleur;
}

?>


Tenslotte voeg je nog een extra methode toe die weergeeft hoe je boom eruit ziet:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
function show()
{

    echo 'De boom van het type '.$this->sBoomtype.' heeft een hoogste van '.$this->iBoomhoogte.'. <br/>';
    echo 'De kleur van de bladeren is '.$this->sBladkleur.'.';
    // etc.
}
?>


@Rik: Ik vind een boom nog niet eens een gek voorbeeld om mee te beginnen hoor. Zo'n klasse heeft temniste betrekking op een realistisch tastbaar object. Dit in tegenstelling tot een user klasse, dat al een stuk abstracter is.
 

20/11/2007 14:24:00
Quote Anchor link
Het illustreert gewoon wat je met OOP kan.

Rik bij OOP spreken we niet van functies maar van methodes.


Wat ik mis in deze klasse is dat ik een nieuwe kleur voor bladeren kan opgegeven echter deze wordt niet opgeslagen behalve dan in resultaat, idem voor de andere eigenschappen.

Verder zal je moet __toString een display van resultaat kunnen doen
 
Willem Jan Z

Willem Jan Z

20/11/2007 14:26:00
Quote Anchor link
Met het boomvoorbeeld bedacht ik ongeveer dit:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
<?php
    class boom {
        public $sType;
        public $iHoogte;
        
        public function __construct($sType,$iHoogte = 0) {
            $this->sType = $sType;
            $this->iHoogte = $iHoogte;
        }

        
        public function groei($iLengte) {
            $this->iHoogte += $iLengte;
            return true;
        }        
        
    }

    
    class tak {
        public $iLengte;
        public $memberOf;
        
        public function groei($iLengte) {
            $this->iLengte +- $iLengte;
        }

        
        public function assign(boom &$obj) {
            $this->memberOf = $obj;
        }
    }

    
    class blad {
        public $sKleur;
        public $memberOf;
        
        public function setKleur($sKleur) {
            $this->sKleur = $sKleur;
        }

        
        public function assign(tak &$obj) {
            $this->memberOf = $obj;
        }
    }

    
    $boom = new boom('beuk',5);
        
        $tak = new tak();
        
            $tak->assign($boom);
    
        $bladeren = array();
        for($i=0;$i<10;$i++) {
            $blad = new blad();
            $blad->setKleur('bruin');            
            $bladeren[] = $blad; //Een array met alle bladeren
            $blad->assign($tak);            
        }

    
    
    
    $tak->groei(3);
        
    $bladeren[3]->setKleur('Geel');
    
    $boom->groei(5);
?>

Weet alleen niet precies hoe references werken (A) dus of de & goed staan en of het werkt weet ik niet.
 
Robert Deiman

Robert Deiman

20/11/2007 17:39:00
Quote Anchor link
Oké, bedankt alvast.. ik zie dat er een aantal reacties zijn waar ik wel wat mee kan. Ik zal het eens op mijn gemakje doornemen en de boel aanpassen. Ik was er al ooit mee begonnen, vandaar misschien dat ik wel op de goede weg zat. Ik wil er nu echt mee verder en in de nabije toekomst ook systemen op deze basis bouwen.
 
GaMer B

GaMer B

20/11/2007 19:35:00
Quote Anchor link
Heeft er iemand misschien een aanrader qua boek/website die wat verheldering brengt in OOP in PHP5? Het mag van mij zowel Engels of Nederlands geschreven zijn.
 
Willem Jan Z

Willem Jan Z

20/11/2007 23:07:00
Quote Anchor link
Titel: Professional PHP5
Auteurs: Ed Lecky-Thompson, Heow Eide-Goodman, Steven D. Nowicki, Alec Cove
Uitgever: Wrox
ISBN: 0-7645-7282-2

In het engels, uitgebreide behandeling van OOP.
Staat ook in phphulp boeken lib
Wordt wel al redelijke ervaring met PHP verwacht, maar niet persee PHP5
 
PHP erik

PHP erik

20/11/2007 23:17:00
Quote Anchor link
Quote:
public function assign(tak &$obj) {
Die & mag weg, objecten gaan automatisch by reference in PHP 5 :)

Overigens is jouw opbouw ook precies zoals ik het zou doen, qua idee dan. Verschillende objecten voor manipuleerbare dingen zoals bomen en takken en bladeren,
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door PHP erik
 
Jelmer -

Jelmer -

20/11/2007 23:42:00
Quote Anchor link
Je zou voor Beuk, Spar etc. nog een subclass van Boom kunnen gebruiken. Een Beuk is een boom, maar dan iets specifieker.

De klasse AppelBoom zou bijvoorbeeld nog een method dropApple kunnen hebben, een Spar, of een Boom in het algemeen heeft die niet.

Je zou daaruit ook de kleur van tevoren in de klasse Spar kunnen definiëren. Die is voor een Spar immers altijd groen, terwijl een Plantaan ook wel een ander kleurtje krijgt.
 
Kalle P

Kalle P

21/11/2007 00:27:00
Quote Anchor link
Dan zou ik een interface gebruiken en geen subklasse.
 
Willem Jan Z

Willem Jan Z

21/11/2007 00:44:00
Quote Anchor link
Kalle, dan kan je alleen de klasse boom niet meer gebruiken, lastig als je niet weet wat voor soort boom je hebt :)

@phperik, tnx voor de tip :) Weet ik dat ook weer.
 
PHP erik

PHP erik

21/11/2007 02:18:00
Quote Anchor link
@Jelmer
Ik legde precies hetzelfde als jij doet uit op MSN aan Robert, dat is wel apart.

@Kalle & WJ
Kalle heeft wel een punt naar mijn mening. Want een Boom op zich is niet nuttig: elk type boom heeft totaal andere eigenschappen. Een interface is dus best handig denk ik. Maar misschien is een abstracte klasse die je extend toch wel het beste. Dit is een beetje speculeren, omdat je niet weet of een Boom zelf nuttig is, omdat het eigenlijk een achterlijk voorbeeld is (PHP en bomen gaan niet echt samen). Het is dus maar hoe je het in de praktijk toepast. In mijn optiek heb je de class Boom nooit nodig en ben je altijd bezig met een type boom en dan is een interface juist behoorlijk geschikt (of abstracte klasse dus).
 
Robert Deiman

Robert Deiman

21/11/2007 10:39:00
Quote Anchor link
Goed, he is inderdaad qua programmering niet zo'n goed voorbeeld, maar het kan/ kon wel handig zijn om het idee of gevoel te pakken te krijgen. Als je een vergelijking kan maken met iets dat je goed kent, is het gemakkelijker een vergelijking te maken en het idee door te krijgen.

Ik denk dat ik met deze informatie toch eens met een user bezig ga, kijken of ik daar zo een beetje uit kan komen.

Bedankt voor de nuttige opmerkingen, daar heb ik wel wat aan en kan ik heus wel mee verder.

Bij deze een basis opzet:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
<?php
// je begint met een naam van de klasse. In dit geval een user.
class cUser{
    // daarna declareer je de te gebruiken variabelen
       private $sUsername; // username van de gebruiker
       private $sPassword; // password van de gebruiker
       private $sEmail; // email van de gebruiker
       private $sActivationcode; // activatiecode voor het account
       private $iLevel; // level van de nieuwe gebruiker
    
    function login(){
        //logingedeelte
        }

    function
logout(){
        //uitlog gedeelte
        }

    function
activate(){
        // activeer het account
        }

    function
sendmail(){
        // stuur activatiemail/ gewone mail naar de user        
        }
    
    function
setlevel(){
        // de beheerder kan bij users het level wijzigen
        }
                
    function
subscribe(){
        // nieuwe users aanmelden + controle op dubbele username enz.
        }
    }


?>
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Robert Deiman
 
Thijs X

Thijs X

21/11/2007 11:52:00
Quote Anchor link
Je meot natuurlijk ook een aantal getters maken om bijv username etc opte halen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
function getUsername() {
}

// etc
?>
 
Robert Deiman

Robert Deiman

21/11/2007 12:28:00
Quote Anchor link
Ik vraag me af waar dat voor nodig is Thijs. Bij zowel het aanmelden als het inschrijven komt de username uit een post variabele. Waarom moet je dan een "getUsername()" functie maken?

Er moet denk ik nog wel een "setLoggedin()" of een hele nieuwe class waarin sessies/ cookies gezet kunnen worden.

Verder zat ik nog wel te denken aan een "validate" class, waarin alles komt wat gevalideerd moet/ kan worden.
 
TJVB tvb

TJVB tvb

21/11/2007 12:35:00
Quote Anchor link
Je hebt nog geen constructor.
De variabelen worden nergens gezet.
En je functies hebben niet public/protected/private ervoor.

De getters en setters zijn niet nodig als je de variabelen nooit wijzigd. Maar ze zullen een keer ingesteld moeten worden dus als dat niet in de constructor gebeurt moet je wel de setters hebben.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door TJVB tvb
 
Robert Deiman

Robert Deiman

21/11/2007 13:01:00
Quote Anchor link
@TJVB

Dat de variabelen nergens worden geset, bedoel je tussen () in de functies?
-> Dat klopt, dat komt nog.. het ging nu om de basis opzet :)

Ik heb nu elke functie ook private gemaakt.. Een constructor hoeft dat niet voor he, omdat die sowiezo al echt in die class hoort?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
<?php
// je begint met een naam van de klasse. In dit geval een user.
class cUser{
    // daarna declareer je de te gebruiken variabelen
       private $sUsername; // username van de gebruiker
       private $sPassword; // password van de gebruiker
       private $sEmail; // email van de gebruiker
       private $sActivationcode; // activatiecode voor het account
       private $iLevel; // level van de nieuwe gebruiker
    
    function __construct(){
        //set uservariabelen
        }
        
    private function login(){
        //logingedeelte
        }
        
    private function logout(){
        //uitlog gedeelte
        }
        
    private function activate(){
        // activeer het account
        }
        
    private function sendmail(){
        // stuur activatiemail/ gewone mail naar de user        
        }
    
    private function setlevel(){
        // de beheerder kan bij users het level wijzigen
        }
        
    private function subscribe(){
        // nieuwe users aanmelden + controle op dubbele username enz.
        }
    }


?>
 
Willem Jan Z

Willem Jan Z

21/11/2007 13:45:00
Quote Anchor link
Robert, denk dat je niet helemaal doorhebt waar public/private/protected voor is, want op deze manier kan je de functies alleen nog maar via de constructor of via een extended class aanspreken. Niet meer vanuit je procedurele code.

Edit: OMG, ik kon eerst niet eens submitten omdat ik JS met strict errors disabled had :S
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Willem Jan Z
 
Robert Deiman

Robert Deiman

21/11/2007 14:10:00
Quote Anchor link
Hmmm.. ik zie het WillemJan.. :S Was niet de bedoeling eigenlijk..

Ik zou zo zeggen na wat te hebben gelezen over public/private/protected dat ik de meeste dingen protected kan zetten, en de sendmail function -> Een mail class lijkt me daarvoor wel een betere oplossing, die kan evt. wel vanuit de function sendmail() binnen de user class aangeroepen worden.

de functies login/logout/activate/setlevel/sendmail en subscribe worden allemaal binnen die class gebruikt en zijn dan nog wel via de constructor aanspreekbaar. -> Dus ik zou zeggen protected dan, klopt dat?
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.